Bank of Japan blijft flink stimuleren

De Bank of Japan gaat onverminderd door met het stimuleren van de economie. De centrale bank blijft jaarlijks zestig tot zeventig biljoen yen (430 tot 500 miljard euro) in de Japanse markt pompen, zo maakte de Bank of Japan (BoJ) dinsdag na afloop van een monetaire beleidsvergadering bekend.

Daarnaast breidt de centrale bank een geldpot voor economische stimulering uit naar zeven biljoen yen. Ook kunnen banken twee keer zo veel geld lenen, aldus de BoJ. Beleggers reageerden positief op de hernieuwde economische steun. De Japanse beurs sloot 3,1 procent hoger op 14.843 punten, terwijl de koers van de yen inzakte.

De twee geldpotten die de BoJ nu verdubbelt, zouden binnenkort verlopen. Door het besluit van de Japanse centrale bank blijven ze nog een jaar langer beschikbaar. Met de maatregelen hoopt de BoJ een einde te maken aan een periode van deflatie die al vijftien jaar duurt, zo schrijft financieel persbureau Bloomberg.

Het besluit om door te gaan met het stimuleren van de economie komt een dag na de teleurstellende Japanse groeicijfers. De economie van het Aziatische land groeide in het vierde kwartaal slechts met 0,3 procent in vergelijking met een kwartaal eerder, zo werd maandag bekendgemaakt. Er was gerekend op een groei van 0,7 procent.

De toename van het bruto binnenlands product viel bovendien fors lager uit dan in de eerste twee kwartalen vorig jaar. In de eerste drie maanden van 2013 groeide de Japanse economie met 1,2 procent, gevolgd door een groei van 1,0 procent in het tweede kwartaal. De Bank of Japan sprak van een 'gematigd' economisch herstel vorig kwartaal.