Ex-wielrenner Hoste krijgt boete en schorsing

Frank (franklop)

De Belgische voormalige wielrenner Leif Hoste heeft een boete van 150 duizend euro gekregen vanwege afwijkende bloedwaarden. De kasseienspecialist, die eind vorig jaar een punt zette achter zijn loopbaan, werd daarnaast voor twee jaar geschorst door de Belgische wielerbond, meldt Het Nieuwsblad maandag.

De internationale wielerunie UCI eiste eind maart nog een bedrag van bijna driehonderdduizend euro, omdat het biologisch paspoort van Hoste op het eind van zijn carrière verdachte bloedwaarden vertoonde. De 36-jarige oud-renner van onder meer Lotto heeft dopinggebruik altijd ontkend.

De verdediging van Hoste pleitte voor vrijspraak, omdat het bloedpaspoort geen direct bewijs is voor dopinggebruik. Verder vonden ze 23 van de 26 bloedstalen niet reglementair. De Belgische wielerbond verwierp de argumenten, maar stelde de boete wel naar beneden bij. Hoste kan nog in beroep gaan bij het internationale sporttribunaal CAS.

Hoste is vooral bekend vanwege zijn drie tweede plaatsen in de Ronde van Vlaanderen in 2004, 2006 en 2007. In 2001 en 2007 werd hij nationaal kampioen tijdrijden.