FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 oktober 2013

[CL] Uitslagen Groepen E t/m H (22/10/2013)

Voor de groepen E tot en met H stonden de derde wedstrijd uit de groepsfase van de Champions League op het programma. Ajax verloor vanavond met 2-1 uit bij Celtic. In dit bericht staan de uitslagen, standen doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. Woensdag komen de groepen A tot en met D in actie.

Groep E

Schalke 04 (Dui) - Chelsea (Eng) 0-3
5' Torres 0-1
68' Torres 0-2
87' Hazard 0-3

Steaua Boekarest (Roe) - FC Basel (Zwi) 1-1
48' Diaz 0-1
88' Leandro Tatu 1-1

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Chelsea 3 2 0 1 6 8-2
2 Schalke 04 3 2 0 1 6 4-3
3 FC Basel 3 1 1 1 4 3-3
4 Steaua Boekarest 3 0 1 2 1 1-8


Programma 6 november
Chelsea (Eng) - Schalke 04 (Dui)
FC Basel (Zwi) - Steaua Boekarest (Roe)


Groep F

Arsenal (Eng) - Borussia Dortmund (Dui) 1-2
16' H. Mkhitaryan 0-1
41' Giroud 1-1
82' Lewandowski 1-2

Olympique Marseille (Fra) - Napoli (Ita) 1-2
42' Callejon 0-1
67' Capata 0-2
86' A. Ayew 1-2

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Borussia Dortmund 3 2 0 1 6 6-3
2 Arsenal 3 2 0 1 6 5-3
3 Napoli 3 2 0 1 6 4-4
4 Olympique Marseille 3 0 0 3 0 2-7


Programma 6 november
Borussia Dortmund (Dui) - Arsenal (Eng)
Napoli (Ita) - Olympique Marseille (Fra)


Groep G

FC Porto (Por) - Zenit St. Petersburg (Rus) 0-1
6' Herrera (2xGeel) (Porto)
86' Kerzhakov 0-1

Austria Wien (Oos) - Atletico Madrid (Spa) 0-3
8' Garcia 0-1
20' Diego Costa 0-2
53' Diego Costa 0-3

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Atlético Madrid 3 3 0 0 9 8-2
2 Zenit St. Petersburg 3 1 1 1 4 2-3
3 FC Porto 3 1 0 2 3 2-3
4 Austria Wien 3 0 1 2 1 0-4


Programma 6 november
Zenit St. Petersburg (Rus) - FC Porto (Por)
Atletico Madrid (Spa) - Austria Wien (Oos)


Groep H

AC Milan (Ita) - FC Barcelona (Spa) 1-1
9' Robinho 1-0
23' Messi 1-1

Celtic (Sco) - AFC Ajax (NED) 2-1
45' Forrest (Pen) 1-0
53' Kayal 2-0
88' Biton (Celtic)
90+4' Schöne 2-1

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Barcelona 3 2 1 0 7 6-1
2 AC Milan 3 1 2 0 5 4-2
3 Celtic 3 1 0 2 3 2-4
4 Ajax 3 0 1 2 1 2-7


Programma 6 november
FC Barcelona (Spa) - AC Milan (Ita)
AFC Ajax (NED) - Celtic (Sco)

Meisje mogelijk ontvoerd in Maastricht

De politie onderzoekt een mogelijke ontvoering van een meisje in Maastricht dinsdagmiddag. Een getuige had gezien dat bij een speeltuin een busje stopte, waar een man uit sprong die naar een meisje rende en haar vermoedelijk tegen haar wil meenam. Dat meldt de politie, die hierbij aangeeft dat er geen vermissing is gemeld.

Het voorval vond iets voor 17.30 uur plaats aan de Beeldsnijdersdreef. Het meisje zou nog om hulp hebben geroepen. Achter het stuur van het busje, dat uiteindelijk wegreed, zou een andere man hebben gezeten.

De politie verstuurde direct een Burgernetmelding, waarop diverse reacties binnenkwamen van mensen die het busje mogelijk hadden gezien. De politie controleerde een aantal busjes, maar daarbij werd het meisje, dat naar schatting 15 of 16 jaar is, niet ontdekt.

VS: dooddronen geen oorlogsmisdaad

Het Witte Huis ontkent dat de VS met hun droneaanvallen in Pakistan oorlogsmisdaden plegen. Amnesty International suggereert in een eerder verschenen rapport dat het dooddronen van ongewapende terreurverdachten neerkomt op standrechtelijke executie. Washington vindt de aanvallen echter een wettig middel.

Amnesty roept de VS op tot een onderzoek, maar volgens Witte Huis-zegsman Jay Carney zijn de Amerikaanse aanvallen 'in lijn met de wet'. Voordat er tot een droneaanval wordt besloten, moet 'zo goed als zeker' worden vastgesteld of er geen burgers zullen worden gedood, zei hij. Bovendien resulteren andere contraterroristische activiteiten volgens de VS in nog meer burgerslachtoffers en versterken die de positie van degenen die geweld nastreven.

Volgens Carney is er een groot verschil tussen wat de VS onder burgerslachtoffers verstaan en wat sommige groepen zoals Amnesty vaststellen. "Amerikaanse contraterroristische operaties zijn secuur, wettig en effectief." Amnesty zegt echter gevallen te kennen waarbij het 'duidelijk om burgers' gaat.

De Amerikanen zou zich bovendien tegenover nabestaanden in stilzwijgen hullen. Mustafa Qadri van Amesty stelt tegenover Euronews dat zij het recht hebben om van de VS te weten waarom hun naasten zijn gestorven, en is Washington hen tevens compensatie verschuldigd. Qadri zegt tevens dat de aanvallen een averrechts effect hebben.


US drones strikes may constitute war crimes - Euronews

Kvitova verslaat Radwanska in Istanbul

Petra Kvitova is de WTA Championships in Istanbul dinsdag begonnen met een overwinning. De als vijfde geplaatste Tsjechische was in straight sets te sterk voor Agnieszka Radwanska (3) uit Polen: 6-4, 6-4. Het was al de vijfde overwinning voor Kvitova in zes ontmoetingen met Radwanska.

Een break in de openingsgame was voor Kvitova voldoende om de eerste set binnen te slepen. Ook in het tweede bedrijf bleek een vroege break doorslaggevend, waardoor Radwanska uiteindelijk beteuterd afdroop. Eerder dinsdag won Serena Williams het andere groepsduel van Angelique Kerber.

De Band

Tegenstellingen. Zwart en wit. Groot en klein. Extremen liggen vaak dichter bij elkaar dan je denkt. Gekte en genialiteit kom je dikwijls in één persoon tegen. Rijk en arm. Of beter: mensen waar we tegenop kijken en mensen waar we op neerkijken. Dat laatste is zeker op ons van toepassing. Jarenlang bungelden we ergens onderaan de samenleving. We hadden niets en we leefden van niets. Zelfs van veel primaire behoeften, die we in een rijke samenleving vanzelfsprekend achtten, bleven we verstoken. Schoon water, een fatsoenlijke maaltijd, warmte, het was allemaal onbereikbare luxe voor ons. Bijna anderhalf decennium lang.

Moslim steekt dochter (15) in brand

In Jemen heeft een 35-jarige man zijn 15-jarige dochter in brand gestoken. Het meisje had nog voor haar huwelijk haar verloofde ontmoet. En dat mag natuurlijk niet in het streng islamitische land.

De tragedie vond plaats in het dorpje Shabaa, in het zuiden van het land. Dit heeft de politie vandaag meegedeeld.

De vader van het meisje is door de politie opgepakt wegens de schokkende daad. Het kind zou de familie-eer hebben geschonden. Het meisje is een gruwelijke dood gestorven in de naam van Allah.

[CL] Uitslag Celtic - Ajax

Ajax heeft een dure nederlaag tegen Celtic geleden. Doordat de Amsterdammers de kansen niet afmaakten waren twee momenten van Celtic genoeg voor een 2-1 zege van de Schotten.

Het expiriment met Daley Blind als controlerende middenvelder kreeg in Glasgow geen vervolg, want Christian Poulsen keerde terug in de basis. Dat betekende dat Blind weer op zijn vertrouwde linskbackpositie ging en Nicolai Boilesen op de bank begon. Verder startte Frank de Boer precies hetzelfde als afgelopen weekeinde in Enschede.

De openingsfase van het duel in Glasgow was van beide kanten wat onrustig. Celtic zocht de aanval zoals verwacht met lange passes en ging daarna de strijd om de tweede bal aan. Ajax had kreeg daar na een kwartier spelen steeds meer grip op en kwam langzaamaan in het vertrouwde positiespel. Bij voorzetten vanaf de rechterkant werd Sigthórsson steeds net niet gevonden, maar bij een vrije trap vanaf rechts kreeg Christian Poulsen wel een enorme kans. Viktor Fischer gaf de bal voor en niemand bij Celtic had rekening gehouden met Poulsen die de bal bij de tweede paal op het houtwerk schoot.

In de laatste tien minuten voor rust drong Celtic weer wat aan en dat bleek uiteindelijk ook succesvol voor de ploeg van Neil Lennon. Nadat de ploeg via hoekschoppen het doel van Jasper Cillessen zocht, bleef de bal vlak voor rust in de zestien van Ajax hangen. Anthony Stokes pikte de bal vervolgens op in de hoek van de zestien en werd gevloerd door Stefano Denswil. Scheidsrechter Ivan Bebek wees direct naar de stip en had daar alle reden toe. Stokes ging wellicht makkelijk naar de grond, maar er was zeker contact met Denswil. James Forrest had vervolgens geen probleem om Cillessen vanaf elf meter kansloos te laten.


Na rust wist Ajax wat het moest doen; scoren. Thulani Serero kreeg daartoe ook een enorme mogelijkheid, toen hij slim combineerde met De Jong. De Zuid-Afrikaan kwam oog in oog met Frasier Forster, maar schoot op de doelman. Het bleek een dure misser, want nog geen halve minuut later lag de bal opnieuw achter Cillessen. Nadat Georgios Samaras' schot werd geblokt, kwam de bal bij Beram Kayal. De Israëliër haalde met de binnekant uit en nadat Denswil het schot toucheerde was Cillessen opnieuw kansloos. Ajax deed zichzelf enorm tekort in deze fase, zeker omdat Kolbeinn Sigthórsson iets later ook een grote kans kreeg, maar rakelings naast schoot.


Zo leed Ajax een dure en vooral onnodige nederlaag in Glasgow. Invaller Lasse Schöne redde de eer nog voor de Ajacieden in blessuretijd, maar veel haalde het niet meer uit. Twee momenten van onzorgvuldigheid leidden de goals van Celtic in, terwijl Ajax het zich mag aanrekenen dat er niet eerder werd gescoord. Door de nederlaag tegen de Schotten is de tweede ronde van de Champions League mijlenver weg. Zelfs overwinteren in Europa is in gevaar, dus een zege in Amsterdam over enkele weken op Celtic is bittere noodzaak geworden.

Win Batman: Arkham Origins voor pc

In Batman: Arkham Origins gaat onze man in vleermuispak terug naar zijn begintijd. De held is net twee jaar bezig met zijn misdaadbestrijding en heeft nog geen vrienden bij de politie. In het criminele circuit wordt er zelfs getwijfeld of Batman wel bestaat. De machtigste crimineel in Gotham op dat moment, Black Mask, is daar in ieder geval zeker van en heeft acht van de meest legendarische huurmoordenaars laten komen om op kerstavond Batman te doden. Diegene die het lukt krijgt vijftig miljoen dollar. In het spel moet Batman de acht huurmoordenaren uitschakelen en achter Black Mask aan. De game komt uit op PlayStation 3, Xbox 360, Wii U en pc op 25 oktober.

FOK!games mag drie pc-versies van Batman: Arkham Origins weggeven. Daarbij krijg je dan nog enkele goodies, zoals een noteblock en keychain. Wat moet je hiervoor doen? De volgende vraag beantwoorden: welke huurmoordenaar in de game is gek op vuur? Vul je antwoord op de volgende pagina in. Meedoen kan tot en met 23 oktober. De winnaars krijgen uiteraard bericht.

'Iraniër hoeft niet opnieuw te hangen'

Er is 'geen noodzaak' een ter dood veroordeelde Iraniër die zijn ophanging overleefde alsnog te executeren. Dat heeft de Iraanse minister van justitie Mostafa Pourmohammadi dinsdag gezegd, meldde persbureau ISNA.

De 37-jarige veroordeelde, Alireza, werd wegens drugssmokkel veroordeeld tot de dood door ophanging. Eerder deze maand ontdekten medewerkers van een mortuarium dat Alireza een dag nadat hij in de stad Bojnourd was opgehangen nog steeds in leven was. De kwestie leidde tot een discussie, waarbij sommige juristen verkondigden dat de man opnieuw moest worden opgehangen.

Amnesty International drong er vorige week bij Iran op aan Alireza, die nog altijd in ernstige toestand in het ziekenhuis ligt, genade te schenken.

Meisje pijpt klasgenoot in kantine

De Etowah High School in Woodstock is in opspraak geraakt. Een tienermeisje heeft in de kantine aldaar een klasgenoot een pijpbeurt gegeven. Vele omstanders hebben de beelden gefilmd.

"Een scholiere heeft tijdens de lunch een klasgenoot een seksueel aanbod gedaan", zo laat een woordvoerster van de school weten. "De jongen heeft later verklaard dat zij een grapje maakte. Toen zij daadwerkelijk de daad bij het woord voegde, probeerde hij haar te laten stoppen."

Naar verluidt zou het tienermeisje zijn uitgedaagd door een klasgenoot. Zes andere jongens probeerden omstanders en schoolpersoneel het zicht op het intieme onderonsje te beletten. "Zij stapelden enkele boeken en boekentassen op en omringden het stel, opdat anderen niet konden meekijken."

Twee scholieren hebben de hele vrijpartij gefilmd. Volgens de woordvoerster zouden zij de beelden hierna hebben gewist, maar andere bronnen beweren het tegendeel. "De jongen die alles heeft gefilmd, heeft de beelden onder veel personen verspreid", weet een scholier. Het geile duo wordt overigens aangeklaagd wegens schennis van de openbare zeden.

Leuk, zo'n geile school!

Noorwegen deinst terug voor chemische wapens Syrië

Noorwegen is er nog niet uit of het het overgrote deel van het Syrische chemischewapenarsenaal wil opnemen voor eventuele vernietiging. Dat heeft het Noorse ministerie van buitenlandse zaken gezegd.

De Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die samenwerken bij het vernietigen Syriës chemische wapens, zien graag dat het wapentuig op één en dezelfde plek ontmanteld wordt.

Noorwegen is bereid mosterdgas en andere chemicaliën op te nemen, maar wil zich vooralsnog niet aan ander materiaal wagen.

Jenna Jameson niet onder invloed op televisie

Jenna Jameson ontkent dat ze maandag onder invloed was tijdens een interview met het Amerikaanse tv-programma Good Day New York. "Ik was gewoon heel erg moe", zegt de voormalige pornoster tegen entertainmentsite TMZ.

Jameson kwam langs in het programma om te praten over haar boek Sugar. De 39-jarige blondine was echter nauwelijks in staat om uit haar woorden te komen en leek er niet bij te zijn. Jenna zou in eerste instantie langer worden geïnterviewd, maar dat was door haar toestand niet mogelijk.

Na de uitzending deden geruchten de ronde dat Jameson onder invloed was van drugs. Jenna, die naar verluidt in het verleden worstelde met verslavingen, ontkent dat dit maandag het geval was. "Ik was uitgeput." De blondine werd vorig jaar nog aangeklaagd voor rijden onder invloed.

Barry Atsma is meest begeerde vrijgezel

Barry Atsma is door Jackie uitgeroepen tot meest begeerde vrijgezel van Nederland. De 40-jarige acteur kreeg de prijs dinsdagavond in Amsterdam uit handen van hoofdredactrice Suzanne Arbeid en presentatrice Marvy Rieder. "Dit is de droom van elke man", reageerde Atsma.

Het tijdschrift vindt Barry een terechte winnaar omdat hij intelligent, charmant en ondeugend is. "Toen bekend werd dat hij weer vrijgezel was, trok er een ware wave van jubelende vrouwen door heel Nederland", zegt Suzanne Arbeid.

Barry vindt het 'geen straf' om vrijgezel te zijn. "Ik ontmoet heel leuke en aantrekkelijke vrouwen en kan mijn leven indelen zoals ik het wil", zegt hij. Toch wil de acteur wel graag weer een relatie. "Een relatie mis ik vooral als ik iemand nodig heb die me vasthoudt en lieve woorden zegt die mijn zorgen wegnemen."

Atsma liet onder anderen Rick Engelkes, Valerio Zeno en Mark van Eeuwen achter zich. Het blad brengt de Bachelor List dit jaar voor de zevende keer. Johnny de Mol mocht zich vorig jaar de meest gewilde vrijgezel noemen.

'Miljard dollar boete Rabobank'

Rabobank kan rekenen op een boete van zo'n 730 miljoen euro voor het manipuleren van de interbancaire Libor-rente. Dat zeggen drie bronnen tegen de Financial Times. Waarschijnlijk wordt de boete begin volgende week uitgedeeld.

De boete valt hoger uit dan verwacht en is de op een na hoogste die in verband met het schandaal rond het frauderen met de interbancaire rentestand aan een financiële instelling is uitgedeeld. Eerder werd de Royal Bank of Scotland voor een bedrag van omgerekend 460 miljoen euro op de vingers getikt.

Rabobank geeft geen commentaar op het bedrag. Wel is het genoemde tijdstip van de bekendmaking niet ondenkbaar.

Het frauderen met het rentetarief leidde volgens de aanklager en toezichthouder tot grote verliezen bij een vijftal grote coöperatieve banken in de Verenigde Staten. Al deze banken zijn onderhand failliet.

'Obama laat NSA-spionage in Mexico onderzoeken'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft beloofd een onderzoek in te stellen naar het vermoedelijke aftappen van het presidentiële e-mailsysteem van Mexico. Dat heeft de Mexicaanse minister van buitenlandse zaken José Antonio Meade dinsdag in Genève gezegd.

Obama gaf in een gesprek met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto 'zijn woord dat er een onderzoek zal komen', aldus de minister. De Amerikaanse president zou voorts hebben gezegd dat hij geen toestemming had gegeven voor spionage in Mexico.

Als blijkt dat de Amerikaanse geheime dienst NSA zich toegang heeft verschaft tot de digitale postbus van de voormalige Mexicaanse president Felipe Calderon en diens kabinet, zoals het Duitse weekblad Der Spiegel meldde, dan is dat een 'schending van het vertrouwen', aldus Meade. Uit een document uit juni 2012 zou bovendien blijken dat de NSA de e-mails van Peña Nieto las voordat hij tot president was gekozen.

Tower of Nightmare voor Guild Wars 2

NCSOFT en ArenaNet onthullen vandaag officieel Tower of Nightmares, de nieuwe release voor Guild Wars 2 die dinsdag 29 oktober live gaat.

De Krait hebben gewerkt aan een nieuwe terreur die niet eerder in Tyria heeft plaatsgevonden. Marjory Delaqua en Kasmeer Meade onderzoeken het illusoire gordijn dat een deel van het Viathan Lake afsluit en ze hebben je hulp nodig om uit te vinden wat er achter de sluier bevindt.

Naast het main event in Kessex Hills zijn er twee nieuwe rewards beschikbaar in deze release:

  • Antitoxin Spray - een nieuwe universal healing skill. Een dosis van deze vooraanstaande Antitoxin Spray reinigt jezelf en al je bondgenoten in jouw nabijheid van gif, kwelling, verwarring en giftige stoffen. Deze skill is beschikbaar voor alle professies.
  • Krait Obelisk Shard - Rond de Tower of Nightmares meta achievement af om een Krait Obelisk Shard in ontvangst te nemen, die dient als een krachtige plek om een skill point te verdienen of de Quartz Crystals op te laden.

Guild Wars 2

Solide zege Williams op Kerber

Serena Williams is de jacht op titelprolongatie van de WTA Championships voortvarend begonnen. De nummer een van de wereld uit de Verenigde Staten won dinsdag haar eerste groepswedstrijd eenvoudig van de Duitse Angelique Kerber (8).

Het werd 6-3, 6-1 voor Williams, die in de rode groep ook te maken krijgt met Agnieszka Radwanska (3) uit Polen en de Tsjechische Petra Kvitova (5).

Williams was in Istanbul oppermachtig. Ze ging in totaal viermaal door de service van haar opponente heen en werd zelf niet eenmaal gebroken. Het was voor Williams de derde overwinning in vier ontmoetingen met Kerber.

Vitesse moet KNVB inlichten over nieuwe eigenaar

Vitesse moet de KNVB informatie geven over de nieuwe aandeelhouder Alexander Chigirinskiy. De voetbalbond wil zeker weten of er geen sprake is van belangenverstrengeling, laat de KNVB dinsdagavond weten. Vitesse maakte eerder op de dag bekend dat de Russische oligarch de aandelen heeft overgenomen van Merab Jordania en daardoor de nieuwe eigenaar is.

De KNVB hoeft geen formele goedkeuring voor de aandelenoverdracht te geven. Wel heeft de bond Vitesse verzocht informatie te overleggen op grond waarvan kan worden beoordeeld of Chigirinskiy zeggenschap heeft in andere betaaldvoetbalorganisaties. Het is niet toegestaan dat een persoon bij verschillende BVO's betrokken is.

Ook verwacht de KNVB van Vitesse een verklaring van goed gedrag van Chigirinskiy.

Apple komt in november met nieuwe iPads

Apple komt in november met een verbeterde iPad Mini en de iPad Air, een vervanger van de vorig jaar verschenen iPad. Dat heeft het Amerikaanse techbedrijf dinsdag bekendgemaakt tijdens een presentatie in San Francisco. Geruchten dat Apple zijn tablets een update zou geven, blijken dan ook waar te zijn.

Het instapmodel van de verbeterde iPad Mini moet 389 euro kosten, terwijl de iPad Air minimaal 479 euro kost. Hiermee blijven de nieuwe iPads duurder dan bijvoorbeeld de Nexus 7 van Google net zo duur als de Galaxy Tab 3 10.1 van Samsung.

De iPad Air is vanaf volgende week vrijdag verkrijgbaar. Deze tablet is dunner, lichter en sneller dan zijn voorgangers. Het instapmodel kan alleen online via wifi, terwijl de duurdere versie (minimaal 599 euro) ook via 3G en 4G LTE online kan. De nieuwe versie van de iPad Mini met het verbeterde retina-beeldscherm moet in de loop van november in de winkel liggen.

Apple ziet zijn marktaandeel in de laatste maanden afnemen. Waar het vorig jaar zomer nog een aandeel van ruim zestig procent had, moest Apple in het tweede kwartaal genoegen nemen met 32,4 procent. Samsung, Google, Sony, Amazon en Lenovo zijn slechts enkele van de concurrenten die het marktaandeel van Apple wegsnoepen.

De in prijs verlaagde oudere modellen van de iPads lijken wel een slimme zet te zijn van Apple. "Consumenten vinden het nog altijd fijn om tegen een betaalbare prijs met onze producten te kunnen werken", zei topman Tim Cook tijdens de presentatie van Apple over de iPad 2.

De iPad 2 moet nu 379 euro kosten. De oudere versie van de iPad Mini blijft ook verkrijgbaar en daalt dertig dollar in prijs naar 289 euro voor het instapmodel. Zeker de prijs van de vorig jaar op de markt verschenen iPad Mini lijkt competitief geprijsd te zijn.

Man hakt piemel af op station

Een 26-jarige Oostenrijker heeft voor heel wat opschudding gezorgd. Op het station van Wolfsberg had hij zijn eigen piemel afgehakt.

De beste man was naar het toilet van het station gegaan. Hier zette hij het mes in zijn familiewapen. Vervolgens stapte hij doodleuk de trein binnen.

Al snel verzamelde zich een plas bloed rond zijn voeten. Bij het volgende station stapte hij weer uit. Hij bleef even op het perron staan, maar zakte toen in elkaar.

Gealarmeerde hulpdiensten hebben de Oostenrijker naar het ziekenhuis vervoerd. De piemel is inmiddels boven water. Of deze nog kan worden aangenaaid, is helaas onbekend.

Vrouw krijgt spontaan piemel

Candice Armstrong heeft spijt als haren op haar hoofd (en rug!) dat ze ooit is gaan bodybuilden. Door alle steroïden heeft de 28-jarige Londense een kleine paarsgepunte lans gekregen.

Ooit was Candice een lekker wijf. Blond haar, mooi stel tieten. Nu is er weinig meer van over.

Candice heeft nu bruin haar, en spieren waar Arnold Schwarzenegger jaloers op zou zijn. Haar tieten zijn vormeloze theezakjes, en ze heeft borst- en rughaar. Ook draagt ze een snor.

Maar de grootste verrassing is: de Britse heeft een mini-piemel. Haar clitoris is namelijk opgezwollen tot een kleine spermaspeer met een lengte van tweeënhalve centimeter. En dat omdat ze ooit aan de anabolen ging.

Desondanks weigert ze de medicijntjes te laten staan. "Volgens mij zou dat meer kwaaddoen dan goed", vindt ze. "Ik zou al mijn spieren kwijtraken."

Inmiddels heeft ze wel haar roeping gevonden. Ze verdient momenteel de kost als travestiet. Eind goed, al goed.

Apple updatet besturingssysteem gratis

De nieuwste update voor het besturingssysteem OSX voor de Mac is vanaf dinsdagavond gratis verkrijgbaar. De update werkt voor elke versie van het besturingssysteem dat sinds 2007 is uitgekomen. OSX Mavericks wordt aangeboden via de App Store. Dat heeft Apple dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een presentatie in San Francisco.

Het is de eerste keer dat Apple een update voor zijn besturingssysteem gratis aanbiedt. OSX Mavericks vervangt OSX Leopard, Snow Leopard, Lion en Mountain Lion. Het besturingssysteem is onder meer zuiniger met energie, waardoor de batterij van laptops tot anderhalf uur langer mee kan gaan.

"De tijd van betalen voor een goedwerkende computer is voorbij", zei topman Craig Federighi tijdens zijn presentatie. Hiermee verwees hij naar Windows 8 van Microsoft. Wanneer consumenten willen overstappen van Windows 7, Vista of XP naar Windows 8 of 8.1 moet nog wel betaald worden. De update van Windows 8 naar 8.1 is wel gratis.

Microsoft lijkt te werken aan beeldschermbril

Microsoft is mogelijk bezig met het testen van een eigen beeldschermbril. Dat beweren anonieme bronnen van de doorgaans goed ingelichte Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Het apparaat zou moeten lijken op Google Glass, waarbij een klein scherm in het gezichtsveld van de gebruiker wordt geplaatst.

Met de bril zou Microsoft niet alleen de concurrentie aangaan met Google, maar ook met andere bedrijven die naar verluidt bezig zijn met soortgelijke producten. Samsung, LG en Olympus worden ook met een eigen hightechbril in verband gebracht.

De komst van een eigen versie van Google Glass onderstreept een nieuwe visie binnen Microsoft. Het Amerikaanse techbedrijf, vooral bekend van het besturingssysteem Windows en het softwarepakket Office, legt steeds meer nadruk op hardware.

Het bedrijf beschikt al bijna twaalf jaar over de eigen Xbox-spelcomputer. Volgende maand komt het met de derde versie, de Xbox One. Daarnaast heeft het sinds dinsdag een nieuwe versie van zijn Surface-tablets in de winkel liggen. Bovendien nam het in september telefoonfabrikant Nokia over om zich te kunnen richten op de markt voor smartphones.

Ondertussen zou naast de hightechbril gewerkt worden aan een eigen smartwatch. Met al deze nieuwe producten zou het bedrijf de concurrentie aangaan met onder meer Sony, Apple, Samsung en Google.

Draagbare apparaten, zoals het Samsung Galaxy Gear-horloge of de Google Glass-bril, zijn nog erg nieuw in vergelijking met telefoons. Het Britse onderzoeksbureau ABI Research rapporteerde in februari dat de markt voor dergelijke apparaten over vijf jaar grofweg zes miljard dollar waard is. Jaarlijks zouden dan 485 miljoen draagbare apparaten worden verkocht.

Sims 4 eind volgend jaar verkrijgbaar

Het simulatiespel De Sims 4 voor de pc en Mac is eind volgend jaar verkrijgbaar. Dat heeft uitgever Electronic Arts dinsdag bekendgemaakt. In het spel hebben gamers controle over het leven van virtuele personages. De Sims is de op twee na populairste gamereeks ooit met meer dan 150 miljoen verkochte spellen.

De virtuele mensen uit De Sims 4 hebben een geheugen. Ze onthouden het als andere personages iets 'stoms' hebben gedaan. Spelers kunnen verder zelf aangeven welke gebeurtenissen als speciale herinneringen moeten worden opgeslagen.

Net als bij het vorige spel in de Sims-reeks kunnen gamers zelf de regisseur spelen van hun eigen soapserie. De mogelijkheid zelf filmpjes te maken is ingebouwd in het spel.

Het eerste deel in de serie verscheen in februari 2000, terwijl het vervolg vier jaar later in september uitkwam. De Sims 3 werd in juni 2009 op de markt gebracht.


Sims 4 eind volgend jaar verkrijgbaar 

Wawrinka stelt teleur voor eigen publiek

Het Zwitserse tennispubliek heeft dinsdag bij het ATP-toernooi in Basel een bittere pil moeten slikken. De als vierde geplaatste Stanislas Wawrinka kon voor eigen publiek de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken en ging in de eerste ronde direct onderuit.

De Fransman Édouard Roger-Vasselin was de boosdoener en versloeg de mondiale nummer acht met 6-4, 6-3. Het pleit was binnen vijf kwartier beslecht.

De Zwitsers hebben met Roger Federer nog wel een andere troef in handen. De vijfvoudig winnaar wist maandag wel de eerste ronde te overleven.

Woedende betogers rijverbod vrouwen

Zo'n 150 woedende islamgeleerden zijn dinsdag naar het koninklijk zomerpaleis in het Saudische Djedda getrokken. Zij protesteerden tegen een feministische actiedag. Ook betoogden zij dat het verbod op autorijden voor vrouwen in Saudi-Arabië absoluut moet worden gehandhaafd.

De korangeleerden vinden het onverteerbaar dat de regering tot nu toe niet heeft gereageerd op pogingen het verbod af te schaffen of te dwarsbomen. Saudische feministes hebben hun seksegenotes opgeroepen zaterdag massaal achter het stuur te kruipen. Zo willen zij bereiken dat het verbod uiteindelijk wordt opgeheven.

De rechtsgeleerden, die uit het hele koninkrijk naar Djedda waren gekomen, mochten hun grieven voorleggen aan koning Abdullah.

Woedende betogers voor rijverbod vrouwen
Woedende betogers voor rijverbod vrouwen (Foto: ANP)

Britse school dicht door spinneninvasie

Een invasie van spinnen heeft een school in Groot-Brittannië tot sluiten gedwongen. De beestjes zitten onder meer in de ICT-ruimte van de Dean Academy in de Engelse regio Forest of Dean.

Het gaat om de zogeheten valse weduwe (Steatoda nobilis), meldde de BBC dinsdag. Dat is de giftigste spin in Groot-Brittannië. De beet kan pijnlijk zijn, met zwellingen tot gevolg.

De school gaat de spinnenpopulatie uitroken. Niemand zou door de spinnen zijn gebeten. Klimaatverandering is mogelijk de reden dat de spinnen steeds vaker worden gezien, zo meldt het ANP. De spin vestigde zich echter al in 1879, ruim vóór de klimaarhype, in Groot-Brittannië.

Britse school dicht door invasie van spinnen
Britse school dicht door invasie van spinnen (Foto: ANP)

440 nieuwe dier- en plantsoorten Amazoneregio

In de oerwouden van de Amazone in Zuid-Amerika zijn sinds 2010 zeker 440 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt. Internationale teams van onderzoekers stuitten op onder meer een aap die spint als een kat en een vegetarische piranha. Dat meldde het Wereld Natuur Fonds (WNF) dinsdag.

De nieuwe soorten zijn onder meer bijna 260 planten, ruim 80 vissen en 22 reptielsoorten. Ontdekkingen van insecten en andere ongewervelde diersoorten zijn niet opgenomen in de lijst, samengesteld door het WNF.

Veel plant- en diersoorten zijn uniek voor het Amazonegebied, omdat ze daar slechts in kleine aantallen voorkomen.

Schot gelost bij arrestatie Hongaarse autodief

Bij de arrestatie van een man uit Hongarije die rondreed in een gestolen auto heeft een agent maandagnacht in Heerlen een schot gelost op de banden van de wagen. De agent probeerde daarmee te voorkomen dat een collega werd meegesleurd, meldt de politie dinsdag.

Agenten zagen de 39-jarige man rond 00.15 uur in de omgeving van Heerlen rijden. Toen de Hongaar de politieauto zag, doofde hij zijn lichten en ging hij ervandoor. Even later zagen de agenten de man echter weer rijden, ditmaal met een normale snelheid en met zijn lichten aan. De man stopte na een stopteken van de politie, maar ging er opeens weer vandoor nadat naar zijn papieren was gevraagd.

Op de Koolkoelenweg zag de Hongaar een brandweerauto en een politiewagen staan, die daar waren wegens een melding. Via de berm probeerde hij weg te komen, maar dat lukte niet meteen. Een agent greep de man via een openstaand raam van een portier, maar de verdachte kreeg weer grip en probeerde weg te rijden. Daarop loste een collega het schot.

De agent die de man vast probeerde te pakken kon zich in veiligheid brengen, waarna de Hongaar alsnog wegreed. Even later kon hij alsnog met veel verzet worden aangehouden. De politie moest hierbij wel pepperspray gebruiken. De auto bleek te zijn gestolen bij een woninginbraak. Ook de kentekenplaten waren gestolen.

Weer 120 miljoen extra naar Brussel

Nederland moet ongeveer 120 miljoen euro naar Brussel overmaken, omdat de Europese Commissie kampt met tegenvallende inkomsten. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Financiën dinsdagavond bevestigd tegen persbureau Novum Nieuws.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie kwam maandagochtend vroeg met het nieuws dat hij op korte termijn 2,7 miljard euro nodig heeft. Door de crisis krijgt Brussel minder geld binnen uit douaneheffingen. Die moeten EU-lidstaten voor een groot deel afdragen aan Brussel.

Barroso meldde maandagochtend om 07.30 uur in een telefoongesprek met voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement dat de Europese Commissie het extra geld snel nodig heeft. Anders kan Brussel half november de rekeningen niet meer betalen, was de boodschap van Schulz.

De Europese lidstaten, waaronder Nederland, gingen maandagavond akkoord met de extra bijdrage van 2,7 miljard. Het geld komt bovenop eerdere extra bijdragen die de Europese Commissie vroeg en kreeg, van 7,3 en 3,9 miljard. Nederland droeg daaraan 325 respectievelijk 175 miljoen euro bij.

Nederland ziet de nieuwe extra bijdrage als een 'technische operatie', zegt de woordvoerder van Financiën, omdat Nederland anders meer douane-inkomsten had moeten afdragen. Dat geld was op de begroting al gereserveerd.

CDA-europarlementariër Wim van de Camp hekelt de gang van zaken. "Dit is amateurisme van hier tot Brussel", zegt Van de Camp vanuit Straatsburg, waar het Europees Parlement deze week vergadert.

Van de Camp wijst erop dat in de Europese Unie ook nog een discussie loopt over de begroting voor volgend jaar en over de meerjarenbegroting tot en met 2020. Hij wil dat alles in samenhang wordt behandeld. "Het is eerlijker en beter als we in één keer een pakket afsluiten en niet iedere keer met losse bouwsteentjes geld komen vragen. Dat is fnuikend voor het vertrouwen van burgers in de EU."

Het Europees Parlement bespreekt de extra bijdrage donderdag.

Australië bereidt zich voor op ergste

Tientallen grote branden, uitgeputte brandweermensen en de verwachting dat het ergste moet nog komen. Dat was dinsdag de balans van opnieuw een dag van natuurbranden in de Australische deelstaat New South Wales.

"Slechter dan dit kan het niet worden", zei brandweercommandant Shane Fitzsimmons over de verwachtingen voor woensdag. Het wordt nog heter en droger dan was voorspeld. Harde wind zal de branden aanwakkeren.

Fitzsimmons liet weten dat hij rekening houdt met het verlies van meer woningen en mensenlevens. Dinsdag viel wat regen in de regio, maar dat was niet genoeg om de branden te stoppen.

Australië bereidt zich voor op ergste
Australië bereidt zich voor op ergste (Foto: ANP)

Documentaires en humor op IDFA

Tijdens het IDFA volgende maand zijn in het Amsterdamse theatercafé Toomler documentaires te zien waarin humor en stand-upcomedy centraal staan. Na afloop van de films vinden er Late Night Talkshows plaats met diverse comedians van de Comedytrain, onder wie Jan Jaap van der Wal, Soundos El Ahmadi, Eric van Sauers en Roué Verveer.

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) kijkt verder in De Kleine Komedie naar hoe documentaires zich verhouden tot muziek, fotografie en literatuur. Zo buigt muziekkenner Leo Blokhuis zich met zijn band en actrice en zangeres Ricky Koole over de muziekdocumentaire Muscle Soals. Fotodetective Hans Aarsman geeft een analyse over de documentaire Dust Breeding en leert de bezoeker beter kijken naar luchtfoto's. Daarnaast wordt in drie talkshows met een aantal schrijvers ingegaan op non-fictieliteratuur en documentaire.

Ook staan er 16 muziekdocumentaires op het programma, in onder meer de Melkweg. Na de filmvertoningen zijn er liveoptredens, bijvoorbeeld na de vertoning van Whatever Forever: Douwe Bob, over de gelijknamige singer-songwriter.

De 26e editie van het IDFA begint op 20 november en duurt tot en met 1 december. In totaal beleven tijdens het evenement zo'n 100 documentaires hun wereldpremière.

Documentaires en humor op IDFA
Documentaires en humor op IDFA (Foto: ANP)

Nokia presenteert eigen tablet en grotere telefoons

Nokia heeft dinsdag in Abu Dhabi zijn eerste tablet gepresenteerd. Ook stelde het bedrijf grotere versies van zijn Lumia-telefoons voor. Met deze nieuwe producten zet Nokia zijn eerste stap in nieuwe markten waar het wederom concurreert met bedrijven als Samsung, Apple en Lenovo.

De tablet, de Lumia 2520, beschikt over een scherm van tien inch en draait op de nieuwste versie van het Windows RT-besturingssysteem. Lenovo en Acer zagen de verkoop van hun Windows-tablets in het tweede kwartaal flink toenemen, maar met een marktaandeel van 4,5 procent moet dit type tablets buigen voor marktleider Apple (32,4 procent).

Nokia denkt de concurrentie aan te kunnen gaan doordat de apparaten beschikken over 4G-internet, een camera die ook foto's neemt bij weinig licht en een scherm dat in de volle zon nog steeds zichtbaar is. Deze functies zijn bij andere bedrijven doorgaans alleen in smartphones te vinden.

Met de Lumia 1520- en 1320-telefoons van zes inch, bijna vijftien centimeter, maakt Nokia zijn eerste grote smartphones. Het is een formaat waarin vooral Samsung met de Samsung Galaxy Note een bekende naam is.

De 1520 is van de twee de duurste versie van de twee. Dit is de eerste telefoon van Nokia met een Full HD-beeldschermresolutie. Concurrerende bedrijven, waaronder Samsung met de Galaxy S4, maken al langer telefoons met dergelijke beeldschermen. Daarnaast beschikt de duurdere telefoon over een betere camera en meer rekenkracht.

De Lumia-tablet wordt eind dit jaar eerst verwacht in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Finland voor 499 dollar. Andere landen volgen later. De Lumia 1520 moet eind dit jaar op de markt verschijnen voor 749 dollar, terwijl de Lumia 1320 gepland staat voor begin volgend jaar en 339 dollar moet kosten. Prijzen voor de Europese markt is nog niet bekendgemaakt.

Daarnaast heeft Nokia drie goedkope Asha-telefoons aangekondigd. De Asha 500, 502 en 503 zijn gericht op opkomende markten. De Asha 503 is de eerste in de reeks die via 3G online kan. De telefoons moeten respectievelijk 69, 89 en 99 dollar kosten en worden eind dit jaar in onder meer Azië, Afrika en het Midden-Oosten op de markt gebracht.

Student rukt in universiteitsbieb

Een student aan de Universiteit van Jönköping mag nooit meer een voet binnen de bibliotheek van de universiteit zetten. De Zweed is op heterdaad betrapt toen hij tussen de boeken de hand aan zichzelf sloeg.

Eind vorige maand trok de jonge student zich even terug in de stiltezaal. Blijkbaar maakte zijn actie toch te veel lawaai, want hij trok de aandacht van een medestudente.

De jongedame zag hoe de knaap zijn spermaspeer door zijn knuisten liet glijden. Ze alarmeerde het personeel en confronteerde de jongeman met zijn gedrag.

De rukker heeft inmiddels schuld bekend en schaamt zich diep. Voorlopig is hij niet meer welkom in de bieb.

Alimentatie voor ex Berlusconi gehalveerd

Een Italiaanse rechtbank heeft dinsdag bepaald dat ex-premier van Italië Silvio Berlusconi 1,4 miljoen euro per maand moet betalen aan zijn ex-vrouw Veronica Lario. Dat is minder dan de helft van het bedrag dat een rechtbank in Milaan eerder had vastgesteld, meldt de Italiaanse krant Corriere delle Sera.

Lario maakte in 2009 bekend dat ze Berlusconi ging scheiden. Ze voerde aan dat ze er niet langer tegen kon dat Berlusconi voortdurend zijn oog liet vallen op jonge vrouwen. Berlusconi trouwde in 1990 met Lario. Ze hebben samen drie kinderen. Berlusconi had uit een eerder huwelijk al twee kinderen.

Franse loper overleden tijdens marathon Amsterdam

Een 45-jarige Franse deelnemer is zondag tijdens de marathon van Amsterdam overleden. De getrainde marathonloper werd op een kilometer van de finish getroffen door een hartstilstand. Reanimatie mocht niet meer baten, meldt de organisatie dinsdag.

Organisator Le Champion besloot het sterfgeval in overleg met de familie pas dinsdag bekend te maken. Le Champion wenst de vrouw, kinderen en vrienden van de man in een verklaring sterkte met hun verlies.

NTR bereid Sinterklaasjournaal aan te passen

NTR past mogelijk het Sinterklaasjournaal aan als gevolg van de huidige discussie rondom Zwarte Piet. Wel benadrukt de omroep de discussie vooral een politieke te vinden. De NTR zegt die op dit moment enkel met veel belangstelling te volgen.

"Als de sinterklaastraditie verandert, dan veranderen wij mee", zegt een woordvoerder van de NTR dinsdag tegen Novum Nieuws. "Wij maken een kinderprogramma op basis van een traditie."

Volgens VN-mensenrechtenonderzoeker Verene Shepherd lijkt de aanwezigheid van Zwarte Piet op een terugkeer van de slavernij. Het feest zou mogelijk moeten worden afgeschaft, zei ze dinsdag tegen Eenvandaag. Shepherd is hoofd van de VN-werkgroep die momenteel onderzoek doet naar de knecht.

De NTR begrijpt dat het onderwerp gevoelig ligt. Wel vindt de omroep dat de discussie over Zwarte Piet moet worden uitgevochten in de politiek. Sinterklaas is dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. Hij zit nog in Spanje.

Releasedatum Titanfall bekendgemaakt

Electronic Arts heeft zopas de releasedatum van Titanfall bekendgemaakt. Het project van de voormalige Infinity Ward-boegbeelden Vince Zampella en Jason West moet op 13 maart 2014 verschijnen voor Xbox 360, Xbox One en pc.

Daarnaast heeft de uitgever een Collector's Edition aangekondigd met een adviesprijs van maar liefst 250 dollar. Inbegrepen is een Atlas titan-beeldje van ongeveer 45 centimeter, compleet met LED-verlichting, een artbook van 190 bladzijden en een poster van een Atlas titan mech.

EA heeft ook een nieuwe trailer van de game vrijgegeven:

VN wil Sintfeest volledig verbieden

Dit jaar kan wel eens het laatste jaar zijn waarin Sinterklaas wordt gevierd. De Verenigde Naties willen namelijk niet alleen Zwarte Piet verbieden, maar het volledige Sinterklaasfeest.

Professor Verene Shepherd van de VN doet namelijk onderzoek naar ons Snieklaasfeest. Als hoofd van deze onderzoekscommissie bezoekt zij dit jaar ons land om het feest mee te maken. Als het aan haar ligt, zal het echter de laatste keer zijn dat de goedheiligman zijn verjaardag viert.

Het VN-onderzoek is nog lang niet afgerond, maar toch wil Shepherd al haar conclusies trekken. "De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen", aldus de professor.

Niemand minder dan Mark Rutte zal het feest een halt moeten toeroepen. "De premier heeft de macht om dit te veranderen en om zijn invloed uit te oefenen op de groep die deze gewoonte in stand houdt."

Mevrouw Shepherd lijkt een bijbedoeling te hebben met haar hetze. Eerder dit jaar gaf de vrouw nog leiding aan een groepering om geld weg te halen bij landen met een slavernijverleden en dit te geven aan de nabestaanden van de slaven, zo ontdekte FOK!ker Rodney.

Zo wilde ze geld van de Nederlandse staat wegsluizen aan de achter-achterkleinkinderen van slaven. "Onze voorouders kregen niets", jankte ze. "Ze kregen hun vrijheid terug en hun werd verteld: 'Ontwikkel jezelf'."

Voortbestaan De Graafschap voorlopig veiliggesteld

De Graafschap is voorlopig uit de financiële zorgen. De stadioneigenaren van De Vijverberg schaarden zich achter de langetermijnplannen die de eerstedivisionist woensdag ontvouwde. Volgens De Graafschap is daarmee de continuïteit voor de rest van het seizoen gewaarborgd. Vorige week werd bekend dat de Doetinchemse club afstevent op een tekort van bijna een miljoen euro.

"Onze garantie moet De Graafschap tijd geven om onder andere het aandelenplan verder uit rollen", zegt Henk Zweers namens de stadioneigenaren. "De conceptplannen voor de komende vijf jaren zien er goed uit, daar hebben wij vertrouwen in. Om dit te realiseren hebben de stadioneigenaren het plan omarmd."

De Graafschap zegt bij monde van algemeen directeur Henk Bloemers voorlopig te zijn gered. "De komende jaren gaan we de club weer op de kaart zetten, maar daarvoor is een solide financiële basis nodig", stelt hij. "Er is nu ook geen noodzaak meer om in de winterstop spelers te moeten verkopen. Door aandelen te kopen kunnen de stadioneigenaren, investeerders, sponsoren en supporters de club verder helpen naar een gezonde toekomst."

Kamerleden willen Zwarte Piet-VN'er spreken

Een delegatie Kamerleden die op bezoek is bij de Verenigde Naties in New York, wil een gesprek met de Jamaicaanse VN-onderzoekster Verene Shepherd, die heeft gezegd dat Nederland het Sinterklaasfeest moet afschaffen. Dat heeft een van de delegatieleden, CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg, dinsdag laten weten.

Shepherd leidt de VN-werkgroep die onderzoek doet naar het racistische gehalte van Zwarte Piet. Tegen Eenvandaag zei Shepherd dat zij persoonlijk van mening is dat het Sinterklaasfeest neerkomt op een 'terugkeer van de slavernij'. Om deze reden kan het feest beter worden afgeschaft, stelde deze randdebiel Shepherd.

Voor PVV-leider Geert Wilders waren de uitspraken van Shepherd aanleiding het opheffen van de VN te bepleiten. "Stelletje gekken!", twitterde Wilders volkomen terecht. Hij riep zijn volgers op een protestmail te sturen naar de Nederlandse vertegenwoordiging bij de VN in New York.

Namco Bandai poetst Tales of Symphonia op

Tales of Symphonia en Tales of Symphonia: Dawn of the New World worden alle twee opgepoetst door uitgever Namco Bandai. Onder de naam Tales of Symphonia Chronicles zullen de rollenspellen van Japanse bodem 28 februari voor het eerst te spelen zijn op de Playstation 3. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Tales of Symphonia was de succesvolste game van Namco Bandai. Ruim 1,1 miljoen gamers kochten het origineel. Toch is dat weinig in vergelijking met de acht miljoen exemplaren die in 2001 werden verkocht van genregenoot Final Fantasy X voor de PlayStation 2. Dragon Quest 8 voor diezelfde spelcomputer was in 2004 goed voor ruim vijf miljoen verkochte spellen.

Door de game opnieuw uit te geven kan Namco Bandai wellicht gemakkelijk meer omzet draaien. Het oppoetsen van een game hoeft namelijk niet veel geld en tijd te kosten. Nintendo werkte met grofweg tien ontwikkelaars iets meer dan een halfjaar aan The Legend of Zelda: The Wind Waker HD. Die game zorgt voor flink meer verkochte Wii U-spelcomputers en is gebaseerd op het spel dat oorspronkelijk ook voor de Gamecube verscheen.

Tales of Symphonia werd in 2003 voor het eerst uitgegeven voor de Gamecube. Dawn of the New World verscheen in 2008 voor de Nintendo Wii. Grafisch is het spel opgepoetst om er goed uit te zien op moderne HD-televisies. Daarnaast kunnen de originele Japanse stemmen worden gebruikt.


Namco Bandai poetst Tales of Symphonia op 

ADO - Heerenveen begin december ingehaald

De eredivisiewedstrijd tussen ADO Den Haag en sc Heerenveen wordt 4 december om 20.00 uur ingehaald. Het duel in het Haagse Kyocerastadion kon begin deze maand niet doorgaan omdat het veld in Den Haag te slecht was. Inmiddels is er een kunstgrasveld aangelegd in het stadion van ADO.

ADO - Heerenveen was het tweede duel van ADO dat niet doorging. Eerder werd ADO - Vitesse al afgelast omdat het veld door regen onbespeelbaar was. Dat duel werd inmiddels alsnog gespeeld, maar de veldkwaliteit was zo slecht dat ADO - Heerenveen daarna toch niet op hetzelfde veld gespeeld kon worden.

Ook blond meisje in Iers Roma-gezin

De Ierse politie heeft in een woning van een Roma-gezin in Dublin een blond meisje aangetroffen. De rechter is dinsdag gevraagd om toestemming om het meisje onder te brengen bij jeugdzorg. De zaak vertoont grote gelijkenis met een blond meisje dat eerder deze week werd aangetroffen in een Roma-kamp in Griekenland.

De politie haalde het meisje maandag weg bij het gezin, ook al verkondigden de man en vrouw die zich haar ouders noemden dat het om hun 7-jarige dochter ging. Een geboortebewijs van het kind is er volgens een ziekenhuis in Dublin niet. Er zijn geen arrestaties verricht.

De buren van het gezin belden de politie nadat zij kennis hadden genomen van de Griekse kwestie.

Inbreker lijkt sprekend op Obama

De politie in het Duitse Aken is op zoek naar een inbreker met een zeer bijzonder signalement. De boef zou namelijk als twee druppels water op de Amerikaanse president Barack Obama lijken.

Volgens de bejaarde bewoonster van de woning waar de man inbrak, was er maar één verschil tussen de inbreker en de Amerikaanse president. De inbreker sprak namelijk vloeiend Akens dialect, meldt de Aachener Zeitung.

De vrouw betrapte de Obama-lookalike op heterdaad in haar woning. Na een heftige woordenwisseling sloeg de man op de vlucht.

Advocaat gechanteerd na seks met minderjarige

Een 53-jarige advocaat uit Den Haag is afgelopen zomer slachtoffer van een poging tot chantage geworden, nadat hij seks had gehad met een 16-jarig meisje. Dat bleek dinsdag tijdens een zitting van de rechtbank in Utrecht, waar het meisje en twee medeverdachten terecht moesten staan.

Het meisje, afkomstig uit Amersfoort, maakte filmopnames terwijl ze afgelopen juli in een hotel seks had met de advocaat. Achteraf zou zij samen met twee plaatsgenoten van 21 en 23 jaar oud bedragen tussen de 10.000 en 90.000 euro van hem hebben geëist om publicatie van de beelden te voorkomen.

'Europa moet asielzoekers eerlijker verdelen'

De lidstaten van de Europese Unie moeten samen de lasten van illegale migratie dragen. Dat heeft Thorbjørn Jagland, de voorzitter van de Raad van Europa, dinsdag gezegd. Volgens hem ligt het probleem nu vooral bij de Zuid-Europese landen. Hij noemt het een 'schande' hoe Europa omgaat met het migrantenprobleem.

De overgrote meerderheid van de illegalen die proberen de EU te bereiken, doen dit via Griekenland, Italië en Spanje. Alleen al deze maand zijn honderden mensen om het leven gekomen in een poging met gammele bootjes het Italiaanse eiland Lampedusa te bereiken.

Jagland benadrukte dat andere Europese landen hulp kunnen bieden aan de landen die gebukt gaan onder de stroom asielzoekers, zonder zelf meer vluchtelingen op te hoeven nemen.

Belgische Syrië-ganger langer vast

De Belgische Syrië-ganger Jejoen Bontinck wordt langer vastgehouden. De raadkamer in Antwerpen besliste dinsdag dat zijn voorlopige hechtenis met een maand mag worden verlengd. Dat meldden Belgische media. Bontinck kan nog tegen het besluit in beroep gaan.

Bontinck wordt verdacht van terrorisme. Het vermoeden bestaat dat hij door Sharia4Belgium is geronseld om naar Syrië te gaan. Bontinck ontkent dat en zegt dat hij vrijwilligerswerk deed in een ziekenhuis bij de grens tussen Turkije en Syrië.

Na een verblijf van acht maanden in Syrië reisde Bontinck via Turkije terug naar Europa. Hij verbleef zeker een week in Nederland. De Nederlandse inlichtingendienst AIVD zou hier van op de hoogte zijn geweest. Vorige week vrijdag bracht Bontinck (18) een bezoek aan zijn moeder. Bij die gelegenheid werd hij opgepakt en meegenomen voor verhoor.

VN nemen mensenrechten China onder de loep

China heeft dinsdag erkend dat er nog altijd problemen zijn met de mensenrechtensituatie in het land. Wel stelt de Chinese regering dat er vorderingen zijn geboekt bij de aanpak van de armoede, de hervorming van het rechtsstelsel en de bescherming van etnische minderheden. Beijing reageerde op een onderzoek van de Verenigde Naties naar de mensenrechtensituatie.

China beloofde de VN-Mensenrechtenraad te blijven werken aan verbetering van de mensenrechtensituatie. Activisten en rechtenorganisaties vroegen vooral aandacht voor de zware overtredingen van de mensenrechten, zoals de aanpak van activisten en het etnisch-Tibetaanse en Oeigoerse bevolkingsdeel. De landen die de mensenrechtensituatie onderzochten - Polen, Sierra Leone en de Verenigde Arabische Emiraten - hebben vooral aangedrongen op een betere behandeling van vrouwen, gehandicapten en etnische minderheden. Bovendien willen ze dat China het rechtssysteem grondiger gaat hervormen, de doodstraf op termijn gaat afschaffen en een einde maakt aan de detentie van mensenrechtenactivisten.

Een speciale gezant van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei dat er sinds 2009, toen de VN de laatste keer onderzoek deden, vorderingen zijn gemaakt. Het is volgens hem echter geen eenvoudige taak voor een land dat zo snel groeit. De 'onevenwichtige, ongecoördineerde en niet-duurzame ontwikkeling blijft een acuut probleem', aldus Wu Hailong. Hij erkende tevens dat sociale programma's in 'delen van regio's van etnische minderheden' achter liggen. Bovendien zou in die gebieden bij wetshandhavers te weinig aandacht zijn voor de mensenrechten.

Gijp wordt opa

René van der Gijp krijgt zijn eerste kleinkind. "Het is echt waar. Ik word opa", vertelt de voetbalanalist in een interview met Nieuwe Revu, dat woensdag verschijnt.

Van der Gijp vindt het 'leuk' dat hij een kleinkind krijgt. "Ik voel me niet ouder omdat ik nu opa wordt, het gaat er vanzelf een keertje bij horen. Of je nu wilt of niet." Van der Gijp heeft twee kinderen. Zijn 23-jarige zoon Sanny zou binnenkort vader worden.

Hoewel Van der Gijp meermaals door heeft laten schemeren niet dol te zijn op kinderen, is hij wel van plan op stap te gaan met zijn kleinkind. "Ik ga straks ook vast van die kleine dingen ondernemen die leuk worden gevonden door zo'n kleine. Zoals fietsen."

FOK!filmtip van de dag: Desperado (1995)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Desperado

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor een fijne film van de Mexicaanse regisseur Robert Rodriguez uit 1995. Op RTL7 is vanavond om 22.30 uur namelijk de film Desperado te zien. In de explosieve actiefilm zien we Antonio Banderas als de Mexicaanse straat muzikant El Mariachi. El Mariachi is echter geen doorsnee muzikant. In zijn gitaarkoffer heeft hij een behoorlijke verzameling vuurwapens, waarmee hij wraak wil nemen op de moordenaars van zijn vriendin. Gewapend met zijn gitaarkoffer neemt El Mariachi het op tegen drugsbaron Bucho en zijn leger van tuig en desperado's.

Desperado 1

Desperado was het sterke vervolg op Rodriguez' debuutfilm El mariachi uit 1992. De film zou oorspronkelijk El Pistolero heten, maar daar had de filmmaatschappij geen oren naar. Waar El Mariachi nog voor een bescheiden budget van 7000 dollar werd gemaakt, was er voor Desperado maar liefst 7 miljoen dollar beschikbaar. De film van Rodriguez kende dan ook een ijzersterke cast met naast Antonio Banderas, Salma Hayek, Cheech Marin, Steve Buscemi, Danny Trejo en Quentin Tarantino in de belangrijkste rollen. Ben je dus wel in de stemming voor een heerlijk stuk 'over the top' geweld, dan mag je dit cineastische pareltje zeker niet missen.

Desperado 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Spekman geschokt door dood raadslid

Partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman reageert geschokt op het bericht over de dood van het Amersfoortse raadslid Ramón Smits Alvarez. De 34-jarige PvdA'er, naar wie een internationaal opsporingsbevel liep, pleegde maandagmiddag zelfmoord in Spanje.

"Ik ben geschokt, en mijn eerste gedachten gaan uit naar de familie van Ramón, naar zijn vrienden en zijn collega's in de raad", schrijft Spekman op de site van de PvdA. Hij wenst hun sterkte toe met het verlies. Spekman noemt de dood van Alvarez verder een verlies voor Amersfoort en voor de PvdA.

Eerder reageerde ook al de Amersfoortse PvdA geschokt. "En wat er ook allemaal gebeurd mag zijn in de afgelopen weken, we hoopten natuurlijk dat hij zich weer zou melden in Amersfoort", stelt Spekman.

Vlak na de verdwijning van het PvdA-raadslid verdween vierduizend euro van een rekening van de fractie. Hij liet een bericht achter voor zijn vrouw, waarin hij om rust vroeg. Mogelijk speelt een onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke informatie een rol.

Nieuwe Battlefield 4-trailer laat singleplayer zien

Naast de tv-trailer is nu ook de officiële singleplayer trailer op het net gegooid. Ook dit keer weer opgepompte Amerikanen die de terroristen weer eens een lesje gaan leren. Verwacht dan ook veel geschreeuw, veel explosies en voor het eerst ook vrouwen met dikke wapens.

Battlefield 4 komt 29 oktober uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Daarna zal de game ook te spelen zijn op PlayStation 4 en Xbox One.

Hülkenberg blijft mogelijk toch bij Sauber

Nico Hülkenberg sluit niet uit dat hij toch bij Sauber blijft. De Duitse Formule 1-coureur leek eerder dit jaar vanwege achterstallig loon de Zwitsers na dit jaar de rug toe te keren, maar lijkt nu tegenover ZDF terug te komen op zijn eerdere woorden.

Hülkenberg wordt al langere tijd aan meerdere teams gelinkt en de Duitser richtte na het wegvallen van Ferrari zijn pijlen op Lotus. Ook Force India zou in de running zijn, terwijl McLaren afviel omdat hij te lang en te zwaar voor de Britse renstal zou zijn.

"Het is niet uitgesloten dat ik bij Sauber blijf, want het team doet het op het moment erg goed." Hülkenberg doelt hiermee op zijn vierde plaats in Zuid-Korea en een zesde stek in Japan. In Zuid-Korea zou hij zelfs van Sauber nog een aanbod hebben gekregen om langer te blijven, maar dat vond hij te magertjes.

Het is voor Hülkenberg nog even afwachten bij welk team hij in 2014 terecht kan, ondanks dat hij voor het eind van deze maand alles rond hoopte te hebben, iets wat in de F1 tijd kost. "Ik ben echter positief gestemd en ben er zeker van dat ik goed terecht zal komen. Het is niet zo rechtdoorzee als het klinkt, want er spelen af en toe ook allerlei politieke belangen mee." Zo is Lotus nog bezig met het afronden van de deal met Quantum Motorsport, eerder bekend onder de naam Infinity Racing. Hülkenberg staat bovenaan de lijst, maar ketst de deal af, dan komen Pastor Maldonado en Felipe Massa in beeld.

Opstelten bezoekt Leeuwarden

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) bezoekt dinsdag aan het einde van de middag de locatie in Leeuwarden waar dit weekeinde een grote brand woedde. Opstelten wil zich laten informeren over wat er is gebeurd en spreekt met hulpverleners, meldt een woordvoerder.

De brand in het centrum brak zaterdag uit en legde diverse historische panden in de as. De brandweer was tot zondagavond bezig met blussen. Bij de brand kwam een 24-jarige man om het leven.

Kunsthal-dieven bekennen voor rechter

Drie Roemenen die in verband worden gebracht met de verdwijning van zeven schilderijen van de Kunsthal in Rotterdam hebben bekend schuldig te zijn aan de diefstal. Dat deden de verdachten, Radu Dogaru, Alexandru Bitu en Eugen Darie, dinsdag in de rechtbank in Boekarest.

De kunstwerken, waaronder schilderijen van Picasso, Monet en Matisse, werden in oktober 2012 ontvreemd uit de Kunsthal. Ze zijn nooit teruggevonden.

In zijn verklaring zei hoofdverdachte Dogaru dat hij aanvankelijk dacht dat de schilderijen nep waren. "Ik kon niet geloven dat je zo gemakkelijk binnen kon komen", zei hij.

De verdachten verklaarden de schilderijen naar Roemenië te hebben gebracht, waar ze ze op de zwarte markt wilden verkopen. Ze lieten ze achter bij de moeder van Dogaru, die de kunstwerken zou hebben verbrand. Olga Dogaru trok dit verhaal later echter in, ook al zouden in de as in haar fornuis verfresten, linnen en spijkers zijn gevonden.

Ook haar zoon ontkent dat de schilderijen zijn verbrand. De verfresten in het fornuis konden ook afkomstig zijn van het opgestookte hout van een hekwerk of van iconen die in de woning hingen, zei hij. Hij vertelde in de rechtbank dat de kunstwerken werden overhandigd aan een Russische Oekraïner met de naam Vladimir.

In de nacht van 15 op 16 oktober 2012 verschaften dieven zich via een nooduitgang aan de achterzijde van de Kunsthal toegang tot het museum. Ze grepen de schilderijen van de muur, stopten die in zakken en gingen ervandoor. De hele overval nam niet meer dan enkele minuten in beslag.

Puber zaagt in granaat: *BOEM!*

Een Kroatische puber is een goede kanshebber voor de Darwin Award. Al zal hij dan nog wel even het loodje moeten leggen. De knaap raakte ernstig gewond toen hij een luchtafweerraket wilde openen.

Het ventje vond het explosief onlangs bij de stad Lipik. De raket, die was blijven liggen na de Joegoslavische onafhankelijkheidsoorlog in de jaren '90, werd door de jongen meegenomen. In plaats van deze keurig af te geven aan de autoriteiten, besloot hij het mee naar huis te nemen.

Eenmaal thuis wilde de Kroaat de zaag in het projectiel zetten. Dat had hij beter niet kunnen doen. Met een enorme knal klapte het ding uit elkaar. De politie heeft de tragedie aangegrepen om mensen te waarschuwen voor de gevaren van blindgangers uit de oorlog.

Lijk in ton nog steeds een raadsel

De politie heeft nog steeds geen idee van wie de stoffelijke resten zijn die begin deze maand werden gevonden in een ton langs de oevers van een visvijver in het Limburgse Stevensweert. Een eerste analyse van het dna van de man heeft geen match opgeleverd met materiaal in de Nederlandse dna-databank. Dat meldt de politie dinsdag.

Het onderzoeksteam van de politie heeft bij Interpol een verzoek ingediend om in heel Europa onderzoek te doen op basis van het dna. Zo hopen rechercheurs alsnog te achterhalen wie de man is.

De ton met lichaamsresten werd op 4 oktober door voorbijgangers gevonden.

Tas met granaten afgeleverd bij kringloopwinkel

Bij een kringloopwinkel in Gouda is maandag een tas met granaten en oude munitie afgeleverd. Een medewerker vond de spullen dinsdag en schakelde de politie in. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoekt of er gevaar is voor ontploffing, laat een woordvoerder van de politie weten.

De winkel aan de Burgemeester van Reenensingel is uit voorzorg afgezet. Andere panden hoefden niet ontruimd te worden. De politie heeft nog geen idee van wie de spullen afkomstig zijn.

Jaloerse ex vernielt verkeerde auto

Een 47-jarige man uit Breda is maandagnacht aangehouden voor het vernielen van een auto. Hij was verhaal komen halen bij zijn ex omdat hij in de veronderstelling verkeerde dat ze een nieuwe vriend had. Hij dacht ook te weten in wat voor auto deze man reed en botvierde zijn agressie op het voertuig. De auto bleek echter niet van de niet-bestaande vriend van zijn ex, maar van een buurvrouw.

Het voorval vond even voor 02.00 uur plaats bij de woning aan de Nijverheidssingel in Breda. Ook toen de politie arriveerde bleef de man volgens de politie erg agressief. Agenten moesten pepperspray gebruiken om hem in bedwang te krijgen. Uiteindelijk werd hij aangehouden en in een cel gezet.

Sultan Brunei voert sharia in

Binnen zes maanden wordt in het sultanaat Brunei de sharia, de strenge islamitische wet, van kracht. Dat heeft sultan Hassanal Bolkiah dinsdag bekendgemaakt. In de sharia staat onder andere dat overspel kan worden bestraft met steniging en dat bij dieven een hand kan worden afgehakt. De sharia geldt alleen voor moslims en niet voor christenen, boeddhisten of mensen die een ander geloof aanhangen.

Volgens de sultan moet de sharia worden gezien als een 'speciale richtlijn' van Allah. De invoering ervan is volgens hem onderdeel van de geschiedenis van het land.

In Brunei bestaat al een shariarechtbank die familiezaken afhandelt. De sultan wil al jaren de sharia invoeren, om daarmee de invloed van de islam in Brunei te schragen. De bevolking van Brunei bestaat voor twee derde uit moslims.

Volgens moefti Awang Abdul Aziz, de hoogste geestelijke in het land, zorgt de sharia voor 'gerechtigheid voor iedereen'. "Laten we niet alleen kijken naar het afhakken van handen, de stenigingen of de zweepslagen, maar laten we ook kijken naar de voorwaarden die er aan gesteld worden. Het gaat niet om willekeurige stenigingen (...). Er zijn voorwaarden aan gesteld en er zijn methodes die juist en eerlijk zijn", aldus de moefti.

De moefti meent dat buitenlanders Brunei niet hoeven te mijden vanwege de strenge wetgeving. "Luister alstublieft naar ons antwoord. Zijn alle potentiële reizigers naar Brunei van plan om te gaan stelen? Zo niet, wat hebben ze dan te vrezen? Geloof me als ik zeg dat met de sharia iedereen, ook toeristen, op de juiste wijze beschermd wordt."

De invoering van de sharia stuit vermoedelijk op weinig verzet bij de inwoners van het sultanaat. In het land zijn al lange tijd strenge wetten van kracht, zoals het verbod op de verkoop van alcohol. Begin vorig jaar bracht koningin Beatrix nog een bezoek aan het olie- en gasrijke land. De sultan zei toen te streven naar meer economische en culturele samenwerking.

Warmste 22 oktober ooit gemeten

In het Limburgse Ell is dinsdagmiddag de hoogste temperatuur ooit op 22 oktober gemeten. Het kwik steeg rond 15.30 uur naar 23,1 graden, 0,2 graden hoger dan in 1989 werd gemeten in het Brabantse Volkel. Dat meldt weeronline.nl.

Dinsdagavond kunnen felle onweersbuien ontstaan, waarbij kans is op hagel en windstoten. Ook de komende dagen blijft het warm. De kans is groot dat woensdag opnieuw het warmterecord sneuvelt, dat staat voor 23 oktober op 19,8 graden in De Bilt. Pas na het weekend wordt het kouder.

Dronken Queen of Porn van de buis gehaald

Kwam pornokoningin Jenna Jameson onlangs nog in het nieuws omdat haar huis door de bank werd geveild, heeft ze nu een andere tegenslag te verwerken. De rondborstige schone trad lazerus aan in het TV-programma 'GoodDay New York' om haar nieuwe boek te presenteren.

Ze sprak met dubbele tong en was zichtbaar onder invloed van het een of ander. Jenna is ook niet vies van een pilletje of poedertje, zo werd ze veroordeeld voor rijden onder invloed en is ze volgens haar ex Tito Ortiz verslaafd aan het middel Oxycontin. De bedoeling was dat de voormalig pornoster na een reclameblok door zou praten over haar boek 'Sugar', maar de producers gingen vroegtijdig door met het volgende item.


Jenna en haar memorabele TV-optreden - TMZ

Geen straf voor euthanasie op moeder

Albert Heringa wordt niet gestraft voor het toepassen van euthanasie op zijn 99-jarige moeder. Hij is wel schuldig aan een strafbaar feit, maar de rechter acht een straf niet gepast. Dat bleek dinsdag in de rechtbank in Zutphen.

Omdat zijn handelen is ingegeven uit liefde voor zijn moeder en zijn wens haar te helpen, krijgt hij geen straf, bepaalden de rechters, die Heringa wel verwijten dat hij er weloverwogen voor heeft gekozen de regels naast zich neer te leggen en de kans van slagen van alternatieven onvoldoende heeft onderzocht.

Zo had hij behalve de huisarts een andere arts kunnen raadplegen. De rechtbank is er niet van overtuigd dat die haar niet hadden willen helpen. De rechtbank weegt verder mee dat Heringa veel waarde hechtte aan het vertrouwen dat zijn moeder in hem stelde. Er was volgens de rechtbank geen sprake was van een noodtoestand of psychische overmacht.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen de 71-jarige Albert Heringa uit Bennekom, voor het 'opzettelijk een ander behulpzaam zijn bij zelfdoding'.

H. zocht onder meer informatie op, plande een dag voor de daad en leverde pillen. Hij diende in juni 2008 de pillen toe aan zijn stiefmoeder en gaf haar het water om de pillen mee weg te spoelen.

Justitie is ervan overtuigd dat Heringa handelde uit compassie en integere motieven. De officier van justitie onderstreepte evenwel dat 'levensmoeheid in haar meest pure vorm', niet onder de huidige euthanasiewetgeving valt. Heringa wist volgens de officier dat hij de wet overtrad. Heringa gaf zijn moeder ongeveer 160 pillen, waaraan ze uiteindelijk overleed. "Ik heb altijd de verantwoordelijkheid gevoeld voor haar. Ook in haar laatste fase", sprak de geëmotioneerde zoon.

De onnatuurlijke dood van de 99-jarige bleef in eerste instantie onopgemerkt. De zaak kwam begin 2010 naar buiten toen een documentaire over de vrouw werd uitgezonden. Justitie besloot vanwege de gevoeligheid van de zaak echter pas eind vorig jaar om Heringa te vervolgen.

Heringa wil dat hulp bij euthanasie door niet-medici uit het wetboek wordt geschrapt. Hij had maximaal drie jaar cel kunnen krijgen.

De rechtbank liet verder weten te beseffen dat sprake is van een tijdperk van groeiende medische mogelijkheden en langere levensverwachtingen, waarin mensen zich zorgen maken over zelfbeschikking, behoud van eigen identiteit en kwaliteit van leven. De rechters vinden dat de maatschappelijke discussie hierover zeker moet worden gevoerd, maar dat het aan het parlement is daar al dan niet iets mee te doen.

Wilders wil Verenigde Naties opheffen

PVV-leider Geert Wilders wil de Verenigde Naties opheffen. De internationale organisatie heeft voor hem afgedaan nu de voorzitter van een VN-werkgroep heeft gezegd dat Nederland moet stoppen met het sinterklaasfeest.

"VN wil einde sinterklaasfeest. Stelletje gekken!", twitterde Wilders. Hij roept zijn volgers op een protestmail te sturen naar de Nederlandse vertegenwoordiging bij de VN in New York.

Wilders reageert op uitspraken van het hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet, de Jamaicaanse Verene Shepherd. Zij vindt het sinterklaasfeest neerkomt op een 'terugkeer van de slavernij'. Om deze reden kan het feest beter worden afgeschaft, zei ze tegen Eenvandaag.

Stripclub in problemen door Biebers biertje

Het avontuurtje dat Justin Bieber afgelopen weekend had in een Texaanse stripclub levert de club helaas niet alleen positieve aandacht op. De Texas Alcoholic Beverage Commission heeft lucht gekregen van het drankgebruik van de zanger in de club.

De stripclub, waar Justin het achterwerk van een stripper beroerde, kan zijn vergunning kwijtraken als de commissie vaststelt dat er illegaal drank aan Biebs is geschonken. Bieber staat met een geopend biertje op de foto. Zelf is het tieneridool niet strafbaar, daarvoor had de commissie het voorval in levende lijve moeten meemaken.


Justin Bieber smijt geld naar strippers - TMZ

3FM piept Piet uit Sinterklaaslied

Ook radiozender 3FM doet mee aan het belachelijk maken van de hetze rond Zwarte Piet. Paul Rabbering piepte Zwarte Piet volledig weg uit een lied van Henk en Henk.

Het lied Sinterklaas wie kent hem niet van Henk Westbroek en Henk Temming moest het daarom doen zonder de knecht. Het werd nu: "Sinterklaas, wie kent hem niet, Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk ______________" Er worden wel meer grappen gemaakt rond de hetze, die overigens nu wel serieus wordt met de bemoeienis van de VN. Als het aan hun ligt wordt Zwarte Piet verboden.

Luister hier de censureerde versie. 

Bokser Müllenberg naar kwartfinales WK

Peter Müllenberg heeft zich geschaard onder de beste acht boksers bij de wereldkampioenschappen in de Kazachse plaats Almaty. De 25-jarige Tukker was in het halfzwaargewicht (-81 kilogram) in de achtste finales te sterk voor Scott Forrest uit Schotland: 3-0 (30-27 30-27 30-26).

De als vijfde geplaatste Müllenberg, eerder dit jaar al goed voor zilver op de Europese kampioenschappen, treft voor een plaats bij de laatste vier Oybek Mamazulunov. Deze Oezbeek is als vierde geplaatst en is de regerend kampioen van Azië.

Bokser Müllenberg naar kwartfinales WK
Bokser Müllenberg naar kwartfinales WK (Foto: ANP)

Jordania verkoopt aandelen Vitesse

Merab Jordania heeft zijn aandelen Vitesse van de hand gedaan. Alexander Chigirinskiy is vanaf vandaag grootaandeelhouder van de eredivisieclub. Chigirinskiy is een belangrijke financiële partner van Merab Jordania sinds de overname van Vitesse in augustus 2010. 

"Toen ik de aandelen van Vitesse verkreeg, heb ik reeds aangegeven dat Alexander Chigirinskiy mij ondersteunde in mijn plannen met de club. Nu Vitesse de noodzakelijke stappen heeft gezet voor een nog succesvollere toekomst, voel ik dat dit het juiste moment is om de club aan hem over te dragen. Ik blijf altijd beschikbaar om Vitesse en Alexander in de toekomst te adviseren", aldus Jordania

Chigirinskiy bedankt Jordania voor de inspanningen van de afgelopen drie jaar. "Hij heeft de noodzakelijke investeringen gedaan. Deze hebben geleid tot de zowel sportieve als organisatorische uitstekende positie van Vitesse op dit moment. Merab draagt een talentvolle selectie, een kwalitatieve hoogwaardige technische staf, een topsportaccommodatie en een sterk senior management over", zegt Chigirinskiy over Jordania.

Algemeen directeur van Vitesse Joost de Wit kijkt uit naar de samenwerking met Chigirinskiy. "Zijn ambities komen overeen met die van onze supporters, sponsors, medewerkers en alle betrokkenen bij Vitesse. De directie concentreert zich op de lange termijn doelstellingen van de club. Dit betekent dat we ons blijven richten op het bereiken van de top van Nederland en internationale uitstraling nastreven." 

Fans van de club hoeven niet direct bezorgd te zijn dat er heel veel verandert. Het prioriteitsaandeel, waaraan bijzondere zeggenschapsrechten zijn verbonden om de continuïteit en onafhankelijkheid van Vitesse te waarborgen, blijft in handen van de Stichting Betaald Voetbal Vitesse-Arnhem.

[EL] Van Boekel fluit Europees duel Valencia

Pol van Boekel fluit donderdag de wedstrijd tussen Valencia en St. Gallen in de groepsfase van de Europa League. De scheidsrechter wordt in Estadio Mestalla geassisteerd door Angelo Boonman en Berry Simons. Voor Van Boekel wordt het zijn vijftiende optreden in de Europa League.

Valencia en St. Gallen komen uit in groep A van de Europa League. Zowel de Spanjaarden als de Zwitsers haalden uit hun eerste twee wedstrijden drie punten.

Homohuwelijk toegestaan in deel Australië

Het parlement van het Australian Capital Territory, de 'deelstaat' waarin de hoofdstad Canberra ligt, heeft dinsdag het homohuwelijk gelegaliseerd. De wet die het homohuwelijk mogelijk maakt werd met 9 tegen 8 stemmen aangenomen. De federale regering heeft echter al laten weten te zullen proberen de voltrekking van homohuwelijken tegen te houden.

Verwacht wordt dat veel homoseksuele stellen snel naar Canberra, de enige stad in het Australian Capital Territory, afreizen om te trouwen, voordat de federale regering het homohuwelijk weer onmogelijk maakt. De regering kan dit voor elkaar krijgen door naar het hooggerechtshof te stappen of door de wet in het federale parlement in stemming te brengen. Het eerste homohuwelijk kan in december worden voltrokken, mits de regering voor die tijd geen hindernissen heeft opgeworpen.

"Ongeacht iemands visie op de wenselijkheid van het homohuwelijk of het homohuwelijk in het algemeen, is het duidelijk in het belang van Australië dat er in het hele land dezelfde regels gelden voor het huwelijk", zei landsadvocaat George Brandis. Hij heeft de premier van het Australian Capital Territory, Katy Gallagher, verzocht om te wachten met het sluiten van homohuwelijken totdat het hooggerechtshof zich over de kwestie heeft gebogen. Gallagher heeft dit echter geweigerd.

Rodney Croome, directeur van de lobbyclub Australian Marriage Equality, noemde het 'wreed' dat de federale regering zich bemoeit met de gang van zaken.

Boksbeugels en nepwapens op kermis in Rijen

Bij een kermiskraam in het Brabantse Rijen heeft de politie negentien boksbeugels en nauwelijks van echt te onderscheiden nepvuurwapens aangetroffen. Agenten kwamen de kraam op het spoor toen ze maandag om 15.30 uur een 11-jarige jongen met een nepwapen zagen lopen, dat hij had gewonnen bij de kermisattractie.

De wapens zijn in beslag genomen, meldt de politie. De kermisexploitant, een 46-jarige man uit Hoofddorp, kreeg een proces-verbaal.

Paniek na grap met rokend koffertje

De politie heeft maandag in Tilburg drie grappenmakers aangehouden die een groep wachtende buspassagiers de stuipen op het lijf joeg met een rokend koffertje. Dat meldt de politie dinsdag.

De drie Tilburgers van 22, 23 en 25 jaar hadden het koffertje vanuit een auto in een bushalte aan de Stappegoorweg gegooid waar op dat moment twintig tot 25 mensen stonden te wachten. In het koffertje hadden ze een rookbommetje gestopt en met wat elektrokabels een explosief 'nagemaakt'.

In de paniek die ontstond na het gooien van de koffer stoof de groep passagiers uit elkaar en waarschuwden verschillende mensen de politie. Het drietal stond zich even verderop te bescheuren en filmde het voorval. Agenten konden niet om de grap lachen en sloeg het trio in de boeien voor het verstoren van de openbare orde.

Afkoelingsperiode voor atlete Herzog

Adriënne Herzog loopt tot het eind van het jaar geen wedstrijden meer in Nederland. Ook komt de van dopinggebruik beschuldigde atlete gedurende die periode niet uit voor Nederland in internationale wedstrijden. Dat is besloten na overleg tussen Herzog en de atletiekunie, werd dinsdag bekendgemaakt.

Tot een afkoelingsperiode is besloten om de rust rond Herzog te laten terugkeren. De 28-jarige atlete raakte twee maanden geleden in opspraak toen Vrij Nederland e-mails publiceerde waaruit zou blijken dat ze doping bestelde. Zelf ontkent ze ooit verboden middelen te hebben gebruikt.

De Nederlandse dopingautoriteit heeft inmiddels een onderzoek ingesteld waaraan de atlete en de atletiekunie alle medewerking hebben toegezegd. Een mogelijke schorsing wordt uiteindelijk door de atletiekunie opgelegd.

Rusland erkent Zeerechttribunaal mogelijk niet

Rusland erkent het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg niet als het gaat om soevereiniteits- en jurisdictiekwesties. Dat melden Russische media dinsdag. Het staat daardoor niet vast dat Rusland een uitspraak van het tribunaal over de Arctic Sunrise accepteert.

Rusland heeft bij de ratificatie van het VN-zeerechtverdrag in 1982 een voorbehoud gemaakt, zo zei de woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken Aleksandr Loekasjevitsj vorige week al.

Nederland stapte maandag naar het tribunaal in Hamburg in een poging om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en zijn bemanning vrij te krijgen. Het tribunaal moet oordelen of de arrestatie van de opvarenden en de inbeslagname van het schip terecht was.

Het Zeerechttribunaal is onderdeel van de Verenigde Naties en de procedure wordt gevoerd op basis van het Zeerechtverdrag, waarbij zowel Rusland als Nederland is aangesloten.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) komt later op de dag met een reactie, aldus een woordvoerder.

ANWB schrikt van onveilige kinderzitjes

De veiligheid en kwaliteit van kinderzitjes voor in de auto is in sommige gevallen onder de maat. Dat meldt de ANWB dinsdag op basis van de jaarlijkse kinderzitjestest. Van de veertien geteste zitjes scoorden drie modellen slecht en drie modellen matig.

Bij een van de modellen schoot een haak los waardoor het zitje met de dummy door de auto naar voren schoot. Een ander zitje scoorde slecht omdat de schoudergordel uit de onderste geleiding gleed. De gordel sneed daardoor in de hals van de dummy. Bij twee zitjes werden schadelijke stoffen gemeten in de gordelbeschermers.

De ANWB zegt geschrokken te zijn van de kwaliteit van de stoeltjes. De bond raadt mensen die een kinderzitje willen aanschaffen aan eerst de testresultaten te bekijken. Ook moet de stoel eerst in de auto worden gepast met het kind erin.

Advies: minder studenten geneeskunde

Het aantal plaatsen voor de studie geneeskunde moet met ongeveer tien procent omlaag. Dat staat in een advies aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Nu moet nog een flink aantal basisartsen wachten tot ze kunnen beginnen aan een vervolgopleiding tot medisch specialist.

De instroming in de opleiding tot basisarts moet worden verminderd met ruim 450 plaatsen. Nu is er nog plaats voor 3050 studenten.

Het aantal basisartsen dat nu aan een vervolgopleiding tot specialist wil beginnen is in drie jaar met bijna duizend opgelopen tot 4670. Dat is bijna twee keer zo veel als elk jaar aan een studie geneeskunde gaan beginnen.

Volgens het Capaciteitsorgaan ontstaat zonder ingrijpen bovendien een overschot aan medisch specialisten. Het orgaan adviseert het aantal opleidingsplekken voor een vervolgopleiding met ongeveer twintig procent te verlagen. Jaarlijks mogen dan maximaal 2353 basisartsen aan een vervolgopleiding beginnen.

Basisartsen kunnen aan een vervolgopleiding beginnen als ze hun studie geneeskunde hebben afgerond en alle coschappen hebben gehaald. De arts kan zich daarna richten op bijvoorbeeld een opleiding tot huisarts, chirurg of een ander specialisme.

Het Capaciteitsorgaan brengt eens in de drie jaar een advies uit over het aantal opleidingsplekken in de gezondheidszorg. Overigens is het effect van de geadviseerde vermindering pas op zijn vroegst in 2021 merkbaar, zo denkt het orgaan.

'Infectie' Eddy Zoëy blijkt reclamegrap

Eddy Zoëy mankeert helemaal niets. De zanger en presentator repte maandag op social media over een 'virale infectie' waarmee hij naar het ziekenhuis moest, maar het blijkt een grote grap. Zoëy biechtte dinsdagochtend op dat hij zich door een grimeur onder handen heeft laten nemen.

"Het is natuurlijk een grote hoax", vertelde Zoëy in de radioshow van Edwin Evers. "Het is een campagne rondom de serie The Walking Dead." De zombieserie, die in de Verenigde Staten net aan zijn vierde seizoen is begonnen, wordt in Nederland uitgezonden door Fox.

Zoëy had totaal niet verwacht dat zijn geintje zo serieus genomen zou worden. "Wij hebben dit een week geleden bedacht en het eerste wat ik zei was: dit gaat toch niemand geloven. Ik ben Eddy Zoëy. Ik heb twee jaar lang bij BNN niets anders gedaan dan mensen in de maling nemen."

Maar zijn tweets over een mysterieuze, zich snel uitbreidende infectie die gepaard ging met grote open wonden werden overal opgepikt. Hij had het onder meer over een vioolspinnenbeet. "We hadden nooit verwacht dat het zo'n vlucht zou nemen. Ik had gisteren in een keer tweeduizend extra followers op Twitter."

Echt blij met die volgers is Zoëy niet. "Dat zijn volgens mij toch allemaal stiekem ramptoeristen. Die denken: als hij doodgaat, ga ik even op de eerste rij zitten. Die mensen zijn totaal niet in me geïnteresseerd."

Ook in de media werd Zoëys 'ziekte' breed uitgemeten. "Ik was verbaasd. Als ik een album uitbreng, kan ik iedereen uitnodigen tot RTL Boulevard aan toe, maar niemand komt. En ik haal zo'n grap uit en ze maken er een doodserieus item van, zonder enige vorm van humor of cynisme."

Mocht de zanger en presentator ooit echt ernstig ziek worden, belandt dat waarschijnlijk niet op social media. "Als ik de vlektyfus krijg, ga ik dat echt niet aan de wereld laten zien."

Over negatieve reacties op zijn stunt maakt Zoëy zich geen zorgen. "Als ik nou echt een verschrikkelijke ziekte krijg en ik überhaupt de behoefte voel om daarover te twitteren, krijg ik alleen maar wat minder ramptoeristen. Eerlijk gezegd ben ik daar stiekem alleen maar blij om."

Grap verbieden suikerfeest serieus genomen

Jahoor, al weken hebben we de discussie over Zwarte Piet en racisme en als iemand met knip- en plakwerk een grap maakt over het suikerfeest zijn de rapen gaar.

In de grap wordt gesteld dat het Diabetesfonds het suikerfeest wil gaan verbieden. Elk normaal denkend mens snapt dat dit niet echt is. Maar dat er een spiegel wordt voorgehouden komt blijkbaar niet over bij sommige mensen. Lees hier de reacties onder de grap.

 

LeMond: "Armstrong verdient gevangenisstraf"

Drievoudig Tour de Francewinnaar Greg LeMond heeft gisteravond op CNN flink uitgehaald naar dopingzondaar Lance Armstrong. "Wat hij gedaan heeft, is geen sportieve inbreuk. Dat is een criminele daad en daarvoor verdient hij een gevangenisstraf", aldus LeMond.

"Er was bij Armstrong sprake van georganiseerde maffiapraktijken", ging LeMond verder. "Hij heeft geprobeerd om mensen kapot te maken."

Daarnaast plaatste de Amerikaan ook vraagtekens bij de atleet Armstrong. "Ik ken zijn fysieke capaciteiten. Als hij clean zou geweest zijn in de Tour en alle andere renners zouden ook zonder verboden middelen gereden hebben, dan zou hij maximaal in de top-30 geëindigd zijn. Hij is niet in staat om de Ronde van Frankrijk te winnen, zelfs niet om in de top-5 te finishen", besloot LeMond.

In januari van dit jaar bekende Armstrong in een interview met Oprah Winfrey dat hij jarenlang doping heeft gebruikt. In oktober 2012 moest Armstrong al zijn zeven Tourzeges inleveren. De Amerikaan werd ook voor het leven geschorst na het onderzoek van het Amerikaanse Antidopingagentschap USADA. 

FIA: moeite met controle brandstoflimiet

Autosportfederatie FIA heeft moeite om te controleren of de Formule 1-teams zich wel aan de nieuwe brandstofverbruiksregels van 2014 zullen houden. De reden hiervoor is dat de nieuw te ontwikkelen sensoren nog niet accuraat genoeg zijn.

De FIA heeft het bedrijf Gill HySpeed de opdracht gegeven om met sensoren te komen die meten hoeveel brandstof er naar de motor stroomt. Dit is vanaf volgend seizoen aan een maximum gebonden en daarom is er tijdens de Young Driver Test eerder dit jaar al mee getest. De sensoren lieten een afwijking van 1,5% zien, terwijl slechts een half procent afwijking acceptabel wordt gevonden.

Gill HySpeed heeft gewerkt aan oplossingen, maar als deze niet afdoende blijken te zijn dan moet de FIA vertrouwen op de informatie die de motorenfabrikanten verstrekken. Hierdoor ligt een mogelijke nieuwe rel op de loer. Het hoeft echter niet zo ver te komen, want voor die tijd zal er met de nieuwe sensoren nog getest worden, hetzij tijdens een Pirelli-bandentest in Vallelunga, hetzij tijdens een vrijdagtraining.

[PD] Athletic Bilbao verslaat Villarreal

Athletic Bilbao heeft maandag in de Primera Division met 2-0 gewonnen van Villarreal. In het eigen San Mames scoorden de Basken via Mikel Rico in de 33e minuut en Aritz Aduriz twee minuten later. Athletic staat nu zesde met zestien punten uit negen duels, Villarreal blijft vierde met een punt meer.

Levante won uit bij Celta de Vigo met 1-0. Twee minuten voor tijd scoorde Papakouly Diop voor de bezoekers uit Valencia. Celta, dat thuis nog geen wedstrijd won dit seizoen, blijft met zes punten negentiende van de twintig ploegen. Bij Levante staat de teller op dertien. De ploeg staat daarmee negende.

Nürnberg bevestigt komst Verbeek

Gertjan Verbeek wordt officieel de nieuwe trainer van FC Nürnberg. De onlangs bij AZ ontslagen coach wordt dinsdag om 13.00 uur gepresenteerd, deelde de nummer zestien van de Bundesliga mee. Later op de dag zal hij al zijn eerste training leiden. Voor hoeveel jaar Verbeek tekent, is nog niet bekend.

Nürnberg ging bij de keuze van Verbeek niet over één nacht ijs. "We hebben uitgebreide gesprekken met hem gevoerd en hielden daar een goed gevoel aan over", zei sportdirecteur Martin Bader bij tv-zender Sky Sport. "Hij is in staat om ons op de korte termijn te helpen."

Verbeek stond bij de Beierse club niet bovenaan het lijstje. Eerder werd tevergeefs aangeklopt bij Marcel Koller, Christian Gross en René Meulensteen. Nürnberg was op zoek naar een nieuwe trainer na het ontslag van Michael Wiesinger, die verantwoordelijk werd gehouden voor de slechte seizoenstart.

Kunstgrasveld ADO goedgekeurd

ADO Den Haag speelt zijn thuiswedstrijden vanaf nu definitief op kunstgras. De in het Kyocera Stadion aangelegde kunstgrasmat is goedgekeurd door de KNVB, laat de voetbalclub via Twitter weten. Woensdag wordt er voor het eerst op getraind. Zaterdagavond tegen FC Twente is de eerste officiële wedstrijd op de nieuwe ondergrond.

ADO had eigenlijk pas vanaf volgend seizoen op kunstgras willen spelen. Omdat de tijdelijke grasmat in zo'n slechte staat verkeerde dat de thuiswedstrijden tegen Vitesse en sc Heerenveen moesten worden afgelast, werd echter besloten niet langer te wachten.

[NHL] Avalanche blijft in het spoor van Sharks

De Colorado Avalanche versloegen vannacht de Pittsburgh Penguins en blijven daarmee in het spoor van de San Jose Sharks. In het CONSOL Energy Centre werd het 0-1 voor de Avalanche.

De enige goal van de wedstrijd werd in de tweede periode gescoord door Gabriel Landeskog. Dat was tegen de verhoudingen in. Over de gehele wedstrijd hadden de Penguins meer kansen op een goal. Met 34 schoten op doel tegenover 14 van de Avalanche waren de Penguins het team dat het meest de aanval zocht. De Avalanche waren echter effectiever en dat brak de Penguins op. De Avs bezetten momenteel de tweede plek in de Western Conference met één punt achterstand op de Sharks.

De Sharks, die vannacht eveneens in actie kwamen, hadden het ook moeilijk. De Detroit Red Wings hielden de Sharks de gehele wedstrijd van scoren af, maar wisten zelf het net ook niet te vinden. De wedstrijd eindigde in zowel reguliere tijd als in overtime in 0-0, waardoor een penalty-shootout nodig was om de winnaar aan te wijzen. De Sharks wisten deze reeks te winnen en behielden zo de koppositie in de Western Conference.

Kim Kardashian en Kanye West verloofd

Kanye West en Kim Kardashian gaan trouwen. De rapper vroeg de realityster maandagavond het in bijzijn van vrienden en familie ten huwelijk in AT&T Park in San Francisco, het honkbalstadion van de San Francisco Giants. Voor de gelegenheid had hij het station afgehuurd, schrijft entertainmentzender E!

Kardashian, die met haar familie verschillende realityseries heeft op de zender E!, vierde afgelopen vrijdag al een feestje in Las Vegas. Ze werd 33 jaar oud en ging ter ere van die gelegenheid naar nachtclub en restaurant Tao, waar ze enkele jaren geleden ook de kaarsjes uitblies voor haar dertigste verjaardag.

De 36-jarige Kanye en Kim werden in juni ouders van hun eerste kind, dochter North West. Pas vlak daarvoor werd officieel de scheiding van Kardashian en basketballer Kris Humphries uitgesproken. De twee besloten al na 72 dagen een punt te zetten achter hun huwelijk.

400.000 Nederlanders opgelicht via internet

Een kleine vierhonderdduizend Nederlanders is vorig jaar slachtoffer geworden van fraude bij het aankopen of verkopen van producten via internet. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. Van alle Nederlanders ouder dan 15 jaar werd drie procent bedrogen bij handel via internet.

Vooral aankoopfraude kwam vaak voor bij de 370 duizend gedupeerden. Ruim tweeënhalf procent van alle Nederlanders betaalde vorig jaar voor online bestelde goederen, maar kreeg die niet thuis. Verkoopfraude - het wel leveren, maar niet betaald krijgen - kwam bij 0,2 procent van alle Nederlanders voor.

Aankoopfraude komt het meest voor bij Nederlanders tussen de 18 en 35 jaar. Vijf procent van hen werd bedrogen. Nederlanders in hogere leeftijdscategorieën werden in verhouding minder vaak bedrogen. Wel speelt mee dat zij in de regel minder vaak iets kopen of verkopen op internet.

Ook middelbaar en hoogopgeleiden waren vorig jaar verhoudingsgewijs vaker slachtoffer, in 3,5 procent van de gevallen. Lager opgeleiden kwamen slechts in anderhalf procent van de gevallen in aanraking met koopfraude.

Kees Tol inderdaad naakt in Show Laat

Kees Tol heeft zich aan zijn woord gehouden. De presentator beloofde in adamskostuum achter de desk van het SBS-programma Show Laat, de late editie van Shownieuws, te gaan zitten als Wie is de Mol? de Gouden Televizier-Ring zou winnen. Die belofte loste hij maandagavond in.

"Ik schaam me kapot", zei Tol, die afgelopen jaar als kandidaat in Wie is de Mol? te zien was, tijdens de uitzending. "Je had het meer in de lijn moeten zien van: dan eet ik mijn schoen op. En ik ga toch ook geen schoen op eten? Maar goed, omdat er zo veel over gezegd is in alle media en iedereen het toch ook een beetje van me verwacht", legde hij uit. "Het is vreselijk."

Brandweer Australië krijgt hulp van weergoden

De Australische brandweer krijgt dinsdag hulp van de weergoden. Er is regen voorspeld. Inmiddels heeft de brandweer twee van de drie branden ten westen van Sydney doelbewust aan elkaar gekoppeld.

Maandag werd gevreesd dat de drie branden zich een weg naar elkaar toe zouden vreten en zich zouden ontwikkelen tot een gigantische brand. Om die ontwikkeling voor te zijn heeft de brandweer twee van de branden juist aan elkaar gekoppeld in de verwachting dat deze vuurzee minder moeilijk onder controle te houden zal zijn.

In de deelstaat New South Wales woeden ruim zestig branden, waarvan er meer dan tien onbedwingbaar zijn. Sinds zondag is in de deelstaat de noodtoestand van kracht. Dat stelt de nooddiensten in staat mensen verplicht te evacueren en zonodig gas en licht af te sluiten.

Bos slaat weer toe in Hainan

Theo Bos heeft in de Ronde van Hainan zijn tweede ritzege op rij geboekt. De renner van Belkin was dinsdag in de 147 kilometer lange derde etappe van Haikou naar Qionghai de snelste in een massasprint. Zijn ploeggenoot Moreno Hofland, zondag winnaar van de openingsrit, behoudt de leiding in het algemeen klassement.

Belkin eist in de Chinese rittenkoers, die tot maandag duurt, voorlopig alle aandacht voor zich op. De Nederlandse ploeg won tot nu toe niet alleen alle ritten, maar finishte in Qionghai met Bos, Hofland (tweede) en Lars Boom (vierde) ook nog met drie man in de top vier. Alleen de Oekraïner Yuri Metlushenko wist zich ertussen te wringen.

Sukkelseks en jihadganger in Dikke van Dale

Selfie, shishapen, gamechanger, sukkelseks: het zijn allemaal woorden die dit jaar in de Dikke Van Dale terecht zijn gekomen. Het woordenboek presenteerde dinsdag een lijst met nieuwe woorden, die taalpuristen de wenkbrauwen ongetwijfeld zal doen fronsen.

Net als voorgaande jaren zijn veel woorden uit het Engels in het woordenboek opgenomen. Storytelling, shinen, pinpointen, factchecken, mindfuck en zelfs wazzup staan allemaal in de Dikke Van Dale. Ook de technologische ontwikkeling zorgt voor veel nieuwe woorden, zoals phablet, 3D-printer, bitcoin en dataroaming.

Ook het politieke discours komt terug in het woordenboek. Het door premier Mark Rutte (VVD) vaak aangehaalde woord geluksmachine, maar ook samenredzaamheid en jihadganger staan allemaal in de Van Dale.

De nieuwe woorden staan voorlopig alleen in de digitale versie van de Van Dale. Overigens is een selfie een 'fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op socialenetwerksites en is sukkelseks 'seks die niet gericht is op het leveren van seksuele topprestaties'.

Een geluksmachine is een 'denkbeeldige machine die alle mensen gelukkig kan maken', met als voorbeeldzin de liberale mantra van Rutte: "De overheid is geen geluksmachine."

Blackberry Messenger vindt nieuw publiek

Zeker vijf miljoen gebruikers met een iPhone of Android-telefoon hebben maandagnacht Blackberry Messenger (BBM) gedownload. Het betekent een groei van ruim acht procent voor de berichtendienst, die eind augustus grofweg zestig miljoen gebruikers kende. De app wordt sinds maandagavond op uitnodiging beschikbaar gesteld.

In een bericht op Twitter laat de telefoonfabrikant dinsdagochtend weten dat 'de volgende vijf miljoen mensen in de wachtrij' een uitnodiging in hun e-mail kunnen verwachten. BBM wordt gefaseerd op de markt gebracht om serverproblemen te voorkomen.

BBM was enkele jaren geleden, nog voordat Whatsapp de markt veroverde, populair op Blackberry-telefoons. Nu die telefoons minder goed verkopen, rolt het Canadese bedrijf zijn berichtenservice uit voor andere besturingssystemen.

Met 65 miljoen gebruikers heeft Blackberry Messenger nog altijd een flinke achterstand op de concurrentie. Whatsapp heeft 350 miljoen gebruikers, terwijl Viber en Line zeker tweehonderd miljoen gebruikers hebben.

PvdA Amersfoort geschokt door dood raadslid

De lokale PvdA-fractie in Amersfoort heeft geschokt gereageerd op de dood van raadslid Ramón Smits Alvarez. De 34-jarige PvdA'er, naar wie een internationaal opsporingsbevel liep, pleegde maandagmiddag zelfmoord in Spanje.

"Het is afschuwelijk. Onze eerste gedachten gaan uit naar zijn vrouw en kinderen. Het is vreselijk voor zijn familie, maar ook voor de partij", laat fractievoorzitter Edwin Hinloopen weten. Over wat zich precies heeft afgespeeld in Spanje en daarvoor in Nederland, kan hij nog niets zeggen.

Vlak na de verdwijning van het PvdA-raadslid is vierduizend euro verdwenen van een rekening van de fractie. Hij liet een bericht achter voor zijn vrouw, waarin hij om rust vroeg. Zijn verdwijning heeft mogelijk te maken met een onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke informatie.

Smits Alvarez was een van de kandidaten voor het lijsttrekkerschap bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Binnen de partij was al een verkiezing gehouden, maar vanwege de vermissing van Smits Alverez, bijna twee weken geleden, werd de bekendmaking van de uitslag uitgesteld. De afdeling komt dinsdagmiddag bij elkaar om te overleggen wat er nu moet gebeuren.

FOK!filmblik: Ghost Ship (2002)

Vandaag treffen we in het FOK!filmblik een film die op 22 oktober 2002 voor het eerst op het witte doek te zien was. Ghost Ship is een heerlijke Amerikaanse horrorfilm uit 2002 van regisseur Steven Beck, met Julianna Margulies en Ron Eldard in de hoofdrol.

ghost ship

Het verhaal van Ghost Ship begint in 1962, veertig jaar terug in de tijd. Het Italiaanse cruiseschip Antonia Graza is bezig met een tocht over zee als alle mensen aan boord van het schip op mysterieuze wijze afgeslacht worden. Veertig jaar later duikt het spookschip opeens weer op. Een groep bergers onder leiding van Sean Murphey (Gabriel Byrne) gaan aan boord van het schip maar ontdekken al snel dat het er niet helemaal pluis is. Ze hebben echter één groot probleem; de boot verlaten lijkt namelijk niet meer mogelijk.

ghost ship 1

Ghost Ship was de tweede en tot op heden laatste film die door Steven Beck werd geregisseerd. In 2001 had de Amerikaanse filmmaker al naam gemaakt met de horrorfilm Thir13en Ghosts. Beck begon zijn loopbaan in Hollywood met het maken van reclamespotjes voor onder meer Gatorade, McDonalds en Chevrolet. Daarna ging hij aan de slag bij Industrial Light and Magic, waar hij special effects verzorgde in de films Indiana Jones and the Last Crusade, The Abyss en The Hunt For Red October.

ghost ship 2

Met Ghost Ship leverde hij een rolprent af die meer dan eens deed denken aan de klassiekers uit de zeventiger jaren, waarin de gebeurtenissen zich ook op een schip afspeelden.

Euthanasiearts Tuitjenhorn handelde 'buitensporig'

De huisarts uit Tuitjenhorn die afgelopen maand zelfmoord pleegde nadat een strafrechtelijk onderzoek naar hem was ingesteld, handelde 'buitensporig en bewust normoverschrijdend'. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van een brief van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam aan alle aangesloten huisartsen.

De 58-jarige huisarts werd op non-actief gesteld omdat hij in strijd met de wet zou hebben gehandeld bij een euthanasie. De man zou een 59-jarige kankerpatiënt op zijn sterfbed een dosis morfine hebben toegediend.

De zaak kwam begin oktober aan het licht toen een co-assistente van het AMC, die bij het overlijden van de patiënt aanwezig was, vraagtekens zette bij de gang van zaken. Volgens de richtlijnen zou een arts niet zoveel morfine mogen toedienen dat een patiënt overlijdt. Na de melding van de co-assistente werd de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ingelicht, zonder de huisarts op de hoogte te stellen.

Huisartsen reageerden naar aanleiding van de zaak verontrust. Sommigen stopten zelfs de begeleiding van nieuwe co-assistenten van het AMC. Het ziekenhuis stuurde daarop een brief om het vertrouwen terug te winnen, aldus de Volkskrant.

"Deze casus heeft niets te maken met palliatieve sedatie, noch met het gebruik van morfine bij een benauwde en terminaal zieke patiënt", zo staat in de brief. "In deze casus was sprake van dusdanig buitensporig en bewust normoverschrijdend handelen dat het OM onmiddellijk heeft ingegrepen."

Volgens het AMC is bewust geen contact opgenomen met de huisarts om te voorkomen dat hij bewijs zou vernietigen.

'Burger moet stem krijgen in rechtszaak'

Burgers zouden een rol moeten krijgen in de rechtspraak. Daarvoor pleit rechter Wouter van den Bergh, tot vorige week vice-president bij de Amsterdamse rechtbank, dinsdag in Trouw. Hij wil dat de juryrechtspraak, waarin een groep burgers zich over de schuldvraag van een verdachte buigt wordt ingevoerd in Nederland.

"Het is voor mij onbestaanbaar dat in onze staatsinrichting twee van de drie machten - de wetgevende en de uitvoerende macht - verregaand zijn gedemocratiseerd, maar de derde, de rechtspraak, in het geheel niet", zo stelt Van den Berg in de krant. Burgers zouden in eerste instantie een stem moeten krijgen in zaken rond zware levensdelicten, vindt Van den Bergh.

Jury- of lekenrechtspraak is in andere landen een begrip. Ook in Nederland functioneerde het systeem enige tijd tijdens de Franse overheersing begin negentiende eeuw. Nederland schafte het in 1816 af, maar België stelde na de onafhankelijkheid de lekenrechtspraak opnieuw in.

In 2006 pleitte LPF-Kamerlid Joost Eerdmans nog voor de invoering van lekenrechtspraak. Het voorstel van Eerdmans haalde het echter niet. Volgens toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) was er geen enkel bewijs dat de rechtspraak er baat bij zou hebben.

BKR ziet minder nieuwe wanbetalers hypotheek

Het aantal mensen dat problemen heeft met het betalen van de hypotheek neemt nog steeds toe. De stijging tussen april en september dit jaar lag echter minder hoog dan in de zes maanden daarvoor. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde hypotheekbarometer van schuldenadministratiebureau BKR.

In de periode april-september kwamen er 9.924 consumenten bij met een betalingsachterstand op hun hypotheek. Dat is een toename van 12,1 procent. In de zes maanden voor 1 april bedroeg die toename 13,2 procent. In de afgelopen twee jaar versnelde de stijging van het aantal achterstanden steeds, stelt het BKR.

Volgens het schuldenadministratiebureau is het echter nog te vroeg om nu te spreken van een trendbreuk. "Het zou het begin van een positieve ontwikkeling kunnen zijn, maar het totaal aantal consumenten met een betalingsachterstand op de hypotheek groeit nog steeds", constateert directeur Peter van den Bosch.

Op 1 oktober hadden in totaal 91.812 consumenten een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen op hun hypotheek. Dan registreert het BKR het als een betalingsachterstand. Pas als de achterstand volledig is ingelopen verdwijnt de wanbetaler uit de administratie van het BKR.

SpongeBob verstoort kerkhof

In de Amerikaanse staat Ohio heft SpongeBob de tongen flink losgemaakt. De tekenfilmheld staat daar tweemaal bij het graf van een jonge vrouw. Volgens de beheerder van het Spring Grove-kerkhof in Cincinnati past de gele spons echter niet op de begraafplaats.

Kimberly Walker is onlangs ter aarde besteld. De 22-jarige Irak-veterane liet het leven na te zijn doodgeschoten door vermoedelijk haar viend. Op 10 oktober kwamen de twee SpongeBob-figuurtjes het graf luister bij zetten.

De grafsteen, die omgerekend zo'n 10.000 euro heeft gekost, past perfect bij Walker. Bij leven was ze een groot fan van het tekenfilmkarakter. Volgens begraafplaatsbaas Gary Freytag heeft men destijds geblunderd tijdens het verlenen van toestemming voor plaatsing.

De twee SpongeBob-beelden, die Walker en haar tweelingzus uitbeelden, storen met het 'historische, landschappelijke karakter van het kerkhof'. De directie zal met de familie overleggen wat er nu moet gebeuren. Alle kosten komen voor rekening van de directie van de begraafplaats.

SpongeBob blijft een baas!

'CBR sluit locaties en stopt met klassikale toets'

Het CBR gaat tien van zijn dertig examenlocaties sluiten. Dat hangt samen met de overstap naar individuele theorie-examens die het klassikale examen vanaf volgend jaar vervangen. Daarvoor zijn minder examencentra nodig. In 2018 moet een derde zijn deuren hebben gesloten. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van een intern document van het CBR.

Toekomstige kandidaten voor het theorie-examen kunnen hun eigen tempo bepalen. Er is geen tijdslimiet van een paar seconden per vraag. Het examen wordt afgenomen achter een computer.

De theorie-examencentra moeten voor tien miljoen euro worden verbouwd. De vestigingen die worden gesloten zijn locaties die nu maar voor een of twee dagen per week open zijn. De meeste praktijkexamencentra blijven wel open. Alleen de vestigingen in Lichtenvoorde, Doetinchem, Zutphen en Schalkhaar worden samengevoegd tot twee.

Ruim een op zeven te maken met geweld in sport

Van de Nederlanders tussen de 15 en 80 jaar heeft in een jaar tijd vijftien procent te maken gehad met geweld in de sport, hetzij als slachtoffer, hetzij als getuige. Het gaat om sporters zelf, maar ook om scheidsrechters, trainers, begeleiders en toeschouwers. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

Volgens de organisatie die zich bezighoudt met veiligheid in brede zin, ligt de sleutel voor het terugdringen van geweld bij de toeschouwers. Supporters en ouders van sporters kunnen volgens VeiligheidNL een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen en uitbannen van geweld op en om het veld. "Het zijn deze veertigers die de sociale norm binnen en buiten de lijnen bepalen", staat in een verklaring.

Op het sportveld werden 1,3 miljoen mensen geconfronteerd met verbaal geweld en 900.000 met fysiek geweld. Daarvan is veertig procent ouder of verzorger van een sporter, of supporter.

Daarnaast raakten door opzettelijke overtredingen 270.000 sporters gewond, vooral jongeren tot 25 jaar. Opzettelijke overtredingen veroorzaakten zes procent van het totaal aantal sportblessures in 2012.

Derde poging verhoor kunstroofverdachten

In Boekarest moeten dinsdag de verdachten van de Rotterdamse kunstroof opnieuw voor de rechter verschijnen. Twee eerdere zittingen werden verdaagd.

Volgens één van de advocaten, Maria Vasii, is de kans aanzienlijk dat ook deze zitting wordt uitgesteld. Ze vindt dat het strafrechtelijk onderzoek, dat in Roemenië werd gedaan, steken laat vallen. "We willen dat het hele onderzoek opnieuw wordt gedaan, dit keer in Nederland", zei ze maandagavond tegen Novum Nieuws.

De eerste zitting was op 13 augustus, de tweede op 10 september dit jaar. In beide gevallen werd de zaak verdaagd om verschillende vormfouten in het dossier en ontevredenheid van de advocaten over het onderzoek.

Eén van de fouten in het dossier waar de advocaten over vielen was het feit dat de Triton Foundation, eigenaar van de schilderijen, nog steeds als benadeelde partij wordt gezien. Volgens de pleitbezorgers klopt dat niet meer omdat de verzekering de waarde van de schilderijen inmiddels heeft uitbetaald.

Zes verdachten staan terecht voor inbraak, diefstal 'met grote gevolgen' en medeplichtigheid. Hoofdverdachten zijn Radu Dogaru en Adrian Procop, die nog voortvluchtig is. In oktober vorig jaar stalen ze zeven meesterwerken ter waarde van achttien miljoen euro uit museum de Kunsthal in Rotterdam. Ze kunnen een gevangenisstraf tot twintig jaar krijgen.

Van de gestolen schilderijen is nog steeds geen spoor. De kans is groot dat zeker drie van de zeven meesterwerken zijn verbrand in de oven van Olga Dogaru, de moeder van Radu Dogaru, die ook voor de rechter staat voor het vernietigen van belangrijk cultureel erfgoed.

Alles wijst erop dat de advocaten de inhoudelijke behandeling van de zaak zo lang mogelijk willen rekken. Eerder gaven de verdachten aan dat de schilderijen nog in tact zijn, maar dat ze ze alleen willen opgeven als ze in Nederland worden berecht. Bekend is dat straffen in Nederland lager zijn en omstandigheden in de gevangenis beter.

Als de schilderijen worden teruggevonden is mogelijk geen sprake van 'diefstal met grote gevolgen' en kunnen de straffen lager uitvallen.

De zitting begint naar verwachting om 09.00 uur lokale tijd (08.00 uur Nederlandse tijd).

'Droneaanvallen VS schenden internationaal recht'

Amerikaanse luchtaanvallen in Pakistan en Jemen die aan burgers het leven hebben gekost zijn een schending van internationale wetgeving. Dat schrijven mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch in twee rapporten die dinsdag worden gepresenteerd. Volgens HRW hebben de aanvallen in Jemen tot volkswoede geleid die de strijd tegen Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQIP), de lokale afdeling van de terreurbeweging, heeft ondermijnd. Amnesty spreekt in sommige gevallen zelfs van oorlogsmisdaden.

HRW interviewde meer dan negentig mensen over zes droneaanvallen die tussen 2009 en 2013 in Jemen werden uitgevoerd. Bij de luchtaanvallen kwamen 82 mensen om, onder wie ten minste 57 burgers. Bij een van de aanvallen, in september 2012, werd een busje getroffen. Alle twaalf inzittenden werden gedood. De AQAP-leider die het doelwit was van de aanslag was in geen velden of wegen te bekennen.

HRW sprak onder meer ooggetuigen, nabestaanden van slachtoffers van de aanvallen, advocaten en mensenrechtenactivisten. Volgens de organisatie hanteren de Verenigde Staten wellicht een veel te brede definitie van de term 'strijder' bij het uitzoeken van doelwitten. Zo kostte een droneaanval in november 2012 het leven aan iemand die zou rekruteren voor AQAP, hoewel dat volgens het oorlogsrecht onvoldoende rechtvaardiging is voor een aanval.

De zes aanvallen voldeden ook niet aan de Amerikaanse richtlijnen voor gerichte aanvallen die president Barack Obama eerder dit jaar zelf uiteenzette. Obama zei in mei dat de VS alleen aanvallen uitvoeren op mensen van wie 'een acute dreiging uitgaat' en 'als het bijna zeker is dat er geen burgers zullen omkomen of gewond raken'.

Amnesty is in zijn rapport nog een stuk stelliger dan HRW. Volgens Amnesty komen sommige aanvallen mogelijk neer op oorlogsmisdaden en moeten de VS ter verantwoording worden geroepen. De organisatie nam 45 droneaanvallen uit 2012 en 2013 in Noord-Waziristan, het stammengebied in het noordwesten van Pakistan, onder de loep. Naar negen aanvallen deed Amnesty ter plaatse onderzoek.

In juli 2012 kwamen achttien arbeiders, onder wie een 14-jarige jongen, om bij een reeks aanvallen op een dorp bij de grens met Afghanistan, schrijft Amnesty. In oktober 2013 kostte een luchtaanval het leven aan een 68-jarige grootmoeder die groenten stond te plukken. Haar kleinkinderen waren in de buurt toen de vrouw werd getroffen. Volgens Amnesty is er echter geen enkel bewijs dat deze slachtoffers betrokken waren bij de gewapende strijd in Pakistan, of elders.

"We kunnen geen enkele rechtvaardiging ontwaren voor het doden van deze mensen", zegt Amnesty-onderzoeker Mustafa Qadri. "Er zijn reeële dreigingen tegen de VS en hun bondgenoten in de regio en droneaanvallen zijn in sommige gevallen wellicht gerechtvaardigd. Maar het is lastig te geloven dat een groep arbeiders of een oude vrouw omringd door haar kleinkinderen, een bedreiging voor wie dan ook waren, laat staan een acute dreiging voor de Verenigde Staten."

Het wrange is volgens Qadri dat de droneaanvallen een averechts effect hebben. "De onbemande vliegtuigen die de VS boven Pakistan inzetten, boezemen de bevolking in de stammengebieden dezelfde angst in die voorheen alleen uitging van Al-Qaida en de Taliban."

HRW en Amnesty roepen het Amerikaanse Congres op alle aanvallen die in de rapporten beschreven staan te onderzoeken, evenals andere mogelijk onwettige aanvallen. Mensenrechtenschendingen moeten openbaar worden gemaakt en de mensen die verantwoordelijk zijn voor het illegaal doden van burgers moeten worden vervolgd. De internationale gemeenschap moet zich volgens de organisaties eensgezind verzetten tegen aanvallen die het internationaal recht schenden.

Vermist Amersfoorts raadslid dood

Het Amersfoortse PvdA-raadslid Ramón SmitsÁlvarez is maandag dood aangetroffen in een rivier in Spanje. Dat meldde de Spaanse krant La Voz de Galicia dinsdag. Hij zou van een brug zijn gesprongen in Ponte Ulla, in de buurt van Santiago de Compostella.

Maandag aan het eind van de middag zou SmitsÁlvarez hebben gebeld met zijn vrouw in Nederland om haar te zeggen dat hij zich van het leven ging beroven. Hij belde ook de Spaanse politie om te vertellen waar hij was. Agenten konden niet meer voorkomen dat hij van een brug sprong.

Het raadslid verdween donderdag 10 oktober. Die middag is 4000 euro opgenomen van de rekening van de PvdA-fractie in Amersfoort.

Het was de politie in zowel Nederland als Spanje lange tijd een raadsel waar Smits Alvarez was gebleven. Dezelfde Spaanse krant berichtte eerder over een afscheidsbrief. De Spaanse politie heeft vruchteloos gezocht in een appartement in Vilar de Uz in Galicië, in het uiterste noordwesten van Spanje. Ook een onderzoek van een hut nabij de plaats Carballo, waarvan bekend is dat hij er met vrienden wel kwam, leverde niets op, zo meldde de krant.

De politie in Nederland beschouwde de zaak vooralsnog als een vermissing en trok onder meer 20 tips na. De suggestie dat Smits Alvarez 4000 euro van een PvdA-rekening zou hebben meegenomen, behoorde nog niet tot het onderzoek. Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort zei eerder zich "ernstige zorgen" te maken.

FOK! wat een weer... Uiterst zacht, later buien

Hallo! Het gaat vandaag een uiterst zachte dag worden en mogelijk zit er wel een lokaal dagrecord in. Een zwoele zuidelijke stroming voert lucht uit Afrika aan en daar profiteren we vanmiddag optimaal van. In de loop van de avond maakt een 'koufront' een einde aan de warmste lucht. Ik zeg wel koufront, maar na morgen blijft het nog steeds erg zacht. Het is wel even opletten voor de buien van vanavond.

In eerste instantie is er niks aan de hand en is het heerlijk weer met vrij veel zon en wat sluierbewolking. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en uiteindelijk trekken er opnieuw enkele zeer actieve buien het land binnen. De situatie is vergelijkbaar met die van zondagavond. Ook deze keer lijken het zuiden en oosten de grootste kans te maken op forse buien. In het westen en noordwesten kunnen de liefhebbers wederom gaan toekijken hoe de anderen van de taart zitten te smikkelen.

Bijzonder zacht dus vandaag met maxima van 18 tot 22 graden en in het zuidoosten is zelfs 23 graden mogelijk. Daar is er dan ook kans op zware windstoten bij de buien. Elders staat er een matige tot vrij krachtige wind uit het zuid- tot zuidoosten.

Vakantie:  Mijn weerberichten worden vanaf morgen tot en met zondag 3 november waargenomen door een collega-redacteur. Ik ga even op vakantie naar Griekenland en ik zit op maandag 4 november weer op mijn post. Het zachte weer lijkt tot het weekend nog stand te houden, maar daarna lijkt een actieve depressie het roer over te gaan nemen.

In Kos lijkt het de gehele periode zonnig en 22 graden te zijn. Lekker bakken en braden dus.

Fijne dagen en graag tot spreeks op 4 november!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 KoebeestjeGr

Tijdens een heerlijke wandeling kregen de koeien wat gras aangereikt van de dochter van Nikky. Erg schattig! Dit gebeurde in de omgeving van Deurze.

 

 

 

Warmterecord ligt op de loer

Met temperaturen flink boven de twintig graden sneuvelt dinsdag mogelijk een weerrecord. De hoogste temperatuur die tot nu toe op 22 oktober is genoteerd is 22,9 graden. Het kwik stijgt naar verwachting in Limburg tot 23 graden, meldt Weeronline. Normaal gesproken wordt het in deze tijd van het jaar niet warmer dan dertien graden.

Het blijft dinsdag overdag ook droog. In de avond trekt er vanuit het westen bewolking over het land en valt er ook wat regen.

De komende dagen wordt het wat minder warm, maar blijven de maximumtemperaturen hoger dan gebruikelijk. Woensdag kan de temperatuur ook nog boven de twintig uitkomen. Daarna zakt die langzaam maar zeker naar normale waardes.

Oudste Nederlander 111 geworden

De oudste Nederlander, Egbertje Leutscher-De Vries, wordt dinsdag 111 jaar. De hoogbejaarde Drentse viert haar verjaardag met familie en medebewoners van woonzorgcentrum de Molenhof in Havelte. De burgemeester komt langs en de provincie stuurt een gedeputeerde.

Egbertje Leutscher-De Vries werd geboren op 22 oktober 1902.

Dochter Mina Smit legde dinsdag uit dat het feest niet zo uitbundig wordt als vorig jaar toen haar moeder net de oudste inwoner van Nederland was geworden. Volgens Smit gaat het nog steeds goed met haar oude moeder. Ze kan weliswaar niet meer lopen, maar ze beseft goed hoe oud ze dinsdag wordt en dat ze een bijzonder feest viert, vertelde haar dochter.

Oudste Nederlander viert 111e verjaardag
Oudste Nederlander viert 111e verjaardag (Foto: ANP)

VS: alle landen spioneren

De Verenigde Staten hebben laconiek gereageerd op de Franse klachten over Amerikaanse spionagepraktijken. "Alle landen voeren spionageoperaties uit", aldus het Witte Huis maandag.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, maandag in Parijs, liet zich op een zelfde manier uit. Hij liet weten dat hij geen commentaar kan geven op Amerikaanse inlichtingenoperaties, maar zei wel dat "veel landen activiteiten ontplooien om hun burgers de wereld te beschermen".

De Franse krant Le Monde meldde maandag dat de Amerikanen in een maand 70,3 miljoen Franse telefoontjes en miljoenen sms-berichten hebben onderschept. Ze zouden daarbij niet alleen terreurverdachten op het oog hebben gehad, maar ook politici en zakenmensen.

De Franse regering noemde de spionagepraktijken "onacceptabel" en riep de Amerikaanse ambassadeur op het matje.

VS onderzoekt IQ als criterium doodstraf

Het Amerikaanse hooggerechtshof gaat zich buigen over de zaak van een man met een lage intelligentie die 35 jaar geleden twee mensen heeft vermoord en daarvoor de doodstraf kreeg opgelegd. De zaak draait om de vraag of de nu 68-jarige Freddie Lee Hall een verstandelijke handicap heeft of 'zwakbegaafd' moet worden genoemd.

De uitkomst bepaalt of Hall in zijn staat Florida mag worden geëxecuteerd. De man werd in 1978 schuldig bevonden aan moord op een hulpsheriff en een zwangere vrouw. Hij zit al jaren in de dodencel.

Volgens justitie moet de straf worden uitgevoerd, omdat de man 71 punten scoorde op een IQ-test en dus niet verstandelijk gehandicapt zou zijn. Als hijéén punt lager had gescoord, zou hij volgens de staatswet echter niet ter dood gebracht mogen worden.

Hof VS onderzoekt IQ als criterium doodstraf
Hof VS onderzoekt IQ als criterium doodstraf (Foto: ANP)

Belg in coma geslagen om sigaret

Een 29-jarige man is in het Belgische Sint-Niklaas in coma geslagen omdat hij geen sigaretten had voor zijn belagers. Twee mannen spraken hem op de vroege zondagmorgen aan bij het station en eisten een sigaret. Het slachtoffer bood hen zijn shag aan, maar daar namen ze geen genoegen mee, schrijven de Vlaamse kranten Het Laatste Nieuws en de Gazet van Antwerpen dinsdag.

De man stond na een nacht stappen op een taxi te wachten, samen met een 28-jarige andere man. De getuige vertelt in Het Laatste Nieuws dat het slachtoffer nog opmerkte dat in de buurt vast wel een nachtwinkel open zou zijn. Vervolgens werd hij door een van de mannen zo hard geslagen dat hij een schedelbreuk en hersenletsel opliep.

Het gaat inmiddels iets beter met de man, maar het valt nog niet te zeggen of hij blijvend letsel heeft opgelopen. De vader van het slachtoffer omschrijft zijn toestand als "half comateus". De politie is een verdachte op het spoor, maar heeft nog niemand gearresteerd.

Belg in coma geslagen om sigaret
Belg in coma geslagen om sigaret (Foto: ANP)

Obama belt met Hollande over aftaprel

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandagavond gebeld met zijn Franse ambtsgenoot Francois Hollande over de afluisterpraktijken van de NSA. De Amerikaanse veiligheidsdienst tapte in een maand ruim 70,2 miljoen Franse telefoontjes af, tot woede van de Fransen.

Het Witte Huis benadrukt dat sommige recente berichten over de NSA een vertekend beeld geven, maar andere werpen terechte vragen op voor bondgenoten over de inzet van spionage door de VS. Obama zou Hollande hebben gezegd dat de informatievergaringstactieken tegen het licht worden gehouden ' om een goede balans te vinden tussen veiligheid en privacy.

Hollande liet in een verklaring weten dat hij Obama heeft gezegd de NSA-praktijken te veroordelen. Hij noemde ze 'onacceptabel tussen bondgenoten'.

In het artikel van de Franse krant Le Monde staat dat de NSA bepaalde telefoonnummers in de gaten hield en aftapte. Tussen 10 december 2012 en 7 januari 2013 werden van deze nummers 70,3 miljoen telefoontjes afgetapt. Ook werden sms-berichten gescand op bepaalde woorden en, als ze deze woorden bevatten, onderschept

Bosbranden Sydney komen samen

Twee van de drie grote branden bij Sydney, waarvan gevreesd werd dat ze zouden samenkomen, zijn door de brandweer juist aan elkaar gekoppeld. De bewuste koppeling moet een verdere uitgroei tot een megabrand moeten voorkomen. Dat melden Australische media.

Het gaat om grote branden bij de State Mine en bij Mount Victoria. De brandweer hoopt dat hiermee het gevaar van een koppeling met een andere grote brand, bij Springwood, wordt ingedamd.

De brandweer in de Australische deelstaat New South Wales liet de branden gecontroleerd samenkomen door tussengelegen gebieden aan te steken. De wind maakte het de brandweer aanvankelijk in de Australische vroege dinsdagochtend lastig, maar daarna werd geprofiteerd van een windstilte.

In New South Wales woeden momenteel 62 branden, waarvan er dertien onbedwingbaar zijn. Sinds zondag is in de deelstaat de noodtoestand van kracht. Dat stelt de nooddiensten in staat mensen verplicht te evacueren en zonodig gas en licht af te sluiten.

Ruud Gullit was nooit echt gelukkig

Ruud Gullit was naar eigen zeggen tot voor kort privé nooit echt gelukkig. "Ik zit nu in een andere fase in mijn leven. Ik ben heel gelukkig", vertelde de ex-voetballer maandagavond in Derksen &. "Dat is een heerlijk gevoel."

De 51-jarige Gullit is sinds eind vorig jaar gelukkig met de Mexicaanse Margaritha 'Maggie' Jimenez, die volgens hem veel te maken heeft met zijn onlangs gevonden geluk. "Dat ik privé nooit echt gelukkig ben geweest, schuif ik op niemand af", vertelde Gullit, die zijn scheiding van Estelle Cruijff nog steeds aan het afhandelen is. "Ik heb zelf mijn eigen keuzes gemaakt."

Gullit vertelde dat hij er na trainingen geregeld tegenop zag om naar huis te gaan. Of dat tijdens zijn huwelijk met Cruijff was, liet de ex-voetballer in het midden. Gullit en Cruijff trouwden in 2000, dat was zijn derde huwelijk.

Dat zijn relatie met en scheiding van Cruijff zoveel media-aandacht opleverden, blijft raar voor Gullit. "Het blijft altijd vervelend, je went er nooit aan. Je probeert dingen binnenskamers op te lossen, maar dat gaat niet."

Zelf heeft Gullit, tot zijn eigen verbazing, nauwelijks moeite met de vele aandacht voor zijn privéleven. "Maar het is veel vervelender voor de omgeving. Je kinderen hebben er wel last van, en je moeder en je familieleden. Ik ben vaak meer bezig met hen meer op hun gemak stellen dan mezelf. Ik kom vaak niet eens aan mezelf toe."

Gullit heeft zich neergelegd bij de belangstelling voor zijn privéleven. "Als je weet dat het niet kan zonder, maak er dan gebruik van. Maar dan wel op een goede manier en niet om alleen maar vuil te spuien."

Meer vrouwen in hoger management

Het aandeel van vrouwen in het hogere management is vorig jaar licht gestegen, van 20 naar 21 procent. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van eigen onderzoek. Een jaar eerder stond de aanwas van vrouwen op de niveaus net onder de top nog stil.

De lichte groei is goed nieuws met het oog op het nieuwe wettelijke streefcijfer dat voorschrijft dat in 2016 dertig procent van de raden van bestuur uit vrouwen moet bestaan. Dat is lastig als de laag daar net onder, die de kandidaten levert, dat percentage zelf nog niet eens haalt. Van de 35 door de Volkskrant onderzochte bedrijven halen er vier nu de norm al.

Uitgever Reed Elsevier doet het het best. Bijna de helft van het hogere management is daar vrouw. Ook vastgoedbedrijf Unibail Rodamco, Randstad en Ahold doen het goed. Chipmachinefabrikant ASML scoren het slechtst, maar ook baggeraar Boskalis en technisch dienstverlener Imtech vallen in het onderzoek op in negatieve zin.

Kamer legt JSF-top op de barbecue

De defensiespecialisten in de Tweede Kamer hebben maandagavond in de Verenigde Staten de verantwoordelijken voor de Joint Strike Fighter (JSF) stevig ondervraagd. Dat zei delegatieleider en VVD-Kamerlid Han ten Broeke na afloop van de eerste dag van het werkbezoek. "Alle gevoelige onderwerpen zijn besproken."

De Kamerleden kregen volgens Ten Broeke de gelegenheid om alle moeilijke punten van het pijndossier te bespreken met onder meer bouwer Lockheed Martin en generaal Christopher Bogdan, maar over de uitkomsten daarvan kan hij inhoudelijk nog niet veel zeggen. "De gesprekspartners zijn op de barbecue gelegd."

De delegatie heeft onder meer een blik kunnen werpen op de helm van JSF-piloten. Onlangs kwam naar buiten dat de helm, die volledig gecomputeriseerd is, nog niet goed werkt. Volgens Ten Broeke werd een nieuwe versie getoond, maar waren er nog wel wat punten ter verbetering over.

Collega Kamerlid Angelien Eijsink van de PvdA wil ook nog niet uitweiden over de inhoud van de gesprekken. "We hebben heel veel gehoord. Ik wil het allemaal nog even op me laten inwerken."

Het werkbezoek duurt tot zaterdag en is onderdeel van de voorbereiding op een aantal debatten dit najaar. Zo buigt de Kamer zich nog over het besluit van het kabinet de F-16 door de JSF te vervangen.??Tijdens het bezoek wordt verder onder meer gesproken over het gebruik van drones, de NAVO en de Amerikaanse defensiestrategie.

Spong herhaalt verzoek over zaak-Wilders

Advocaat Gerard Spong wil dat de Hoge Raad zich alsnog uitspreekt over de rechtszaak tegen Geert Wilders. Hoewel de zaak in 2011 definitief is afgesloten met vrijspraak op alle punten, moet het hoogste rechtscollege volgens Spong met het oog op de toekomst vaststellen of de PVV-leider zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie en haat zaaien.

De advocaat vertelde maandag in het tv-programma Pauw & Witteman dat hij de procureur-generaal bij de Hoge Raad maandag verzocht heeft cassatie in het belang der wet in te stellen. Dat is een speciale procedure waarin de Hoge Raad achteraf bepaalt of een lagere rechter het recht goed heeft uitgelegd. Tot straf kan zo'n procedure niet leiden. "Maar dan wordt tenminste vastgesteld dat die teksten wel haatzaaiend zijn", motiveerde de advocaat zijn verzoek.

De procureur-generaal wees een soortgelijk verzoek vorig jaar nog af. Spong denkt echter toch een kans te maken door een onlangs verschenen rapport van de Raad van Europa, waarin gesteld wordt dat Nederland niet genoeg tegen racisme doet. "Met dit rapport in de hand dacht ik: ik probeer het gewoon nog een keer", aldus Spong.


Spong bij Pauw & Witteman (vanaf 6:14)

Greenpeace vertrouwt op Zeerechttribunaal

Greenpeace is 'heel blij' dat Nederland naar het Internationale Zeerechttribunaal stapt om de Arctic Sunrise en zijn bemanning vrij te krijgen. De actieorganisatie gaat ervan uit dat het 'recht zal zegevieren', zegt een woordvoerder maandag.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) kondigde de stap naar het tribunaal in Hamburg maandagmiddag aan. Nederland startte twee weken geleden al een arbitrageprocedure op grond van het Zeerechtverdrag. Als onderdeel van deze procedure had Rusland tot maandag de tijd om tegemoet te komen aan de Nederlandse eisen. Dat gebeurde echter niet.

De activisten, onder wie twee Nederlanders, zitten sinds een maand in de cel in Moermansk. Naar verwachting volgt binnen twee à drie weken een zitting waar Nederland en Rusland hun zaak kunnen bepleiten. Greenpeace is positief over de uitkomst. "De opvarenden zijn aangeklaagd voor piraterij maar daar is gewoon geen sprake van", aldus de zegsvrouw.

Obama: 'gefrustreerd' over problemen met zorgwet

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag gezegd dat er geen excuus is voor de computerproblemen waar de online marktplaatsen van zijn nieuwe zorgwet mee kampen. Hij zei er echter vertrouwen in te hebben dat de problemen worden opgelost.

De online marktplaatsen, waar burgers een zorgverzekering kunnen uitzoeken en afsluiten, werden 1 oktober geïntroduceerd. Sindsdien kampen de websites echter met allerlei problemen. Een deel van de problemen werd veroorzaakt doordat de websites overbelast raakten. De regering heeft echter ook toegegeven dat er fouten in de software zitten.

"We moeten er geen doekjes om winden", zei Obama. "Niemand is gefrustreerder dan ik." De regering zet volgens de president alles op alles om de problemen bij websites te verhelpen. Hij garandeerde dat iedereen die een verzekering wil afsluiten dat uiteindelijk ook kan doen.

Ophef over Zwarte Piet gaat aan Curaçao voorbij

Zwarte Piet wordt voorlopig niet verbannen uit Curaçao. De geplande intocht van Sinterklaas op 16 november op het eiland gaat gewoon door, compleet met Zwarte Pieten. Curaçao is bekend met de discussie over of Zwarte Piet racisme is die Curaçaoënaar Quincy Gario is begonnen in Nederland. Maar de controverse lijkt op Curaçao niet aan te slaan.

Het organiserend comité, de Stichting Voor Onze Kinderen zet al twee jaar een aantal regenboogpieten in bij de intocht. Naast gele, rode, paarse en groene pieten zijn er ook 'gewoon' zwarte pieten. Die zijn overigens wel in de meerderheid.

Solange Trinidad, voorzitter van de Stichting zegt dat de discussie wel bestaat op het eiland, maar voegt daaraan toe dat 'we nog lang niet toe zijn aan een racistische zwarte piet'.

Twee jaar geleden hing er tijdens de intocht wel een spandoek met de tekst 'Piet is racisme' van Quincy Gario; in het Papiaments, de taal van Curaçao. Het spandoek hing aan de overkant van de 150 meter brede baai in Willemstad, zodat het bijna iedereen ontging.

De intocht wordt betaald door de overheid. Regeringspartij Pueblo Soberano, de partij van de vermoorde politicus Helmin Wiels vond in 2010 nog dat Sinterklaas een koloniaal geïmporteerd feestje van Nederlanders was. De huidige regering, met opnieuw Pueblo Soberano, mengt zich vooralsnog niet in de discussie.

'Rafael en Sabia verwachten kind'

Rafael van der Vaart en Sabia Engizek verwachten een kindje. Dat schrijft de Duitse boulevardkrant Bild maandag.

Het gerucht dat Sabia, de voormalige beste vriendin van Rafaels ex Sylvie, in verwachting is van de voetballer ging al enige tijd. Rafael kreeg met Sylvie een zoon, de 7-jarige Damián. Sabia hield twee kinderen over aan haar huwelijk met voetballer Khalid Boulahrouz.

Begin dit jaar werd bekend dat het huwelijk van Sylvie en Rafael op de klippen is gelopen. In het voorjaar werd duidelijk dat de voetballer samen is met Sabia. Laatstgenoemde liet vervolgens weten dat Sylvie tijdens haar huwelijk de voetballer regelmatig bedroog.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.