Documentaires en humor op IDFA

Tijdens het IDFA volgende maand zijn in het Amsterdamse theatercafé Toomler documentaires te zien waarin humor en stand-upcomedy centraal staan. Na afloop van de films vinden er Late Night Talkshows plaats met diverse comedians van de Comedytrain, onder wie Jan Jaap van der Wal, Soundos El Ahmadi, Eric van Sauers en Roué Verveer.

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) kijkt verder in De Kleine Komedie naar hoe documentaires zich verhouden tot muziek, fotografie en literatuur. Zo buigt muziekkenner Leo Blokhuis zich met zijn band en actrice en zangeres Ricky Koole over de muziekdocumentaire Muscle Soals. Fotodetective Hans Aarsman geeft een analyse over de documentaire Dust Breeding en leert de bezoeker beter kijken naar luchtfoto's. Daarnaast wordt in drie talkshows met een aantal schrijvers ingegaan op non-fictieliteratuur en documentaire.

Ook staan er 16 muziekdocumentaires op het programma, in onder meer de Melkweg. Na de filmvertoningen zijn er liveoptredens, bijvoorbeeld na de vertoning van Whatever Forever: Douwe Bob, over de gelijknamige singer-songwriter.

De 26e editie van het IDFA begint op 20 november en duurt tot en met 1 december. In totaal beleven tijdens het evenement zo'n 100 documentaires hun wereldpremière.

Documentaires en humor op IDFA
Documentaires en humor op IDFA (Foto: ANP)