Van der Horst: 'Weleens tijd om toernooi te winnen'

Aan de vooravond van de Hockey World League-finaleronde, werkten de Oranjemannen een lichte training af in het stadion. Met uitzondering van aanvoerder Robert van der Horst. "Ik moet even wat rust pakken", verklaart de 204-voudig international.

"Het wordt hartstikke zwaar. Na zo'n vlucht ben ik nooit zo goed, heb ik wat langer nodig om te herstellen. Nu valt het op omdat we veel oefenwedstrijden hebben gespeeld. Maar verder zijn er geen problemen..."

De Oranje-captain wordt ruw onderbroken door twee enthousiaste werknemers die een gesprek beginnen over de omroepinstallatie, met het volume vol opengedraaid. De hoge baas maant het tweetal met wilde armgebaren op te houden, maar het duurt even voordat de juiste knop wordt gevonden. "Ik ben er helemaal bij, joh", stelt Van der Horst hockeyminnend Nederland gerust als het getetter is afgelopen.

De Oranjemannen werkten in aanloop naar de HWL-finaleronde drie oefenduels af, die alle drie werden gewonnen. Veel waarde hecht hun aanvoerder daar niet aan. "Dat soort potjes zeggen niet veel. We winnen ze vaker en soms ga je er dan alsnog heel hard vanaf. Wat wel veel zegt is dat we al veel over details aan het praten zijn, dat is natuurlijk een goed teken. In grote lijnen staat het. We zijn ook toe aan het toernooi, hebben heel hard getraind. We hebben natuurlijk al wedstrijden gespeeld, maar vanaf nu gaat het om het echie."

De suggestie dat ook de poulewedstrijden eigenlijk oefenduels zijn omdat iedere ploeg doorstroomt naar de kwartfinale wuift Van der Horst weg. "Je speelt tegen Argentinië, Australië en België. Allemaal sterke tegenstanders. Dit zijn wedstrijden die je vol aan wil vliegen, die laat je niet lopen. Wij hebben ook wedstrijden nodig om in het toernooi te groeien. Dus; ja, ze doen niet mee, maar uiteindelijk zijn ze wel belangrijk want je kwalificeert je ook voor de kwartfinale. Hoe hoger je eindigt, hoe minder je tegenstander."

Het beeld van de HWL als oefentoernooi in aanloop naar het WK zit de centrumverdediger duidelijk dwars. "Dat vind ik flauw. Het is de Hockey World League, ik denk dat geen enkel land hier het ziet als oefentoernooi."

Gaat Oranje dan ook vol voor de eindzege? "Natuurlijk willen we winnen, we willen altijd winnen. We hebben de laatste tijd veel finales gespeeld, maar geen toernooi gewonnen. Het wordt wel eens tijd. Of we ook gáán winnen? Dat hangt af van veel aspecten, maar dat we mee gaan doen staat buiten kijf"