Oppositie niet tevreden over uitleg Weekers

Redactie

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) moet de Kamer extra informatie geven over de toeslagenfraude. De voltallige oppositie heeft maandag besloten een extra schriftelijke vragenronde te houden. Dat melden de Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Steven van Weyenberg (D66) op Twitter.

D66 wil daarbij meer weten over de 280 gevallen van systematische fraude met toeslagen waarvan Weekers in het feitenrelaas melding maakte. Van Weyenberg is benieuwd om wat voor fraude het daarbij gaat en welke bedragen ermee zijn gemoeid. Omtzigt is 'hogelijk verbaasd' dat hij niets van die 279 andere zaken afwist. Hij vermoedt dat het om heel veel geld gaat, mogelijk tientallen miljoenen. De Bulgarenfraude is kennelijk het topje van de ijsberg, lichtte hij maandag toe bij RTL Z.

De oppositie is verder ontevreden dat Weekers niet ingaat op de beschuldiging van de vakbond Abvakabo, die stelt dat hij al veel langer moet hebben geweten van de fraude. Omtzigt eist alsnog een reactie daarop. De staatssecretaris heeft tot nu toe volgehouden dat hij pas op de hoogte werd gesteld voor de uitzending van het programma Brandpunt op 21 april.

Uit het feitenrelaas over de toeslagenfraude door Bulgaren dat Weekers vrijdagnacht naar de Kamer stuurde, bleek onder meer dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) al in maart op de hoogte was van de fraude. De oppositie toonde zich zaterdag ook al ontevreden over deze brief en eist nu dat Weekers uiterlijk vrijdag met de gevraagde aanvullende informatie komt.

De staatssecretaris moet zich volgende week in de Tweede Kamer verantwoorden voor de toeslagenfraude.