Derde poging verhoor kunstroofverdachten

Redactie

In Boekarest moeten dinsdag de verdachten van de Rotterdamse kunstroof opnieuw voor de rechter verschijnen. Twee eerdere zittingen werden verdaagd.

Volgens één van de advocaten, Maria Vasii, is de kans aanzienlijk dat ook deze zitting wordt uitgesteld. Ze vindt dat het strafrechtelijk onderzoek, dat in Roemenië werd gedaan, steken laat vallen. "We willen dat het hele onderzoek opnieuw wordt gedaan, dit keer in Nederland", zei ze maandagavond tegen Novum Nieuws.

De eerste zitting was op 13 augustus, de tweede op 10 september dit jaar. In beide gevallen werd de zaak verdaagd om verschillende vormfouten in het dossier en ontevredenheid van de advocaten over het onderzoek.

Eén van de fouten in het dossier waar de advocaten over vielen was het feit dat de Triton Foundation, eigenaar van de schilderijen, nog steeds als benadeelde partij wordt gezien. Volgens de pleitbezorgers klopt dat niet meer omdat de verzekering de waarde van de schilderijen inmiddels heeft uitbetaald.

Zes verdachten staan terecht voor inbraak, diefstal 'met grote gevolgen' en medeplichtigheid. Hoofdverdachten zijn Radu Dogaru en Adrian Procop, die nog voortvluchtig is. In oktober vorig jaar stalen ze zeven meesterwerken ter waarde van achttien miljoen euro uit museum de Kunsthal in Rotterdam. Ze kunnen een gevangenisstraf tot twintig jaar krijgen.

Van de gestolen schilderijen is nog steeds geen spoor. De kans is groot dat zeker drie van de zeven meesterwerken zijn verbrand in de oven van Olga Dogaru, de moeder van Radu Dogaru, die ook voor de rechter staat voor het vernietigen van belangrijk cultureel erfgoed.

Alles wijst erop dat de advocaten de inhoudelijke behandeling van de zaak zo lang mogelijk willen rekken. Eerder gaven de verdachten aan dat de schilderijen nog in tact zijn, maar dat ze ze alleen willen opgeven als ze in Nederland worden berecht. Bekend is dat straffen in Nederland lager zijn en omstandigheden in de gevangenis beter.

Als de schilderijen worden teruggevonden is mogelijk geen sprake van 'diefstal met grote gevolgen' en kunnen de straffen lager uitvallen.

De zitting begint naar verwachting om 09.00 uur lokale tijd (08.00 uur Nederlandse tijd).