Chodorkovski krijgt Zwitsers visum

anoniem_22072019025900

Zwitserland heeft de voormalige Russische olietycoon Michail Chodorkovski een visum verleend. Daarmee kan Chodorkovski de komende drie maanden vrijelijk door het Schengengebied reizen, liet de Zwitserse ambassade in Berlijn maandag weten.

De uitgesproken tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin, die in Rusland een jarenlange gevangenisstraf uitzat, kreeg bijna twee weken geleden gratie van zijn rivaal. Eenmaal vrijgelaten vertrok hij spoorslags naar Duitsland, dat hem een visum gaf voor een jaar.

De 50-jarige Chodorkovski liet eerder weten dat hij zich niet voorgoed in Zwitserland wil vestigen. Zijn zoons gaan in Zwitserland naar school en hij heeft zelf zakelijke banden met het land, die teruggaan tot de tijd dat hij aan het hoofd stond van het oliebedrijf Yukos.

Toen justitie in Rusland vervolging instelde tegen Chodorkovski voor belastingontduiking en witwassen probeerden de aanklagers bijna vier miljard euro aan Zwitserse banktegoeden van Yukos te laten bevriezen. Maar Zwitserland werkte niet mee. Volgens de regering was er sprake van politieke vervolging. Hoeveel van die Zwitserse miljarden Chodorkovski toebehoren is onduidelijk.