Een cactus voor moeder

Komend weekend is het moederdag. "Oh, goed dat je erover begint, 7sloten. Ik was het al bijna vergeten", hoor ik je nu misschien denken. Normaal gesproken doe ik niet aan moederdag. Die commerciële onzin. Mijn moeder hecht er gelukkig geen waarde aan. Het jaar telt 365 geweldige dagen dat je iets leuks voor je moeder kunt doen. Of kopen.

Wanneer ik vroeger mijn wekelijkse zakgeld kreeg - zo'n twee gulden vijftig - rende ik naar de bloemist aan het einde van de straat. Met de rijksdaalder brandend in mijn handen zocht ik naar een bloemetje of een plantje voor mam. Het enige dat de bloemist voor dat bedrag kon aanbieden, waren kleine cactussen. Wie geeft zijn moeder nou een cactus? Zo'n ding met stekels. Dan moet je wel een enorme hekel hebben aan je moeder. Maar die symboliek kon ik als zesjarig jongetje nog niet bevatten. En dat begreep mijn moeder.

Ze nam de cactus met alle liefde in ontvangst, gaf mij een kus op mijn voorhoofd en zette het plantje op de vensterbank. Naast die andere cactussen. Vervolgens pakte mijn moeder haar portemonnee en gaf mij het geld terug dat ik voor de cactus had neergeteld. "Koop jij maar iets lekkers van je zakgeld", zei ze dan. Dan rende ik weer naar het einde van de straat. Naast de bloemist was een supermarkt. Voor zestig cent kocht ik daar dan een zakje Treets. Je weet wel, M&M's, maar dan lekkerder.

Sinds een halfjaar heb ik een relatie met een lieve dame die zelf moeder is. En je raadt het misschien al: ze is de liefste moeder van de wereld. Ook zij hecht geen waarde aan moederdag. Want liefste moeders van de wereld geven niet om commercie, maar om echte liefde.

Toch reizen we komend weekend af naar schoonmama. Niet omdat het moet, maar het toeval wil dat schoonpapa ook jarig is. 'Onspap' is een 'Mars'-man in hart en nieren. Hij 'ademt' chocola. Niet alleen Mars, maar ook Bounty, Raider en natuurlijk mijn welbekende Treets! Je begrijpt het misschien wel, schoonvader kan bij mij niet meer stuk.

Wat zal ik voor ze kopen? Een cactus? Nee, die periode ben ik nu wel voorbij.