Alleen Belg of Duitser welkom in coffeeshop

Coffeeshops in Maastricht laten sinds maandag alleen buitenlanders uit België en Duitsland toe. Het zogeheten buurlandcriterium geldt om de verkeersstroom naar Maastricht te beperken, meldt coffeeshopeigenaar en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) Marc Josemans.

"Het is een zelfbeperkende maatregel die door ons aan burgemeester Hoes is toegezegd tijdens onderhandelingen", aldus Josemans. De maatregel, die overigens al in oktober 2011 werd ingevoerd, blijft gelden totdat zeven coffeeshops vanuit het centrum verhuizen naar de stadsgrenzen. Naar verwachting wordt met dit spreidingsplan eind dit jaar gestart.

Daarnaast hebben de coffeeshops afgesproken hun openingstijden aan te passen om overlast tegen te gaan. De shops openen nu op het middaguur en sluiten middernacht. Die maatregel is blijvend, aldus Josemans.

Maandag is het volgens de coffeeshopeigenaar een stuk rustiger dan een dag eerder. Bezoek van gemeente of politie was er rond 14.00 uur nog niet geweest in Josemans' coffeeshop Easy Going. Josemans liet eerder weten maandag rekening te houden met bezoek van handhavers.

Burgemeesters van de Belgische grensgemeenten van Maastricht, Riemst, Lanaken en Voeren, laten maandag in de krant Het Belang van Limburg weten niet blij te zijn met de heropening van de coffeeshops. "Dat de verkoop opnieuw mogelijk wordt is een slechte zaak, want de invoering van de wietpas heeft wel degelijk zijn vruchten afgeworpen", zegt een wereldvreemde of ronduit liegende Marino Keulen, burgemeester van Lanaken.

Mark Vos van Riemst, een verdediger van christelijke normen en waarden, is het daarmee eens. "De overlast was nu een pak minder, dus moet het verbod blijven gelden", zegt hij in de krant. De burgemeesters laten weten controles aan de grens te handhaven.

De coffeeshops besloten zondag hun deuren weer te openen nadat de rechtbank in Maastricht vorige week donderdag oordeelde dat de gemeente Easy Going vorig jaar niet had mogen sluiten voor het niet naleven van de regels rond het domme idee dat 'wietpas' heet. Easy Going had niet-ingezetenen toegelaten in het pand.