Bevolkingsonderzoek naar gevolgen landbouwgif

Er komt een meerjarig blootstellingsonderzoek onder omwonenden van bollenvelden, fruitboomgaarden en andere landbouwgronden waar intensief met de gifspuit wordt rondgegaan. Dat schrijft staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Met het onderzoek voert het kabinet een aanbeveling van de Gezondheidsraad uit over de risico's van gewasbeschermingsmiddelen voor omwonenden. Die schreef onlangs dat omwonenden van landbouwpercelen te weinig worden beschermd tegen landbouwgif. Het kabinet moet maatregelen nemen om hen beter te beschermen.

Een blootstellingsonderzoek is noodzakelijk voor een verder onderzoek naar gezondheidseffecten. In Nederland is weinig onderzoek verricht naar de gevolgen van het gebruik van landbouwgif. Uit buitenlands onderzoek komt wel naar voren dat er risico's zijn.

"Omwonenden maken geregeld melding van misselijkheid of irritaties van huid, ogen of bovenste luchtwegen", schrijft Mansveld. En van een aantal middelen is bekend dat ze bij voldoende hoge blootstelling dergelijke klachten kunnen oproepen.

Het onderzoek wordt naar verwachting in 2015 en 2016 uitgevoerd. Daarnaast kondigt Mansveld aan dat het toelatingsbeleid voor landbouwgif wordt aangescherpt. Ook gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) jaarlijks rapporteren over de klachten die binnenkomen landbouwgif en gaat de NVWA boeren strenger controleren op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Ook gaat het kabinet onderzoeken of snel zogeheten spuitvrije zones kunnen worden ingericht voor akkers die grenzen aan scholen en woonwijken.