Bruno Mars vaakst gratis gedownload

Bruno Mars is het afgelopen jaar wereldwijd het vaakst gedownload zonder dat ervoor werd betaald. De muziek van de zanger werd op die manier bijna zes miljoen keer verspreid, schrijft het Britse muziektijdschrift NME op basis van een onderzoek van het bureau Musicmetric.

Mars wordt op de voet gevolgd door Rihanna. De zangeres werd bijna 5,5 miljoen keer buiten de verkoopkanalen om gedownload. Daft Punk staat op de derde plek van de twintig meest verspreide artiesten. Het elektronische duo werd meer dan vier miljoen keer gedownload. Ook Kanye West, Drake, Jay-Z, Maroon 5, Adele en Avicii staan in de top 20.

Musicmetric analyseert cijfers die betrekking hebben op de muziekindustrie. Het onderzoeksbureau keek voor de meest gedownloade artiesten naar bittorrentsoftware, waarmee veel mensen muziek uitwisselen zonder ervoor te betalen.

Musicmetric vindt het nuttig voor de muziekindustrie om bij te houden wat er veel wordt gedownload en door wie. "Natuurlijk juichen we piraterij niet toe, maar het is een goede manier om te zien hoe betrokken fans zijn", legt een directeur uit. "Je kunt zien waar de mensen die de muziek downloaden wonen en naar aanleiding daarvan een tournee plannen."