Luchtvrachtverkeer blijft in de lift

Het halverwege vorig jaar ingezette herstel van het luchtvrachtverkeer zette door in november. Vervoerders maakten wereldwijd 6,1 procent meer kilometers dan in dezelfde maand in 2012. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de internationale brancheorganisatie IATA. In oktober bedroeg de groei 4,4 procent.

Vooral de stijging in Azië stemt IATA tevreden. Daar steeg het aantal vrachtkilometers met 4,9 procent. Een maand eerder bleef de groei met 1,8 procent nog achter. Azië omvat meer dan veertig procent van de markt. Vooral de toenemende vraag naar Aziatische producten vanuit de VS en Europa stuwden de cijfers.

Het Midden-Oosten deed het met een stijging met 16,5 procent het beste, maar is slechts verantwoordelijk voor veertien procent van het luchtvrachtvervoer in de wereld. Vorige maand was het groeipercentage in die regio nog 12,5 procent, wat IATA toen 'indrukwekkend' noemde. Europa verbeterde zich met acht procent ten opzichte van een jaar eerder, als gevolg van licht economisch herstel in de eurozone.

In Zuid-Amerika en Afrika werden met een daling van respectievelijk 0,1 en 1,2 procent minder vrachtkilometers gemaakt.