Schadevergoeding om slechte behandeling in gevang

Een Nederlander die in een Belgische gevangenis mensonterend is behandeld, heeft recht op een schadevergoeding van zestienduizend euro wegens geleden emotionele schade. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens donderdag bepaald. De Nederlander, Raimond L., moet ook een onkostenvergoeding van 1500 euro krijgen.

De in 1943 geboren L. zat in de gevangenis van Merksplas, vlak over de grens met Nederland. Hij was daar ondergebracht op een psychiatrische afdeling. De Nederlander ontving er echter geen behandeling voor zijn mentale en fysieke problemen en zat vast zonder realistisch vooruitzicht op rehabilitatie. Daarmee was sprake van een schending van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, aldus het hof.

Ook zeven anderen - vijf Belgen, een Fransman en een Marokkaan -hebben volgens het hof recht op een schadevergoeding, in hun geval van vijftienduizend euro. Alle klagers zijn veroordeeld voor zaken als diefstal, inbraak, fraude, geweldpleging, verkrachting van een minderjarige en moord. Met uitzondering van de Marokkaan, die vastzat op de psychiatrische afdeling in Leuven, zaten of zitten zij allemaal op de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Merksplas.