Vier procent minder annuleringen Schiphol

Vluchten van en naar Schiphol hadden afgelopen jaar vier procent minder te kampen met annuleringen of vertragingen van meer dan drie uur. Door de stakingen van de luchtverkeersleiding in Frankrijk nam het aantal annuleringen op korteafstandsvluchten echter wel toe. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van EUclaim, een organisatie die reizigers helpt bij indienen van claims bij annuleringen of te lange vertragingen.

Schiphol zag in 2013 een recordaantal reizigers van 52,2 miljoen langskomen, werd maandag bekendgemaakt. Twee derde van hen nam een een korteafstandsvlucht van minder dan 1500 kilometer. Het aantal annuleringen in deze categorie is gestegen met tien procent, onder meer vanwege de Franse stakingen. Het aantal vertragingen nam echter met een kwart af. Van de korteafstandsvluchten werd 0,9 procent geannuleerd en was 0,3 procent vertraagd.

De ruim dertig procent overige vluchten zijn voor de helft middellang (1500-3500 km) en lang (meer dan 3500). Bij de middellange vluchten namen de vertragingen en annuleringen met twaalf procent af, tot respectievelijk 1,1 en 0,7 procent van de vluchten. Dat kwam vooral door de betere prestaties van Nederlandse chartermaatschappijen, zoals Transavia en Arke. Op langeafstandsvluchten waren er volgens EUclaim vijftien procent minder vertragingen en annuleringen, wat overeenkomt met respectievelijk 0,9 en 0,6 procent van de vluchten.