Beatrix 'blij dat ze emoties onder controle had'

Prinses Beatrix wist wat koning Willem-Alexander over haar ging zeggen tijdens zijn toespraak in de Nieuwe Kerk. "Ze zei: gelukkig dat ik het op voorhand had kunnen lezen, anders had ik mijn emoties niet onder controle kunnen houden", vertelt Geertrui Windels, de vrouw van Europees president Herman Van Rompuy, aan de Vlaamse zender VTM.

Windels woonde de feestelijkheden rondom de inhuldiging van Willem-Alexander bij. Tijdens een receptie na de inhuldiging sprak ze Beatrix over de toespraak van de nieuwe koning. Daarin bedankte Willem-Alexander zijn moeder en roemde hij de manier waarop Beatrix haar ambt uitvoerde. Ook zei hij haar wijsheid en warmte met zich mee te dragen.

Niet alleen Windels vond de feestelijkheden rondom de troonswisseling indrukwekkend, ook de Belgische kroonprins Filip en zijn vrouw Mathilde waren onder de indruk. "Moest dat in België ook zo kunnen, dat zou toch fenomenaal zijn", herinnert Windels zich een uitspraak van de Belgische kroonprins. Filip zou hopen dat hij à la koning Willem-Alexander aan zijn koningschap kan beginnen.

Windels vat het afscheidsdiner van Beatrix, de inhuldiging in de Nieuwe Kerk, de vaartocht op het IJ en afsluitende diner samen als 'een groot feest, zeer relaxed, zeer spontaan'. Ook Willem-Alexander zelf imponeerde Windels. "Het is zo'n reus, hij is wel extreem groot."