Verdachte aangehouden in verband met Alpenmoord

De Franse politie heeft dinsdag een 48-jarige Fransman aangehouden in verband met de brute moord op een Brits-Iraakse man en drie anderen in het Franse Annecy, bijna anderhalf jaar geleden. Dat heeft de Franse justitie bekendgemaakt.

Volgens openbaar aanklager Eric Maillaud van Annecy kwam de politie de man onder meer op het spoor op basis van getuigenverklaringen. In november werd al een ruwe schets van de verdachte vrijgegeven. Maillaud sluit niet uit dat er nog meer arrestaties worden verricht.

De autoriteiten gaven geen verdere bijzonderheden over de verdachte vrij, maar volgens Franse en Britse media gaat het om een voormalige politieman uit Lathuile, een Frans bergdorp niet ver van de plek waar Saad al-Hilli, zijn vrouw en een ouder familielid in september 2012 in hun auto werden doodgeschoten. De man zou afgelopen juni door de gemeentepolitie van Menthon-Saint-Bernard ten zuiden van Annecy zijn ontslagen. Dagblad Le Monde omschreef hem als 'gesloten' en een 'wapenverzamelaar'.

In de woning van de verdachte en zijn vriendin werden naar verluidt wapens gevonden. De politie deed ook elders doorzoekingen, onder meer in de tuin van een woning in het nabijgelegen Talloires.

Twee jonge dochters van het stel overleefden de aanslag en zijn voor zover bekend de enige getuigen. Een van de kinderen zat acht uur lang verstopt onder het lijk van haar moeder. In de buurt van de auto werd ook het lijk van een Franse wielrenner gevonden, vermoedelijk een toevallige voorbijganger.

Bij de moorden was een wapen gebruikt dat de autoriteiten voor raadsels stelde: een antieke 7,65mm Luger P06, een vuistvuurwapen dat in de jaren twintig en dertig in gebruik was bij leger en politie in het naburige Zwitserland. Omdat hierdoor uitgesloten leek dat het ging om een professionele moord, richtten de onderzoekers hun aandacht op wapenverzamelaars.

Voorheen ging de Franse politie uit van de theorie dat aan de moorden een familiegeschil over geld ten grondslag lag. Zo werd de broer van Al-Hilli gearresteerd, maar bij gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. De 54-jarige Zaid al-Hilli liet weten opgelucht te zijn, ofschoon Franse rechercheurs hebben aangegeven dat zij nog altijd 'veel vragen' voor hem hebben.