LeMond: "Armstrong verdient gevangenisstraf"

Drievoudig Tour de Francewinnaar Greg LeMond heeft gisteravond op CNN flink uitgehaald naar dopingzondaar Lance Armstrong. "Wat hij gedaan heeft, is geen sportieve inbreuk. Dat is een criminele daad en daarvoor verdient hij een gevangenisstraf", aldus LeMond.

"Er was bij Armstrong sprake van georganiseerde maffiapraktijken", ging LeMond verder. "Hij heeft geprobeerd om mensen kapot te maken."

Daarnaast plaatste de Amerikaan ook vraagtekens bij de atleet Armstrong. "Ik ken zijn fysieke capaciteiten. Als hij clean zou geweest zijn in de Tour en alle andere renners zouden ook zonder verboden middelen gereden hebben, dan zou hij maximaal in de top-30 geëindigd zijn. Hij is niet in staat om de Ronde van Frankrijk te winnen, zelfs niet om in de top-5 te finishen", besloot LeMond.

In januari van dit jaar bekende Armstrong in een interview met Oprah Winfrey dat hij jarenlang doping heeft gebruikt. In oktober 2012 moest Armstrong al zijn zeven Tourzeges inleveren. De Amerikaan werd ook voor het leven geschorst na het onderzoek van het Amerikaanse Antidopingagentschap USADA.