OV-aanslag Rusland werk van zelfmoordterrorist

Bij een bomexplosie in een trolleybus in Volgograd in het zuiden van Rusland zijn maandagochtend zeker veertien mensen om het leven gekomen. Net als een aanslag een dag eerder in een treinstation in Volgograd lijkt deze het werk te zijn van een zelfmoordterrorist, zegt een woordvoerder van het hoogste onderzoeksorgaan van Rusland. Bij de aanslag op het station vielen zeventien doden.

Woordvoerder Vladimir Markin van de Onderzoekscommissie liet in een verklaring weten dat bij de aanslag op de trolleybus een zelfde type bom is gebruikt als bij de aanslag van zondag.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist, maar enkele maanden geleden heeft de Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov nieuwe aanslagen op burgerdoelen in Rusland aangekondigd, waaronder de Olympische Winterspelen die in februari in Sotsji worden gehouden. De spelen zijn een prestigeproject van de Russische president Vladimir Poetin.

Volgograd ligt 650 kilometer ten noordoosten van Sotsji. Het is een belangrijk vervoersknooppunt voor het zuiden van Rusland en er zijn talrijke busverbindingen naar roerige provincies in de noordelijke Kaukasus. Een paar maanden geleden werden reizigers op langere routes verplicht om net als lucht- of treinreizigers bij de aanschaf van kaartjes een identiteitsbewijs te overleggen, maar de regels werden niet erg streng toegepast.

Ook een strengere toepassing, zoals in het treinverkeer, is niet afdoende. Dat bleek zondag, toen de zelfmoordterrorist zichzelf opblies in de rij voor de toegangscontrole met metaaldetectors.

Het grootste deel van de buitenkant van de trolleybus werd door de klap van de explosie weggeslagen. Tegen de dertig mensen raakten gewond en het hele openbaarvervoerssysteem in de een miljoen inwoners tellende stad kwam stil te liggen.

Het Russische ministerie van binnenlandse zaken heeft in het hele land bij treinstations en andere vervoerscentra extra bewaking ingesteld. President Poetin ontbood het hoofd van de federale veiligheidsdienst FSB en de minister van binnenlandse zaken om de situatie te bespreken. De FSB-chef stuurde hij vervolgens naar Volgograd om het onderzoek te leiden.

Rusland is vaker getroffen door terroristische aanslagen op bussen, treinen en vliegtuigen, waarvan sommige gepleegd door zelfmoordterroristen. In maart 2010 kwamen bij zelfmoordaanslagen door twee vrouwen in de metro van Moskou veertig mensen om en in januari 2011 vielen 37 doden bij een zelfmoordaanslag op de Moskouse luchthaven Domodedovo. Oemarov, die de verantwoordelijkheid voor deze aanslagen opeiste, schortte de aanslagen op burgerdoelen op tijdens de massabetogingen tegen Poetin in de winter van 2011-2012. Maar in juli kwam hij hierop terug en maande hij zijn volgelingen 'hun uiterste best te doen' om de spelen van Sotsji te dwarsbomen; hij noemde de spelen 'satanische dansen op de beenderen van onze voorouders'.

Het Internationaal Olympische Comité heeft na de aanslag van zondag in Volgograd medeleven betuigd, maar gezegd er alle vertrouwen in te hebben dat Rusland ze kan beveiligen. Het hoofd van het Russische Olympisch Comité, Aleksandr Zjoekov, zei maandag dat er geen extra beveiliging voor Sotsji nodig is, omdat 'alles wat nodig is, al gedaan is'.