UWV verwacht tienduizenden extra banen in transport

Door vergrijzing en economische groei komen er in de transport- en logistiekbranche de komende jaren tienduizend extra vacatures per jaar bij. Dat verwacht uitkeringsinstantie UWV in een dinsdag uitgebracht onderzoek naar de sector. Dit jaar blijft de werkgelegenheid in de branche volgens het UWV na jaren van krimp op peil.

De uitkeringsinstantie verwacht vanaf 2015 jaarlijks 36 duizend nieuwe vacatures in de transportsector, tegen 25 duizend nu. De banen komen vrij doordat veel werknemers met pensioen gaan. Bovendien verwacht het UWV groei in branches waarvan de transportsector afhankelijk is, zoals de bouw en de detailhandel. De werkgelegenheid in de sector groeit volgens de uitkeringsinstantie vanaf 2016 met jaarlijks een procent.

Het UWV verwacht dat het aantal banen in de transportsector dit jaar op peil blijft door de aantrekkende economie. De afgelopen jaren had de branche het zwaar door de economische crisis.

In september bereikten de sociale partners een akkoord over een crisisplan om werkloze chauffeurs en logistiekmedewerkers bij te scholen en jongeren op te leiden. Daardoor moeten er genoeg werknemers zijn als de werkgelegenheid weer groeit.