Explosie Shell-raffinaderij bij Keulen

In een raffinaderij van Shell in Keulen is donderdag na een explosie brand uitgebroken in een chemicaliëntank. Naar het zich laat aanzien hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan, liet de brandweer van Keulen weten aan het persbureau dpa.

Volgens Shell ging het om tolueen, een giftige stof. Na de explosie ontstond een grote donkere rookwolk die kilometers in de omtrek te zien was. Anderhalf uur na de ontploffing had de brandweer het vuur onder controle. Omwonenden werden opgeroepen ramen en deuren gesloten te houden en niet naar buiten te gaan. Dit gold ook voor enkele scholen in de omgeving, maar aan het eind van de middag mochten de scholieren de gebouwen alsnog verlaten.

De Rheinland-raffinaderij is volgens Shell de grootste van Duitsland. Zij omvat twee delen, een in Godorf in het noorden en een in Wesseling in het zuiden van Keulen. De ontploffing deed zich voor in de noordelijke vestiging. Over de oorzaak van de explosie en de schade was nog niets bekend.

Tolueen wordt in de chemie als oplosmiddel en als grondstof gebruikt, bijvoorbeeld in verf en benzine of de springstof TNT. Het kan hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid veroorzaken en bij langdurige blootstelling het centrale zenuwstelsel aantasten.