Winterbanden zijn ON-ZIN

Ieder jaar verbaas ik me weer over hoeveel mensen winterbanden onder hun auto doen. Collega’s, buren, zelfs in mijn eigen vriendenkring kom ik ze tegen. De overeenkomst? Deze mensen hebben allemaal een steekje los. Winterbanden zijn als de muziek van Ilse de Lange. Of Kane. Als het er niet was, zou je het geen seconde missen.

Ik moet altijd erg lachen als de voordelen van winterbanden op tafel komen. Vooral deze vind ik hilarisch: 'Als u winterbanden gebruikt, slijten in die periode uw zomerbanden niet.' Mensen die dat echt vinden, kopen vast alles dubbel en hebben ook twee partners. 'Want als ik vaker buiten de deur neuk, gaat mijn huwelijk minder snel vervelen.'

Een ander voordeel van winterbanden zou zijn dat je harder kunt rijden in de sneeuw. Dat klopt. Als ik met sneeuw op de snelweg zit, word ik vaak ingehaald. Die mensen zijn zeker vijf minuten eerder thuis dan ik. Als ze tenminste niet tegen de vangrail klappen omdat hun winterbanden ze een vals gevoel van veiligheid geven. Laat mij tijdens die paar sneeuwdagen maar lekker als een omaatje rijden.

Deze hoor ik ook vaak: 'Als je geen winterbanden hebt, glij je in de winter alle kanten op.' Maar als dat echt zo is, kun je gewoon niet autorijden. Bij sneeuw moet je je aanpassen aan de omstandigheden. Rustig door de bochten, afstand houden, snelheid omlaag, eerder remmen. Wist je trouwens dat veel winterbanden tijdens een nat wegdek minder grip hebben dan gewone banden? En wat doet het vaker in Nederland: regenen of sneeuwen?

Winterbanden in Nederland zijn net zo nodig als korte broeken op de Noordpool. Heb je toch vier van die krengen in de garage liggen? Dan ben je een sukkel die blijkbaar gevoelig is voor marketingtrucjes van de bandenfabrikanten. Mijn tip voor de winter: verkoop dat onzinnige rubber en ga met dat geld wat nuttigs doen.