Spong herhaalt verzoek over zaak-Wilders

Redactie

Advocaat Gerard Spong wil dat de Hoge Raad zich alsnog uitspreekt over de rechtszaak tegen Geert Wilders. Hoewel de zaak in 2011 definitief is afgesloten met vrijspraak op alle punten, moet het hoogste rechtscollege volgens Spong met het oog op de toekomst vaststellen of de PVV-leider zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie en haat zaaien.

De advocaat vertelde maandag in het tv-programma Pauw & Witteman dat hij de procureur-generaal bij de Hoge Raad maandag verzocht heeft cassatie in het belang der wet in te stellen. Dat is een speciale procedure waarin de Hoge Raad achteraf bepaalt of een lagere rechter het recht goed heeft uitgelegd. Tot straf kan zo'n procedure niet leiden. "Maar dan wordt tenminste vastgesteld dat die teksten wel haatzaaiend zijn", motiveerde de advocaat zijn verzoek.

De procureur-generaal wees een soortgelijk verzoek vorig jaar nog af. Spong denkt echter toch een kans te maken door een onlangs verschenen rapport van de Raad van Europa, waarin gesteld wordt dat Nederland niet genoeg tegen racisme doet. "Met dit rapport in de hand dacht ik: ik probeer het gewoon nog een keer", aldus Spong.


Spong bij Pauw & Witteman (vanaf 6:14)