[OKT] Alles of niets voor Nuis en Tuitert

Het olympisch kwalificatietoernooi krijgt maandag een spectaculair slot. De mannen sluiten het toernooi af met de 1.500 meter. Acht van de tien Nederlandse startplaatsen op de Olympische Spelen zijn al ingevuld. Koen Verweij komt daar hoe dan ook bij. Hij is favoriet voor de 1.500 meter, en als hij niet als eerste eindigt wijst schaatsbond KNSB hem naar alle waarschijnlijkheid aan voor het onderdeel ploegachtervolging.

Kjeld Nuis en Mark Tuitert zijn twee kanshebbers voor het laatste ticket. Voor Nuis, die zondag teleurstelde met de zesde plaats op de 1.000 meter, volstaat alleen de zege. Voor Tuitert is de situatie gunstiger. Als hij zelf wint, is hij zeker. Maar Tuitert gaat dankzij zijn derde plaats op de 1.000 meter ook naar de Spelen als de zege op de 1.500 meter naar Verweij gaat of naar iemand die al een ticket voor Sochi op zak heeft (zoals Sven Kramer, Stefan Groothuis of Jan Blokhuijsen).

Bij de vrouwen is de 5.000 meter maandag de laatste afstand. Ireen Wüst, Lotte van Beek, Antoinette de Jong, Jorien ter Mors, Marrit Leenstra, Annouk van der Weijden (onder voorbehoud) en Margot Boer gaan naar Rusland. Dat betekent dat nog drie Nederlandse startplekken vrij zijn. De nummers 1, 2 en 3 van de 5 kilometer kwalificeren zich voor de Spelen.

De 5 kilometer voor vrouwen begint maandag om 17.33 uur. Daarna komen de mannen de baan op voor de 1.500 meter.

Alles of niets voor Nuis en Tuitert
Alles of niets voor Nuis en Tuitert (Foto: ANP)