Oud-internationals krijgen alsnog geld voor videogame

Een groep oud Oranje-internationals heeft na ruim tien jaar eindelijk gekregen waar ze recht op hebben. Onze arme jongens waren door Electronic Arts nagemaakt voor de voetbalgame FIFA 2002, maar hier hadden ze helemaal geen toestemming voor gegeven!

Uiteraard pikten ze dit niet en 21 spelers van ons Oranje uit 2001 trokken onder leiding van Rob Jansen ten strijde. Uiteindelijk trokken ze aan het langste eind en krijgen ze nu alsnog geld overgemaakt voor het gebruik van hun naam en uiterlijk in de videogame.

Rob Jansen is trots op zijn prestatie: "Wij werken sinds jaar en dag op commercieel gebied samen met de KNVB en Oranje. Deze zaak diende het algemeen belang, inclusief de spelers die door ons worden begeleid. Om die reden heb ik hier mijn tanden in gezet. Het kan niet zo zijn dat de rechten van spelers onrechtmatig worden uitgebuit. En dat was precies wat hier aan de hand was. Het heeft even geduurd, dat kunnen we wel stellen, maar het recht heeft uiteindelijk gezegevierd. Alle spelers krijgen nu waar ze recht op hebben. Ik beschouw dit als een grote overwinning voor iedereen die hier de afgelopen jaren keihard aan heeft gewerkt. Wat dat betreft verdient advocaat Cor Hellingman ook een groot compliment. Hij was net als ik zeer vastberaden om dit conflict op de juiste manier op te lossen.''

EA gaf zelf aan wel degelijk de rechten te hebben betaald omdat ze een afspraak hadden gemaakt met de vakbonden FIFPRO en VVCS. Beide partijen waren echter niet gemachtigd om die afspraken met EA te maken. Na het verschijnen van FIFA 2002 heeft het Nederlands Elftal jarenlang niet in de game gezeten. Pas in 2010 keerden ze terug en sindsdien is alles weer koek en ei.

FIFA 2002