IMF bekritiseert Griekse aanpak belastingontduiking

Griekenland heeft nauwelijks vooruitgang geboekt in het aanpakken van de 'beruchte' belastingontduiking door rijke Grieken. "De rijken en zelfstandigen betalen simpelweg niet hun eerlijke aandeel", stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag in een rapport over het land.

Volgens het IMF komt de rekening van de belastingontduiking bij de gewone Grieken terecht. Zij worden geconfronteerd met forse bezuinigingen en hogere belastingen. Het IMF stelt dat de Griekse regering het probleem inmiddels inziet en wil aanpakken.

Het IMF is daarnaast kritisch over het taboe dat heerst op het ontslaan van ambtenaren. De publieke sector is volgens het IMF nog steeds 'overbemand'. De ambtenaren zijn grotendeels ontzien in een tijd waarin de werkgelegenheid bij bedrijven fors terugliep. De werkloosheid is in Griekenland gestegen tot boven de 25 procent, het hoogste niveau van alle landen in de eurozone.

Het IMF benadrukt echter wel dat Griekenland grote vooruitgang heeft geboekt bij het aanpakken van de economische problemen. Zo slaagt Griekenland er volgens het IMF in om dit jaar het begrotingstekort met tien procentpunt terug te dringen ten opzichte van het begin van de crisis. Het land deed dat terwijl de economie in die tijd met twintig procent kromp.

De Griekse economie krimpt al onafgebroken sinds het begin van de kredietcrisis in 2008. Het land kreeg in totaal 244 miljard euro aan noodleningen toegezegd van de andere landen in de eurozone en van het IMF, onder voorwaarde dat het land forse hervormingen en bezuinigingen doorvoert.

De Europese Commissie was vorige week iets minder pessimistisch over de economische krimp van het land. Die komt dit jaar uit op 4,2 procent, in plaats van de eerder geraamde krimp van 4,4 procent. Volgend jaar zou het land volgens de prognose voor het eerst sinds jaren weer groeien, met 0,6 procent.