Van Ass: 'We gaan weer normaal met elkaar om'

Floris van der Linden liet zich niet zien op de donderdagtraining van de Oranjemannen. De rechtsback had die ochtend van bondscoach Paul van Ass te horen gekregen dat het voor hem verder bij alleen trainen blijft in India. Maar donderdag dus niet.

"Ik heb hem gezegd: 'Dit is heel moeilijk, dus neem je ruimte maar als je dat nodig hebt", verklaart Van Ass de afwezigheid van de laatste afvaller. "In principe is het een hele goede gast en een waanzinnige sportman. Hij blijft er ook bij, want met één blessure staat hij op het WK. Maar het ging tussen de verdedigers en alles overziend kom ik met hem het minste uit. Een van mijn thema's is dat je op meerdere posities uit de voeten moet kunnen. Hij kan alleen rechtsachter spelen, dat maakt hem iets beperkter."

Van der Lindens reactie liet zich gemakkelijk raden. "Hij is natuurlijk erg teleurgesteld. Je komt hier niet naartoe om het net niet te halen. Ik denk dat hij zich wel herpakt. Het is een hele positieve vent, dus ik verwacht niet dat er iets in de groep gaat spelen. Hij heeft nog steeds zicht op het WK."

Wie wel voorzichtig wat met een bal stond te pielen, was Valentin Verga. De aanvaller is herstellende van een meniscusoperatie, maar sloot toch bij de India-delegatie aan. De suggestie dat het incident met Seve van Ass hier iets mee te maken heeft – om eventuele plooien glad te strijken – wuift de bondscoach weg. "Dat staat los van elkaar, dit had ik al in mijn hoofd. We hebben dat incident volledig achter ons kunnen laten omdat we er veel aandacht hebben besteed. We gaan weer normaal met elkaar om."

"Wat ik mooi vind is dat er vanuit de groep het initiatief kwam met elkaar te gaan zitten. Dat was een heel volwassen reactie. Niet doodzwijgen, maar eerst benoemen en dan een plek geven. Ze hebben het er ook samen meerdere keren over gehad. Volgens mij ligt dat nu echt achter hen."

Geen vuiltje aan de lucht dus, behalve de smog die boven New Delhi hangt. Een minpuntje is echter wel de verwachting van veel lege plekken in het stadion. Van Ass: "Ik heb gehoord dat er heel veel kaarten aan militairen beschikbaar zijn gesteld, maar die komen niet. Daarnaast ligt het stadion in een woonwijk en is daardoor lastig te bereiken. Dus heb je veel lege plaatsen. Dat is ontzettend jammer."