[Giro] Dubbelslag Paolini in Marina di Ascea

Peterselieman

Luca Paolini heeft maandag de derde etappe van de Giro gewonnen. In Marina di Ascea kwam de renner van Katusha solo over de streep en hij nam de roze trui over van Sky-renner Salvatore Puccio. Op zestien seconden van Paolini kwam Cadel Evans (BMC) als tweede aan, voor Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp).

Pieter Weening (Orica-Greenedge) en Robert Gesink (Blanco Pro Cycling) vormden de Nederlandse inbreng vooraan. Weening kwam als zesde over de meet, Gesink als tiende.

De etappe werd kleur gegeven door een kopgroep van zeven man. Dirk Bellemakers van Lotto-Belisol was daarin de Nederlandse vertegenwoordiger, maar de Nederlandse formaties Vacansoleil en Argos-Shimano waren ook vertegenwoordigd. Vacansoleil-renner Willem Wauters veroverde zelfs de bergtrui.

De kopgroep pakte maximaal zeven minuten, maar viel op ruim vijftig kilometer van de meet uit elkaar. Na de voorlaatste klim besloot de Italiaan Fabio Taborre (Vini Fantini-Selle Italia) solo verder te gaan en hij reed zijn voormalige medevluchters als snel op ruime achterstand. Het peloton naderde de vluchters op dat moment al snel.

Toen de grote namen op de laatste klim hun tanden lieten zien, was het gedaan met de vlucht. Titelverdediger Hesjedal probeerde twee keer weg te komen, maar werd telkens teruggepakt door een groep met alle favorieten. In de razendsnelle afdaling naar Marina di Ascea werden de nodige risico's genomen. Veel renners vielen of vlogen uit de bocht. Ook Steven Kruijswijk (Blanco) kon de bocht niet houden, waardoor de direct achter hem rijdende Gesink even stil kwam te staan. Hij kon in tegenstelling tot Kruijswijk weer aansluiten bij de favorieten. Dit gold niet voor Michele Scarponi (Lampre-Merida) die ook viel en kostbare tijd inleverde.

Ondertussen had Paolini het hazenpad gekozen. De kopman van Katusha reed iedereen op achterstand en kwam na 212 kilometer solo aan voor zijn eerste ritzege in de Giro.

Uitslag etappe 3

# Coureur Land Team Tijd
1 Luca Paolini ITA KAT 5:43:50
2 Cadel Evans AUS BMC + 0.16
3 Ryder Hesjedal CAN GRS z.t.
4 Mauro Santambrogio ITA VIN z.t.
5 Samuel Sanchez ESP EUS z.t.
6 Giampaolo Caruso ITA KAT z.t.
7 Pieter Weening NED OGE z.t.
8 Bradley Wiggins GBR SKY z.t.
9 Benat Intxausti ESP MOV z.t.
10 Robert Gesink NED BLA z.t.


Stand na etappe 3

# Coureur Land Team Tijd
1 Luca Paolini ITA KAT 9:04:32
2 Bradley Wiggins GBR SKY + 0.17
3 Rigoberto Uran COL SKY z.t.
4 Benat Intxausti ESP MOV + 0.26
5 Vincenzo Nibali ITA AST + 0.31
6 Valerio Agnoli ITA AST z.t.
7 Ryder Hesjedal CAN GRS + 0.34
8 Giampaolo Caruso ITA KAT + 0.36
9 Yury Trofimov RUS KAT z.t.
10 Sergio Luis Henao COL SKY + 0.37
14 Pieter Weening NED OGE + 0.45
15 Robert Gesink NED BLA z.t.