Premier TunesiŽ treedt af

De Tunesische premier Ali Larayedh stapt op. Larayedh maakte donderdag bekend plaats te maken voor een overgangsregering, die de verkiezingen die later dit jaar worden gehouden moet gaan voorbereiden.

Larayedh roemde de grondwettelijke vergadering, die een commissie heeft aangesteld om toezicht te houden op de aanstaande verkiezingen. Over de nieuwe grondwet wordt waarschijnlijk volgende week gestemd. Daarna kan begonnen worden met de voorbereidingen voor de stembusgang.

"Zoals we beloofd hebben, toen er eenmaal een duidelijke visie was en het land weer op de goede weg zat, heb ik mijn ontslag ingediend bij president Moncef Marzouki", zei Larayedh.

Larayedhs islamistische partij Ennahda is al langer in onderhandelingen verwikkeld met de oppositie over de politieke crisis in het land. Die ontstond na de moorden op twee linkse oppositiepolitici vorig jaar. Het aftreden van Larayedhs regering wordt gezien als een impliciete erkenning dat de regering er niet in is geslaagd het land weer op de rails te krijgen na de val van dictator Zine El Abidine Ben Ali in 2011.