Brood 'asbestbakker' kwam nooit in schappen

Consumenten die brood hebben gekocht dat gemaakt is in fabrieken van Bakkersland hebben nooit risico gelopen dat ze in aanraking zouden komen met asbest. Dat stelt het broodconcern donderdag in een verklaring na berichtgeving van het televisieprogramma Zembla.

"We kunnen zonder meer stellen dat er nooit brood met asbest in de schappen van de supermarkten terecht is gekomen", verzekert algemeen directeur Eugène Scholten. "Bakkersland is een financieel gezond bedrijf dat werkt conform alle geldende regelgeving en levert producten van goede kwaliteit, die zijn vervaardigd op een veilige manier." Scholten betreurt het dat 'onnodig' onrust is veroorzaakt.

Albert Heijn, klant van Bakkersland, bevestigt dat bij AH nooit asbestbrood in de winkels heeft gelegen. "Wij controleren ons brood dagelijks en hebben nooit asbest aangetroffen", zegt een woordvoerder. "Er is ook nooit brood bij ons teruggehaald. Onze klanten hoeven zich geen zorgen te maken, voedselveiligheid staat bij ons voorop." Albert Heijn noemt het contact en de samenwerking met Bakkersland 'goed'.

In een uitzending van Zembla wordt donderdag onthuld dat in fabrieken van Bakkersland in de afgelopen jaren zeker drie keer asbest is vrijgekomen in ovens. Eenmaal werd daarom een partij brood teruggehaald uit een distributiecentrum.

Bakkersland erkent dat in fabrieken nog steeds wordt gewerkt met ovens waarin 'op kleine schaal' asbest is verwerkt in het isolatiemateriaal, net als veel andere bakkers in Nederland. Het bedrijf zegt alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen bij het bakken van brood. Consumenten en werknemers lopen dan ook geen risico, zo staat in de verklaring.