Libanese leger schiet op Syrische helikopters

De Libanese strijdkrachten hebben maandag het vuur geopend op Syrische helikopters die het Libanese luchtruim schonden. Dat hebben bronnen bij het Libanese leger gezegd. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië dat Libanon actie heeft ondernomen tegen gevechtsvliegtuigen.

De Syrische helikopters waren bezig met een bombardement op een gebied vlakbij de Libanese stad Arsal. Ze wierpen vier bommen af in het bergachtige gebied. Na het bombardement opende het Libanese leger met luchtafweergeschut het vuur.

Het komt geregeld voor dat Syrische helikopters en gevechtsvliegtuigen bij de grens luchtaanvallen uitvoeren om te voorkomen dat rebellenstrijders de wijk nemen naar Libanon of zich verschuilen in grenssteden. Soms wordt ook Libanees grondgebied getroffen. Eerder protesteerde Libanon hier weliswaar tegen, maar werd geen actie ondernomen.

Een bron bij het Libanese leger kon de beschieting niet bevestigen, maar zei wel dat het leger opdracht heeft om op alles te schieten - tanks, militairen of vliegtuigen - wat het Libanese territorium binnendringt. De Syrische regering heeft vooralsnog niet gereageerd, maar bronnen bij het regime van president Bashar Assad zeiden dat de Syrische luchtmacht jacht maakte op rebellen die probeerden naar Libanon te ontsnappen.

Het lijkt erop dat de Libanese regering de grens steviger wil verdedigen om zo te voorkomen dat het conflict in Syrië zich verder uitbreidt naar Libanon. De sektarische spanningen in het land zijn door de burgeroorlog in Syrië opgelopen.

De rebellen in Syrië zijn overwegend soennitisch. Religieuze minderheden in het land, waaronder de sjiieten, hebben veelal de kant van Assad gekozen of zijn neutraal gebleven uit vrees voor hun lot als moslimextremisten aan de macht komen. Die sektarische verdeling is ook duidelijk te zien in Libanon, waar soennieten over het algemeen de rebellen steunen en de sjiieten partij kiezen voor Assad.

De sjiitische Libanese beweging Hezbollah heeft strijders naar Syrië gestuurd om aan de zijde van Assad te vechten, wat de spanningen in Libanon verder opdrijft. Bij aanvallen in Libanon door schimmige groepen zijn dit jaar al tientallen mensen om het leven gekomen.