Ook OM in beroep zaak spion

anoniem_22072019025900

Het Openbaar Ministerie gaat, net als Raymond P. zelf, in beroep tegen zijn straf van twaalf jaar, na een eis van vijftien jaar. Eerder maandag werd al bekend dat P. in beroep gaat. De man werd vorige maand veroordeeld wegens het lekken van staatsgeheimen.

Justitie meldt dat het een zogeheten volgappel instelt. Dit wordt ingesteld als de verdachte als eerste in beroep gaat, zo stelt een woordvoerder. Hiermee heeft het Openbaar Ministerie meer ruimte tijdens de rechtszaak dan wanneer het OM niet in beroep zou gaan. Justitie kan hiermee bijvoorbeeld een andere straf eisen.

De rechtbank stelde eerder dat P., een voormalig ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, jarenlang geheime documenten van onder meer de EU en de NAVO verkocht aan een Russisch echtpaar in Duitsland.

Volgens de rechtbank behoorde P. tot een kleine groep spionnen die de Nederlandse staat en zijn bondgenoten ondermijnen. De rechter stelde dat hij moet hebben geweten van de schade die hij aanrichtte. Dat hij toch doorging, heeft hij volgens de rechtbank gedaan om schulden af te betalen en om zich 'een zekere levensstijl' te kunnen veroorloven. De man zou zeker zeventigduizend euro hebben geïncasseerd.