'Samsung Galaxy S5 verschijnt in april'

Samsung wil in april zijn belangrijkste toestel Galaxy S5 uitbrengen, samen met een nieuwe kleinere versie van de Galaxy Gear-smartwatch. Dat zei vicepresident Lee Young Hee van Samsungs mobiele tak donderdag tegen persbureau Bloomberg.

Samsung overweegt de S5 te voorzien van een irisscanner, waarmee consumenten het toestel kunnen ontgrendelen door ernaar te kijken. "Veel mensen zijn enthousiast over de irisherkenningtechniek. We bestuderen de mogelijkheid", aldus Lee tijdens de CES in Las Vegas. De irisscan is dan een alternatief voor vingerafdrukherkenning, wat concurrent Apple heeft ingebouwd in de nieuwe iPhone 5S.

De Galaxy S5 moet volgens Lee minder lijken op zijn voorganger, zodat de verschillen voor de consument duidelijker zijn. Dat was een kritiekpunt op de huidige Galaxy S4: hij leek te veel op het voorgaande model. De volgende Galaxy Gear-smartwatch wordt volgens Lee 'geavanceerder' en krijgt een compacter ontwerp. Dergelijke draagbare apparaten hebben volgens Samsung de toekomst. Het bedrijf wil ook functies op gezondheidsgebied toevoegen. "Daar zien we veel potentie in", aldus Lee.

In het najaar wil Samsung volgens Bloomberg een grotere Galaxy Note-smartphone lanceren met als bijzonderheid een driezijdig scherm. Dat scherm is om de randen gevouwen, waardoor informatie vanuit elke hoek is te lezen. Samsung deed voor die schermtechniek eind 2013 al een patentaanvraag.