Westerwelle: pak antisemitisme aan

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle heeft zich maandag op het Joodse Wereldcongres (WJC) uitgesproken tegen antisemitisme. "Antisemitisme heeft in Berlijn, noch in Boedapest, noch elders in Europa of de wereld een plaats", zei hij. Niet alleen openlijk antisemitisme moet worden aangepakt, ook subtiele gevallen moeten volgens Westerwelle worden bestreden. "Deze strijd gaat ook over het behoud van onze gedeelde waarden, over het behoud van democratie, mensenrechten en de waardigheid van mensen." Hij kreeg een staande ovatie van de aanwezigen.

Het Joodse Wereldcongres duurt drie dagen en heeft plaats in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De organisatie wil door het congres in Hongarije te houden de strijd aanbinden met de toenemende jodenhaat in het land.

Bij het openingsdiner van het congres zondagavond veroordeelde ook de Hongaarse minister-president Viktor Orban antisemitisme. Hij ging echter niet in op enkele antisemitische incidenten die de afgelopen tijd in zijn land plaatshadden en hij zegde geen concrete maatregelen toe.

Westerwelle sprak maandagochtend met Orban, voordat hij zijn opwachting maakte op het WJC. Volgens Westerwelle was het een open gesprek. "De omstandigheden waren echter allesbehalve vriendelijk", zei hij. De minister verwees daarmee naar een betoging van de rechtsextremistische partij Jobbik zaterdag. Daarbij werden antisemitische toespraken en scheldkannonades afgestoken.

"Er zijn absoluut ongewenste ontwikkelingen, daarom moeten we bewust intensief het gesprek met de Hongaarse regering aangaan", aldus Westerwelle. Dat hij al ruim twintig jaar persoonlijk contact heeft met Orban 'is een voordeel, dat ons in staat stelt de dingen bij de naam te noemen'.