Seedorf pakt eerste titel in Brazilië

Clarence Seedorf heeft zijn eerste titel in Brazilië binnen. De 37-jarige Nederlander won met Botafogo het prestigieuze staatskampioenschap van Rio de Janeiro. In de finale van het tweede deeltoernooi van de titelstrijd was de ploeg met 1-0 te sterk voor Fluminense.

Doordat Botafogo ook al het eerste deeltoernooi had gewonnen, door in maart in de finale Vasco da Gama met 1-0 te verslaan, was een finale niet nodig en kroonde de ploeg zich direct tot winnaar. Seedorf speelt sinds zomer vorig jaar in Brazilië.

Spits Rafael Marques scoorde vijf minuten voor rust de beslissende treffer. Seedorf, die in de tweede helft bij een 1-0 stand nog een penalty via de lat overschoot, was na afloop van de wedstrijd tot tranen toe geroerd. "Het is erg emotioneel. Elke titel heeft zijn eigen emoties, maar ze zijn altijd belangrijk. Net als de inzet, het zweet en de toewijding die ervoor nodig zijn. Ik ben een gelukkig mens."

Voor Botafogo was het de twintigste keer in de historie dat het staatskampioenschap werd gewonnen. De laatste keer deed de ploeg dit in 2010. Van de in totaal negentien duels verloor Botafogo er slechts één. Drie keer speelde ploeg gelijk en vijftien keer werd gewonnen, waarvan de laatste elf duels op rij. Seedorf speelde mee in veertien wedstrijden, waarin hij zeven keer tot scoren kwam

Fluminense, de regerend Braziliaans kampioen, was in de eindstrijd de onderliggende partij. Spits Fred (oud-Olymique Lyon) was afwezig met een blessure, net als Deco (oud-FC Barcelona), die afgelopen week op het gebruik van doping werd betrapt. Twaalfduizend toeschouwers zagen dat Fluminense zonder de twee bepalende spelers niet in staat was Botafogo van de zege te houden.

De winst van Botafogo zorgde voor enthousiaste reacties van de fans. Die reden al toeterend door de stad, met de vlaggen uit het raam. In de loop van de avond verzamelden zich ruim tweeduizend aanhangers bij het clubhuis van Botafogo om daar de titel met het team te vieren.

De spelers feestten een half uur met de fans, waarbij Seedorf tot groot genoegen van de supporters zijn zangtalenten tentoonspreidde en het nummer 'One Love' van Bob Marley zong. "De wereld moet een voorbeeld aan jullie nemen", liet Seedorf zijn waardering blijken aan de fans.