CD: Whitesnake - Made in Japan

dekatophetspek

Op 15 oktober 2011 stonden hardrocklegendes Whitesnake in een uitverkochte Saitama Super Arena in Tokio. Van het concert verscheen bij Frontiers Records onlangs Made In Japan, een prachtige set bestaande uit twee cd's en een dvd.

Whitesnake - Made In Japan

Whitesnake is een Britse hardrockband, die sinds de oprichting in 1978 altijd enorm populair is gebleven in het Verre Oosten. Na Tokyo Bites - met liveopnames uit 1980 - (1994), het akoestische Starkers In Tokyo (1997) en Live In The Shadow Of The Blues (2007) is Made in Japan het vierde album dat Whitesnake in Japan heeft opgenomen. Op 15 oktober 2011 stond de band als hoofdact op het elfde Loud Park Festival in Tokio en maakte audio en video-opnames van dit heftige optreden, die we nu kunnen bekijken en beluisteren op Made in Japan.

Whitesnake is een band die 35 jaar na oprichting nog steeds doet waar ze één van de besten in zijn. De band, bestaande uit zanger David Coverdale (Deep Purple), gitaristen Doug Aldrich (Dio) en Reb Beach (Winger), Bassist Michael Devin (Lynch Mob), drummer Brian Tichy (Ozzy Osbourne) en toetsenist Brian Ruedy (KoRn) speelt ouderwetse hardrock, waarbij we naast een overzicht van een aantal grote hits, ook de nodige solo's te horen krijgen. Made in Japan opent met 'Best Years', de openingstrack van het comeback-album Good to be Bad uit 2008. "You came along like a sun in the night. Took me out of the shadows into the light!" Een fijne opening voor een set die zich laat beluisteren als een soort van greatest hits-overzicht. 'Give Me All Your Love', 'Love Ain't No Stranger', 'Is This Love', 'Here I Go Again', 'Fool for Your Loving' en de knallende bijna 11 minuten durende finale met 'Still of the Night', zijn nummers die elke muziekliefhebber wel kan dromen, maar waar de fans van Whitesnake maar geen genoeg kunnen krijgen.

Naast het oudere werk speelt Whitesnake ook nieuwer werk van het album Forevermore uit 2011 ('Steal Your Heart Away', 'Forevermore' en 'Love Will Set You Free'). Na 'Forevermore' vraagt Coverdale om speciale aandacht voor de heren Aldrich en Beach en gaat in het daaropvolgende 'Six String Showdown' de muzikale strijd los tussen de twee gitaristen, die elkaar met onnavolgbare gitaarsolo's om de oren slaan. Als daarna ook drummer Brian Tichy het beste van zijn kunnen mag tonen in een bijna acht minuten durende drumsolo, worden we er weer eens op onomwonden wijze op gewezen dat Whitesnake nog steeds bij de top van de hedendaagse hardrockscene behoren. Made in Japan is een album die gerust in hetzelfde rijtje als meesterwerken, zoals The Song Remains the Same van Led Zeppelin, de Alive-albums van Kiss en Deep Purple's Made in Japan mag worden gezet.

Loud Park 11

Ware fans van Whitesnake moeten wel voor de Deluxe Edition van het album gaan, aangezien je er dan een tweede cd bij hebt zitten, waarop we de echte pareltjes van de Forevermore-tour kunnen horen. Op de Made in Japan Bonus Audio CD "Sound Check" Versions horen we namelijk een achttal opnames, die bij soundchecks tijdens de Japanse tak van de Forevermore-tour werden opgenomen. Het zijn vooral de akoestische versies van 'Fare Thee Well', 'One Of These Days', 'Good To Be Bad' en 'Tell Me How', die de aanschaf van dit album alleen al meer dan waard maken. Al is het sowieso fijn om de band heerlijk losjes te horen spelen. Liefhebbers van ouderwetse hardrock mogen Made in Japan van Whitesnake in elk geval niet missen.