[CL] Uitslag Celtic - Ajax

Stefan (sportfreak)

Ajax heeft een dure nederlaag tegen Celtic geleden. Doordat de Amsterdammers de kansen niet afmaakten waren twee momenten van Celtic genoeg voor een 2-1 zege van de Schotten.

Het expiriment met Daley Blind als controlerende middenvelder kreeg in Glasgow geen vervolg, want Christian Poulsen keerde terug in de basis. Dat betekende dat Blind weer op zijn vertrouwde linskbackpositie ging en Nicolai Boilesen op de bank begon. Verder startte Frank de Boer precies hetzelfde als afgelopen weekeinde in Enschede.

De openingsfase van het duel in Glasgow was van beide kanten wat onrustig. Celtic zocht de aanval zoals verwacht met lange passes en ging daarna de strijd om de tweede bal aan. Ajax had kreeg daar na een kwartier spelen steeds meer grip op en kwam langzaamaan in het vertrouwde positiespel. Bij voorzetten vanaf de rechterkant werd Sigthórsson steeds net niet gevonden, maar bij een vrije trap vanaf rechts kreeg Christian Poulsen wel een enorme kans. Viktor Fischer gaf de bal voor en niemand bij Celtic had rekening gehouden met Poulsen die de bal bij de tweede paal op het houtwerk schoot.

In de laatste tien minuten voor rust drong Celtic weer wat aan en dat bleek uiteindelijk ook succesvol voor de ploeg van Neil Lennon. Nadat de ploeg via hoekschoppen het doel van Jasper Cillessen zocht, bleef de bal vlak voor rust in de zestien van Ajax hangen. Anthony Stokes pikte de bal vervolgens op in de hoek van de zestien en werd gevloerd door Stefano Denswil. Scheidsrechter Ivan Bebek wees direct naar de stip en had daar alle reden toe. Stokes ging wellicht makkelijk naar de grond, maar er was zeker contact met Denswil. James Forrest had vervolgens geen probleem om Cillessen vanaf elf meter kansloos te laten.


Na rust wist Ajax wat het moest doen; scoren. Thulani Serero kreeg daartoe ook een enorme mogelijkheid, toen hij slim combineerde met De Jong. De Zuid-Afrikaan kwam oog in oog met Frasier Forster, maar schoot op de doelman. Het bleek een dure misser, want nog geen halve minuut later lag de bal opnieuw achter Cillessen. Nadat Georgios Samaras' schot werd geblokt, kwam de bal bij Beram Kayal. De Israëliër haalde met de binnekant uit en nadat Denswil het schot toucheerde was Cillessen opnieuw kansloos. Ajax deed zichzelf enorm tekort in deze fase, zeker omdat Kolbeinn Sigthórsson iets later ook een grote kans kreeg, maar rakelings naast schoot.


Zo leed Ajax een dure en vooral onnodige nederlaag in Glasgow. Invaller Lasse Schöne redde de eer nog voor de Ajacieden in blessuretijd, maar veel haalde het niet meer uit. Twee momenten van onzorgvuldigheid leidden de goals van Celtic in, terwijl Ajax het zich mag aanrekenen dat er niet eerder werd gescoord. Door de nederlaag tegen de Schotten is de tweede ronde van de Champions League mijlenver weg. Zelfs overwinteren in Europa is in gevaar, dus een zege in Amsterdam over enkele weken op Celtic is bittere noodzaak geworden.