FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 december 2013

[PDC WK] Van Gerwen gunt Lewis geen set

Michael van Gerwen staat in de finale van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Hij gunde zijn tegenstander Adrian Lewis geen enkele set. De als tweede geplaatste Van Gerwen won met 6-0. In de finale zal hij aantreden tegen Peter Wright, die Simon Whitlock met 6-2 versloeg. 

Van Gerwen brak in de eerste leg Lewis direct en won de eerste set vervolgens met 3-1. In de tweede set was het Lewis die Van Gerwen brak, maar Mighty Mike brak direct terug. Beide heren bleven goed finishen. Van Gerwen gooide 146 uit en Lewis daarna 158. Met een 85 finish maakte Van Gerwen er 2-0 van.

Het verzet van Jackpot was gebroken. Van Gerwen kwam op 4-0 in sets door sets drie en vier met respectievelijk 3-0 en 3-1 te winnen. Om de vierde set te winnen gooide hij zelfs 154 uit.

Na de onderbreking haalde Lewis met 112 zijn leg binnen. Jackpot miste twee pijlen op tops voor de 1-3, Van Gerwen raakte hem wel en kwam op een 1-2 voorsprong in de vijfde set. In zijn eigen leg kwam onze landgenoot niet in de problemen en won ook de vijfde set.

In set zes kwam Van Gerwen eenvoudig op 2-0. Na wat gepruts van de Brabander kon het toch nog 2-2 worden. Mighty Mike miste twee pijlen op triple elf voor de wedstrijd, maar kreeg van zijn Engelse tegenstander een herkansing. Hij pakte deze kans wel via dubbel elf en staat zodoende in de finale van het wereldkampioenschap.

Van Gerwen gooide 103,02 gemiddeld per beurt. Zijn finishpercentage was 58%. Lewis noteerde 99,19 gemiddeld en dat was zeker niet slecht. De kansen die Lewis kreeg op de dubbel benutte hij echter niet. Slechts zeven van de 25 pogingen waren raak (28%). Het wordt voor Van Gerwen zijn tweede WK finale. Vorig jaar verloor hij van Phil Taylor met 7-4. De finale staat gepland op één januari. 

Bodyguards Bieber weer in opspraak

Twee bodyguards van Justin Bieber zijn zaterdagavond in de boeien geslagen. Het duo was betrokken bij een opstootje in Miami, schrijft entertainmentwebsite TMZ maandag. Lijfwachten van Bieber komen geregeld in opspraak, zo krijgen de spierbundels het geregeld aan de stok met paparazzi.

De mannen waren zaterdag in Miami vanwege een evenement rondom Biebers nieuwe film. Het 19-jarige tieneridool was zelf niet in de buurt. Hoewel het evenement Miami Meet Up heette, croste Justin in Canada op een sneeuwmobiel.

Wat precies gebeurd is, is volgens TMZ onduidelijk. Een van de twee bodyguards is gearresteerd op verdenking van mishandeling van een agent, de ander werd in de boeien geslagen wegens wanordelijk gedrag. Beide mannen brachten de nacht van zaterdag op zondag achter tralies door.

Vrouw gecremeerd, kinderen niet bereikbaar

Een 80-jarige bewoonster van een verzorgingshuis in Amsterdam is overleden en gecremeerd zonder dat haar kinderen daarvan wisten. Die ontdekten het pas toen een van hen weer eens bij moeder op bezoek wilde. Dat meldt de Amsterdamse stadszender AT5.

De vrouw overleed begin december in het Sarphatihuis. Het tehuis probeerde vervolgens herhaaldelijk de nabestaanden te bereiken, maar dat lukte niet. De uitvaart werd een paar dagen uitgesteld, maar uiteindelijk vond de crematie toch plaats.

Het Sarphatihuis laat tegenover AT5 weten alle procedures te hebben gevolgd. "We hebben op alle mogelijke manieren geprobeerd contact te zoeken met de familie, maar dat is helaas niet gelukt." De zoon die contactpersoon was voor medische zaken, had geen werkend telefoonnummer.

De drie kinderen van de vrouw zeggen een normale relatie met hun moeder te hebben gehad, zonder wekelijks op bezoek te komen. Ze willen een advocaat inschakelen.

Schaatsers reageren geschokt op dood Huisman

Het overlijden van Sjoerd Huisman heeft de Nederlandse topschaatsers niet onberoerd gelaten. Nadat het nieuws bij het olympisch kwalificatietoernooi bekend was gemaakt, heerste er grote verslagenheid in Thialf. "Alles is te relativeren als je van het ijs afstapt en hoort dat Sjoerd Huisman is overleden. Dan zijn andere dingen belangrijk", liet Sven Kramer weten aan Schaatsen.nl. "Ik ben er nu even niet met mijn hoofd bij. Dit komt hard aan."

Ook Thijsje Oenema ziet de futiliteit van het toernooi in. "Het nieuws van Sjoerd Huisman zet alles weer in perspectief", twittert zij. "Het leven kan veel te kort zijn. Probeer te genieten van elke dag." Douwe de Vries noemde het overlijden van Huisman op Twitter een drama. "Sjoerd wat gaan we jou verschrikkelijk veel missen."

Kjeld Nuis die even eerder nog stuk zat omdat hij niet naar Sochi mag, toont zich op Twitter ook aangeslagen. "Wat een nieuws, Sjoerd Huisman. Sterkte aan alle nabestaanden." Ook Marije Joling condoleert de familie van Huisman met het 'enorme verlies'. "Vreselijk, geen woorden voor", besluit zij haar bericht op Twitter.

[PDC WK] Wright eerste finalist na grote zege op Whitlock

Peter Wright mag zich op nieuwjaarsdag in het Alexandra Palace te Londen melden om de finale te gooien van het wereldkampioenschap darten van de PDC. In de finale won de kleurrijke Schot met 6-2 van Simon Whitlock. In de finale zal Wright aantreden tegen Michael van Gerwen of Adrian Lewis. 

Het was Whitlock die aan de partij mocht beginnen, maar het was Wright die de eerste leg won. Hij opende die leg met 180 en 139. Snakebite won de eerste set met 3-1. De tweede set ging met 3-2 naar Wright.

Ook in set drie plaatste Wright direct de break, maar Whitlock brak direct terug. Leg drie ging ook tegen de darts in. Wright faalde in zijn eigen leg niet en won de derde set met 3-1 (3-0). Whitlock liet in set vier voor het eerst van zich horen door de set te beginnen met een 130 finish. Op 1-2 was het Wright die dubbel acht miste. Whitlock gooide wel 56 uit om de set te pakken (3-1).

Het setverlies deerde Wright niet. Snakebite won sets vijf en zes met respectievelijk 3-1 en 3-0. Whitlock mocht nog een set pakken, maar het zette niet aan tot een comeback. Wright won set acht met 3-1 en daarmee de partij (6-2). De Schot gooide 100,24 gemiddeld en had een enorm checkoutpercentage van zestig procent. Whitlock noteerde 97,25 gemiddeld en op de dubbels was het twaalf van de veertig pogingen raak (dertig procent). 

Het is voor Wright zijn eerste WK finale. Het is zijn vijfde deelname aan een wereldkampioenschap. In 1995 deed hij eens mee aan Lakeside, vanaf 2010 is hij op het PDC WK te vinden. Snakebite kwam hiervoor nooit verder dan de derde ronde.

Moslimextremist dreigt met aanslagen BelgiŽ

Een moslimextremist heeft gedreigd met aanslagen in Antwerpen en Brussel op oudejaarsavond. Via een Facebookprofiel dat al eerder gebruikt is voor dreigementen, onder meer aan het adres van Geert Wilders, werd maandag gesuggereerd dat de twee grootste steden van het land terreur te wachten staat.

Als mogelijke doelwitten noemt de dreiger de Antwerpse Scheldekaaien en winkelstraat de Meir, treinstation Antwerpen-Centraal en het Brusselse Atomium. "Ik wil de moslims waarschuwen om niet deel te nemen en zich niet te verzamelen met de ongelovigen", schrijft de afzender in een bericht op de pagina van de Belgische krant Het Laatste Nieuws. De dreiger zou banden hebben met de extremistische groepering Sharia4Belgium.

Nieuw eurolid geeft direct gesodemieter

Als Letland op 1 januari overstapt op de euro brengt het land een bankensector mee die overloopt van verdacht geld afkomstig uit Rusland en andere landen in het voormalige Oostblok. En dat net op het moment dat de muntunie de strijd wil aangaan met dit soort paradijzen voor zwart geld.

Nog maar negen maanden geleden moest de Europese Unie ingrijpen om Cyprus van een bankroet te redden. Een kleine lidstaat die zich had ontpopt tot een vrijhaven voor enorme banktegoeden, veelal afkomstig uit Rusland en voormalige Sovjet-landen. De leiders van de eurozone besloten toen dit soort financiële vrijhavens aan te pakken en de transparantie te verbeteren.

De vraag is echter hoe; zeker nu Letland naar verwachting geen rekening moet houden met een kleinere toestroom van zwart geld dan Cyprus, maar juist met een veel grotere. Geld dat vooral door de oostelijke buurlanden in Letland wordt gestald. Omdat het daar veiliger is dan in eigen land en het toezicht er nog altijd laks is.

"Direct na de toetreding van Letland tot de eurozone zien we denk ik een enorme stijging van de instroom van omstreden geldstromen", aldus Mark Galeotti, hoogleraar van New York University. Hij onderzoekt de georganiseerde misdaad in de voormalige Sovjet-Unie.

Jarenlang hoopten de politieke leiders en de financiële sector in Letland een mini-Zwitserland te creëren in Oost-Europa. Een plaats waar kapitaal uit instabiele landen als Rusland en Kazachstan kon worden gestald of juist zijn weg kon vinden naar banken in Zürich of Londen. Op een klein dipje tijdens de financiële crisis in Letland van 2008 tot 2010 na, is de hoeveelheid buitenlands geld op Letse bankrekeningen sterk gestegen. "De kwestie met Letland is dat er een tamelijk vergevingsgezind politiek klimaat heerst en er tegelijkertijd de enorme en behoorlijk efficiënte infrastructuur is om geld uit het Oostblok te beheren. De vraag is: waarom zou je niet naar Letland gaan?", aldus Galeotti.

In Letland zijn twintig nationale banken. Dat komt neer op een bank per honderdduizend inwoners, een enorme 'bankendichtheid'. Van deze twintig banken worden er dertien gezien als zogeheten 'boetiekbanken', banken die het vooral moeten hebben van buitenlandse geldstromen, afkomstig uit de voormalige Sovjet-Unie. In plaats van het geld te lenen aan bedrijven en consumenten, dienen deze kleine financiële instellingen vooral als een veilige stallingsplek of voor het doorsluizen van geld. De banken houden hun tegoeden meestal liquide, zodat die ook weer snel naar elders kunnen worden doorgeboekt. Een deel van dit geld is zwart.

Dit jaar legde de Letse bankenwaakhond een boete van honderdduizend lat (140 duizend euro) op aan een bank, omdat die te weinig interne controle had uitgevoerd op geld dat afkomstig is uit de Magnitski-zaak.

Sergej Magnitski was een Russische advocaat die werkte voor Hermitage Capital, een investeringsfonds waarvan de directeur de Russische politie beschuldigde van diefstal. Agenten zouden zo'n 167 miljoen euro aan belastingteruggave hebben gestolen, nadat enkele dochtermaatschappijen van Hermitage Capital illegaal in beslag waren genomen. Magnitski overleed uiteindelijk op 37-jarige leeftijd in een Russische cel. Hermitage Capital beweert dat tientallen miljoenen van de buit via Letland zijn doorgesluisd.

De bankenwaakhond wil de betreffende bank niet bij naam noemen in verband met vertrouwelijkheid, maar ook uit vrees dat de bankensector instabiel wordt. De weigering de naam van de bank openbaar te maken, evenals het lage boetebedrag, heeft geleid tot felle kritiek op de toezichthouder. Bovendien zijn er opnieuw twijfels gerezen over de integriteit van de waakhond, zeker nu het land op de drempel van de eurozone staat.

"De waakhonden hebben geen tanden", zegt Galeotti. Ze blijven volgens de hoogleraar vasthouden aan een cultuur die eind jaren negentien opkwam in Letland, die het best valt samen te vatten als: Letland heeft handel nodig. De taak van de waakhond is dus om het bedrijfsleven geen strobreed in de weg te leggen, meent de hoogleraar.

Bijna de helft van alle tegoeden op Letse banken is afkomstig van mensen die niet in Letland wonen, wat erg ongebruikelijk is. Bovendien neemt het aandeel van buitenlandse spaarders alleen maar toe. In het eerste kwartaal van 2013 steeg dit aandeel met 17,7 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder: een duidelijk bewijs dat de status van Letland als financieel paradijs nog altijd niet tanende is. De economie in het land is de afgelopen drie jaar bovendien stevig aan het groeien en het land is politiek gezien opmerkelijk stabiel.

"Letland heeft van oudsher een grote bankensector en de privacywetgeving is extreem strikt. De banksector spreekt Russisch en 'snapt' de post-Sovjet-mentaliteit", zegt Tom Wallace, analist bij C4ADS, een firma die zich specialiseert in data-analyses en veiligheid. Wallace werkte mee aan een rapport over de banden tussen Letse banken en Oekraïense bedrijven die betrokken zijn bij illegale wapenhandel. Hij voegt daaraan toe dat Letland een EU-lidstaat is en dat het land daarom 'handelt als een tussenpersoon richting financiële instellingen in het Westen'. "Als je geld hebt en je wilt dat discreet uit de voormalige Sovjet-Unie sluizen, dan biedt Letland een hoop voordelen."

De Europese Centrale Bank is bezig met een reeks stresstesten om uit te vinden waar de zwakke plekken van de financiële sector zitten, zodat de transparantie en het vertrouwen in de banken kan worden verbeterd. De Letse banken worden ook onder de loep genomen. Het goede nieuws voor de eurozone is dat de Letse bankensector niet enorm groot is ten opzichte van de omvang van de economie. Dat betekent dat het land minder snel op noodleningen zal moeten terugvallen om de banken te redden als die in de problemen zouden komen, zoals in Cyprus gebeurde.

Goed nieuws voor Letland is dat de economie in de eurozone weer aantrekt. Achttien maanden geleden was de situatie een stuk minder rooskleurig. Toen vreesden investeerders zelfs dat de eurozone uiteen zou vallen. Sindsdien is de rust echter teruggekeerd en de ECB heeft bezworen er alles aan te doen de unie bij elkaar te houden.

De financiële toezichthouder in Letland zegt inmiddels een aantal maatregelen te hebben getroffen om witwassen, het financieren van terreurorganisaties en de instroom van enorme hoeveelheden geld in het bankwezen tegen te gaan. Deskundigen zijn het erover eens dat de toezichthouder zich inmiddels bewust is geworden van de gevaren van zwart of omstreden geld en dat de kwestie wordt aangepakt, ook al is het in een traag tempo.

Letse bankiers wijzen er wel op dat het aanwijzen van zwart geld niet eenvoudig is. "Als de wijze waarop tegen witwassen wordt opgetreden steeds vernuftiger wordt, dan worden ook de methodes die mensen gebruiken om er onderuit te komen steeds ingewikkelder", zegt de Letse bankier Arvids Sipols, die zestien jaar voor Letse banken werkte. "In bepaalde gevallen werken simpele filters en helpen ze te voorkomen dat schurken een bankrekening krijgen, maar in andere gevallen is dat niet voldoende en het is niet de taak van de bankier om op te treden als internationale detective."

Moslims op christenjacht in Nigeria

Moslimextremisten hebben afgelopen weekeinde in het noordoosten van Nigeria twee christelijke dorpen aangevallen. Het hyperislamitische Boko Haram lijkt zijn strijdwijze te hebben aangepast en zich voortaan louter 'tegen christenen' te richten.

Zaterdagavond openden extremisten het vuur op een bruiloft in Tashan-Alede, verhaalden overlevenden van het bloedbad. Acht feestgangers kwamen om. Een dag later lieten in het buurdorp Kwajffa nog eens vier mensen het leven.

De regeringstroepen die de opstand in het noordoosten proberen te bedwingen hebben de afgelopen dagen 57 strijders gedood, liet het ministerie van defensie maandag weten. De luchtaanvallen en grondoperaties in de deelstaat Borno zijn volgens het ministerie succesvol en gaan door.

Het geweld van afgelopen weekeinde lijkt kiezers niet te hebben afgeschrikt. Bijna tachtig procent van de kiesgerechtigden in de aangrenzende deelstaat Yobe is bij de lokale verkiezingen van zaterdag komen opdagen, liet de kiesraad weten. Oppositiepartij APC heeft alle vrije zetels gewonnen. De Democratische Partij van het Volk van president Goodluck Jonathan boycotte de verkiezingen omdat het te gevaarlijk was om campagne te voeren.

Ambassade VS waarschuwt voor vuurwerk

De Amerikaanse ambassade in Nederland waarschuwt Amerikanen voor het grootschalige afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling. "Voor wie hier niet mee bekend is: het kan beangstigend zijn voor jonge kinderen en huisdieren", staat in een officiële veiligheidswaarschuwing.

Amerikanen in Nederland worden erop gewezen dat groepen mensen vuurwerk 'willekeurig in het rond gooien op straat en in tuinen'. Ook wordt vuurwerk gegooid 'in brievenbussen en vuilnisbakken'. Voetgangers, fietsers, automobilisten en huisdieren zijn evenmin veilig, stelt de ambassade. Ook moeten Amerikanen oppassen voor vuurwerk dat vanuit putdeksels omhoog wordt geschoten en voor 'verhoogde criminele activiteit' op oudejaarsavond.

De ambassade geeft Amerikanen het advies goed op te letten als er vuurwerk wordt afgestoken, geen kleding te dragen die gemakkelijk vlam vat en geen aangestoken vuurwerk in de hand te houden of in de zak te stoppen.

Jongen zwaargewond bij carbidschieten in Barneveld

Een jongen is maandag zwaargewond geraakt bij het carbidschieten in Barneveld. Dat laat de Gelderse politie weten. Wat er precies is gebeurd is nog niet duidelijk.

De jongen, wiens leeftijd nog niet bekend is, is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Agenten die onderweg waren om de ouders van de jongen op de hoogte te stellen, zijn met hun voertuig in een sloot beland. Ze wisten zelf uit de auto te komen.

Chodorkovski krijgt Zwitsers visum

Zwitserland heeft de voormalige Russische olietycoon Michail Chodorkovski een visum verleend. Daarmee kan Chodorkovski de komende drie maanden vrijelijk door het Schengengebied reizen, liet de Zwitserse ambassade in Berlijn maandag weten.

De uitgesproken tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin, die in Rusland een jarenlange gevangenisstraf uitzat, kreeg bijna twee weken geleden gratie van zijn rivaal. Eenmaal vrijgelaten vertrok hij spoorslags naar Duitsland, dat hem een visum gaf voor een jaar.

De 50-jarige Chodorkovski liet eerder weten dat hij zich niet voorgoed in Zwitserland wil vestigen. Zijn zoons gaan in Zwitserland naar school en hij heeft zelf zakelijke banden met het land, die teruggaan tot de tijd dat hij aan het hoofd stond van het oliebedrijf Yukos.

Toen justitie in Rusland vervolging instelde tegen Chodorkovski voor belastingontduiking en witwassen probeerden de aanklagers bijna vier miljard euro aan Zwitserse banktegoeden van Yukos te laten bevriezen. Maar Zwitserland werkte niet mee. Volgens de regering was er sprake van politieke vervolging. Hoeveel van die Zwitserse miljarden Chodorkovski toebehoren is onduidelijk.

Huiseigenaren lossen vaker versneld af

Huiseigenaren hebben dit jaar meer afgelost op hun hypotheekschuld dan vorig jaar. Dat meldt de NOS maandag op basis van een rondgang langs de vier grootste hypotheekverstrekkers.

Bij marktleider Rabobank kwamen tot eind oktober zestig procent meer extra aflossingen binnengekomen. Dat cijfer wordt waarschijnlijk nog wel hoger, omdat in november en december meestal het meest extra wordt afgelost.

Ook andere banken krijgen meer extra aflossingen. Zo verwacht ING uit te komen op een stijging van 34 procent en werd bij ABN AMRO in de eerste negen maanden van het jaar 33 procent meer extra afgelost dan vorig jaar. SNS zit met twintig procent tot eind november lager dan de andere banken.

Huiseigenaren met een huis dat 'onder water staat' lossen extra af om het hypotheekbedrag meer in verhouding tot de waarde van de woning te krijgen. Andere argumenten zijn lage rentes op spaarrekeningen en de onzekerheid van beleggen.

Woningen ontruimd vanwege gaslek Rotterdam

In Rotterdam zijn een café en enkele woningen ontruimd vanwege een gaslek. Dat hebben de hulpdiensten maandagavond gemeld.

Het lek bevindt zich aan de Oude Binnenweg. De gaslucht werd voor het eerst opgemerkt in het café, zei een politiewoordvoerder op Radio Rijnmond. Het gaat om café Melief Bender, een van de oudste cafés van Rotterdam.

Monteurs proberen het lek te dichten, meldt netbeheerder Stedin. De omgeving is afgezet.

Zwolle bindt Karagounis tot medio 2016

PEC Zwolle heeft de transfer van Thanasis Karagounis afgerond. De 22-jarige aanvaller komt over van Atromitos uit Griekenland en tekent bij de Overijsselse eredivisionist een contract tot medio 2016, met een optie voor nog een seizoen. De Griekse jeugdinternational kan op alle posities in de voorhoede uit de voeten.

"We hebben Thanasis de afgelopen maanden uitvoerig bekeken en zien in hem een goede versterking die de concurrentie aan kan gaan. PEC Zwolle is dan ook erg te spreken over zijn komst", zegt technisch directeur Gerard Nijkamp maandag op de website van Zwolle.

Karagounis was in augustus trefzeker voor Atromitos tijdens het treffen met AZ in de voorronde van de Europa League. In Alkmaar maakte hij het tweede doelpunt van de bezoekers, maar daarmee kon hij de uitschakeling van zijn ploeg niet voorkomen.

Volgens Zwolle stond Karagounis in de belangstelling van meerdere clubs, waaronder een team uit de Bundesliga.

[OKT] Matrixen leveren weinig problemen op

Het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf zit erop en de balans kan worden opgemaakt. Bij de mannen lijken grote problemen uit te blijven. Bij de vrouwen is het afhankelijk van de keuze en uitleg die de KNSB morgen geeft met betrekking tot de 3000 meter.

Bij de mannen konden vijftien van de achttien plekken worden ingevuld door tien verschillende schaatsers, wat het maximum aantal schaatsers is per sekse dat naar de Spelen mag. Hierdoor vallen Jesper Hospes (500 meter), Thomas Krol (1000 meter) en Kjeld Nuis (1500 meter) buiten de boot. Stefan Groothuis mag als nummer zeventien (1500 meter) in de matrix toch mee, omdat hij zich al plaatste op de 1000 meter.

De opengevallen plekken zullen normaalgesproken worden opgevuld door Groothuis (500 meter), Koen Verweij (1000 meter) en Sven Kramer (1500 meter). Bij de vrouwen konden zestien van de achttien plekken worden ingevuld en vallen vooralsnog Thijsje Oenema (500 meter) en Annette Gerritsen (500 meter) buiten de boot.

Enige aantekening daarbij is de beslissing van de KNSB over het voorval bij de 3000 meter. Daarbij werd Yvonne Nauta gehinderd door Linda de Vries en liep daardoor mogelijk plaatsing op die afstand mis. De KNSB kan dit nog als calamiteit zien, maar dat wordt pas morgen bekendgemaakt. Het kan zijn dat de bond kiest om een skate-off te rijden of Nauta alsnog aan te wijzen. In dat laatste geval zal Oenema alsnog naar de Spelen in Sochi mogen.

De ingevulde matrixen

# Heren Naam (#) Dames Naam (#)
1 #1 10.000m Sven Kramer (1) #1 1500m Ireen Wüst (1)
2 #1 5000m Kramer #2 1500m Lotte van Beek (2)
3 #2 10.000m Jorrit Bergsma (2) #1 3000m Wüst
4 #2 5000m Bergsma #1 1000m Van Beek
5 #1 500m Michel Mulder (3) #2 3000m Antoinette de Jong (3)
6 #1 1500m Mark Tuitert (4) #3 1500m Jorien ter Mors (4)
7 #1 1000m Stefan Groothuis (5) #1 5000m Carien Kleibeuker (5)
8 #3 10.000m Bob de Jong (6) #2 1000m Marrit Leenstra (6)
9 #2 1000m M. Mulder #3 3000m Annouk v.d. Weijden (7)
10 #2 500m Ronald Mulder (7) #1 500m Margot Boer (8)
11 #3 5000m Jan Blokhuijsen (8) #2 5000m Wüst
12 #3 500m Jan Smeekens (9) #3 5000m Yvonne Nauta (9)
13 #3 1000m Tuitert #4 1500m Leenstra
14 #2 1500m Koen Verweij (10) #3 1000m Wüst
15 #4 500m Jesper Hospes* #2 500m Laurine van Riessen (10)
16 #4 1000m Thomas Krol* #4 1000m Boer
17 #3 1500m Groothuis #3 500m Thijsje Oenema*
18 #4 1500m Kjeld Nuis * #4 500m Annette Gerritsen*

* = rijdt afstand niet in Sochi

Marathonschaatser Sjoerd Huisman (27) overleden

Schaatser Sjoerd Huisman is overleden. Dit meldt de NOS. Het overlijden van Huisman werd vlak na het einde van de 1.500 meter voor mannen bij het olympisch kwalificatietoernooi bekendgemaakt. Huisman kampte met hartklachten. Hij is vannacht aan de gevolgen van een hartstilstand overleden.

De familie heeft waarschijnlijk gewacht met het bekendmaken van het overlijden zodat de schaatsers zich konden concentreren op de laatste dag van het olympisch kwalificatietoernooi.

Huisman, wiens zus Mariska ook schaatst, werd in 2009 Nederlands kampioen marathonschaatsen op natuurijs. Hij gold jarenlang als één van de beste sprinters in het marathonpeloton. Vorige week nog werd Huisman tweede bij een wedstrijd om de Marathon Cup in Breda.

Sjoerd Huisman overleden (Bron: Pro Shots)

[OKT] Tuitert en Verweij kwalificeren zich voor Sochi

Op de slotdag van het KNSB kwalificatietoernooi hebben Mark Tuitert en Koen Verweij zich als laatste weten te kwalificeren op de 1500 meter voor de Winterspelen in Sochi. Tuitert wist verrassend de 1500 meter te winnen in een tijd van 1:45,75.

Koen Verweij werd tweede op deze afstand in een tijd van 1:46,28 en gaat als tiende man naar Sochi. Stefan Groothuis (3e in 1:46,42) en Sven Kramer (6e in 1:46,65) zullen ook mogen starten op de 1500 meter in Rusland. 

  Naam Tijd
1 Mark Tuitert 1:45,75
2 Koen Verweij 1:46,28
3 Stefan Groothuis 1:46,42
4 Kjeld Nuis 1:46,44
5 Douwe de Vries 1:46,62
6 Sven Kramer 1:46,65
7 Maurice Vriend 1:47,38
8 Kai Verbij 1:47,39
9 Thomas Krol 1:47,57
10 Pim Schipper 1:47,85

Helm Schumacher was verbrijzeld

Justitie van Albertville wil precies weten wat de oorzaak is van het skiongeluk van Michael Schumacher in de Franse Alpen. Openbaar aanklager Philippe Quincy meldde maandag dat hij een onderzoek naar de omstandigheden in het skigebied van Méribel is begonnen.

"We weten dat het ongeval plaatsvond in een zone buiten de piste waar stenen gedeeltelijk of helemaal verborgen liggen onder de sneeuw", aldus Quincy.

De 44-jarige Schumacher droeg een helm toen hij met hoge snelheid met zijn hoofd op een rots belandde. Anders had hij het ongeval niet overleefd, vertelde hoofd anesthesie Jean-François Payen eerder vandaag. De eerste aanwijzingen duiden op een zeer harde klap, want de helm was verbrijzeld.

De zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1 vecht nog steeds voor zijn leven. Hij ligt met levensbedreigend hersensletsel in een ziekenhuis in Grenoble, waar de artsen hem in een kunstmatig coma houden.

Lichtgevende varkens

Amerikaanse en Chinese wetenschappers hebben lichtgevende varkens op de wereld gezet. Deze feestelijke beesten zullen gebruikt gaan worden voor de ontwikkeling van medicijnen.

Onderzoekers van de universiteit van Hawaii spuiten een fluorescerende proteïne in het DNA van de vrolijke viervoeters. Wanneer de dieren een groene kleur beginnen uit te stralen is het voor de wetenschappers duidelijk dat het dier geschikt is om een gen in te plaatsen, dat daar eigenlijk helemaal niet in hoort.

Het uiteindelijke doel is om goede genen in grotere dieren te proppen. Dit zou medicijnen mogelijk goedkoper en wat simpeler te produceren maken. Zo zou je bijvoorbeeld verschillende enzymen kunnen laten aanmaken via een dier. Normaal worden enzymen op bestelling geproduceerd in een laboratorium, maar dit procedé is nogal kostbaar.

Volgens de dames en heren onderzoekers ondervinden de familieleden van Babe verder geen hinder van het genetisch geknoei en worden de disco-pigs net zo oud als andere varkens.

B. de Jong gaat experimenteren tot Sochi

Bob de Jong wil er alles aan doen om in Sochi het maximale eruit te halen op de tien kilometer. De rijder uit de BAM-ploeg werd eerder deze week in Heerenveen tijdens het OKT derde achter ploeggenoot Jorrit Bergsma en winnaar Sven Kramer. Het gat hoopt hij nog te dichten.

De Jong wil alles uit de kast halen om de ontbrekende vijf seconden nog ergens vandaan te halen. "Ik wil op het gebied van materiaal nog zaken gaan uitproberen. Nieuwe pakken. Andere schoenen. Andere buizen. Of dat niet riskant is zo kort voor de Spelen? In Nagano kwamen mijn ouders na de loting voor de vijf kilometer ’s avonds nog nieuwe buizen afleveren bij het olympisch dorp. Ik wilde ze in het oranje hebben. Daar heb ik de volgende dag ook op gereden. Zoiets zal ik in Sochi niet meer doen, maar het kan geen kwaad een paar dagen met nieuwe spullen te experimenteren."

Ober weigert botte klanten te helpen

Een ober uit Houston, een stad in de Verenigde Staten, is het gelukt om zowel zijn baan op het spel te zetten en gelijktijdig complimenten te ontvangen. De man, Michael Garcia, heeft namelijk een paar klanten laten weten dat ze er niet op moeten rekenen dat ze nog iets bij hem kunnen bestellen in het restaurant.

Een groepje vaste gasten van het restaurant nemen regelmatig een 5-jarig kindje mee. Dit kindje heeft een chromosoom extra en dat valt dan ook duidelijk te merken aan het gedrag van het kind. De kleuter, die dus het syndroom van Down heeft, kan erg druk zijn. Dit uit zich dan in gegil en gejengel.

Een familie die een tafel ernaast zat, maakte kenbaar dat zij niet erg gecharmeerd waren van de herrie. Michael vond een oplossing: voor de klagers werd een andere tafel gezocht. Alles leek weer pais en vree. Maar dat duurde niet lang. De horecamedewerker ving namelijk van de verplaatste gasten de opmerking "eigenlijk zouden speciale kinderen op een speciale, andere plek moeten zijn" op. Dit schoot de bediende in het verkeerde keelgat. Hij liet de familie weten dat het voor hem onmogelijk geworden was om hen nog langer van dienst te zijn door deze opmerking. De aangesproken klanten waren het hier blijkbaar roerend mee eens en verlieten diep beledigd de zaak.

Veel mensen zien Michael nu als een soort held omdat hij –in de ogen van velen- opkwam voor het 5-jarige kindje. Hij ontvangt niets dan complimenten en reacties als 'dat is pas een man' zijn niet ongewoon.

[OKT] Kleibeuker en Nauta kwalificeren zich voor Sochi

Op de slotdag van het KNSB kwalificatietoernooi zijn Carien Kleibeuker en Yvonne Nauta erin geslaagd zich te kwalificeren op de 5000 meter voor de Olympische Winterspelen in Sochi. De 35-jarige Kleibeuker won deze afstand in een tijd van 6:57,30, voor Ireen Wüst en Yvonne Nauta.

Wüst startte al in de eerste rit en zette daar een tijd van 6:57,98. Yvonne Nauta plaatste zich als derde voor de Spelen in een tijd van 6:59,27 en bleef hiermee Annouk van der Weijden voor. 

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Carien Kleibeuker 6:57,30
2 Ireen Wüst 6:57,98
3 Yvonne Nauta 6:59,27
4 Annouk van der Weijden 7:00,22
5 Carlijn Achtereekte 7:02,82
6 Marije Joling 7:03,19
7 Lisa van der Geest 7:05,50
8 Antoinette de Jong 7:06,85
9 Linda de Vries 7:08,23
10 Rixt Meijer 7:09,39

Voetballer Ferencvaros (22) overleden na hartaanval

Voetballer Akeem Adams is op 22-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Dat heeft zijn club Ferencvaros maandag bekendgemaakt. De speler uit Trinidad en Tobago kreeg op 25 september in zijn huis een hartaanval.

Adams onderging verscheidene operaties en werd klaargestoomd voor een harttransplantatie. Afgelopen zaterdag traden echter complicaties op, die hem maandag in een ziekenhuis in Boedapest fataal werden.

Adams, die voornamelijk als linksback speelde, kwam slechts zes keer in actie voor de 26-voudig Hongaars kampioen. Hij droeg acht keer het shirt van het nationale team van Trinidad en Tobago.

Oud-internationals krijgen alsnog geld voor videogame

Een groep oud Oranje-internationals heeft na ruim tien jaar eindelijk gekregen waar ze recht op hebben. Onze arme jongens waren door Electronic Arts nagemaakt voor de voetbalgame FIFA 2002, maar hier hadden ze helemaal geen toestemming voor gegeven!

Uiteraard pikten ze dit niet en 21 spelers van ons Oranje uit 2001 trokken onder leiding van Rob Jansen ten strijde. Uiteindelijk trokken ze aan het langste eind en krijgen ze nu alsnog geld overgemaakt voor het gebruik van hun naam en uiterlijk in de videogame.

Rob Jansen is trots op zijn prestatie: "Wij werken sinds jaar en dag op commercieel gebied samen met de KNVB en Oranje. Deze zaak diende het algemeen belang, inclusief de spelers die door ons worden begeleid. Om die reden heb ik hier mijn tanden in gezet. Het kan niet zo zijn dat de rechten van spelers onrechtmatig worden uitgebuit. En dat was precies wat hier aan de hand was. Het heeft even geduurd, dat kunnen we wel stellen, maar het recht heeft uiteindelijk gezegevierd. Alle spelers krijgen nu waar ze recht op hebben. Ik beschouw dit als een grote overwinning voor iedereen die hier de afgelopen jaren keihard aan heeft gewerkt. Wat dat betreft verdient advocaat Cor Hellingman ook een groot compliment. Hij was net als ik zeer vastberaden om dit conflict op de juiste manier op te lossen.''

EA gaf zelf aan wel degelijk de rechten te hebben betaald omdat ze een afspraak hadden gemaakt met de vakbonden FIFPRO en VVCS. Beide partijen waren echter niet gemachtigd om die afspraken met EA te maken. Na het verschijnen van FIFA 2002 heeft het Nederlands Elftal jarenlang niet in de game gezeten. Pas in 2010 keerden ze terug en sindsdien is alles weer koek en ei.

FIFA 2002

Berdych verliest van Karlovic in Doha

Tomas Berdych is het nieuwe tennisseizoen met een nederlaag begonnen. De Tsjechische nummer zeven van de wereld verloor in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Doha van Ivo Karlovic.

Het werd 7-6 (7) en 7-6 (4) voor de Kroaat, die 24 aces sloeg tegenover acht van Berdych. Beide spelers wisten in de hele partij geen break te plaatsen. Gaël Monfils sloeg zich wel naar de tweede ronde. De Fransman rekende af met Santiago Giraldo uit Colombia: 7-6 (1) en 6-2.

Virtueel huisdier Tamagotchi gehackt

Jaren heeft het geduurd, maar het is een Canadese onderzoekster eindelijk gelukt om het virtuele huisdier Tamagotchi te hacken. Natalie Silvanovich, in het echte leven medewerker bij BlackBerry, heeft momenteel eigen software draaien op het apparaatje.

Silvanovich presenteerde haar resultaten op de CCC-hackersconferentie in Hamburg waar ze ook sprak met Tweakers: "Als kind speelde ik veel met Tamagotchi's en als volwassene dacht ik: ik kan ze natuurlijk ook gewoon hacken".

Een Tamagotchi is niet beveiligd tegen het draaien van eigen software, maar het was niet eenvoudig om er zomaar je eigen software op te laten draaien. "Het was heel veel trial and error", zo zegt Silvanovich. "Er is geen debug-mogelijkheid, dus je weet niet waarom wat je doet niet werkt." Bovendien is er geen documentatie beschikbaar die je kan nalezen. "Er is niets gedocumenteerd over de werking van de microcontroller of over de werking van de poorten".

Om de software naar de Tamagotchi installeren gebruikte de Canadese een eigen accessoire: "Ik heb een bordje ontworpen waarin je het accessoire kunt stoppen, waarna mijn software op het accessoire wordt geplaatst". Op dit moment gaat het enkel nog om proof of concepts, zoals afbeeldingen en animaties, en nog geen bruikbare software.

De software van Silvanovich staat niet permanent op de Tamagotchi, na een reboot is het weer verdwenen. "Mijn code blijft aanwezig op de software nadat het accessoire weer is verwijderd, maar niet na een reboot", aldus Silvanovich. "Reboots komen echter niet vaak voor, meestal pas na enkele weken." Om de code permanent om de Tamagotchi te plaatsen, zou de hardware moeten worden gewijzigd.

Een Tamagotchi is, ondanks dat ze nu krachtiger zijn dan vroeger, nog steeds geen power house. "Een Tamagotchi heeft 512 of 1024 bytes aan intern geheugen", aldus Silvanovich. "De code draait rechtstreeks vanuit het geheugen, waardoor het snel vol raakt."

Het draaien van eigen software is nog maar een eerste stap. Uiteindelijk staat er veel meer in de planning: "Ik wil nu bijvoorbeeld een tv-afstandsbediening van mijn Tamagotchi maken", aldus Silvanovich. "Technisch gezien kan het, maar ik moet de code nog schrijven."

Als je zelf ook aan de slag wil kun je de tools van Silvanovich hier downloaden.


Links: een proof of concept van Silvanovich; rechts: het bordje dat Silvanovich ontwierp voor het flashen naar de accessoire (Foto: Tweakers)

Ex-wielrenner Hoste krijgt boete en schorsing

De Belgische voormalige wielrenner Leif Hoste heeft een boete van 150 duizend euro gekregen vanwege afwijkende bloedwaarden. De kasseienspecialist, die eind vorig jaar een punt zette achter zijn loopbaan, werd daarnaast voor twee jaar geschorst door de Belgische wielerbond, meldt Het Nieuwsblad maandag.

De internationale wielerunie UCI eiste eind maart nog een bedrag van bijna driehonderdduizend euro, omdat het biologisch paspoort van Hoste op het eind van zijn carrière verdachte bloedwaarden vertoonde. De 36-jarige oud-renner van onder meer Lotto heeft dopinggebruik altijd ontkend.

De verdediging van Hoste pleitte voor vrijspraak, omdat het bloedpaspoort geen direct bewijs is voor dopinggebruik. Verder vonden ze 23 van de 26 bloedstalen niet reglementair. De Belgische wielerbond verwierp de argumenten, maar stelde de boete wel naar beneden bij. Hoste kan nog in beroep gaan bij het internationale sporttribunaal CAS.

Hoste is vooral bekend vanwege zijn drie tweede plaatsen in de Ronde van Vlaanderen in 2004, 2006 en 2007. In 2001 en 2007 werd hij nationaal kampioen tijdrijden.

Pas dinsdag update over toestand Schumacher

Het academisch ziekenhuis in Grenoble heeft bekendgemaakt dat er vandaag vooralsnog geen update meer komt over de gezondheidstoestand van Michael Schumacher. Morgenmiddag zal de eerstvolgende persconferentie zijn waar de artsen de toestand van Der Schumi zullen toelichten.

Vanmorgen werd bekendgemaakt dat de 44-jarige Duitser, die gisteren bij een skiongeval met zijn hoofd op een rots viel, in een kunstmatige coma wordt gehouden en ernstig hersenletsel heeft. Ook verkeert de zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 nog steeds in levensgevaar.

Eerste teaser Lucia de B.

De eerste teaser trailer van de film over Lucia de B. is zojuist vrijgegeven.

De film vertelt het verhaal van Lucia de Berk, de verpleegster die onterecht tot levenslang veroordeeld werd. Zij zou patiënten vergiftigd hebben, mede daarom werd de Berk tijdens het proces ook wel "de engel des doods" genoemd. 

In de film zien we Ariane Schluter (onder meer bekend van De Marathon) als Lucia de B. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Judith, een (fictieve) medewerkster van het Openbaar Ministerie. Zij probeert de fouten die in de zaak zijn gemaakt aan het licht te brengen. 

Lucia de B. draait vanaf 3 april in de bioscoop.

Joden belagen 'anti-joodse' jood

Voor de mensen die het nog niet doorhadden: Palestijnen en Israëliërs mogen elkaar over het algemeen niet zo. Het is dan ook goed om te horen dat er mensen zijn die zich over al die animositeit heen zetten. Tenzij je een orthodoxe jood bent. Dan ga je zulke mensen flink lastigvallen.

Het overkomt Eli Tzavieli uit de Israëlische stad Safed. Deze 89-jarige Holocaustoverlevende had namelijk de euvele moed om kamers te verhuren aan drie Arabische Israëlieten, 'geweldige jochies' volgens Tzavieli, die in de stad studeren. Maar voor de orthodoxe hoofdrabbi van Safed maakt dat niets uit.

De hoofdrabbi, Shmuel Eliyahu, heeft de ongeveer veertigduizend stadsbewoners aangespoord een haatcampagne tegen Tzavieli te beginnen. Hij is bang dat Safed, dat voor sommige joden een heilige stad is, overgenomen zal worden door Arabieren. Zeventien andere religieuze leiders staan hem daarin bij.

Daarom begonnen inwoners Tzavieli lastig te vallen. Tzavieli heeft echter de werkkampen van Auschwitz overleefd en kan wel wat hebben. Om hem toch bang te krijgen, dreigden onbekenden om zijn huis in de fik te steken. Ook begon men een postercampagne waarin Tzavieli een verrader wordt genoemd.

Verschillende mensen hebben Tzavieli al oplossingen aangeboden voor de haatcampagne. Tzavieli zelf is erdoor aangedaan, maar hij blijft vastbesloten om zich niet te laten intimideren: "Ik wil geen heibel, maar als er een probleem is, zal ik dat onder ogen zien. Ik blijf er alles aan doen om het [de huurders] naar hun zin te maken."

Safed, een stad in het noorden van Israël, is het centrum van de joodse mystiek, oftewel Kabbalah. Daarom kent de stad veel (ultra-)orthodoxe inwoners. Het komt er geregeld tot een treffen tussen Joodse en Arabische Israëlieten. Onlangs nog belaagden Joden een studentenhuis voor Arabieren in de stad.

Voetballer mag niet meer 'antisemitisch' doen

West Bromwich Albion heeft Nicolas Anelka verzocht zijn dubieuze juichgebaar van zaterdag voortaan achterwege te laten. De spits moest maandag uitleg geven over het gebaar, dat als antisemitisch kan worden opgevat, meldt de Premier Leagueclub. Anelka ontkende politieke bedoelingen te hebben gehad.

"Wij begrijpen dat Nicolas' gebaar in sommige kringen tot ophef heeft geleid en hebben hem gevraagd het niet meer uit te voeren. Nicolas ging meteen akkoord met dat verzoek", luidt de verklaring van West Bromwich. Onder meer de Franse minister van sport, Valérie Fourneyron, sprak van een 'schokkende provocatie'.

Mogelijk krijgt het incident nog wel een staartje voor Anelka. De Engelse voetbalbond FA is een onderzoek begonnen. West Bromwich zal de speler hangende het onderzoek gewoon opstellen.

Miljoenste bezoeker voor Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum heeft maandag de miljoenste bezoeker ontvangen sinds de heropening. Het gezin uit Delft kreeg bloemen, champagne, een jaarkaart en een cadeaubon voor de museumwinkel. Het museum opende in september vorig jaar de deuren na 8,5 jaar dicht te zijn geweest.

Algemeen directeur Karin van Gilst spreekt van een 'fantastische dag'. "Het Stedelijk is terug", zegt ze in een verklaring. "Een hele generatie tieners en twintigers maakte in de afgelopen maanden kennis met ons, fans van het eerste uur hebben de weg naar ons teruggevonden en ook toeristen waarderen ons in toenemende mate."

Een commissie onder leiding van Wim Deetman die onderzoek deed naar de nieuwbouw van het Amsterdamse museum concludeerde vorige maand nog dat het 'onnodig lang' dicht is geweest.

Prins William terug de schoolbanken in

Prins William neemt volgend jaar weer plaats in de collegezaal. De Britse prins gaat een cursus agrarisch management volgen aan de universiteit van Cambridge. Dat maakte Kensington Palace maandag bekend.

De 31-jarige William start de managementcursus begin januari. Tot half maart is de prins, tweede in lijn van troonsopvolging, zoet met de opleiding. Het lesprogramma moet William helpen meer inzicht te krijgen in de agrarische sector en het platteland van het Verenigd Koninkrijk.

William zwaaide in september af als reddingspiloot. De prins werkte ruim 7,5 jaar voor het Britse leger. Kensington Palace kondigde in september aan dat William en zijn vrouw Kate koningin Elizabeth blijven ondersteunen bij haar werk. Hoe William en Kate, die in juli hun eerste kind verwelkomden, dat gaan invullen, is nog niet bekend.

Mighty No. 9 heeft eindelijk een sidekick

Fans mochten de afgelopen maanden stemmen op hun favoriete Call. Comcept had meerdere designs van de vrouwelijke personage gepost en fans mochten hun favoriet uitkiezen. Het is uiteindelijk Call F geworden, met maar liefst 43.39% van de stemmen.

Mighty No. 9 is de Mega Man-game die geen Mega Man heet. Keiji Inafune, een van de bedenkers van de oude franchise, liet fans via Kickstarter het spel funderen. Comcept haalde bijna vier miljoen dollar op, terwijl het 'maar' negenhonderdduizend dollar had gevraagd.

Metaalbedrijf Aldel failliet

Aluminiumbedrijf Aldel heeft maandag zijn faillissement aangevraagd. Eigenaar Gary Klesch en het rijk hebben geen manier kunnen vinden om de smeltovens draaiende te houden, zo meldt het bedrijf uit Delfzijl in een persverklaring. Bij het faillissement van Aldel, dat al langere tijd in financiële nood verkeerde, gaan ruim driehonderd banen verloren.

Daarnaast kost het faillissement naar verwachting ook nog eens zo'n vierhonderd banen bij de toeleveranciers van Aldel, zo stelt bestuurder Albert Kuiper van FNV Bondgenoten tegen RTV Noord. Om de geldproblemen op te lossen is zo'n veertig miljoen euro nodig voor onder meer de aanleg van een stroomleiding naar Duitsland. Zowel Klesch als het rijk weigert dat bedrag op tafel te leggen.

Aldel werd begin oktober nog tijdelijk gered door minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD), die het Groningse bedrijf acht miljoen euro overbruggingskrediet gaf. Dat geld had de aluminiumsmelter nodig om de in Nederland relatief veel hogere energieprijs te kunnen betalen.

De concurrentie van Aldel, vlak over de grens in Duitsland, is namelijk veel minder kwijt aan elektriciteit, omdat grootverbruikers in Duitsland tot negentig procent korting krijgen op het transporttarief. In Nederland krijgen grootgebruikers volgend jaar ook een dergelijke subsidie. Het overbruggingskrediet moest Aldel tot die tijd overeind houden.

Voorwaarde daarbij was echter wel dat het bedrijf zijn lening zou terugbetalen, anders zou het rijk de miljoenen inhouden van de subsidie. Door zelf een leiding naar Duitsland aan te leggen, zou het bedrijf de kosten voor een transporteur volledig kunnen uitschakelen en daarmee ook zonder subsidie aan goedkope stroom kunnen komen.

De aanleg van die leiding zou echter twintig miljoen euro kosten en pas over twee jaar klaar zijn. Tot die tijd heeft Aldel nog eens twintig miljoen nodig om de verschillen in energieprijs te kunnen opvangen.

Minister Kamp noemt het in een reactie een 'teleurstelling dat banen voor Groningen en Nederland nu verloren gaan'. "Ik ben erg onder de indruk hoe alle medewerkers en de directie onder moeilijke omstandigheden hebben gevochten voor het behoud van Aldel", aldus de bewindsman. "Dat is het bedrijf, ondanks de eigen inspanningen, helaas niet gelukt."

Bruno Mars vaakst gratis gedownload

Bruno Mars is het afgelopen jaar wereldwijd het vaakst gedownload zonder dat ervoor werd betaald. De muziek van de zanger werd op die manier bijna zes miljoen keer verspreid, schrijft het Britse muziektijdschrift NME op basis van een onderzoek van het bureau Musicmetric.

Mars wordt op de voet gevolgd door Rihanna. De zangeres werd bijna 5,5 miljoen keer buiten de verkoopkanalen om gedownload. Daft Punk staat op de derde plek van de twintig meest verspreide artiesten. Het elektronische duo werd meer dan vier miljoen keer gedownload. Ook Kanye West, Drake, Jay-Z, Maroon 5, Adele en Avicii staan in de top 20.

Musicmetric analyseert cijfers die betrekking hebben op de muziekindustrie. Het onderzoeksbureau keek voor de meest gedownloade artiesten naar bittorrentsoftware, waarmee veel mensen muziek uitwisselen zonder ervoor te betalen.

Musicmetric vindt het nuttig voor de muziekindustrie om bij te houden wat er veel wordt gedownload en door wie. "Natuurlijk juichen we piraterij niet toe, maar het is een goede manier om te zien hoe betrokken fans zijn", legt een directeur uit. "Je kunt zien waar de mensen die de muziek downloaden wonen en naar aanleiding daarvan een tournee plannen."

Agentenmepper krijgt taakstraf

De 18-jarige demonstrant die zaterdag in Den Haag een agent met een stok sloeg, is maandag veroordeeld tot een taakstraf van tachtig uur. Hij moet de agent ook een schadevergoeding van 150 euro betalen, bepaalde de politierechter in Den Haag maandag. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

Aanleiding voor de demonstratie was de vrijspraak van de agent die vorig jaar de 17-jarige Rishi doodschoot op station Hollands Spoor. Aan de demonstratie tegen 'racistisch politiegeweld' deden zo'n vijftig mensen mee.

Tegen het eind van de betoging gebruikten enkele demonstranten met sjaals voor hun gezicht geweld tegen de politie. De demonstranten wilden naar Hollands Spoor, maar dat lag buiten de afgesproken route. De 18-jarige sloeg een agent met een vlaggenstok op het hoofd, waarna diens collega's de demonstrant aanhielden.

De politie hield ook een twee mannen aan voor het beledigen van agenten. Een 22-jarige man kreeg een dagvaarding een man van 25 jaar kreeg een boete van 450 euro van de officier van justitie.

Eurostar breekt passagiersrecord

Treinbedrijf Eurostar heeft afgelopen jaar voor het eerst sinds de oprichting in 1994 in een jaar meer dan tien miljoen passagiers vervoerd. Het aantal reizigers dat van of naar Londen, Brussel of Parijs ging steeg met ruim een procent in vergelijking met vorig jaar. Dat maakte Eurostar maandag bekend.

Vooral in de zomermaanden maakten veel reizigers gebruik van de treinverbinding door de Kanaaltunnel. Daarnaast droeg het openen van nieuwe treinroutes bij aan het stijgende aantal passagiers. Eurostar begon onder meer met een nieuwe skidienst gelanceerd richting de Zwitserse Alpen.

De treindienst is eigendom van de Britse overheid en van de Franse en Belgische spoorwegen. De Britse regering zette begin deze maand haar belang van veertig procent in de hogesnelheidslijn in de etalage. Met de opbrengst wil Londen geld ophalen voor onder meer de bouw van een nieuwe kerncentrale aan de westkust.

Libanese leger schiet op Syrische helikopters

De Libanese strijdkrachten hebben maandag het vuur geopend op Syrische helikopters die het Libanese luchtruim schonden. Dat hebben bronnen bij het Libanese leger gezegd. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië dat Libanon actie heeft ondernomen tegen gevechtsvliegtuigen.

De Syrische helikopters waren bezig met een bombardement op een gebied vlakbij de Libanese stad Arsal. Ze wierpen vier bommen af in het bergachtige gebied. Na het bombardement opende het Libanese leger met luchtafweergeschut het vuur.

Het komt geregeld voor dat Syrische helikopters en gevechtsvliegtuigen bij de grens luchtaanvallen uitvoeren om te voorkomen dat rebellenstrijders de wijk nemen naar Libanon of zich verschuilen in grenssteden. Soms wordt ook Libanees grondgebied getroffen. Eerder protesteerde Libanon hier weliswaar tegen, maar werd geen actie ondernomen.

Een bron bij het Libanese leger kon de beschieting niet bevestigen, maar zei wel dat het leger opdracht heeft om op alles te schieten - tanks, militairen of vliegtuigen - wat het Libanese territorium binnendringt. De Syrische regering heeft vooralsnog niet gereageerd, maar bronnen bij het regime van president Bashar Assad zeiden dat de Syrische luchtmacht jacht maakte op rebellen die probeerden naar Libanon te ontsnappen.

Het lijkt erop dat de Libanese regering de grens steviger wil verdedigen om zo te voorkomen dat het conflict in Syrië zich verder uitbreidt naar Libanon. De sektarische spanningen in het land zijn door de burgeroorlog in Syrië opgelopen.

De rebellen in Syrië zijn overwegend soennitisch. Religieuze minderheden in het land, waaronder de sjiieten, hebben veelal de kant van Assad gekozen of zijn neutraal gebleven uit vrees voor hun lot als moslimextremisten aan de macht komen. Die sektarische verdeling is ook duidelijk te zien in Libanon, waar soennieten over het algemeen de rebellen steunen en de sjiieten partij kiezen voor Assad.

De sjiitische Libanese beweging Hezbollah heeft strijders naar Syrië gestuurd om aan de zijde van Assad te vechten, wat de spanningen in Libanon verder opdrijft. Bij aanvallen in Libanon door schimmige groepen zijn dit jaar al tientallen mensen om het leven gekomen.

'Losgeld betaald voor ontvoerde Nederlander'

Naasten van de ontvoerde Dominicaanse Nederlander in Paraguay zouden een 'grote som' losgeld hebben betaald. Lokale media melden maandag dat de ontvoerders aanvankelijk tweehonderdduizend euro voor zijn vrijlating eisten. Het bedrag werd later verlaagd tot vijftigduizend euro.

De man (26) wist kort na de betaling aan zijn belagers te ontkomen en legde zondag contact met de politie. Hij kreeg tijdens de ontvoering water in zijn gezicht gegooid en werd uitgescholden. Zijn behoefte moest hij doen in 'onmenselijke' omstandigheden, vertelt procureur Federico Delfino op een lokaal radiostation.

De man kwam op 13 december in Paraguay aan omdat hij daar een vrouw wilde ontmoeten die hij via Facebook had leren kennen. Na zijn aankomst nam hij zijn intrek in een hotel in de hoofdstad Asuncion. Enkele dagen later werd hij naar eigen zeggen door drie gemaskerde mannen meegenomen en vervolgens op verschillende plaatsen vastgehouden.

Hij heeft volgens lokale media nu politiebescherming en is bereikbaar voor het Nederlandse consulaat, zodat hij kan terugkeren naar Nederland. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon niet direct reageren op de zaak.

Nieuwe Ace Attorney-game in de maak

Capcom werkt aan een nieuwe Ace Attorney-game. Dat zei de regisseur van de laatste game, Dual Destinies, in een interview met het Japanse 4Gamer. Het is onduidelijk of het hier om een echte sequel of een spin-off gaat. Het gaat in ieder geval nog even duren.

“This year, we were able to deliver Ace Attorney: Dual Destinies to you all, and it brings me a great sigh of relief, Today, we’re working at full force on the next title. We’ve only just begun, but we’re currently thinking about all kinds of interesting ideas, so please look forward to it! Have a happy new year, you guys!”, aldus Takeshi Yamazaki, de regisseur van Dual Destinies.

Het is onbekend of Shu Takum, de originele bedenker van de serie, ook bij dit project betrokken is. De laatste game die hij maakte was Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney. Die game komt op 28 maart 2014 eindelijk uit in Europa. Het kwam al in november 2012 uit in Japan.

Tientallen doden bij couppoging Congo

Mannen met machetes en machinegeweren hebben maandagochtend het hoofdkantoor van de staatsomroep, het vliegveld en het hoofdkwartier van het leger in de Congolese hoofdstad Kinshasa aangevallen. Volgens de regering is de kennelijke couppoging door het leger afgeslagen.

Bij de gevechten kwamen rond de veertig mensen om het leven: zestien bij de legerbasis, zestien bij het vliegveld en acht bij het televisiegebouw. Zes aanvallers zijn gevangengenomen.

"Het zijn terroristen, je kunt ze niet anders noemen", zei minister van communicatie Lambert Mende.

De presentator van de ochtendtalkshow Le Panier was middenin een zin toen de indringers binnenvielen. Ze konden zich nog als volgelingen van een lokale profeet bekendmaken voordat het scherm op zwart ging, zei Pascal Amisi, plaatsvervangend stafchef van Mende.

Tussen 07.00 en 08.00 uur lokale tijd werden ook de luchthaven en het legerkamp aangevallen, zei Amisi.

"Ze vielen drie verschillende doelen tegelijk aan. Wij weten niet zeker wie zij zijn, maar de groep die het televisiestation aanviel zei profeet Mukungubila te vertegenwoordigen." Gideon Mukungubila is een christelijke evangelist die in Congo een aanzienlijke schare volgelingen heeft opgebouwd en zijn boodschappen via radio en televisie verspreidt.

Een televisiemedewerker die in het gebouw was beschreef de verwarring en angst. "Er waren een stuk of dertig gewapende mannen die het hoofdkantoor van het televisiestation binnenvielen. Ze begonnen te schieten en wij verstopten ons." Voor ze werden verjaagd riepen ze: "Gideon Mukungubila is gekomen om Congo te bevrijden van de slavernij die ons is opgelegd door Rwanda".

Congo heeft twee keer oorlog gevoerd met zijn kleinere buurland, dat tot voor kort in het oosten van Congo een rebellengroep steunde. President Joseph Kabila komt ook uit het oosten en wordt door zijn tegenstanders ook wel spottend als 'Rwandees' aangeduid.

Gewonde bij schietpartij Rotterdam

Bij een schietpartij in Rotterdam is maandagmiddag een man gewond geraakt. De 34-jarige Rotterdammer werd door een kogel geraakt in zijn been, meldt de politie. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

De schietpartij vond rond 13.00 uur plaats op de Slinge. Getuigen zagen drie verdachten wegrijden in een rode auto. Agenten zagen het voertuig even verderop rijden en gaven een stopteken. Dat werd door de bestuurder genegeerd, waarop een aantal waarschuwingsschoten werden gelost. Daar reageerden de verdachten wel op. Ze stapten op de Mellisantstraat uit en werden gearresteerd. Hun identiteit is nog niet bekend.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Wielrenner Moreno herstelt na aanrijding

De wielerploeg Katusha heeft vandaag bekendgemaakt dat renner Daniel Moreno geen ernstige verwondingen heeft overgehouden aan zijn ongeluk. De Spanjaard werd afgelopen zaterdag in Argentinië aangereden door een auto.

Na de aanrijding werd de Spanjaard naar een ziekenhuis gebracht en daar werden geen breuken geconstateerd. Wel nam de renner een paar dagen rust.

Moreno, winnaar van de Waalse Pijl dit jaar, is in Zuid-Amerika om zich op zijn eerste koers van het seizoen voor te bereiden, de Ronde van San Luis.

Voormalig langlaufer Mšntyranta (76) overleden

Voormalig langlaufer Eero Mäntyranta is op 76-jarige leeftijd overleden. De Fin was al lange tijd ziek en overleed in een ziekenhuis in het Finse Oulu.

Tijdens de winterspelen van 1964 in Innsbruck won hij tweemaal een gouden medaille. Hij was toen de beste op de 15 en 30 kilometer. In 1960 had hij in Squaw Valley al goud gewonnen met de estafetteploeg. Daarnaast won hij ook nog tweemaal zilver en brons op de Spelen.

Hij werd tevens tweemaal wereldkampioen en werd ook twee keer uitgeroepen tot beste Finse sportman van het jaar. Dit was in 1964 en 1966.

FC Twente wil groep talenten verhuren

FC Twente wil een groot aantal talenten verhuren in de winterstop. De Tukkers hopen de selectie in omvang terug te kunnen brengen. Mirco Born is de eerste speler die op huurbasis vertrekt. De negentienjarige aanvaller heeft een nieuwe club gevonden in Duitsland.

Viktoria Köln, uitkomend in de Regionalliga, is de komende zes maanden zijn werkgever. Born speelde al enkele keren in het eerste en deed dit seizoen negen keer mee met Jong FC Twente in de Jupiler League. De club gaat komende week kijken of ook Nils Röseler, Felitciano Zschusschen, Thijs Bouma en Cas Peters verhuurd kunnen worden tijdens de tweede seizoenshelft. Volgens Voetbal International is er al interesse voor het kwartet.

Jong FC Twente raakt in ieder geval Mark Engberink kwijt. De 21-jarige linksback heeft gekozen voor een Cypriotisch avontuur en vertrekt bij de club uit Enschede. FC Twente heeft liefst veertig spelers onder contract staan voor het beloftenelftal en de A1-jeugd. De club besloot zoveel contractspelers te nemen omdat de beloftenploeg voor het eerst uit ging komen in de Jupiler League en het niet kon inschatten wat ze daarin konden verwachten.

'NSA imiteert websites om spyware te installeren'

De NSA imiteert websites en installeert zo spionagesoftware op pc's en mobiele telefoons. Dit werkt niet alleen op vaste verbindingen, maar ook op draadloze netwerken. De Amerikaanse geheime dienst beschikt volgens de beveiligingsexpert Jacob Appelbaum over mobiele installaties die op acht kilometer afstand een draadloos netwerk kunnen aanvallen.

De Amerikaanse Appelbaum presenteerde zijn bevindingen rond de afluisterpraktijken van de NSA maandag in Der Spiegel. Hij baseert zich op documenten van de Amerikaanse geheime dienst die via klokkenluider Edward Snowden tot hem zijn gekomen.

Bezochte websites worden door de NSA nagemaakt. Als voorbeeld noemt Appelbaum de website van internetbedrijf Yahoo. De kopieën zouden zo goed zijn dat gebruikers er niets van merken. Ongemerkt wordt er tijdens een bezoek aan de website spionagesoftware op mobiele telefoons en computers geïnstalleerd.

In de geheime NSA-documenten worden systemen en apparatuur beschreven waarmee de NSA internetverkeer in de gaten houdt en beïnvloedt. Verschillende netwerkkaarten, waaronder chips van computerfabrikant Dell, zouden kwetsbaar zijn voor de hacks van de NSA.

Ook de iPhone van Apple zou gemakkelijk te volgen zijn. Het enige wat de NSA hoeft te doen, is een sms'je door te sturen naar een besmette telefoon om de spionagesoftware te activeren.

Vader en dochter vast voor mensensmokkel

Een 51-jarige man en zijn 20-jarige dochter uit Den Haag zijn zondag in Hoek van Holland aangehouden voor mensensmokkel. De twee worden ervan verdacht drie vrouwen naar Groot-Brittannië te hebben willen smokkelen. De vrouwen hadden vervalste reisdocumenten bij zich, meldt de marechaussee maandag.

De drie vrouwen hadden in Hoek van Holland een kaartje gekocht voor de ferry naar Engeland. Twee van hen hadden Griekse paspoorten en de derde een Cypriotische identiteitskaart. De documenten bleken vals. De vrouwen komen uit Oost-Europa en zijn 47, 51 en 54 jaar. Ze zijn aangehouden voor het aanbieden van een vals reisdocument.

De 20-jarige vrouw die bij de vrouwen stond vertelde dat ze de vrouwen met haar vader had weggebracht en zou wachten tot de drie aan boord waren. Ze werd aangehouden voor mensensmokkel. Haar vader werd buiten de terminal opgepakt.

[NFL] Eagles winnen NFC East titel in laatste wedstrijd

De Philadelphia Eagles hebben vannacht in een rechtstreeks duel met de Dallas Cowboys de NFC East titel gewonnen. Deze titel gaf gelijkertijd recht op een plek in het wildcardweekend, waar een plek voor de playoffs valt te verdienen.  

De wedstrijd ging scorend heen en weer. Het eerste kwart had enkel een field goal van de Eagles als scorende play. In het tweede kwart startten de Eagles sterk door binnen een minuut een touchdown te maken. LeSean McCoy was de receiver die de bal van een kleine afstand binnen liep. Een kleine vijf minuten later verkleinde Gavin Escobar de marge weer naar drie door een touchdown voor de Cowboys te maken. Dit was een knappe touchdown waarbij Escobar een salto maakte om de verdediger van de Eagles te ontwijken die hem op de goalline probeerde af te stoppen. De ploeg uit Philadelphia pakte niet veel later weer een voorsprong van tien punten toen Brent Celek een touchdown maakte. Hier ging een interception-pass van Kyle Orton, de quarterback van Dallas, aan vooraf. Een field goal van de Cowboys zette de ruststand op 10-17.

In het derde kwart gingen de Cowboys op zoek naar de aansluiting in de wedstrijd. Met drie goede verdedigende plays hielden ze de Eagles van scoren af en konden ze zelf twee field goals verzilveren. Zo stonden ze nog maar op één punt achterstand en lag de wedstrijd weer helemaal open.  

In het vierde kwart scoorden de Eagles een touchdown via Bryce Brown. Hij kon net de endzone binnen komen voordat hij hard getackled werd. De Cowboys gingen naarstig op zoek naar de touchdown en die kregen ze ook via Dez Bryant. Met een achterstand van twee punten probeerden ze een two-point conversion maar die mislukte. Met nog twee minuten te spelen in de wedstrijd kregen de Cowboys nog eenmaal balbezit om er iets van te maken. Precies in die drive gooide Orton opnieuw een interception en was het game over voor de ploeg uit Dallas.

De Eagles wonnen zo de NFC East en komen tijdens het wildcardweekend uit tegen de New Orleans Saints.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Score
Tennessee Titans Houston Texans 16 - 10
Atlanta Falcons Carolina Panthers ** 20 - 21
Indianapolis Colts * Jacksonville Jaguars 30 - 10
Miami Dolphins New York Jets 7 - 20
Minnesota Vikings Detroit Lions 14 - 13
New York Giants Washington Redskins 20 - 6
Pittsburgh Steelers Cleveland Browns 20 - 7
Cincinnati Bengals * Baltimore Ravens 34 - 17
Arizona Cardinals San Francisco 49ers * 20 - 23
Chicago Bears Green Bay Packers * 28 - 33
New England Patriots ** Buffalo Bills 34 - 20
New Orleans Saints * Tampa Bay Buccaneers 42 - 17
Oakland Raiders Denver Broncos ** 14 - 34
San Diego Chargers * Kansas City Chiefs * 27 - 24
Seattle Seahawks ** St. Louis Rams 27 - 9

* = plek in wildcardweekend

** = plek in playoffs

Keira Knightley vindt Twitter stom

Keira Knightley had na twaalf uur al genoeg van Twitter omdat ze er onzeker van werd. "Het voelde alsof ik op het schoolplein stond en niet populair was en dat de andere kinderen medelijden met me hadden", zegt de actrice in de Britse editie van Harper's Bazaar.

Knightley meldde zich onlangs op aandringen van vrienden onder een valse naam aan op Twitter. De Britse actrice besloot haar account na twaalf uur weer op te heffen. Knightley houdt haar privéleven liever voor zichzelf. "Ik vind het fijn om heel privé te leven."

De 28-jarige actrice vindt het ook niet interessant om van collega's te horen hoe het in hun privéleven gaat. "Dat hoef ik niet te weten. Misschien is dat kinderachtig van me, maar ik hoef niet naar jouw levensverhaal te luisteren. Mijn werk is het belangrijkst."

Knightley wil ook niet te veel praten over haar liefdesleven. De actrice trouwde eerder dit jaar met Klaxons-toetsenist James Righton. Knightley had nooit verwacht dat ze ooit in het huwelijksbootje zou stappen. De actrice vond het jawoord geven in het verleden iets negatiefs. "En dan ineens zie je dat het een positief woord is en dat het eigenlijk iets heel moois is."

Nys blijft tot en met 2016 veldrijden

Sven Nijs heeft vandaag bekendgemaakt dat hij zeker tot en met 2016 veldrijder zal zijn. Dit gaf hij aan op een persconferentie van zijn nieuwe ploeg Crelan-AA Drink, waar hij samen met Sven Vanthourenhout voor zal rijden. Nys wordt in 2016 40 jaar.

De Belgische wereldkampioen had eerder dit jaar al aangegeven dat hij zeker tot 2015 als veldrijder actief zal zijn. "Het is een bijzonder fijn vooruitzicht om met deze ploeg aan het laatste luik van mijn sportieve carrière te beginnen", vertelde Nys.

"Alles zit hier goed: sterke partners, schitterend materiaal, de ideale entourage, een compact team waar we heel sterk kunnen focussen en hopelijk ook snel een heleboel andere  leden. Dit motiveert me nog meer om tot mijn allerlaatste dag op de fiets het onderste uit de kan te halen."

'Kans op herstel Schumacher gering'

Hoewel topsporters over het algemeen een groter herstelvermogen hebben, klinkt de situatie van Formule 1-coureur Michael Schumacher niet goed. "Sterker nog, het klinkt erg slecht", zegt klinisch neuropsycholoog Henk Eilander maandag in reactie op het zware skiongeluk van Schumacher. "Het klinkt alsof de kans heel erg klein is dat hij ooit volledig zal herstellen", zegt Eilander.

Eilander is niet betrokken bij de behandeling van de 44-jarige Duitser, maar als deskundige kan hij wel algemene uitspraken doen naar aanleiding van de persconferentie van de behandelend artsen maandagochtend. Schumacher liep zondag zwaar hersenletsel op bij een zwaar ongeval tijdens het skiën in de Franse Alpen. Zijn toestand is buitengewoon ernstig; hij wordt kunstmatig in coma gehouden. "Het is na zo’n flinke klap belangrijk om de hersenen zo min mogelijk te laten werken, het brein eigenlijk op een laag pitje te houden", zegt Eilander. "Hersenen hebben veel energie nodig, ook als je in rust bent. Door iemand kunstmatig in slaap te houden, kan de energie die normaal naar de hersenen zou gaan nu in het herstel van kapot weefsel worden gestoken."

Dat de autocoureur bij kennis was toen hij in het ziekenhuis arriveerde, maar erg in de war, duidt volgens de klinisch neuropsycholoog op zwaar letsel. "Dat hij er niet in slaagde om vragen te beantwoorden, geeft aan dat het brein toen al niet meer goed functioneerde."

Bij zwaar letsel aan het hoofd, bijvoorbeeld door een flinke klap, komt er veel druk op de hersenen. Die druk neemt met het uur toe en kan zo hoog worden dat er steeds meer functies uitvallen. De behandelend artsen gaven daarom al aan dat het de eerste prioriteit was om de druk op de hersenen te verlagen. "Dat kan door een deel van de schedel weg te nemen of bijvoorbeeld een gat in de schedel te boren en een drain in te brengen. Op die manier kan het vocht worden afgevoerd en zo wordt de druk minder", legt Eilander uit.

De neuropsycholoog vindt het lastig om iets over het vervolgtraject te zeggen. "Het hangt ook van de eventuele andere complicaties af. Wat we algemeen weten is dat hoe zwaarder het letsel is, hoe groter de kans op blijvende beschadiging."

Stel dat de hersenstam ook beschadigd is, dan is het zelfs mogelijk dat de coureur nooit meer bij kennis komt. "Bij een beschadigde hersenstam kan iemand niet meer zelfstandig ademen. In Nederland is het gebruikelijk om dan na 2 tot 4 weken de kunstmatige beademing te staken en dan overlijdt de patient." Het is Eilander niet bekend wat de procedure in Franse ziekenhuizen is, maar in bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk is het hoogst ongebruikelijk om iemand van de beademing te halen. Iemand kan daar dus jaren in coma blijven liggen.

[OKT] De Vries niet op 1500 meter

Sjoerd de Vries zal vandaag niet starten op de 1500 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf. De rijder van beslist.nl acht zijn kansen te nihil om zich te plaatsen voor Sochi en besloot zich terug te trekken.

De Vries werd gisteren nog elfde op de 1000 meter, de afstand waarbij hij op het NK afstanden in oktober nog brons haalde. De teleurstelling daarover is zo groot dat hij niet het vertrouwen heeft om op de 1500 meter voor een startbewijs in Sochi te strijden, zo laat de persvoorlichter van zijn ploeg weten.

Nesta roept Milan op tot investeringen

Alessandro Nesta vindt dat AC Milan in de winter moet investeren in nieuwe spelers om terug op het oude niveau te komen. De oud-speler van de club roept op tot transfers. Milan pakte slechts zeventien punten in de eerste negentien wedstrijden van de Serie A.

"Het viel te voorspellen dat dit zou gaat gebeuren. Er vindt een verandering plaats op alle niveaus. Berlusconi moet fulltime terugkeren, met passie en expertise. Hij moet grote spelers halen als investering, zoals hij dat vroeger ook deed."  Volgens Nesta heeft Milan een investering nodig zoals Internazionale kreeg. De Indonesische zakenman Erick Thohir nam de club over een heeft gouden bergen beloofd. "We moeten afstappen van het 'Made in Italy'-gevoel. In Engeland heeft de komst van groot kapitaal de Premier League verrijkt."

Nesta liet zich ook uit over de titelrace in de Serie A en denkt dat Juventus met het kampioenschap aan de haal gaat. "Juventus gaat het dit jaar weer winnen, zoals altijd. Ze zijn sterk. Roma is een gevaar, Napoli, Inter en Fiorentina zullen niet opgeven. Maar Juventus kan de titel alleen verliezen." Nesta speelde van 2002 tot 2012 voor AC Milan en sloot zijn loopbaan af in Canada bij Montreal Impact.

FOK! wat een weer... Jaaroverzicht: deel 3

Goedemiddag! We zijn alweer aangekomen bij het derde deel van ons jaaroverzicht. In augustus begon het dan echt warm te worden en dat leverde zelfs een heuze hittegolf op. Ook kwam er af en toe onweer voor, maar ook nu bleef dat nog vrij beperkt. In september begon het allemaal weer wat somberder te worden en ook kwam die hinderlijke noordenwind weer geregeld op de koffie.

Vanaf deze maanden begon het aantal foto's sterk toe te nemen. Ik heb weer een selectie gemaakt en ik hoop dat jullie ze weer mooi vinden. Daar gaan we.

                                                      Jaaroverzicht50
                                                      Dit was zo'n bloedhete dag in augustus. De eenden bezochten Consideration in haar tuin.

                                                      Jaaroverzicht 51
                                                             Nemephis zorgde voor dé bliksemfoto van het jaar hier op FOK! Prachtig.                                                                               
                                                      Jaaroverzicht 52
                                                          Ook in Zeist was de lucht soms prachtig. AnitaHanJaap legde dit op de foto vast.

                                                      Jaaroverzicht 55
                                                        Ook Bennootje trok er geregeld op uit om mooie foto's te maken van ons landschap.

                                                      Jaaroverzicht 56
                                                           Toen de buien wegtrokken, maakte Angry_Bird deze foto van de avondlucht.

                                                      Jaaroverzicht 57
                                                           Op een zonnige dag namen we een kijkje in de trein met meester Monopoly.

                                                      Jaaroverzicht 58
                                                      Dit is het uitzicht dat Nikky heeft op kantoor. Een wisselvallig dagje met een aantal buien.

                                                      Jaaroverzicht 58
                                                                 De volle maan. Prachtig op de foto vastgelegd door KlapMongeaul.

                                                      Jaaroverzicht 59
                                                              Een fraai Hollands plaatje nabij Alkmaar. De foto is gemaakt door DJMO.

                                                      Jaaroverzicht 61
                                                           Ook in de nazomer bleef het zacht en Afstandbediening legde dit schattige tafereeltje vast.

Winterdolfijn Harderwijk is vrouwtje

De dolfijn die zaterdagnacht werd geboren in het Dolfinarium is een vrouwtje. Dat laat het Hardenwijkse zoogdierenpark maandag weten. Het jong en haar moeder maken het goed.

Het was de eerste keer dat in het Dolfinarium in de winter een tuimelaar ter wereld kwam. Dolfijnen worden eigenlijk altijd in de zomer geboren, omdat ze dan ook paren en de draagtijd twaalf maanden is.

De naam van de vrouwtjesdolfijn bepalen de verzorgers later. Suggesties kunnen tot en met vrijdag worden ingestuurd via kraamkamer.nl.

Havenmedewerker loodst dronken

Een 55-jarige Belgische havenmedewerker is zondagavond in Vlissingen aangehouden omdat hij dronken zijn werk als loods uitvoerde. Hij verklaarde een wijntje bij de lunch te hebben gedronken. Dat heeft de politie maandag gemeld.

De Belg werd gecontroleerd na een klacht van een kapitein die met zijn schip door de medewerker was geloodst. De havenmedewerker zei niet te begrijpen hoe de uitslag van zijn blaastest kon uitwijzen dat hij te veel gedronken had. De politie heeft een proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Ook Drent betrokken bij rovershol

De politie heeft maandag een derde verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij woninginbraken in Drenthe. De twee Kosovaren die daar vrijdag al voor werden aangehouden in een hol in een bos in Zuidlaren blijven voorlopig vastzitten, bepaalde de rechter-commissaris maandag.

In het hol waar de Kosovaren verbleven vonden agenten onder meer sieraden en computerapparatuur. De afgelopen tijd werden meerdere inbraken gepleegd in Zuidlaren, Tynaarlo en Annen. De politie gaat na of de mannen hierachter zitten.

De verdachte die maandag is aangehouden komt uit Zuidlaren en is 23.

Syrische hongersnood eist 15 levens

In Yarmouk, een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus, zijn vijftien mensen omgekomen van de honger. Dat hebben de Verenigde Naties gezegd. Yarmouk herbergt een kamp voor Palestijnse vluchtelingen.

Volgens Chris Gunness van de VN-organisatie UNRWA kwamen afgelopen weekeinde vijf mensen om het leven. Eerder al stierven tien mensen in het gebied, dat in handen is van de rebellen, maar volledig omsingeld is door het Syrische leger. Vorige week braken in Yarmouk gevechten uit.

Ondervoeding heeft als eerste de burgerbevolking in de voorstad getroffen. De VN zijn al sinds september niet meer in staat om voedselhulp in het gebied te krijgen. De troepen van de Syrische president Bashar Assad hebben de voorstad omsingeld en weigeren voedsel en brandstof door te laten. De bedoeling is om zo de rebellenstrijders in Yarmouk te dwingen zich over te geven.

Medeleven Ferrari en Mercedes voor Schumacher

De Formule 1-teams van Ferrari en Mercedes hebben maandag hun medeleven betuigd aan Michael Schumacher. De zevenvoudig wereldkampioen wordt in een kunstmatig coma gehouden na een skiongeluk zondag. Schumacher vecht momenteel voor zijn leven, zo maakten artsen maandag bekend op een persconferentie.

Schumacher beleefde zijn Formule 1-gloriejaren bij Ferrari en stopte in 2006. De Duitser maakte in 2010 zijn rentree in de F1 bij Mercedes GP, om definitief te stoppen na seizoen 2012. "We kennen allemaal de vechtlust van Michael en wensen hem alle sterkte en medeleven toe. We hopen dat hij volledig herstelt en weer snel bij ons kan zijn", zo meldt Mercedes op de website van het raceteam.

In het Ferrari-bericht staat opgetekend dat iedereen binnen de renstal ontzettend bezorgd is over de coureur. Teambaas Luca di Montezemolo heeft veel contact met personen in de nabije omgeving van Schumacher. De Italiaan heeft zijn medeleven betuigd en hoopt dat er snel goed nieuws komt over Schumacher.

Sharapova maakt succesvolle rentree

Maria Sharapova heeft maandag na vier maanden blessureleed een succesvolle rentree gemaakt bij het WTA-toernooi van Brisbane. De 26-jarige Russin was in de eerste ronde te sterk voor de Française Caroline Garcia met 6-3 en 6-0. In de tweede ronde neemt ze het op tegen de Australische qualifier Ashleigh Barty.

Sjarapova stond ruim vier maanden aan de kant met een schouderblessure. Ze is afgezakt naar de vierde plaats op de wereldranglijst. In Brisbane bereidt ze zich met haar Nederlandse coach Sven Groeneveld voor op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar dat over twee weken begint.

Jelena Jankovic en Angelique Kerber wonnen ook hun eerste partij van het nieuwe tennisseizoen. De Servische, de mondiale nummer acht, versloeg de Italiaanse Francesca Schiavone met 6-2, 7-6 (6). De Duitse, die negende staat op de wereldranglijst, rekende af met Kristina Mladenovic: 6-2, 6-2.

Dragon's Crown is populair in Japan

Dragon's Crown, de 2D-actie RPG die omsreden werd door overdreven grote tieten, is heel populair in Japan. De Vita- en PS3-versie hebben respectievelijk de eerste en tweede plaats ingenomen in de lijst van meest gedownloade games op de PlayStation-platformen.

Hier is de rest van de top 10:

1.) Dragon’s Crown (Vita)
2.) Dragons Crown (PS3)
3.) Super Robot Wars: Operation Extend – All 8 packs (PSP)
4.) God Eater 2 (Vita)
5.) Senran Kagura: Shinovi Versus (Vita)
6.) Toukiden (Vita)
7.) Soul Sacrifice PlayStation Vita the Best version (Vita)
8.) Earth Defense Force 2025 (PS3)
9.) Demon Gaze PlayStation Vita the Best version (Vita)
10.) Summon Night 5 (PSP)
 
 

Londen wil buitenlanders laten betalen voor zorg

De Britse regering wil dat migranten en buitenlandse toeristen gaan betalen voor spoedeisende medische zorg. Ook kleine chirurgische ingrepen die door de huisarts worden uitgevoerd moeten worden betaald. Dat heeft de regering maandag bekendgemaakt. De voorstellen zijn onderdeel van een groter plan om 'zorgtoerisme' tegen te gaan en de belastingdruk voor de Britten terug te dringen.

Volgens Frederick Curzon van de Britse gezondheidsdiensten zijn de financiële wijzigingen nodig omdat 'we ervoor moeten zorgen dat het systeem eerlijk is voor de hardwerkende Britse belastingbetalers die het systeem bekostigen'. Er wordt benadrukt dat mensen niet worden weggestuurd als ze dringend medische hulp nodig hebben, maar er moet wel rekening mee worden gehouden dat er betaald moet worden. Sommige politici hebben gewaarschuwd dat het verlenen van zorg aan migranten heeft geleid tot druk op de zorgbegroting.

In maart worden meer details bekendgemaakt.

Brabants gezin in cel om illegaal vuurwerk

Een vader, moeder en hun zoon zijn zondagavond in Veldhoven aangehouden voor het afsteken en bezitten van illegaal vuurwerk. In hun woning werd bijna vijftig kilo illegaal vuurwerk gevonden. De 41-jarige vader van het gezin schold een van de agenten bovendien uit, meldt de politie maandag.

Een surveillerende agent zag rond 19.45 uur dat vanuit een tuin vuurwerk werd afgestoken en sprak de 16-jarige jongen aan die dat volgens hem had gedaan. Omdat de jongen niet wilde meewerken aan een controle werd hij aangehouden. Hij pleegde veel verzet bij zijn arrestatie. Ook zijn vader was het niet de aanhouding eens en schold de agent uit. Andere agenten hielden de Brabander vervolgens aan.

De zoon had strijkers op zak en ook bij het huis werd vuurwerk gevonden. Bij een doorzoeking van het huis werd nog eens ruim 47 kilo illegaal vuurwerk gevonden, waarop de 38-jarige moeder ook werd aangehouden. De drie zitten nog vast.

In 2013 zeventig journalisten omgekomen

In 2013 zijn zeker zeventig journalisten tijdens de uitoefening van hun werk om het leven gekomen. Negenentwintig van hen werden gedood in Syrië en tien in Irak. In Egypte kwamen zes journalisten om, de helft van hen in augustus, toen de veiligheidstroepen hard optraden tegen aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. Dat meldt het Comité ter Bescherming van Journalisten maandag. Het in New York gevestigde CPJ houdt sinds 1992 bij hoeveel journalisten tijdens hun werk worden gedood.

"Het Midden-Oosten is een killing field geworden voor journalisten. Hoewel het aantal journalisten dat vanwege hun werk wordt gedood op sommige plaatsen is afgenomen, hebben de burgeroorlog in Syrië en een opleving van sektarische aanvallen in Irak een pijnlijke tol geëist", zegt plaatsvervangend directeur van het CPJ Robert Mahoney. "De internationale gemeenschap moet regeringen en gewapende groepen ertoe brengen de burgerstatus van journalisten te eerbiedigen en de moordenaars van journalisten te vervolgen."

Veel journalisten komen om tijdens gevechten of bij verslaggeving in conflictzones. Maar in verschillende landen worden journalisten vermoord omdat ze over gevoelige onderwerpen berichten, zoals wangedrag van de politie, politieke corruptie of drugshandel, bijvoorbeeld in Bangladesh, Brazilië, Colombia, de Filipijnen, India, Pakistan en Rusland. Een lichtpuntje is Mexico, waar volgens het CPJ voor het eerst sinds tien jaar geen journalist om zijn of haar werk werd vermoord.

Twee journalisten van Radio France Internationale werden ontvoerd en vermoord nadat ze een interview hadden gehad met een leider van de Toeareg-separatisten in Kidal in Mali. Bij een aanval op de kantoren van het televisiestation Salaheddin in de Iraakse stad Tikrit kwamen vijf medewerkers om.

Het CPJ heeft 25 sterfgevallen van journalisten in 2013 niet in het cijfer opgenomen, omdat nog wordt onderzocht of hun dood te maken had met hun werk.

Volgens het CPJ zijn tot nog toe zeker 63 journalisten omgekomen in Syrië. Dit jaar alleen zijn in Syrië zestig journalisten ontvoerd, van wie er dertig nog worden vermist.

Harlinger overstelpt 112 opnieuw met telefoontjes

Een 47-jarige man uit Harlingen die op eerste kerstdag werd aangehouden voor het onnodig bellen van 112, is daar zondagnacht voor de tweede keer voor opgepakt. De Fries bedreigde de centralisten in de gesprekken met de dood, laat de politie maandag weten. Ze hebben aangifte gedaan.

De Fries pleegde op eerste kerstdag ruim tweehonderd belletjes met de meldkamer. Hij mocht het bureau in de loop van tweede kerstdag verlaten. In de nacht van zondag op maandag belde hij weer tientallen keren naar het alarmnummer.

Agenten troffen de Harlinger lopend door de binnenstad aan. Hij maakte volgens de politie een verwarde indruk.

'Bedrijfsleven krijgt 220 miljoen lastenverlaging'

Het Nederlandse bedrijfsleven ziet zijn lasten komend jaar met ongeveer 220 miljoen euro dalen, omdat nagenoeg alle verplichte heffingen die ondernemers moeten betalen aan de product- en bedrijfsschappen (PBO) op 1 januari worden afgeschaft. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken maandag bekendgemaakt.

Product- en bedrijfschappen voeren nu nog allerlei taken uit, zowel voor de overheid als voor het bedrijfsleven. Het gaat daarbij onder meer om het bevorderen van de gezondheid en welzijn van dieren of de voedselveiligheid. Bedrijven moesten de PBO's daarvoor een vergoeding betalen.

Bij de ingang van het nieuwe jaar neemt de overheid die publieke taken over en verdwijnt de verplichte heffing voor het bedrijfsleven. De taken die product- en bedrijfschappen tot dusver voor bedrijven uitvoerden komen dan op het bordje van de sectoren zelf terecht. Branches moeten dan bijvoorbeeld zelf zaken als voorlichting en promotie gaan bekostigen.

'Topcrimineel ontsnapt aan moordaanslag'

Gwenette M. is vrijdag in Amsterdam ontsnapt aan een moordaanslag. Het wapen van zijn belager werkte niet, waarna een worsteling ontstond. De Amsterdamse drugscrimineel kreeg volgens Het Parool een klap op zijn hoofd met het pistool. M. raakte bij de aanval lichtgewond. De schutter wist te ontsnappen.

De mislukte aanslag vond in de vroege avond plaats, toen M. met een kennis in de buurt van de Amstelveenseweg liep. De belager kwam uit een zijstraat en richtte het wapen op het hoofd van M. Hij haalde twee keer de trekker over, maar het pistool werkte niet.

De 39-jarige M. deed aangifte bij de politie en werd urenlang ondervraagd, omdat hij wordt gezien als een belangrijke speler in de Amsterdamse onderwereld. Het is niet bekend of de crimineel zijn aanvaller heeft herkend.

M.'s advocaat was maandag niet direct bereikbaar. De politie doet in verband met het onderzoek geen mededelingen over de zaak.

Kranten dunner door beschadigde drukpers

De edities van de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden zijn maandag dunner dan normaal vanwege een inbraak bij de drukker van de kranten in Leeuwarden. Daarbij is dit weekeinde een drukpers beschadigd, melden de beide kranten maandag.

De dader kwam het pand van uitgever NDC Mediagroep aan de Sixmastraat binnen door een raam te vernielen. Voor zover bekend werd er niets gestolen. Wel werd met de pers gerommeld. De schade daaraan is volgens de kranten 'ingrijpend'. Hoofdredacteur Evert van Dijk verwacht wel dat de productie dinsdag weer normaal is.

Nieuwjaarsviering in Dhaka verboden om onlusten

De politie in de Bengalese hoofdstad Dhaka heeft maandag besloten de nieuwsjaarsviering te verbieden, om zo meer geweld te voorkomen. Inwoners van de stad moeten om 20.00 uur binnen zijn. Demonstraties of bijeenkomsten in de hoofdstad zijn niet toegestaan. Aanleiding zijn de onlusten die zondag en maandag uitbraken tussen aanhangers van de Bengalese regeringspartij Awami Liga en leden van de oppositie.

Maandag was het in Dhaka opnieuw raak: voor- en tegenstanders van de regeringspartij raakten bij het hooggerechtshof slaags. Ze bekogelden elkaar met stenen. Zondag ging het ook al mis, toen de politie een plan van de oppositie voor een grote demonstratie dwarsboomde. De oppositie wil dat de verkiezingen die voor volgende maand gepland staan worden opgeschort.

De grootste oppositiepartij, de Bengalese Nationalistische Partij, die wordt geleid door ex-premier Khaleda Zia, wilde zondag met een aantal andere partijen een massademonstratie houden. De politie verhinderde echter dat Zia haar huis kon verlaten. De plek waar de massademonstratie plaats had moeten hebben werd bovendien afgezet. Zia wilde haar achterban toespreken en er bij de Bengalese premier Sheikh Hasina op aandringen de verkiezingen af te blazen en de macht over te dragen aan een interim-regering. Die zou vervolgens nieuwe verkiezingen moeten organiseren.

Maandag kon Zia nog altijd haar huis niet verlaten. Hoewel het in Dhaka opnieuw tot onlusten kwam, was het elders in het land rustig. Zia had haar aanhang opgeroepen om het protest voort te zetten en wegen, spoorwegen en bruggen te blokkeren.

Hasina zei maandag geen problemen te hebben met protesten van de oppositie, maar wel met het geweld. Ze wil dat hier snel een einde aan wordt gemaakt. Eerder zei ze al dat de verkiezingen gewoon doorgaan, ondanks een boycot van de oppositie, om zo een constitutionele crisis te voorkomen. De Bengalese kiescommissie steunt de premier en wees op de grondwet waarin staat dat verkiezingen moeten plaatshebben negentig dagen voor het einde van de vijfjarige regeertermijn van de regering. Dat is op 24 januari het geval.

De verkiezingen staan gepland voor 5 januari. De Europese Unie, de Verenigde Staten en het Britse Gemenebest sturen geen waarnemers, maar de regering heeft desondanks beloofd dat verkiezingen op geloofwaardige wijze worden gehouden.

Sinds oktober zijn bij protesten in het land al meer dan honderdvijftig mensen om het leven gekomen. Er staan twee partijen tegenover elkaar: aan de ene kant een verbond van oppositiepartijen onder leiding van Zia, aan de andere kant de partij van Hasina. De premier beschuldigt Zia ervan mensen die veroordeeld zijn of berecht worden voor oorlogsmisdaden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog tegen Pakistan in 1971 te beschermen. De belangrijkste partner van Zia, de partij Jamaat-e-Islami, wil dat de regering de processen tegen haar leiders stopzet. Volgens Zia zijn de processen politiek gemotiveerd en hebben ze slechts tot doel de oppositie te verzwakken. De regering ontkent dit ten stelligste.

KV Mechelen ontslaat Van Veldhoven

Harm van Veldhoven overleefde de Kerst bij KV Mechelen, maar moet nu alsnog op zoek naar een nieuwe werkgever. De Belgische krant De Standaard meldt zojuist dat de oefenmeester de zak heeft gekregen.

"De resultaten bleven uit, op de eenzame opflakkering tegen Kortrijk na", liet voorzitter Johan Timmermans aan het eerdergenoemde medium weten. KV Mechelen staat in de Belgische Pro Jupiler League op de tiende plaats.

Van Veldhoven was in Mechelen pas bezig aan zijn tweede seizoen. Voor de start van het vorige seizoen werd hij aangetrokken om de ontslagen Marc Brys op te volgen. Aan de hand van de voormalig trainer van onder meer FC Brussels en Roda JC Kerkrade hoopte de directie het leuke voetbal terug te krijgen. Dit lijkt dus echter niet uit de verf gekomen te zijn.

Politie legt beslag op 54 duizend kilo vuurwerk

Politie en justitie hebben sinds begin oktober 54.367 kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat is minder dan vorig jaar toen de teller begin december al op meer dan 55 duizend kilo stond. In de laatste week van het jaar ging het om tienduizend kilo illegaal vuurwerk. Dat blijkt uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie.

De hoeveelheden in beslag genomen vuurwerk schommelt de laatste jaren. In 2011 werd tot en met de laatste week van december nog ruim 85 duizend kilo onderschept en het jaar daarvoor was dat nog tachtigduizend kilo. In 2009 lag het aantal nog beduidend hoger op 241 duizend kilo in beslag genomen vuurwerk.

Op de website vuurwerkoverlast.nl kwamen de afgelopen dagen ruim veertigduizend meldingen binnengekomen. Vorig jaar ontving het meldpunt tachtigduizend klachten.

Legaal vuurwerk kan sinds zaterdag worden aangeschaft. Vuurwerk mag officieel worden afgestokken tussen 10.00 uur op oudejaarsdag en 02.00 uur in de nieuwjaarsnacht.

Van der Wiel in Frans elftal van het jaar L'…quipe

Gregory van der Wiel heeft een plekje gekregen in het Ligue 1-elftal van het jaar opgesteld door journalisten van L'Équipe. Dat maakte de Franse sportkrant maandag bekend. De Nederlander staat op de rechtsbackpositie. In totaal zijn acht spelers van PSG geselecteerd.

Naast de journalisten mochten ook de lezers van L'Équipe hun favoriete team samenstellen. Ook in dat elftal werd Van der Wiel opgenomen. De oud-Ajacied is bezig aan zijn tweede seizoen in de Franse hoofdstad. PSG wist afgelopen seizoen de titel en de beker te veroveren.

Opvallend is dat AS Monaco geen spelers levert aan het door journalisten gekozen elftal. De Monegasken spendeerden afgelopen zomer meer dan 170 miljoen euro aan nieuwe spelers als Radamel Falcao en James Rodriguez. Laatstgenoemde werd wel door de lezers geselecteerd.

Het elftal van de journalisten bestond naast Van der Wiel uit Alex, Thiago Silva, Maxwell, Thiago Motta, Blaise Matuidi, Edinson Cavani en Zlatan Ibrahimovic van PSG, Victor Enyeama van Lille en Florian Thauvin en Matthieu Valbuena van Olympique Marseille.

Bij het elftal van de lezers kregen Nicolas Nkoulou van Marseille, Alexandre Lacazette van Olympique Lyon en James Rodriguez van AS Monaco de voorkeur boven Alex, Thauvin en Valbuena.

Haase verliest kansloos van Dimitrov in Brisbane

Robin Haase heeft zijn eerste wedstrijd van het nieuwe tennisseizoen verloren. De 26-jarige Hagenaar ging in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Brisbane kansloos onderuit tegen Grigor Dimitrov. De als vijfde geplaatste Bulgaar zegevierde op het Australische hardcourt binnen een uur met 6-2 en 6-3.

Haase toonde zich vooral op de service van Dimitrov onmachtig. Hij kreeg geen enkel breekpunt en wist op de service van de mondiale nummer 23 in totaal slechts zeven punten te snoepen. Mede daardoor werd het geen moment een echte wedstrijd. Haase moest zelf driemaal zijn service inleveren.

De twee stonden voor het eerst tegenover elkaar. Haase staat 43e op de wereldranglijst. In Brisbane komt ook nog Igor Sijsling in actie. De Amsterdammer treft in zijn eersterondepartij Nicolas Mahut uit Frankrijk.

Thorgan Hazard niet naar PSV

Chelsea-speler Thorgan Hazard komt niet naar PSV. De Eindhovense club informeerde bij Chelsea naar de aan Zulte Waregem uitgeleende middenvelder, maar de Londenaren willen de Belg niet verkopen. Dat meldt de Franse sportkrant L'Équipe maandag. Omdat Hazard in België wil blijven, is huren ook geen optie.

Het jongere broertje van Eden Hazard speelde in augustus in de derde voorronde van de Champions League met Zulte Waregem tegen PSV. Met een 2-0 zege thuis en een 3-0 uitoverwinning schakelde PSV de Belgische ploeg uit. De middenvelder maakte dusdanig veel indruk dat de Eindhovenaren hem gedurende het seizoen bleven volgen.

Google ontwikkelt mogelijk Android voor auto's

Google werkt samen met Audi aan een Android-besturingssysteem voor auto's. De software, gebaseerd op de gelijknamige software voor smartphones en tablets, moet passagiers toegang verschaffen tot muziek, navigatiesoftware en andere apps. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. #prom

Volgens de krant zal Google zijn plannen voor de autosoftware volgende maand tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas onthullen. Het is nog niet bekend in welke auto's van Audi de software wordt verwerkt.

De ontwikkeling van Android-software voor auto's is een direct antwoord op Apple's gelijksoortige onthulling in juni. Tijdens techconferentie WWDC onthulde het bedrijf achter de iPhone dat het software ontwikkelt dat autobestuurders gemakkelijk toegang geeft tot hun telefoon.

Reclamecode verplicht #adv in tweets

De Stichting Reclamecode heeft een nieuw, zinloos wetje bedacht dat bloggers, twitteraars en andere gebruikers van social media verplicht tags als #adv, #spon, #sample, #paid en dergelijke te gebruiken als zij iets bloggen of vertellen waarvoor zij gecompenseerd worden.

Per 1 januari wordt de Reclamecode Social Media opgenomen in de Nederlandse Reclame Code.

Hoe deze regel moet voorkomen dat Jan en alleman de tags simpelweg bij elk bericht neerzetten, waardoor alsnog onduidelijk is wanneer een bericht wel of geen #adv betreft is niet bekend.

De regels gelden voor het hele adverterend bedrijfsleven. Indien een adverteerder de regels niet naleeft, kan een klacht worden ingediend bij de Reclame Code Commissie. De Code treedt 1 januari 2014 in werking.

De volledige tekst vind je hier (pdf) #adv

Jongetjes richten al lachend een ravage aan in dorp door vuurwerk

Vandaag een ingezonden verhaal van een FOK!-volger via twitter. Marcus den Blanken: https://twitter.com/markdbl.

Het is bijna oudjaar. Het jongentje heeft kerstvakantie en heeft van zijn vader een lading vuurwerk gekregen. Hij heeft een tas vol met lawinepijlen, strikers en rotjes. Er zit wat illegaal spul bij dat zijn vader op de kop heeft getikt in Belgie. Zijn moeder had nog wel wat bezwaar gehad. Of ze dat wel moesten doen, maar zijn vader vond dat het op die leeftijd er nou eenmaal bij hoorde. Het jongetje is bijna 12 jaar en zit in het laatste jaar van de basisschool. Nu is hij op weg naar zijn vriendjes toe, want vuurwerk steek je niet alleen af, dat doe je samen. Wanneer ze met zijn drieën zijn beginnen ze met een aantal rotjes, maar al snel willen ze ook de strikers en de lawinepijlen gaan uitproberen.

'NSA voorziet bestelde computers van spyware'

De Amerikaanse geheime dienst NSA onderschept computers en andere elektronica om spionagesoftware te installeren. Het gaat hier om hardware, waaronder laptops en telefoons, voor specifieke personen en bedrijven. Dat schrijft Der Spiegel op basis van documenten die het Duitse tijdschrift in handen heeft.

Wanneer een verdachte een nieuwe computer koopt, kan de NSA het pakket onderscheppen. De computer wordt daarbij voorzien van spionagesoftware. Ook zou de geheime dienst onderdelen van de hardware aanpassen waardoor de NSA later op afstand eenvoudig toegang krijgt tot de gekochte computer.

Op welke schaal de NSA deze vorm van spionage toepast, is niet duidelijk. Volgens Der Spiegel krijgt de geheime dienst op deze manier toegang tot netwerken 'over de gehele wereld'. Het zou een van de 'productiefste ondernemingen' van de geheime dienst zijn.

Moniz in beeld als trainer bij Hannover 96

Ricardo Moniz is in beeld als nieuwe hoofdcoach bij Hannover 96. Dat meldt de Duitse krant Bild. De club uit de Bundesliga ontsloeg Mirko Slomka vrijdag na tegenvallende resultaten. De 49-jarige Moniz werd eerder deze maand zelf de laan uit gestuurd bij het Hongaarse Ferencváros.

Hannover staat dertiende in de Bundesliga met achttien punten, vier punten boven de degradatiestreep. Moniz zou volgens Bild vijfde keus zijn, nadat Thomas Schaaf, André Breitenreiter, Frank Kramer en Murat Yakin afzagen van de baan.

Moniz was van 2008 tot 2010 al werkzaam in Duitsland bij Hamburger SV. Hij diende als techniektrainer onder Martin Jol en Bruno Labbadia en was twee maanden interim-hoofdcoach. In het seizoen 2011-2012 won hij de dubbel met Red Bull Salzburg. Daarna verkaste Moniz naar Hongarije.

Mocht Moniz aan de slag gaan bij Hannover, dan wordt het aantal Nederlandse coaches in de Bundesliga uitgebreid tot vier. Bert van Marwijk traint HSV, terwijl Gertjan Verbeek en Jos Luhukay werkzaam zijn bij respectievelijk FC Nürnberg en Hertha BSC.

[NBA] Durant belangrijk in zege Oklahoma

Oklahoma City Thunder heeft in de NBA zijn derde opeenvolgende zege geboekt. De koploper van de Western Conference noteerde zondagavond een overtuigende thuiszege op Houston Rockets: 117-86. Kevin Durant had met 33 punten, dertien rebounds en vijf assists een aanzienlijk aandeel in de zege.

Oklahoma is de laatste weken nauwelijks te stoppen. De ploeg won liefst twintig van zijn laatste 22 wedstrijden. Bij de thuisploeg ontbrak Russell Westbrook voor de tweede wedstrijd op rij.

San Antonio Spurs won voor de tweede keer op rij door Sacramento Kings te verslaan: 112-104. De 29 punten van DeMarcus Cousins mochten voor de Kings niet baten. Namens de Spurs noteerde Manu Ginobili een puntje minder. San Antonio staat derde in de Western Conference, Sacramento voorlaatste.

Alle uitslagen van zondag:

Cleveland - Golden State 104 - 108 n.v.
Orlando - Atlanta 109 - 102
Oklahoma - Houston 117 - 86
San Antonio - Sacramento 112 - 104
LA Lakers - Philadelphia 104 - 111

Voetballer onder vuur om 'antisemitisch gebaar'

Nicholas Anelka scoorde zaterdag twee goals voor West Bromwich Albion. Na afloop van de wedstrijd was hij in zijn thuisland Frankrijk het onderwerp van het gesprek, maar niet vanwege zijn prestaties. Hij zou tijdens het vieren van een goal een antisemitisch gebaar hebben gemaakt.

Na zijn eerste goal deed Anelka namelijk een zogenaamde quenelle, waarbij met de linkerhand naar de rechterschouder gewezen wordt, terwijl de rechterarm naar de grond gestrekt wordt. Het gebaar werd bedacht door activist en komiek Dieudonné M'Bala M'Bala, een goede vriend van Anelka.

Daar zit ook meteen het knelpunt. Volgens M'Bala M'Bala is de quenelle een antiestablishmentgebaar. Maar door de extreem antisemitische opvattingen van de komiek wordt het gebaar door sommigen ook opgevat als anti-joods en een 'omgekeerde Hitlergroet'.

Dat Anelka het gebaar maakte, was zo ophefmakend dat zelfs de Franse minister van Sport, Valérie Fourneyron, het nodig zag om er een opmerking over te maken: "Het gebaar van Anelka is een schokkende en smakeloze provocatie. Op het voetbalveld is er geen ruimte voor antisemitisme en oproepen tot haat."

Anelka stelt dat het gebaar een grapje was richting M'Bala M'Bala. Hij bezweert dat hij geen antisemiet of racist is, de quenelle is volgens hem slechts een 'anti-systeem'-gebaar. Hij vindt dat de beschuldigingen van antisemitisme overdreven worden: "Ik vraag de mensen daarom om zich niet te laten misleiden door de media."

De FA, die notoir streng optreedt tegen discriminatie op het voetbalveld, heeft aangekondigd een onderzoek te zullen beginnen naar het gebaar van Anelka.

"Oranje kan blauwtje lopen tegen AustraliŽ"

In de WK-poule van Nederland worden Brazilië en Chili als grootste concurrenten gezien. Maar volgens John van 't Schip moet Australië niet onderschat worden. "Australië is zo’n team op het WK waartegen je zomaar een blauwtje kan lopen. Het Nederlands elftal is gewaarschuwd", zegt Van 't Schip, die vanaf 1 januari weer aan de slag gaat als hoofdtrainer van Melbourne Heart in De Telegraaf.

"Niemand gaat hier uit van de tweede ronde, maar iedereen hoopt en denkt dat ze in staat moeten zijn tot een stunt tegen Spanje, Nederland of Chili." Onder de nieuwe bondscoach Ange Postecoglou is Australië een nieuwe weg ingeslagen, stelt de 50-jarige Nederlander.

Veel spelers komen uit de eigen competitie. "Hij kwam na de twee 6-0 nederlagen tegen Brazilië en Frankrijk. Postecoglou is hier jarenlang clubtrainer geweest en pikt uit die vijver jonge talenten voor het nationale team. Het is een fris team dat fysiek en conditioneel goed in elkaar steekt."

"Hij kan een team goed voorbereiden, neerzetten, motiveren en zal op het WK met Australië op jacht gaan naar een stunt. Met een punt is het WK voor de Aussies al geslaagd. Oranje moet ervoor waken niet juist tegen Australië een fatale misstap te maken", aldus Van 't Schip.

Nederland speelt op woensdag 18 juni tijdens de tweede speelronde in Porto Alegre tegen Australië. Oranje opent het WK met op 13 juni de wedstrijd tegen Spanje en sluit de poulefase op 23 juni af tegen Chili.

PAOK wil zeven ton betalen voor Martens

Maarten Martens heeft een aflopend contract bij AZ, maar vertrekt mogelijk deze winter al uit Alkmaar. PAOK Saloniki is bereid om 700.000 euro te betalen voor de middenvelder. "Paok heeft geïnformeerd", bevestigt vader Patrick Martens tegen het Nieuwsblad.

"Maarten is na een jaar vol blessureleed weer helemaal fit en dus komen er weer teams aankloppen. Ik ga er echter vanuit dat hij het seizoen afmaakt bij AZ. Dan is hij einde contract en kan hij volledig transfervrij vertrekken."

AZ hoeft niet te rekenen op een langer verblijf van Martens. "Nee, bijtekenen is momenteel geen optie. Na acht jaar in Alkmaar is Maarten wel toe aan een ­nieuwe uitdaging. Alleen ­moeten we nu niet overhaast te werk gaan. Als hij in Nederland nog zes maanden op hoog ­niveau speelt, zullen er misschien nog mooiere teams dan PAOK langskomen."

Martens hoopt via AZ weer kans te maken op een uitverkiezing voor de Belgische selectie. Met zoveel concurrenten op het middenveld beseft vader Patrick dat dat niet eenvoudig wordt. "Als Maarten de afgelopen jaren niet zo veel pech had gehad met blessures, dan had hij meer kans gemaakt."

"Nu weet hij dat hij maar een waterkansje heeft op het WK. Bij België is de concurrentie op de flanken enorm. Er zou al iemand geblesseerd moeten uitvallen, maar dat wensen we niemand toe", aldus Martens senior.

Schumacher nog altijd in levensgevaar

Michael Schumacher verkeert nog steeds in levensgevaar. Dit werd zojuist tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Der Schumi wordt momenteel kunstmatig in coma gehouden om zijn kansen op herstel te vergroten.

Schumacher raakte gisteren tijdens een skiongeval in de Franse Alpen gewond. Aanvankelijk kwam er nieuws naar buiten dat de verwondingen leken mee te vallen maar gisteravond verslechterde zijn toestand. Er werd toen door het ziekenhuis in Grenoble gemeld dat hij een schedeltrauma had opgelopen, meteen een operatie had ondergaan en in coma lag. Tijdens het ongeval had de 44-jarige Duitser een helm op. Volgens de artsen had hij het zonder helm zeker niet overleefd. De artsen konden nog geen prognose geven over de toekomst.

Zijn vrouw en kinderen zijn bij hem. Ook Jean Todt en Ross Brawn kwamen naar het ziekenhuis in Grenoble om de Duitser bij te staan. Brawn had als technisch manager een groot aandeel in de overwinningen van Schumacher bij Benneton en Ferrari. Todt, de huidige voorzitter van de internationale autosportbond FIA, was tot 2006 teambaas bij Ferrari en haalde Schumacher en Brawn in 1996 naar de Italiaanse renstal.

Schumacher vecht nog steeds voor zijn leven (Foto: Pro Shots)

Kashia: "Er moet een spits bij"

Vitesse kende een goede eerste seizoenshelft, maar sloot die af met een wat mindere serie. Guram Kashia hoopt daarom op een aanvallende versterking in januari. Afgelopen zomer vertrok Wilfried Bony en een directe vervanger voor de Ivoriaanse spits werd niet gehaald.

Jonathan Reis werd op straat gezet, waardoor alleen Mike Havenaar overblijft als spits. De Japanse international was geschorst tegen Roda JC (3-1 verlies) en Heracles Almelo (2-2). Door het puntenverlies verloor Vitesse de koppositie aan Ajax.

Aanvoerder Kashia zag dat het ontbreken van een echte spits het spel van Vitesse niet ten goede kwam. "Er moet een spits bij", zegt hij tegen Voetbal International.

"Toen Mike wegviel werd het meteen duidelijk hoe dun het is. Minimaal één extra aanvaller is noodzakelijk. We hebben het geprobeerd met Giorgi (Chanturia red.) maar dat is een buitenspeler. Ik hoop dat de club doorpakt", aldus Havenaar.

Eerder deze maand werd Bas Dost nog gelinkt aan Vitesse. Maar de spits van VfL Wolfsburg heeft aangegeven nog graag in Duitsland te willen blijven. Ook Feyenoord schijnt interesse te hebben in de voormalige aanvaller van sc Heerenveen.

Kashia hoopt dat Vitesse snel zaken doet zodat de nieuwe spits al aan het einde van deze week mee kan op trainingskamp naar Abu Dhabi. Daar speelt de ploeg van trainer Peter Bosz oefenwedstrijden tegen Hamburger SV en Wolfsburg.

OV-aanslag Rusland werk van zelfmoordterrorist

Bij een bomexplosie in een trolleybus in Volgograd in het zuiden van Rusland zijn maandagochtend zeker veertien mensen om het leven gekomen. Net als een aanslag een dag eerder in een treinstation in Volgograd lijkt deze het werk te zijn van een zelfmoordterrorist, zegt een woordvoerder van het hoogste onderzoeksorgaan van Rusland. Bij de aanslag op het station vielen zeventien doden.

Woordvoerder Vladimir Markin van de Onderzoekscommissie liet in een verklaring weten dat bij de aanslag op de trolleybus een zelfde type bom is gebruikt als bij de aanslag van zondag.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist, maar enkele maanden geleden heeft de Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov nieuwe aanslagen op burgerdoelen in Rusland aangekondigd, waaronder de Olympische Winterspelen die in februari in Sotsji worden gehouden. De spelen zijn een prestigeproject van de Russische president Vladimir Poetin.

Volgograd ligt 650 kilometer ten noordoosten van Sotsji. Het is een belangrijk vervoersknooppunt voor het zuiden van Rusland en er zijn talrijke busverbindingen naar roerige provincies in de noordelijke Kaukasus. Een paar maanden geleden werden reizigers op langere routes verplicht om net als lucht- of treinreizigers bij de aanschaf van kaartjes een identiteitsbewijs te overleggen, maar de regels werden niet erg streng toegepast.

Ook een strengere toepassing, zoals in het treinverkeer, is niet afdoende. Dat bleek zondag, toen de zelfmoordterrorist zichzelf opblies in de rij voor de toegangscontrole met metaaldetectors.

Het grootste deel van de buitenkant van de trolleybus werd door de klap van de explosie weggeslagen. Tegen de dertig mensen raakten gewond en het hele openbaarvervoerssysteem in de een miljoen inwoners tellende stad kwam stil te liggen.

Het Russische ministerie van binnenlandse zaken heeft in het hele land bij treinstations en andere vervoerscentra extra bewaking ingesteld. President Poetin ontbood het hoofd van de federale veiligheidsdienst FSB en de minister van binnenlandse zaken om de situatie te bespreken. De FSB-chef stuurde hij vervolgens naar Volgograd om het onderzoek te leiden.

Rusland is vaker getroffen door terroristische aanslagen op bussen, treinen en vliegtuigen, waarvan sommige gepleegd door zelfmoordterroristen. In maart 2010 kwamen bij zelfmoordaanslagen door twee vrouwen in de metro van Moskou veertig mensen om en in januari 2011 vielen 37 doden bij een zelfmoordaanslag op de Moskouse luchthaven Domodedovo. Oemarov, die de verantwoordelijkheid voor deze aanslagen opeiste, schortte de aanslagen op burgerdoelen op tijdens de massabetogingen tegen Poetin in de winter van 2011-2012. Maar in juli kwam hij hierop terug en maande hij zijn volgelingen 'hun uiterste best te doen' om de spelen van Sotsji te dwarsbomen; hij noemde de spelen 'satanische dansen op de beenderen van onze voorouders'.

Het Internationaal Olympische Comité heeft na de aanslag van zondag in Volgograd medeleven betuigd, maar gezegd er alle vertrouwen in te hebben dat Rusland ze kan beveiligen. Het hoofd van het Russische Olympisch Comité, Aleksandr Zjoekov, zei maandag dat er geen extra beveiliging voor Sotsji nodig is, omdat 'alles wat nodig is, al gedaan is'.

KPMG schikt voor 7 miljoen voor rol bij omkoping

Accountantskantoor KPMG heeft een schikking van zeven miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM) getroffen voor het meewerken aan de omkoping van overheidsfunctionarissen in Saudi-Arabië door bouwbedrijf Ballast Nedam. Naast de schikking zal het bedrijf ook maatregelen nemen om herhaling te voorkomen, zo maakte KPMG maandag bekend.

De accountant stelt in een persverklaring dat de controle van de Ballast-boeken op een wijze is gedaan 'die mogelijk heeft gemaakt dat betalingen door een cliënt aan buitenlandse agenten verhuld kon blijven'. Ook heeft het bedrijf onvoldoende aandacht besteed aan het naleven van zorgvuldigheid- en integriteitseisen.

Justitie wilde KPMG vervolgen vanwege het 'versluieren' van betalingen van honderden miljoenen euro's aan steekpenningen, zo schreef De Telegraaf eind november. Met die betalingen kon Ballast Nedam grote bouwprojecten in het Midden-Oosten binnenhalen. Het bouwbedrijf trof anderhalve week geleden al een schikking voor ruim zeventien miljoen euro.

Bij de praktijken zouden naast bestuurders en commissarissen van Ballast Nedam ook drie KPMG-accountants een actieve rol hebben gespeeld. Het onderzoek van het OM naar die accountants loopt nog, zo meldt KPMG in de verklaring.

Onstuimige maar droge jaarwisseling verwacht

Het weer op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag wordt onstuimig. Op oudejaarsavond trekt wel een regenbui over het land, maar die is op tijd vertrokken. Rond middernacht blijft het naar verwachting droog in het grootste deel van Nederland. Dat meldt weeronline.nl maandag. In het oosten van het land bestaat nog wel kans op regen.

Op de eerste dag van het nieuwe jaar wordt het droog met sluierbewolking. Op sommige plekken staat een waterig zonnetje. Woensdagavond wordt regen verwacht.

De nieuwjaarsduik wordt naar verwachting niet heel koud. Met een gevoelstemperatuur van twee graden wordt het warm voor de tijd van het jaar.

'Spurs willen BŁttner huren van United'

Tottenham Hotspur wil Alexander Büttner tot het einde van het seizoen huren. De Londense club heeft zich volgens De Telegraaf al officieel bij Manchester United gemeld. De Spurs zouden tevens een optie tot koop willen bedingen, waardoor hij in de zomer voor een vooraf bepaald bedrag kan worden gekocht. Buttner komt dit seizoen maar mondjesmaat in actie voor United.

De 24-jarige linksback verruilde vorig jaar zomer Vitesse voor United. Onder Sir Alex Ferguson mocht Büttner gerekend over vier competities in totaal dertien keer meedoen. Onder opvolger David Moyes staat de teller dit seizoen op zes optredens.

Bovendien krijgt Büttner mogelijk binnenkort te maken met nog meer concurrentie. Naar verluidt heeft Moyes zijn zinnen gezet op Leighton Baines, met wie hij de voorgaande jaren samenwerkte bij Everton.

Hogenkamp niet naar hoofdtoernooi in Auckland

Richel Hogenkamp is er niet in geslaagd het hoofdschema van het WTA-toernooi in Auckland te bereiken. De 21-jarige Doetinchemse ging maandag in de derde en laatste kwalificatieronde onderuit tegen de als tweede geplaatste Sharon Fichman. De Canadese zegevierde na een uur en een kwartier met 7-5 en 6-2.

De nederlaag was geen schande. Fichman staat immers bijna honderd plekken hoger op de wereldranglijst, 116 om 213. Hogenkamp had in de eerste twee kwalificatierondes gewonnen van thuisspeelster Emma Hayman en Lucie Hradecka uit Tsjechië.

Veel steun voor Schumacher

Michael Schumacher heeft in het ziekenhuis in Grenoble gezelschap gekregen van familieleden en vrienden. Onder meer zijn vrouw en twee kinderen zijn bij hem, evenals voormalig collega's Jean Todt en Ross Brawn. Schumacher verkeert na een skiongeval zondag in kritieke toestand. De voormalig Formule 1-coureur ligt met hersenletsel in coma.

Todt is de huidige president van de internationale autosportbond FIA en was teambaas van Ferrari in de glorietijden van Schumacher, die in totaal zeven keer wereldkampioen werd. Brawn werkte met Schumi eveneens bij Ferrari en later ook bij Mercedes, waar de 44-jarige Duitser in 2010 zijn comeback maakte.

Diverse sporters betuigen al hun steun voor Schumacher. "Laten we allemaal bidden voor een volledig en spoedig herstel", twitterde tennislegende Boris Becker. Oud-teamgenoot Felipe Massa liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. "Ik bid voor je mijn broer. Ik hoop dat je een snel herstel hebt."

Jenson Button zei dat zijn 'gedachten in deze moeilijke tijd bij Schumacher waren'. Toch was de Brit ook hoopvol. "Als iemand de kracht heeft om hier uit te komen, dan is het Michael."

Maandagochtend wordt vermoedelijk meer duidelijk over de situatie van Schumacher. Het ziekenhuis in Grenoble waar Schumacher verblijft heeft om 11.00 uur een persconferentie belegd.

Blokkeren van YouTube in trein toegestaan

Diensten als YouTube en Spotify mogen op het gratis wifi-netwerk in de treinen van NS worden geblokkeerd. T-Mobile, dat het netwerk verzorgt, mag het gratis internet op deze manier blijven beperken, liet de Autoriteit Consument & Markt maandag weten.

De toezichthouder heeft uitgezocht of het volgens de wet wel mag dat treinreizigers geen gebruik kunnen maken van dit soort streamingdiensten

Het blokkeren van diensten op netwerken is normaal gesproken verboden. Maar als het blokkeren 'filevorming' op het netwerk voorkomt, geldt er een uitzondering, stelt ACM nu.

Blokkeren van YouTube in trein toegestaan
Blokkeren van YouTube in trein toegestaan (Foto: ANP)

Veel ongelukken door gladde wegen

De gladde wegen hebben voor veel glijpartijen op de weg gezorgd. Het is niet druk op de wegen, waardoor de ongevallen niet voor veel files hebben gezorgd. Dat laat de Verkeersinformatiedienst (VID) maandag weten. In veel gevallen gaat het om eenzijdige ongelukken.

De gladheid veroorzaakt ongelukken door het hele land. Op de wegen wordt flink gestrooid. Het blijft tot ongeveer 09.30 uur nog glad.

Weer aanslag openbaar vervoer Rusland

Bij een explosie in een bus in Volgograd, in het zuiden van Rusland, zijn maandagochtend zeker tien mensen om het leven gekomen. Tien mensen raakten gewond, bevestigen Russische autoriteiten.

Vladimir Markin van de Onderzoekscommissie, het hoogste onderzoeksorgaan van Rusland, zegt tegen de Russische tv-zender Russia Today dat het gaat om een zelfmoordaanslag. De bus was vlakbij een van de markten in de Russische stad toen de explosie plaatshad.

De explosie volgt kort op de aanslag op een treinstation in Volgograd waarbij zondag zeker zeventien mensen om het leven kwamen. Die aanslag is vooralsnog niet opgeëist. De stad ligt ongeveer 650 kilometer van Sotsji waar in februari de Olympische Winterspelen worden gehouden.

Massale uittocht leraren dreigt

De uitstroom van leerkrachten in het basisonderwijs wordt in de toekomst een probleem. Vakbond CNV Onderwijs slaat maandagochtend in De Telegraaf alarm en pleit voor extra investeringen door de regering.

De vakbond vindt dat de regering vooral jonge docenten aan een baan moet helpen. "Op die manier zitten we straks niet zonder docenten en help je pabostudenten direct aan een baan", zegt bestuurder Joany Krijt. Door bezuinigingen, vergrijzing en toename van krimpgebieden verdwijnen veel banen in het basisonderwijs.

De onderwijsbond noemt de situatie in het basisonderwijs 'zorgwekkend'. "De afgelopen vijf jaar zijn er al tienduizend banen verloren gegaan in het primair onderwijs", aldus Krijt. "De komende twee jaren komen er nog eens zesduizend bij."

De grootste problemen verwachten de bonden in 2017, als door de vergrijzing veel leerkrachten met pensioen gaan. Werkgeversorganisatie PO Raad deelt de zorg.

KvK gaat misdaden melden

De Kamer van Koophandel (KVK) gaat het handelsregister en medewerkers inzetten om misdaden als mensenhandel en identiteitsfraude te bestrijden. De KVK gaat mogelijke misdrijven melden. "Fraude heeft zo'n omvang genomen dat het de bonafide bedrijven aantast", aldus Peter Jong, directeur Handelsregister maandag in een interview met Het Financieele Dagblad.

"Wij kunnen een poortwachtersrol vervullen", aldus de Jong. Als een fraudeur zich meldt met een nieuw bedrijf, wil de KVK dat doorgeven aan het ministerie of de Belastingdienst.

De KVK kan alleen bij hoge uitzondering de inschrijving van een bedrijf blokkeren. De nieuwe rol van de Kamers moet in 2015 wettelijk worden vastgelegd. Sinds mei geeft de Kamer van Koophandel gevallen van mogelijke mensenhandel door aan het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel in Zwolle.

Drukte bij oplaadpunten elektrische auto's

Op veel plekken in Nederland dreigt een tekort aan oplaadplekken voor elektrische auto's. Stichting E-laad, het kenniscentrum voor elektrisch vervoer, waarschuwt maandag in Trouw voor steeds meer files bij de oplaadpunten.

"Het is zeer waarschijnlijk dat het aantal publieke laadpalen in 2014 niet meegroeit met het aantal oplaadbare elektrische auto's", aldus een woordvoerder in de krant. De regionale verschillen in de beschikbaarheid van de oplaadpunten zijn groot.

Goedkope zorgpolis niet zo interessant

Nederlanders hebben vooralsnog weinig belangstelling voor een goedkope zorgverzekering met weinig keuzevrijheid. In plaats daarvan kiezen meer mensen voor een dure verzekering met maximale vrijheid, zodat ze zelf kunnen kiezen in welk ziekenhuis of welke kliniek ze behandeld worden. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag na een rondgang langs verzekeraars.

Dit jaar hebben voor het eerst vrijwel alle grote zorgverzekeraars een 'selectieve' polis op de markt gebracht. Met zo'n verzekering kunnen mensen - in ruil voor een lagere premie - alleen terecht bij instellingen die een contract met de verzekeraar hebben. Met de goedkopere polissen hopen verzekeraars marktaandeel te winnen, onder meer onder jongeren.

Volgens vergelijkingssites kiezen echter maar weinig Nederlanders voor zo'n polis. "Wij zien dat 9% van de mensen die overstappen via onze site kiezen voor een selectieve polis", zegt Edmond Hilhorst, oprichter van Independer, de marktleider onder de vergelijkingssites voor verzekeringen. "Dat vinden wij beperkt."

Ook Betch.nl, een nieuwe partij op de vergelijkingsmarkt, ziet dat verzekeringen met maximale keuzevrijheid het nog altijd winnen van de goedkopere varianten. De middelgrote verzekeraar ONVZ, die zich bewust richt op polissen met vrije keuze, zegt dat het aantal telefoontjes dit jaar een 'all time high' bereikt.

Internetverzekeraar Ditzo, eigendom van ASR, wil in de krant nog niet vooruitlopen op het aantal overstappers. Bij Univé, dat juist relatief weinig mensen verzekert met een vrije zorgkeuze, melden zich ook flink meer mensen die een uitgebreide verzekering willen.

[OKT] Alles of niets voor Nuis en Tuitert

Het olympisch kwalificatietoernooi krijgt maandag een spectaculair slot. De mannen sluiten het toernooi af met de 1.500 meter. Acht van de tien Nederlandse startplaatsen op de Olympische Spelen zijn al ingevuld. Koen Verweij komt daar hoe dan ook bij. Hij is favoriet voor de 1.500 meter, en als hij niet als eerste eindigt wijst schaatsbond KNSB hem naar alle waarschijnlijkheid aan voor het onderdeel ploegachtervolging.

Kjeld Nuis en Mark Tuitert zijn twee kanshebbers voor het laatste ticket. Voor Nuis, die zondag teleurstelde met de zesde plaats op de 1.000 meter, volstaat alleen de zege. Voor Tuitert is de situatie gunstiger. Als hij zelf wint, is hij zeker. Maar Tuitert gaat dankzij zijn derde plaats op de 1.000 meter ook naar de Spelen als de zege op de 1.500 meter naar Verweij gaat of naar iemand die al een ticket voor Sochi op zak heeft (zoals Sven Kramer, Stefan Groothuis of Jan Blokhuijsen).

Bij de vrouwen is de 5.000 meter maandag de laatste afstand. Ireen Wüst, Lotte van Beek, Antoinette de Jong, Jorien ter Mors, Marrit Leenstra, Annouk van der Weijden (onder voorbehoud) en Margot Boer gaan naar Rusland. Dat betekent dat nog drie Nederlandse startplekken vrij zijn. De nummers 1, 2 en 3 van de 5 kilometer kwalificeren zich voor de Spelen.

De 5 kilometer voor vrouwen begint maandag om 17.33 uur. Daarna komen de mannen de baan op voor de 1.500 meter.

Alles of niets voor Nuis en Tuitert
Alles of niets voor Nuis en Tuitert (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Veel wind

Welkom! Het weekend verliep helemaal zo slecht nog niet. Er trok wel een gebied met buien over, maar dat gebeurde op het moment dat de meesten van ons allemaal lagen te slapen. Vervolgens klaarde het gisteren weer breed op en was het gewoon prachtig weer om een wandeling te maken. Vandaag veranderen de zaken weer.

De zoveelste storing brengt ons vandaag weer veel wind en later ook regen. De wind neemt in het binnenland toe naar (vrij) krachtig, terwijl het langs de kust weer hard tot stormachtig gaat waaien. Doordat de wind uit een zuidelijke richting waait, komen er alleen in het Waddengebied en in de heuvels (zware) windstoten voor. Later op de dag volgt er dus ook weer een portie regen. Het kwik loopt op naar 8 graden.

Er is voor de komende dagen nog weinig nieuws onder de zon. Aanhoudend wisselvallig en té zacht weer.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ZOnALk
Een felle zon gisteren bij DJMO...

 ZOeinN
...terwijl de zon bij Nathalie in Eindhoven nog aan het opkomen was.

MWB

MWB2
En nog twee prachtige plaatjes van Bennootje die genoot van het heerlijke weer.

Record voor Top 2000 Cafť

Nog nooit was het zo druk op één dag in het Top 2000 Café als op deze zondag. In de avond maakte de 5000e bezoeker van de dag zijn entree in het gelegenheidscafé in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, zo laat een woordvoerster weten.

Vorig jaar beleefde het café de topdrukte op 30 december, oftewel een dag voor het einde van de uitzending van de Top 2000 op Radio 2. Het café is nog te bezoeken tot 21.00 uur op oudejaarsavond. Vorig jaar bezochten in totaal 18.000 mensen het café.

De Top 2000 is dit jaar samengesteld door 3,3 miljoen Nederlanders. De oude hits Bohemian Rhapsody (1975) van Queen en Hotel California (1977) van Eagles staan op respectievelijk de 1e en 2e plaats, gevolgd door Stairway to Heaven (1971) van Led Zeppelin.

Record voor Top 2000 Café
Record voor Top 2000 Café (Foto: ANP)

FOK!focus: Verboden films

Al sinds de prille dagen van het filmtijdperk komt het voor dat verscheidende films worden verboden. Vroeger ging dit anders. Tot de jaren zestig, toen het hippietijdperk nog niet was aangebroken, hadden filmmaatschappijen een grote invloed. Hierdoor werden de regisseurs beperkt en waren ze aan allerlei belangen verbonden wat betreft politieke ideologieën, seksuele moraal en andere morele kwesties. Waar het op neerkomt is dat er in die tijd dus voor de release al vanuit allerlei perspectieven naar een film werd gekeken, waardoor de film bij uitkomst reeds was voorzien van censuur.

Nieuw perspectief
Na de jaren zestig veranderde de samenleving en werd met name de vrijheid van het individu vooropgesteld. Deze sociale verandering zag je ook terug in de filmwereld. Er kwamen steeds meer onafhankelijke filmmaatschappijen tot stand, waardoor ook regisseurs met een laag budget films konden uitgeven. Zij konden dit geheel in eigen beheer doen, waardoor ze niet afhankelijk waren van de belangen van de grotere filmmaatschappijen. Het gevolg hiervan was dat er sinds die tijd meer controversiële films werden gemaakt, wat niet door elk land in dank werd afgenomen.

Bij dezen een lijst van een aantal bekende films die verboden zijn of waren in een aantal landen. Let's go!

Vrees voor komst Roemenen wijdverspreid

Nederlanders zien veel nadelen aan de komst van Bulgaren en Roemenen, die vanaf 1 januari geen vergunning meer nodig hebben om hier te komen werken. Twee op de drie Nederlanders vinden dat er te veel migranten uit Oost-Europa naar Nederland komen. Bijna de helft van de bevolking vreest dat criminaliteit en overlast gaan toenemen.

Dat blijkt maandag uit het vierde kwartaalbericht van het Continu Onderzoek Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Van de ondervraagden is 58 procent van mening dat migranten uit Oost-Europa misbruik maken van uitkeringen en 47 procent vindt dat ze banen van Nederlanders afpakken.

Niet iedereen is negatief. Zo ziet negentien procent van de Nederlanders evenveel voor- als nadelen en vindt tien procent de voordelen opwegen tegen de nadelen. Negen procent weet het niet.

Zestig procent van de ondervraagden meent dat deze migranten worden uitgebuit en bijna driekwart vindt dat de overheid dit moet aanpakken, vooral omdat vanwege onderbetaling en lange werktijden van migranten geen sprake is van eerlijke concurrentie met Nederlandse werknemers.

Een ruime meerderheid van 62 procent vindt dat de overheid ervoor moet zorgen dat minder mensen uit Oost-Europa naar Nederland komen. En als ze werkloos worden vindt 78 procent dat ze terug moeten naar hun land van herkomst.

Bulgaren en Roemenen worden negatiever beoordeeld dan Polen, die als harde werkers worden gezien. Op een schaal van 0 tot 100 scoren Polen 44 en Bulgaren en Roemenen 32. Ter vergelijking: autochtone Nederlanders krijgen het cijfer 68, Turken 52 en Marokkanen 38.

Laagopgeleide Nederlanders staan beduidend negatiever tegenover Oost-Europese arbeidsmigranten dan mensen met een hogere opleiding. Beide groepen vinden wel even vaak dat arbeidsmigranten worden uitgebuit.

Minder somberheid over economische toekomst

Nederlanders zien de economische toekomst weer wat rooskleuriger in. Zes op de tien Nederlanders verwachten dat hun economische situatie de komende twaalf maanden gelijk blijft of verbetert. In het derde kwartaal was dat nog 45 procent.

Ook vinden nu meer mensen dat het in algemene zin eerder de goede dan de verkeerde kant op gaat met Nederland: 29 procent, versus 20 procent in het vorige kwartaal. Dat blijkt maandag uit het vierde kwartaalbericht van het Continu Onderzoek Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

De mate van tevredenheid met de economische situatie is overigens nog altijd laag te noemen. De economie krijgt van 51 procent een voldoende, tegen 47 procent vorig kwartaal. Vijf jaar geleden was dat nog 87 procent.

De daling van het vertrouwen in regering en parlement, die eind 2012 inzette, zet zich in het vierde kwartaal niet door. Toch tonen nog altijd veel Nederlanders zich ontevreden over het gebrek aan visie en daadkracht van politiek Den Haag. Ze maken zich zorgen over bezuinigingen en vinden dat de politiek de onzekerheid vergroot, stelden de onderzoekers vast.

Gemeentebesturen worden met 68 procent voldoendes aanzienlijk beter beoordeeld dan de landelijke politiek (39 procent voldoendes). Nederlanders praten vaker dan andere Europeanen over de landelijke politiek, maar hebben volgens de onderzoekers verhoudingsgewijs heel weinig belangstelling voor lokale politiek. Zo praten Duitsers zelfs vaker over lokale dan over nationale politiek.

Voor het onderzoek wordt sinds 2008 elke drie maanden een enquête gehouden. Daarnaast zijn er focusgroepen en telefonische vervolginterviews.

[PDC WK] Lewis tegenstander Van Gerwen in halve finale

Adrian Lewis is de tegenstander van Michael van Gerwen in de halve finale van het WK darts van dartbond PDC. In het Londense Alexandra Palace was de wereldkampioen van 2011 en 2012 met 5-1 te sterk voor James Wade. Eerder op de avond had Van Gerwen met 5-3 van Mark Webster gewonnen.

Lewis nam een vlotte 3-0 voorsprong voordat Wade in de vierde set iets terugdeed. Daarna was het weer alles Lewis wat de klok sloeg.

Van Gerwen en Lewis spelen maandag de tweede halve finale. Eerst strijden Peter Wright en Simon Whitlock om de andere plaats in de eindstrijd op nieuwjaarsdag.

Laatste reviews en specials
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
special
San Diego Comic-Con 2019 in beeld
©FOK.nl e.a.