Winst Menzis is vervijfvoudigd

Menzis heeft vorig jaar een winst van 215 miljoen euro geboekt. In 2011 bedroeg de winst nog slechts 43,8 miljoen euro. Dat meldt de zorgverzekeraar maandag. Menzis is na CZ al de tweede zorgverzekeraar die de winst vorig jaar ongeveer zag vervijfvoudigen.

Eerder berekende toezichthouder De Nederlandsche Bank al dat zorgverzekeraars vorig jaar gezamenlijk 1,4 miljard euro winst maakten, tegenover een schamele zeshonderd miljoen euro een jaar eerder.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) riep eerder op om de winst te gebruiken om de premies van de zorgverzekering omlaag te brengen. CZ sloot zich bij die uitspraak aan en zei de winst te gebruiken 'om de premie beheersbaar te houden'. Ook Menzis zegt de premies te willen verlagen.

Menzis benadrukt daarnaast echter dat zorgverzekeraars de laatste jaren verplicht zijn geworden om steeds grotere reserves aan te houden. De zorgverzekeraar heeft echter  moeite om dit geld in de zorg te investeren. Daarom roept Menzis op tot de oprichting van een investeringsfonds voor de zorg.

Menzis wil zelf ongeveer honderd tot 150 miljoen euro van de eigen reserves in een dergelijk fonds stoppen, dat in totaal ongeveer een miljard euro groot moet worden. Het investeringsfonds kan bijvoorbeeld geld uitlenen aan ziekenhuizen, nu banken terughoudender zijn geworden in de financiering. Ook moet het geld worden ingezet om de zorg te hervormen.