Ook maandag toeristen in coffeeshops Maastricht

Coffeeshops in Maastricht zijn ook maandag geopend voor klanten uit het buitenland. Dat laat coffeeshopeigenaar en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) Marc Josemans maandag weten. Zondag openden alle dertien coffeeshops in Maastricht hun deuren ook al voor niet-ingezetenen.

"Vanwege Bevrijdingsdag en berichtgeving in de media leek het voor sommigen om een eenmalige actie te gaan zondag", licht Josemans toe. Dat is niet het geval, benadrukt hij. Josemans, eigenaar van coffeeshop Easy Going, is van plan voorlopig zijn deuren open te houden voor buitenlanders.

Hij laat weten maandag na opening van zijn coffeeshop om 12.00 uur bezoek te verwachten van gemeente of politie. Ook dat nu wel wordt gehandhaafd sluit Josemans niet uit. Zondag, toen naar schatting van de coffeeshophouder in totaal zo'n vijfduizend bezoekers de coffeeshops bezochten, gebeurde dat nog niet.

"Het handhaven is aangekondigd en wij verwachtten het zondag eigenlijk al, maar toen was het Bevrijdingsdag. We wachten nu af wat er gebeurt."

De coffeeshops besloten hun deuren weer te openen nadat de rechtbank in Maastricht vorige week donderdag oordeelde dat de gemeente Easy Going vorig jaar niet had mogen sluiten voor het niet naleven van de regels rond de wietpas. Easy Going had niet-ingezetenen toegelaten in het pand. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) had het besluit volgens de rechtbank echter onvoldoende gemotiveerd.

De gemeente Maastricht wil, net als zondag, niet reageren op de opening van de coffeeshops en eventuele handhavingsmaatregelen.