VS: dooddronen geen oorlogsmisdaad

Redactie

Het Witte Huis ontkent dat de VS met hun droneaanvallen in Pakistan oorlogsmisdaden plegen. Amnesty International suggereert in een eerder verschenen rapport dat het dooddronen van ongewapende terreurverdachten neerkomt op standrechtelijke executie. Washington vindt de aanvallen echter een wettig middel.

Amnesty roept de VS op tot een onderzoek, maar volgens Witte Huis-zegsman Jay Carney zijn de Amerikaanse aanvallen 'in lijn met de wet'. Voordat er tot een droneaanval wordt besloten, moet 'zo goed als zeker' worden vastgesteld of er geen burgers zullen worden gedood, zei hij. Bovendien resulteren andere contraterroristische activiteiten volgens de VS in nog meer burgerslachtoffers en versterken die de positie van degenen die geweld nastreven.

Volgens Carney is er een groot verschil tussen wat de VS onder burgerslachtoffers verstaan en wat sommige groepen zoals Amnesty vaststellen. "Amerikaanse contraterroristische operaties zijn secuur, wettig en effectief." Amnesty zegt echter gevallen te kennen waarbij het 'duidelijk om burgers' gaat.

De Amerikanen zou zich bovendien tegenover nabestaanden in stilzwijgen hullen. Mustafa Qadri van Amesty stelt tegenover Euronews dat zij het recht hebben om van de VS te weten waarom hun naasten zijn gestorven, en is Washington hen tevens compensatie verschuldigd. Qadri zegt tevens dat de aanvallen een averrechts effect hebben.


US drones strikes may constitute war crimes - Euronews