Sukkelseks en jihadganger in Dikke van Dale

anoniem_22072019025900

Selfie, shishapen, gamechanger, sukkelseks: het zijn allemaal woorden die dit jaar in de Dikke Van Dale terecht zijn gekomen. Het woordenboek presenteerde dinsdag een lijst met nieuwe woorden, die taalpuristen de wenkbrauwen ongetwijfeld zal doen fronsen.

Net als voorgaande jaren zijn veel woorden uit het Engels in het woordenboek opgenomen. Storytelling, shinen, pinpointen, factchecken, mindfuck en zelfs wazzup staan allemaal in de Dikke Van Dale. Ook de technologische ontwikkeling zorgt voor veel nieuwe woorden, zoals phablet, 3D-printer, bitcoin en dataroaming.

Ook het politieke discours komt terug in het woordenboek. Het door premier Mark Rutte (VVD) vaak aangehaalde woord geluksmachine, maar ook samenredzaamheid en jihadganger staan allemaal in de Van Dale.

De nieuwe woorden staan voorlopig alleen in de digitale versie van de Van Dale. Overigens is een selfie een 'fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op socialenetwerksites en is sukkelseks 'seks die niet gericht is op het leveren van seksuele topprestaties'.

Een geluksmachine is een 'denkbeeldige machine die alle mensen gelukkig kan maken', met als voorbeeldzin de liberale mantra van Rutte: "De overheid is geen geluksmachine."