Duitsers verwachten transactietaks in stapjes

De Europese belasting op financiële transacties wordt mogelijk stap voor stap ingevoerd. Dat heeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble dinsdag gezegd. Mogelijk wordt de heffing op aandelentransacties als eerste geïntroduceerd, zei de Duitse minister in Brussel.

De elf landen die de financiëletransactietaks (ftt) willen invoeren spraken elkaar in de Belgische hoofdstad over de precieze invulling. Over de belasting, die de deelnemende landen ruim dertig miljard euro moet opleveren, wordt al meer dan een jaar onderhandeld. De Franse collega van Schäuble zei op de dag dat hij verwacht dat er voor de verkiezingen in mei een 'solide en realistisch' voorstel ligt.

Doel van de landen met de ftt is de Europese markt te versterken en onverantwoordelijke aandelenhandel, zoals flitstransacties, te bemoeilijken. Critici vrezen dat markten minder liquide worden door de belasting, die uiteindelijk zal moeten worden opgebracht door de klanten van banken en pensioenfondsen.

De belasting had oorspronkelijk al begin dit jaar moeten ingaan. De deelnemers waren het echter nog niet eens over reikwijdte van de heffing. Zo zou Duitsland ook een heffing op valutatransacties willen, terwijl andere landen en de Europese Commissie vrezen dat dat ten koste gaat van het vrije verkeer van geld binnen de EU.

Nederland behoort niet tot de elf landen die de belasting willen invoeren. De regering toonde wel interesse, maar haakte af toen geen uitzondering werd opgenomen voor pensioenfondsen.