Republikein straft met verkeerschaos

Chris Christie, de man die wordt beschouwd als grote kanshebber om in 2016 de Republikeinse presidentkandidaat te worden, zit in de puree. Zijn campagneteam blijkt vorig jaar een dorp te hebben gestraft met verkeersopstoppingen waar je u tegen zegt, maar erger nog: dit lekte uit.

Christie werd vorige jaar met ruime meerderheid herkozen als gouverneur van New Jersey. Zijn campagneteam besloot echter om in de aanloop naar die verkiezingen de Democratische burgemeester van het dorp Fort Lee eens flink te straffen. Samen met enkele hooggeplaatste Republikeinse functionarissen van de overheidsdienst voor infrastructuur sloten de snodaards vijf dagen lang twee van de drie oprijstroken van de bij het dorp gelegen George Washingtonbrug, een van de drukste bruggen ter wereld.

De misdaad van de burgemeester was het steunen van Christie's Democratische tegenstander voor het gouverneurschap. Als excuus voor de sluiting werd een verkeersstudie opgevoerd. Het resultaat was niet verbazingwekkend: totale verkeerschaos.

Helaas voor de samenzweerders kwamen de emails waarin de afstraffing werd beraamd boven water, ondanks pogingen om het geheel door middel van privé-accounts te verbergen. Het bleek dat de forensenbeulen vrolijk hadden uitgekeken naar de chaos. Toen die eenmaal een feit was werd erover gegrapt en gegrold en werd bovendien de burgemeester van Fort Lee uitgescholden.

Christie zelf, die de actie tot dan toe in alle toonaarden had ontkend, restte nu niets anders dan te beweren dat zijn team hem had misleid. Uit de emails bleek echter dat de mensen waar hij het nauwst mee samenwerkt, zoals de voorzitter van de Republikeinse partijafdeling van New Jersey en de (tevens Republikeinse) baas van de dienst infrastructuur, wel degelijk wisten wat er gaande was.

De gouverneur noemt het sluiten van de rijbanen onacceptabel en heeft beloofd op te treden tegen de aanstichters des kwaads. Of dat voldoende is om het schandaal tijdig in de vergetelheid te doen geraken zal maar moeten blijken.

Chris Christie, gouverneur New Jersey
Chris Christie (foto: Gage Skidmore, licentie: CC BY-SA)