'Betaalde YouTube-abonnementen deze week'

YouTube lanceert deze week mogelijk een betaald abonnement voor YouTube-kanalen. Dat schrijft de Britse zakenkrant The Financial Times op basis van welingelichte bronnen. Het zou in eerste instantie gaan om een test met vijftig kanalen. In februari liet Google doorschemeren dat gebruikers grofweg twee dollar (1,30 euro) zouden moeten betalen om toegang te krijgen tot bepaalde kanalen.

Volgens trendwatcher Vincent Everts zou de introductie van een abonnement kassa kunnen betekenen voor YouTube. "Consumenten zijn bereid te betalen voor content als het snel en gemakkelijk wordt aangeboden", legt hij uit. Hierbij verwijst Everts onder meer naar muziekdienst Spotify, waarop tien miljoen mensen een betaald abonnement hebben.

Voor de betaalde YouTube-abonnementen ziet Everts vooral ruimte voor bijvoorbeeld op maat gemaakte televisieseries of bestaande videodiensten. "Betaalde videodiensten als Hulu en Netflix kunnen via YouTube hun markt verbreden door kanalen voor verschillende nichemarkten aan te bieden", meent Everts. Muziekkanalen zouden volgens hem minder geschikt zijn omdat die videoclips geen meerwaarde bieden ten opzichte van het bestaande aanbod op YouTube.

De introductie van abonnementen betekent een nieuwe inkomstenbron voor Google en voor partijen die video's maken. Op dit moment wordt er hoofdzakelijk geld verdiend met advertenties. In een beperkt aantal landen is het mogelijk een film tegen betaling te streamen.