"Oranje kan blauwtje lopen tegen Australië"

In de WK-poule van Nederland worden Brazilië en Chili als grootste concurrenten gezien. Maar volgens John van 't Schip moet Australië niet onderschat worden. "Australië is zo’n team op het WK waartegen je zomaar een blauwtje kan lopen. Het Nederlands elftal is gewaarschuwd", zegt Van 't Schip, die vanaf 1 januari weer aan de slag gaat als hoofdtrainer van Melbourne Heart in De Telegraaf.

"Niemand gaat hier uit van de tweede ronde, maar iedereen hoopt en denkt dat ze in staat moeten zijn tot een stunt tegen Spanje, Nederland of Chili." Onder de nieuwe bondscoach Ange Postecoglou is Australië een nieuwe weg ingeslagen, stelt de 50-jarige Nederlander.

Veel spelers komen uit de eigen competitie. "Hij kwam na de twee 6-0 nederlagen tegen Brazilië en Frankrijk. Postecoglou is hier jarenlang clubtrainer geweest en pikt uit die vijver jonge talenten voor het nationale team. Het is een fris team dat fysiek en conditioneel goed in elkaar steekt."

"Hij kan een team goed voorbereiden, neerzetten, motiveren en zal op het WK met Australië op jacht gaan naar een stunt. Met een punt is het WK voor de Aussies al geslaagd. Oranje moet ervoor waken niet juist tegen Australië een fatale misstap te maken", aldus Van 't Schip.

Nederland speelt op woensdag 18 juni tijdens de tweede speelronde in Porto Alegre tegen Australië. Oranje opent het WK met op 13 juni de wedstrijd tegen Spanje en sluit de poulefase op 23 juni af tegen Chili.