Werknemers NXP gaan staken voor meer loon

Werknemers van chipfabrikant NXP leggen volgende week woensdag hun werk neer in een poging hogere lonen af te dwingen. Dat heeft FNV Metaal woensdag bekendgemaakt. De bond had het bedrijf uit Eindhoven tot dinsdag de kans gegeven om met een 'fatsoenlijke loonsverhoging' te komen, maar NXP ging daar volgens de bond niet op in.

Behalve een loonsverhoging van drie procent wil het personeel van NXP ook dat bestaande bonusregelingen worden omgezet in vast salaris. "NXP heeft een topjaar gehad", aldus FNV-bestuurder Gerald Maenen. "De NXP-werknemers hebben hier hard aan gewerkt en willen dat terugzien in een fatsoenlijke loonsverhoging van drie procent, met koopkracht."

De onderhandelingen over een nieuwe cao liepen half januari vast, toen NXP het eindbod van FNV Metaal afwees. "Het is jammer dat NXP niet wil ingaan op de eisen van haar werknemers", aldus Maenen. Volgens hem zijn veel werknemers bereid tot het voeren van actie, zo stelt de bestuurder in een verklaring.

NXP laat in een reactie weten de looneis van de bonden 'onrealistisch' te vinden. Het bedrijf wijst erop dat de lonen in Nederland komend jaar gemiddeld met 1,3 procent stijgen. Omdat het goed gaat met de chipfabrikant wil NXP de lonen echter wel sterker laten stijgen. Het bedrijf biedt daarom een verhoging van 2,25 procent.

"De hoge looneisen van de vakorganisaties worden mede ingegeven door de wens tot koopkrachtherstel", zo meldt het bedrijf in een verklaring. "NXP vindt het onterecht dat de rekening van het verlies aan koopkracht bij NXP wordt neergelegd." Dat verlies ligt volgens het bedrijf vooral bij de 'economische realiteit en lastenverzwaringen'.

Naast een hoofdkantoor in Eindhoven heeft NXP een fabriek in Nijmegen. Aanvankelijk staken alleen de werknemers in Nijmegen, aldus Maenen. Als NXP dan nog niet toegeeft, wil de bond ook een actie bij de Brabantse vestiging op poten zetten.

Het bedrijf heeft ongeveer 3300 werknemers in Nederland, van wie pakweg 2300 in Nijmegen werken. Wereldwijd staan er meer dan 25.000 mensen op de loonlijst van het bedrijf.