Man vast voor verkrachting uit 1996 door dna-match

De politie heeft alsnog een verdachte opgepakt voor een verkrachting die hij in 1996 in Zutphen zou hebben gepleegd. Een achtergelaten dna-spoor kwam overeen met dna dat de verdachte vorig jaar moest afstaan omdat hij was veroordeeld voor een ander misdrijf. Daardoor is de 54-jarige man uit Deventer nu alsnog tegen de lamp gelopen, meldt de politie.

Op 1 oktober 1996 werd een nu 58-jarige vrouw uit Emmen door twee mannen gedwongen in een auto te stappen en meegenomen naar een parkeerplaats. Daar werd ze door een van de mannen verkracht, terwijl de ander buiten de auto bleef staan. Vervolgens werd de vrouw verderop uit de auto gezet en achtergelaten.

Het politieonderzoek leidde toen niet tot aanhoudingen. Ook toen de verdachte vorig jaar alsnog dna afstond, gingen niet meteen alarmbellen rinkelen. Dat gebeurde wel toen een zogenoemd coldcaseteam de zaak nog eens onder de loep nam en een dna-spoor van destijds vergeleek met dna in de dna-databank.

Het voorarrest van de verdachte is inmiddels met drie maanden verlengd. Het slachtoffer is inmiddels geïnformeerd over zijn aanhouding. De aanhouding is het eerste succes van het in augustus opgerichte coldcaseteam van de regio Oost-Nederland. Het team wil meer sporen van oude onopgeloste misdrijven na trekken.