FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 februari 2013

Gewonde bij brand op sportcomplex Duiven

Bij een brand op een sportcomplex in het Gelderse Duiven is dinsdagavond een gewonde gevallen. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer.

Het vuur woedde in het clubgebouw van een hengelsportvereniging aan de Westsingel. De brand was snel onder controle. Wel werden de sportvelden waar getraind werd ontruimd vanwege de rook. Het is niet duidelijk hoe groot de schade is.

Trajectcontrole A4 start begin maart

De trajectcontrole op de A4 tussen Leidschendam en Zoeterwoude start op 4 maart. Vanaf die datum worden weggebruikers 24 uur per dag gecontroleerd. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

Het systeem werd in de afgelopen periode getest. Vorige maand liet een woordvoerder al weten dat de controle nog in de eerste helft van dit jaar wordt ingevoerd. Op het stuk snelweg, dat in totaal 4,8 kilometer meet, geldt een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Passerende weggebruikers worden gewaarschuwd met borden.


Trajectcontrole A4 start begin maart (Foto: Novum)

Agent gewond na val van drie meter

Een politieman is dinsdag in Zwolle gewond geraakt toen hij van een ladder viel. De man was op zoek naar een hennepkwekerij op een bedrijventerrein toen het misging. De agent viel van zo'n drie meter hoogte naar beneden, meldt de politie. Hij is met rugletsel in een ziekenhuis opgenomen.

De politie was bezig met een onderzoek naar hennepkwekerijen in Zwolle en had een pand aan de Eiffelstraat op het oog. Op de eerste verdieping was mogelijk een kwekerij aanwezig. Om dat te controleren klom het slachtoffer een ladder op waar hij vervolgens door nog onbekende oorzaak van af viel.

De hennepkwekerij werd overigens pas in een aangrenzend pand gevonden. Volgens de politie stonden er zo'n vijfhonderd planten. Er zijn geen arrestaties verricht.

'Egypte zet smokkeltunnels Gaza blank'

Hamas-bestuurders en smokkelaars in de Gazastrook beschuldigen Egypte ervan tientallen tunnels onder de grens onder water te hebben gezet. Via de tunnels is de economie van de Gazastrook in de afgelopen vijf jaar draaiende gehouden, maar nu lijkt Egypte de smokkeltunnels te willen sluiten om beter zicht te houden op wie en wat er allemaal Gaza binnenkomt. De beleidswijziging volgt op een akkoord met Israël, dat beperkingen op de aanvoer van bouwmateriaal heeft verlicht.

Het onder water zetten van de tunnels is opmerkelijk, omdat Hamas nauwe ideologische banden heeft met de Moslimbroederschap die nu de Egyptische regering domineert. Een adviseur van Hamas-premier Ismail Haniyeh deed een beroep op Egypte om de tunnels in bedrijf te houden totdat de invoerbeperkingen voor Gaza zijn opgeheven.

Een Egyptische legerfunctionaris in de Sinaï zei dat het onder water zetten van de smokkeltunnels meer dan twee weken geleden is begonnen. Tot dusver zijn 'grote hoeveelheden goederen' in beslag genomen, waaronder staal, cement, suiker, fruit en computers, zei hij.

Kim Kardashian neemt het op voor 'ontslagen' zus

Kim Kardashian vindt dat de berichten rond haar zus met een korreltje moeten worden genomen. Het gerucht gaat dat Khloé Kardashian de laan is uitgestuurd als presentatrice van de Amerikaanse X Factor.

"Heel veel mensen zeggen heel veel onjuiste dingen", heeft Kim laten weten aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Volgens haar is er 'waarschijnlijk niks' gebeurd met haar zus.

Volgens TMZ is er inderdaad nog niets bepaald over Khloé's toekomst bij de talentenjacht, maar moet ze zich wel zorgen maken. De realityster is bezig aan haar eerste seizoen als presentatrice van X Factor. Ze doet dat met voormalig Saved by the Bell-acteur Mario Lopez.

NASA contact met ruimtestation even kwijt

De NASA heeft dinsdag enige tijd geen contact gehad met het internationale ruimtestation ISS. Tijdens een update van de computers van het ISS vielen rond 15.45 uur (Nederlandse tijd) alle verbindingen met Houston uit. Om 18.24 uur waren ze hersteld.

Tijdens de storing was alleen boven Rusland radiocontact mogelijk met het grondstation in Moskou, ofwel vijf minuten om het anderhalf uur.

Demba Ba blij met concurrentiestrijd

Demba Ba maakte afgelopen winter een transfer van Newcastle United naar Chelsea en kent een prima start. De spits beseft dat zijn team elke zomer in markt is voor topspitsen.

Demba Ba kent een uitstekende start in Londen, maar weet dat de concurrentie moordend is. Op dit moment lijkt hij de voorkeur te genieten boven Feranando Torres. De Senegalees geniet van de concurrentiestrijd met de Spanjaard en weet dat er in de toekomst zelfs nog meer concurrentie zou kunnen komen.

"Ik zit bij een van de grootste clubs ter wereld en ieder jaar brengen ze een spits binnen. Dat is onderdeel van de voetballerij en dat maakt me een betere speler", vertelt Demba Ba tegenover RMC.

"Ik werk altijd keihard, ik weet dat ik grote dingen kan realiseren. Het helpt me wanneer ze een nieuwe spits contracteren. Ik laat niet over me heen lopen. Ik ben blij dat ik nu speel, want daardoor leer ik van mijn fouten en ontwikkel ik me verder", besluit de fysiek sterke aanvaller zijn verhaal.

'Giro start in 2014 in Ierland'

De Giro gaat in 2014 van start in Ierland. Dat wordt volgens de BBC donderdag officieel bekendgemaakt tijdens een presentatie in Belfast en Dublin. De rittenkoers zou zowel door Ierland als Noord-Ierland rijden tijdens het verblijf op het eiland. Dat verblijf zou van 2 tot en met 4 mei 2014 plaats moeten hebben.

Voor de Giro zou het de eerste keer zijn dat Ierland aan wordt gedaan. De Tour de France ging de Italianen in 1998 al eens voor. La Grande Boucle verbleef ook drie dagen op het eiland, maar kwam niet in Noord-Ierland. De Tour start volgend jaar overigens in het Britse Yorkshire.

[CL] Uitslagen achtste finales (19/02/2013)

Vanavond werden in de Champions League weer twee duels gespeeld in de achtste finale. Arsenal verloor thuis met 1-3 van Bayern München en FC Porto gaat met een 1-0 voorsprong naar Málaga om de terugwedstrijd te spelen.

Arsenal – Bayern München

Bayern, dat startte zonder Arjen Robben, zat in het duel al snel op rozen. Al na zeven minuten schoot Kroos de Duitsers na een 0-1 voorsprong, waarna Müller na een kwart duel de stand verdubbelde door uit de rebound te scoren. Vlak voor rust verzuimde Mankuzic de 0-3 op het bord te zetten door naast te koppen.

Na rust kwam Arsenal even iets onder de druk van Bayern uit en dat leverde direct een goal op via Podolski, die hulp kreeg van keeper Neuer die over de bal heen dook. Daarna golfde het spel over en weer. Kroos zag een bal uit de kruising gehaald worden, terwijl Giroud van dichtbij op Neuer schoot. Het was echter Mandzukic die het duel besliste door een klein kwartier voor tijd de 1-3 te scoren.

Arsenal

1 - 3

Bayern München

 55' Podolski    7' Kroos 
 21' Müller 
 77' Mandzukic 
 
 Gele kaart: Vermaelen, Sagna, Arteta, Podolski, Ramsey (Arsenal), Schweinsteiger, Müller, Lahm (Bayern München)
 
Stadion: Emirates Stadium, Londen
Toeschouwers: 59.974
Arbiter: Odvar Moen (Noo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Szczesny
Sagna
Mertesacker
Koscielny
Vermaelen
Ramsey (Rosicky/71)
Wilshere
Cazorla
Arteta
Podolski (Giroud72)
Walcott
  Neuer
Lahm
v. Buyten
Bonfim Dante
Alaba
Müller
Martinez
Kroos (Luiz Gustavo/73)
Schweinsteiger
Ribéry (Robben/63)
Mandzukic (Gómez/78)


FC Porto - Málaga

Porto had in het eigen stadion het beste van het spel in de eerste helft. Echter resulteerde het alleen in enkele kansjes voor Izmailov en Fernando maar beiden wisten het net niet te vinden. Vlak na rust was het echter wel raak toen Montinho, die randje buitenspel stond, werd vrijgespeeld en de 1-0 binnenschoot.

Na de goal bleef Porto de sterkste in het duel, maar tot grote kansen wist de ploeg niet meer te komen. Málaga bleek onmachtig om aanvallend iets in te brengen.

FC Porto

1 - 0

Málaga

 56' Moutinho    
 
 Gele kaart: Iturra (Málaga)
 
Stadion: Estádio do Dragã, Porto
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Clattenburg (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hélton
Danilo
Otamendi
Mangala
Alex Sandro
González
Fernando
Moutinho
Izamailov (Atsu/70)
Martinez
Varela (J. Rodriguez/58)
  Willy
Sánchez
Demichelis
Weligton
Antunes
Joaquín (Portillo/63)
Toulalan
Iturra (Camacho/78)
Isco
Bapista (Piazón)
Santa Cruz

Sony registreert PlayStation Cloud-domeinen

De domeinengigant Superannuation heeft meerdere domeinnamen naar boven getoverd die wijzen op een PlayStation Cloud service. Sony's Gakai-service heeft domeinnamen geregistreerd voor PlayStation-Cloud.com, PlayStation-Cloud.org, en PS-Cloud.net.

In het begin van 2009 heeft Sony de tademark geregistreerd voor PS Cloud. Kort hierna is er een nep-mockup in de lucht gegaan. Sindsdien hebben we niets meer gehoord, tot deze domeinnamen geregistreerd waren, uiteraard.

Eerder dit jaar is bekendgemaakt dat de volgende PlayStation-console PlayStation 3-games zou streamen, waardoor de klant gebruik zou kunnen maken van de 380 miljoen dollar kostende Gakai-service die Sony opgekocht heeft. Naar verwachting wordt de next-gen PlayStation morgen aangekondigd.

Hackers nemen Apple op de korrel

Dezelfde hackers die eerder Facebook op de korrel namen, hebben computers van Apple aangevallen. Dat heeft de technologiegigant dinsdag bekendgemaakt

Volgens Apple is een klein aantal van computers van medewerkers geïnfiltreerd geweest. De cyberaanval zou uitgevoerd zijn vanuit China. Volgens Apple zijn er geen aanwijzingen dat het de hackers is gelukt om gegevens te stelen.

Het bedrijf brengt een beveiligings-update uit die computers van Apple-gebruikers moet beschermen tegen de schadelijke software die de hackers hebben gebruikt om de systemen binnen te dringen.

Hackers nemen Apple op de korrel
Hackers nemen Apple op de korrel (Foto: ANP)

Gameshows uit de jaren 90

Vroeger, toen het internet nog langzaam was, was de tv het enige medium waar je bewegende beelden van games kon zien. Gammo, Cybernet, GameRush maar ook Power Play waren programma’s waar ik vroeger voor thuis bleef. Daarom kijk ik nu nog steeds naar oude afleveringen van deze gameshows.

Neem bijvoorbeeld het Museum of Art & Digital Entertainment. Die heeft oude beelden van de Amerikaanse show GamePro TV online gezet. Of YouTube, waar je nog steeds beelden van een jonge Martijn Krabbé vindt waar hij samen met Saskia van Rijswijk StreetFighter II speelt. Het was te gênant voor woorden, maar het was wel de eerste keer dat ik bewegende gameplaybeelden zag van spellen die ik nog niet had. Of het programma GameRush, dat na twee jaar het loodje legde. Zonde, want het inspireerde mij wel om naar de Tokyo Game Show te gaan! 

Heb je nog meer oude beelden waarvan je denkt dat FOK!ers deze gezien moet hebben? Post ze dan in de comments!

Eerste testdag Barcelona (19/2/2013)

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste testdag op het circuit van Barcelona. De Duitser was met zijn Mercedes zeven duizendsten sneller dan Kimi Räikkönen in zijn Lotus. Fernando Alonso zorgde voor de derde tijd op de klokken met zijn Ferrari, voor Sebastian Vettel en Pastor Maldonado.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:22.616 -.--- 54
2 K. Räikkönen Lotus 1:22.623 +0.007 44
3 F. Alonso Ferrari 1:22.952 +0.336 110
4 S. Vettel Red Bull Racing 1:22.965 +0.349 66
5 P. Maldonado Williams 1:23.733 +1.117 86
6 D. Ricciardo Toro Rosso 1:23.884 +1.268 73
7 S. Perez McLaren-Mercedes 1:24.124 +1.508 77
8 P. di Resta Force India 1:24.144 +1.528 82
9 E. Gutiérrez Sauber 1:25.124 +2.508 68
10 M. Chilton Marussia 1:26.747 +4.131 65
11 C. Pic Caterham 1:27.534 +4.918 49

Botttas kijkt uit naar racedebuut voor Williams

Er zijn nog zeven testdagen te gaan voordat in Melbourne het licht op groen gaat. Maar Williams-coureur Valtteri Bottas is er klaar voor. De 23-jarige Fin, die vorig jaar nog test en reserve coureur was, kijkt uit naar zijn race debuut in Australië.

"Het is een geweldig gevoel om dit seizoen voor Williams te mogen racen. Het is een grote stap, maar ik heb er erg veel zin in. Ik heb enorm hard getraind, heb veel met de engineers vergaderd en heb ontzettend veel tijd in de simulator doorgebracht. Voor mijn gevoel ben ik er dan ook helemaal klaar voor. We hebben de auto flink weten te verbeteren voor dit seizoen en ik kijk ernaar uit om erachter te komen hoe de nieuwe wagen rijdt. We hebben een druk testprogramma, maar ik kan niet wachten om aan de slag te gaan," aldus Bottas na afloop van de onthulling van de FW35.

Bottas neemt morgen het stuurtje over van Pastor Maldonado.

Willem II'er Piqué onwel op training

Mitchell Piqué is dinsdagmiddag op de training van Willem II onwel geraakt. De 33-jarige verdediger ging ondersteund door ploeggenoten van het veld en is voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Woensdag verwacht de club meer duidelijkheid te kunnen geven over de toestand van Piqué.

Piqué is bezig aan zijn tweede seizoen bij Willem II, dat momenteel laatste staat in de Eredivisie. Na Ajax, FC Twente, Haarlem, RBC, Oss, Cambuur, Excelsior en ADO is de linksback bij de Tilburgers al aan zijn negende club in het Nederlands betaald voetbal toe.

De training van Willem II verliep sowieso verre van voorspoedig. Na het wegvoeren van Piqué moest ook John Feskens het veld verlaten. De assistent-trainer ging tijdens een partijtje door zijn knie.

Tour de France gewoon met 22 teams

De Tour de France zal gewoon bestaan uit 22 ploegen. Dit heeft de organisator ASO bekend gemaakt. Nadat Katasha als negentiende team werd toegevoegd aan de WorldTour liet de UCI weten dat de organisatoren zich moesten inschikken en zelf konden bepalen of ze één ploeg meer aan de koersen lieten meedoen, of één wildcard minder ter beschikking te stellen.

De ASO koos ervoor om bij de Tour één wildcard minder uit te delen, terwijl ze bij Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné wel 23 ploegen mee laten doen. Dit omdat voor beide koersen de wildcards al waren verdeeld en Katusha daar niet bij zat en alsnog moest worden toegevoegd.

Meerkampsters Fransen en Broersen naar EK indoor

Remona Fransen (27) en Nadine Broersen (22) zijn vandaag door de Europese Atletiekfederatie uitgenodigd deel te nemen aan de vijfkamp tijdens de Europese Kampioenschappen indoor. Hun prestaties, geleverd tijdens een meerkampinterland op 27 januari 2013 in het Spaanse Valencia, bleken vandaag dermate goed te zijn dat ze hoog genoeg in de top van de Europese ranglijst van dit indoorseizoen staan om een invitatie te ontvangen.

Fransen won de meerkampinterland in Valencia met een puntentotaal van 4540, Broersen werd tweede met 4436 punten. Op dit moment staan twaalf Nederlandse atleten op de nominatie door de Atletiekunie uitgezonden te worden naar de EK Indoor. Dit toernooi wordt van 1-3 maart 2013 in het Zweedse Göteborg gehouden. Zondag  is de laatste dag dat limieten kunnen worden behaald. 

Contador toch geen getuige in zaak Fuentes

Alberto Contador hoeft toch niet als getuige op te treden in de dopingzaak rond de Spaanse dokter Eufemanio Fuentes. Aanvankelijk zou de wielrenner vrijdag acte de préséance moeten geven, maar de advocaat van de verdachte oud-ploegleider Manolo Saiz liet weten dat Contador niet nodig is.

"Lopende het proces neem ik de beslissingen", zei de advocaat na overleg met Contador en Saiz. "Ik heb hem niet nodig in de rechtszaal." Contador reed vroeger in dienst van Saiz bij Liberty Seguros. De oud-ploegleider staat samen met Fuentes terecht wegens misdaden tegen de volksgezondheid.

Schippers noemt lek IGZ onacceptabel

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vindt het 'volstrekt onacceptabel' dat vertrouwelijke informatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op straat ligt. Dat heeft een woordvoerder dinsdagavond gezegd na berichtgeving hierover van RTL Nieuws.

Volgens de minister is het terecht dat de IGZ hier meteen aangifte van heeft gedaan. Ze wil zo spoedig mogelijk weten hoe het lek is ontstaan. "En vooral: hoe voorkomen kan worden dat dit ooit nog eens gebeurt", aldus de woordvoerder.

RTL Nieuws maakte dinsdag bekend dat het een lijst met medische missers en ongelukken in de zorg in handen heeft. In de lijst staan meldingen over patiënten die door fouten of ongelukken ernstige complicaties hebben opgelopen of zijn overleden. De IGZ liet in een reactie meteen weten aangifte te hebben gedaan.


Schippers noemt lek IGZ onacceptabel (Foto: Novum)

Hakan Sükür: "De club heeft goud in handen"

Hakan Şükür voorziet een gouden toekomst voor Galatasaray, omdat de Turkse topclub zich versterkte met Wesley Sneijder en Didier Drogba.

Hakan Şükür is erg enthousiast over de toekomst van zijn grote liefde Galatasaray. Hierin zullen de twee grote aankopen van deze winter, Didier Drogba en Wesley Sneijder, volgens Şükür een grote rol gaan spelen. "Drogba is echt een topspeler. Ik denk alleen niet dat wij ooit samen hadden kunnen spelen. We zijn teveel dezelfde types."

"Sneijder zal wat meer tijd nodig hebben om in topvorm te komen, omdat hij de laatste maanden weninig gespeeld heeft. Maar ook bij hem zal dat helemaal goed komen. De club heeft goud in handen met deze twee wereldtoppers. Ik wens ze alle succes van de wereld." sprak hij uit tegen Turkse media.

Hakan Şükür speelde zelf tussen 1992 en 2000 en tussen 2003 en 2008 voor de Turkse club en haalde daar veel prijzen binnen, waaronder de UEFA Cup. Hij scoorde 163 doelpunten in 290 duels.

Star Wars Pinball volgende week uit

Zen Studios heeft bekendgemaakt dat Star Wars Pinball vanaf volgende week beschikbaar is voor alle platformen. Android- en iOS-bezitters kunnen het spel als een stand-alone app downloaden, terwijl pc- en console-bezitters het als dlc kunnen binnenhalen.

Dit is het eerste pakket met drie tafels dat verschijnt dat is gebaseerd op Star Wars. In totaal zullen er tien tafels uitkomen. De tafels zijn gebaseerd op Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, Boba Fett en Star Wars: The Clone Wars.

Los is het spel te koop voor Android en iOS, maar wanneer je op Xbox 360 of Windows 8 in het bezit bent van Pinball FX2, op PlayStation 3 en Vita of Mac Zen Pinball 2 of op Android al Zen Pinball gedownload hebt, dan kun je Star Wars als losse tafel kopen.

Vanaf 26 febrauri komt het spel uit op PlayStation 3 en Vita en vanag 27 febrauri op Xbox 360, Mac, Android en iOS.

Vacansoleil met vijf nationaliteiten in Omloop

Vacansoleil-DCM zal zaterdag tijdens Omloop het Nieuwsblad met vijf nationaliteiten aan de start verschijnen. De enige Nederlander in de selectie is Bert-Jan Lindeman. Hij krijgt gezelschap van de Belgen Björn Leukemans, Kris Boeckmans en Frederik Veuchelen, de Spanjaard Juan-Antonio Flecha, de Italianen Marco Marcato en Mirko Selvaggi en de Sloveen Grega Bole.

Leukemans en Flecha zijn de speerpunten van de ploeg. "Die twee mannen moeten de kar trekken en daarachter hebben we een groepje jongere renners met minder ervaring, die we zeker in staat achten om kort te kunnen rijden", aldus manager Dan Luijkx. Flecha (35) eindigde de afgelopen vier seizoenen op het podium in Omloop het Nieuwsblad. Hij won de koers in 2010.

Uitlaten Williams en Caterham niet volgens de regels

De FIA heeft aan Caterham en Williams laten weten dat zij hun uitlaten moeten aanpassen voor ze afreizen naar Melbourne. De internationale autosportbond liet weten dat de uitlaten waar beide teams op dit moment mee testen niet binnen het regelement valt.

Bij Caterham zit er een klein stukje bodywork, dat de luchtstroom beïnvloed om meer downforce te genereren. Bij het team van Williams is het einde van de uitlaat zelfs geheel rond gemaakt.

"Het team heeft vanochtend met de FIA gesproken en dit is wanneer de bond haar standpunt overbracht. Het team hoopt spoedig verder uitleg over het hoe en waarom van deze beslissing, en zal aan de hand daarvan besluiten of we deze oplossing handhaven en verder ontwikkelen richting de eerste race," aldus de reactie van het team van Williams.

De woordvoerder van Caterham reageerde ook: "We blijven meerdere opties evalueren tijdens de wintertests, zoals te doen gebruikelijk in deze tijd van het jaar."

Blizzcon keert terug op 8 en 9 november

Na een jaartje op vakantie geweest te zijn, is besloten dat er in 2013 weer een editie van Blizzcon zal komen. Dit evenement, bekend voor onder andere toernooien zal op 8 en 9 november plaatsvinden.

Het evenement zal plaatsvinden in het Anaheim Convention Center te Anaheim, Californië. Door de afwezigheid vorig jaar zal deze editie uitpaken als 'superspeciaal'. De show van dit jaar zal een behoorlijke inhoud hebben, onder andere panels, toernooien, wedstrijden, merchandise en demo's. Ook zullen de finales van de wereldcompetities World of Warcraft, StarCraft en Diablo gespeeld worden.

De ticketverkoop is nog niet gestart, en er is ook nog geen datum bekend wanneer dit wel zal gaan gebeuren. Hou er rekening mee dat de tickets in 2011 binnen een paar seconden al uitverkocht waren, mocht je willen gaan!

Ex-Sunderland-talent twee jaar geschorst

Lewis Gibbons mag twee jaar geen topsport beoefenen. De voormalige aanvoerder van het belofteteam van Sunderland werd in september vorig jaar betrapt op drugsgebruik.

De Engelse voetbalbond FA heeft de 18-jarige speler voorlopig uit de voetbalwereld verbannen. Sunderland gaf in een eerder stadium al aan niet meer verder te willen met het talent. Bij tests werd ontdekt dat hij cocaïne en cannabis had gebruikt.

De Engelse club hanteert een zero tolerance-beleid wat betreft drugsgebruik en zette daarom per direct een punt achter de samenwerking met Gibbons. The Saints willen daarmee een signaal afgeven naar andere spelers die hopen door te breken in het eerste elftal.

"We hebben de sterkst mogelijke beslissing genomen", laat hoofd opleidingen Ged McNamee weten aan Engelse pers. "Desondanks hebben we de begeleiding nog enige tijd doorgezet. Vooral zijn ouders konden op onze steun rekenen in een tijd die voor hen ongetwijfeld erg moeilijk is geweest."

Knappe zege Sijsling in Memphis

Igor Sijsling is bij het ATP-toernooi van Memphis doorgedrongen tot de tweede ronde. De Amsterdammer was dinsdag in twee sets te sterk voor voormalig toptienspeler Jürgen Melzer: 6-4 en 7-6 (3). In de volgende ronde moet Sijsling opnieuw vol aan de bak. Dan is de als eerste geplaatste Kroaat Martin Cilic zijn tegenstander.

Sijsling, de nummer 71 van de wereld, gaf in de eerste set niets weg op zijn eigen service en had zelf aan één break genoeg. In de tweede set waren er breaks over en weer, waarna Sijsling in de tiebreak alsnog het lot van de 44 plaatsen hoger genoteerde Oostenrijker bezegelde.

Vorige week zorgde Sijsling nog voor een stunt door in Rotterdam Jo-Wilfried Tsonga te verslaan. In de ronde daarna kon hij tegen Martin Klizan aan die prestatie echter geen passend vervolg geven.

Bundesliga wil meer geld uit buitenland

De Duitse voetballiga (DFL) wil dat de Bundesliga meer geld gaat opbrengen in het buitenland. De DFL wil de competitie beter in de markt gaan zetten. De opbrengst van de mediarechten over de grens is momenteel ongeveer elf procent van de totale omzet. Dat percentage zou moeten stijgen naar minimaal vijftien procent. 

"De aanvliegroute die we voor ogen hebben, ligt tussen de 100 en 150 miljoen euro", zei DFL-chef Christian Seifert. "Als het zou lukken de totale kosten van de trainingscentra in de Liga te dekken met inkomsten uit het buitenland, dan lijkt mij dat een voortreffelijke investering."

Tot 2004 leverde de Bundesliga helemaal niets op in het buitenland, in 2005 was dat 12 miljoen euro. "We hebben de succesvolste fase van het Duits voetbal sinds de jaren 70 volkomen aan ons voorbij laten gaan. Daar ondervinden we tot op de dag van vandaag de nadelen van", aldus Seifert.

Bioshock: Infinite is eindelijk gold

Het lange wachten wordt eindelijk beloond: Bioshock Infinite is gold. Dit betekent dat de game af is en binnenkort op cd zal worden gedrukt. Kevin Levine heeft dit zojuist aan het licht gebracht van The Irrational Blog. De game moet 26 maart uitkomen voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows.

“I’m happy to announce that the game has gone gold. What that means is that it has been approved by both Sony and Microsoft (and the PC Gods, natch) to be sent to the manufacturing guys to load up fleets of trucks with BioShock Infinite and be driven to a store near you on March 26.

The total cost of the game was five years, 941 billion Klingon darseks (plus tip), 47 camels, a cranberry flan, and the blood, sweat, and tears of the Irrational Team. Nobody has ever built a game quite like this. It’s a shooter, but a shooter that brings you to very uncomfortable and dangerous places. I can’t demand that you play the game; I can promise you, however, that once you have, it will be an experience you won’t soon forget.”

BioShock Infinite

Uplay wordt uitgebreid met EA en Warner

Ubisoft heeft aangegeven binnenkort enkele titels van EA en Warner toe te voegen aan hun Uplay-service. Daarnaast wil het bedrijf  meer titels gaan uitbrengen via EA's Origin. Een soort van vriendendienst dus. EA helpt Ubisoft en Ubisoft helpt EA. Het is nog niet bekend welke games hieronder vallen.

De Uplay-service is in 2009 begonnen met de launch van Assassin's Creed II. Momenteel heeft de dienst een dikke 50 miljoen gebruikers die games kunnen spelen van 15 partners die een totaal van 30 games leveren. Naast EA en Warner zijn ook SEA, 1C Softworks, bitComposer Games, Bohemia Interactive, Encore Software, Focus Home Interactive, Freebird Games, Iceberg, Nordic Games, Paradox Interactive, Recoil Games, Robot Entertainment, Telltale Games en Torn Banner Studios onderdeel van de dienst.

“We’ve been working on this for some time. We’ve been launching our own Uplay shop, and we wanted to make sure we offer a good experience from the start so we had to work on both the technical setup and all the negotiation with partners, and we thought the timing was good after the release of very strong PC titles from Ubisoft but also from partners.

We are also talking to many more partners, we’re looking into adding more partners to the Uplay shop in the coming weeks and months. So we want to have a broad offer, and we also want to provide another place maybe for some of the indie developers or smaller publishers to get in touch with an audience and we have a pre-launch user base that we think can be also beneficial to these developers and publishers.”


Scheepvaartmuseum verwerft zeldzame globe

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft een zeldzame globe uit 1601 gekocht. De zogenoemde hemelglobe met een diameter van 23 centimeter komt uit een serie waarvan er voor zover bekend slechts vijf van bewaard zijn gebleven. Het is een van de eerste in zijn soort waarop de sterren staan die zichtbaar zijn vanaf het zuidelijk halfrond, meldt het museum dinsdag.

De kleine globe is gemaakt door Jodocus Hondius, een van de belangrijkste globemakers van de Gouden Eeuw. Hondius had zijn informatie van dominee en cartograaf Petrus Plancius. Die had een reeks nieuwe sterren in sterrenbeelden gegroepeerd op basis van informatie van een verkenningsvloot die in 1597 terugkeerde uit Azië. Hondius was de eerste die de sterrenbeelden met namen als Indiaan en Paradijsvogel op een globe graveerde.

Rond 1600 ontstond in Nederland een grote belangstelling voor de wereld buiten Europa. Daarmee explodeerde de vraag naar globes en atlassen, aldus het Scheepvaartmuseum. "Globemakers zoals Hondius en zijn grote concurrent Willem Blaeu wedijverden met elkaar in het maken van steeds grotere en luxueuzere globes met de laatste geografische informatie."

Hemelglobes werden destijds overigens altijd in combinatie met aardglobes gemaakt. Behalve door kooplieden en geleerden werden ze ook gekocht voor schepen, waar ze werden gebruikt voor de navigatie.

Het Scheepvaartmuseum heeft de grootste Nederlandse verzameling globes, vertelt directeur collecties Henk Dessens. De met geld van de Bankgiro Loterij gekochte globe vormt volgens hem een 'unieke aanvulling' op de collectie van het museum. "Met name dankzij het feit dat de globe in heel goede staat verkeert."

De globe is tot en met 7 april te zien in de zaal 'Nieuw in het museum'.


Scheepvaartmuseum verwerft zeldzame globe (Foto: Novum)

Roda en Wielaert uit elkaar na schikking

Roda JC en Gerard Wielaert kunnen de strijdbijl begraven. Via de rechter hebben beide partijen overeenstemming bereikt over de ontbinding van zijn contract.

Wielaert was bij de Limburgers in dienst als technisch directeur, maar werd onlangs op straat gezet door zijn werkgever. Als reden werd opgevoerd dat de arbeidsverhoudingen ernstig verstoord waren.

De vader van Roda-verdediger Rob Wielaert vocht zijn ontslag aan bij de rechter. Die oordeelde dinsdagmiddag dat een terugkeer van de beleidsbepaler onmogelijk was en verzocht beide partijen tot overeenstemming te komen. Dat meldt Dagbald de Limburger.

Dat gebeurde een klein halfuur later. Per 1 april staat Wielaert niet langer op de loonlijst in Kerkrade. Als schadevergoeding toucheert hij een bedrag van 50.000 euro bruto.

Rus weer onderuit in eerste ronde

Arantxa Rus moet nog wat langer blijven wachten op haar eerste overwinning van het seizoen. De Nederlandse, 72e op de wereldranglijst, verloor in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Bogota met 4-6 en 3-6 van Maria-Teresa Torro Flor uit Spanje. Eerder ging het voor Rus ook in Sydney, Auckland en bij de Australian Open al in de eerste ronde mis.

Rus worstelde in de Colombiaanse hoofdstad vooral met haar service. Ze sloeg slechts 32 procent van haar eerste opslag in, produceerde maar liefst 23 dubbele fouten en werd zeven keer gebroken. De Spaanse Torro Flor, de nummer 98 van de wereld, kon zich daardoor vier servicebreaks tegen makkelijk permitteren.

Hivert opnieuw succesvol in Ruta del Sol

Jonathan Hivert heeft na de eerste ook de tweede etappe in de Ruta del Sol gewonnen. De Franse renner van Sojasun bleef na een rit over 194 kilometer Tyler Farrar en Francesco Lasca voor in de sprint. Bauke Mollema kwam in het Spaanse Montilla als zesde over de streep.

Ondanks zijn twee ritzeges is Hivert niet de leider in het algemeen klassement. Die eer is weggelegd voor de Spanjaard Alejandro Valverde, die zondag de proloog van de rittenkoers door Andalusië op zijn naam schreef. Mollema staat op elf seconden derde. De Belg Jurgen Van den Broeck is de nummer twee.

Wehkamp berispt om misleidende slogan

De Reclame Code Commissie heeft Wehkamp op de vingers getikt vanwege een misleidende slogan. De leus 'Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis' kan niet in alle gevallen worden waargemaakt. Dat heeft de Stichting Reclame Code dinsdag bekendgemaakt. Het warenhuis heeft de slogan inmiddels aangepast.

De commissie kreeg een klacht van een bezoeker van de site die zondagmiddag een bestelling wilde doen. Hij ontdekte dat hij zijn bestelling pas op z'n vroegst dinsdag kon ontvangen. Wehkamp kon de slogan daarnaast ook niet altijd waarmaken als een bestelling op vrijdagavond of op zaterdag werd gedaan of als een wettelijk verplichte kredietwaardigheidstoets moet worden gedaan.

Wehkamp heeft naar aanleiding van de klacht toegegeven dat 'in een kleine minderheid van de gevallen' aflevering de volgende dag niet mogelijk is. De aangepaste leus luidt: 'Snel bezorgd, ook 's avonds en op zaterdag'.

Het warenhuis werd in 2009 op de vingers getikt vanwege een soortgelijke reclame. Toen werd in een televisiecommercial gesteld: 'Wat je vandaag bestelt, heb je morgen al in huis.'

PvdA zet vraagtekens bij belastingvoordeel bankiers

De PvdA wil dat bankmedewerkers belasting gaan betalen over hun lage hypotheekrente. Mensen die bij een bank werken kunnen van hun werkgever vaak een hypotheek met een lagere rente krijgen. Kamerleden Henk Nijboer en Ed Groot vermoeden dat de belastingdienst geld misloopt door dit voordeel niet te belasten.

De twee PvdA?ers hebben dinsdag Kamervragen gesteld aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) over deze secundaire arbeidsvoorwaarden van werknemers in de financiële sector. Volgens de twee sociaaldemocraten gaat het over loon in natura, waar in principe gewoon belasting over moet worden betaald.

Het salaris en de gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden in de financiële sector werden eerder deze maand al bekritiseerd door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Volgens de partijgenoot van Nijboer en Groot moeten bankmedewerkers ook 'een bijdrage' leveren, nu de staat miljarden in de banken heeft gestoken. Door die bankensteun zijn veel banen in de sector behouden, stelde de minister.

De Nederlandse Vereniging van Banken zet in de cao-onderhandelingen ook in op versobering van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Vakbonden willen echter niet dat er loon wordt ingeleverd, omdat de werkdruk in de sector de laatste jaren zou zijn toegenomen door ontslagen en reorganisaties.

De PvdA'ers vragen Weekers of het mogelijk is om het hypotheekvoordeel te gaan belasten. Ook vragen zij hoeveel geld de schatkist tot nu heeft misgelopen door de gunstige hypotheekrente niet te belasten.

Morrissey geeft 'vegetarisch' concert in LA

Morrissey geeft op 1 maart het eerste 'vegetarische' concert uit de geschiedenis van het Staples Center in Los Angeles. De eetstalletjes in en rond de arena verkopen uitsluitend vegetarisch voedsel, schrijft entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. McDonald's is op de avond van het concert op verzoek van de zanger gesloten.

Volgens een woordvoerder van Morrissey werd een soortgelijk verzoek door Paul McCartney, die net als Morrissey al jarenlang vegetariër en dierenactivist is, eerder geweigerd. "Ik zie het niet als een overwinning voor mezelf, maar voor de dieren", reageert Morrissey in een verklaring.

Het Staples Center en concertpromoter Goldenvoice doneren een deel van de opbrengsten uit de kaartverkoop aan dierenrechtenorganisatie PETA.

De 53-jarige Morrissey moest onlangs een aantal concerten afzeggen vanwege een maagzweer. Hij hoopt vanaf volgende week dinsdag weer op te treden.


Morrissey geeft 'vegetarisch' concert in LA (Foto: Novum)

Transseksueel krijgt nieuw schooldiploma

Mensen die van geslacht veranderen, kunnen binnenkort een nieuw schooldiploma krijgen. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) heeft de regels veranderd, waardoor dit mogelijk is. Dat heeft hij dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De nieuwe regels gaan ook gelden voor mensen die niet van geslacht zijn veranderd, maar wel hun voor- of achternaam hebben gewijzigd. Ze kunnen de verandering 'in hun persoonlijk leven geheel door laten werken, zonder zich bezwaard te voelen over de achterliggende redenen'. Bij transgenders hoopt Dekker bovendien discriminatie tegen te gaan.

Door de bestaande regels konden scholen in het voortgezet onderwijs geen nieuw diploma verstrekken. Dekker wilde daar verandering in brengen naar aanleiding van de zaak van een transseksueel die in 2001 als vrouw afstudeerde aan de Universiteit van Amsterdam, daarna een geslachtsveranderende operatie onderging en pas na een klacht bij de Commissie Gelijke Behandeling een nieuwe bul kreeg.

Voor transseksuelen is een nieuw schooldiploma gratis. Mensen die zonder geslachtsverandering hun naam hebben gewijzigd, betalen 72 euro.

DiCaprio roept op tegen ivoorhandel in Thailand

Leonardo DiCaprio heeft de Thaise overheid opgeroepen om alle ivoorhandel te verbannen in het land. Dit initiatief maakt deel uit van de wereldwijde campagne tegen de illegale handel.

Het Wereld Natuur Fonds verklaarde vandaag dat DiCaprio een persoonlijke e-mail heeft gestuurd naar zijn vrienden en aanhangers in deze kwestie. Hierin heeft hij ze verzocht om een petitie te tekenen die geadresseerd is aan president Yingluck Shinawatra. In de e-mail roept hij de Thaise overheid op om het voortouw te nemen hierin en de ivoormarkt te sluiten, ter bescherming van de olifant.

Hoewel Thaise wetgeving niet toestaat dat er Afrikaanse slagtanden worden verkocht in het koninkrijk, is de verkoop van het ivoor van inheemse olifanten niet verboden. Activisten beweren dat deze maas in de wet de oorzaak is van de hoeveelheid Afrikaans ivoor wat jaarlijks illegaal wordt geïmporteerd naar Thailand.



Ferry Doedens bedankt voor Richard Gere-status

Ferry Doedens heeft geen behoefte om een Hollywoodster te worden. De 22-jarige acteur bezocht maandagavond de première van de film Arbitrage, waar pers en publiek massaal op af waren gekomen omdat hoofdrolspeler Richard Gere aanwezig was. "Voor mij geen Richard Gere-status", reageerde Doedens voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik heb er wel eens over nagedacht", bekende de acteur. "Stel dat je zo erg bekend bent in Amerika, dan verdien je ten eerste heel erg veel geld, dat is lekker. Maar om nou de hele dag paparazzi achter me aan te hebben en altijd maar in de belangstelling te staan."

De bekendheid die hij als soapster heeft is genoeg voor Doedens. "Met Goede Tijden vind ik het al heftig", aldus de acteur. "Dus als je dan wereldwijd bekend bent. Als ik hetzelfde bij Goede Tijden zou verdienen, zou ik het prima vinden. Maar ik zou niet wereldberoemd hoeven zijn."

Doedens heeft dan ook niet de ambitie om naar het buitenland te gaan voor een internationale carrière als acteur. "Laat mij maar gewoon lekker in Nederland, dat is goed."

John Williams wil nieuwe Star Wars muziek componeren

De man die zich met zijn filmmuziek onsterfelijk maakte voor miljoenen Star Wars fans wereldwijd, is ervan overtuigd dat hij ook gevraagd zal worden voor de komende films. John Williams won een Oscar voor zijn filmmuziek voor Star Wars Episode IV: A New Hope en was ook verantwoordelijk voor de muziek van alle andere films in de Star Wars saga.

In een interview met het John Williams Fan Network tijdens het Young Musicians Event zei de componist: "We gaan zo Star Wars spelen en elke keer als ik het speel, denk ik weer terug aan de eerste keer dat we het speelden tientallen jaren geleden. Ik noch George, of de andere betrokkenen hadden gedacht dat dit zo ver zou gaan. Dat er weer een vervolg zou komen en dat ik de thema's weer zou horen. Nu komen er nieuwe films vanaf 2015, 2016... dus moet ik zorgen dat ik er over een paar jaar weer klaar voor ben. Zodat ik weer kan samenwerken met George."

Het is onduidelijk of Williams zich enkel wil richten op de nieuwe trilogie (episodes VII, VIII en IX) of met zijn uitspraken ook doelt op de spin-offs die Disney recentelijk heeft aangekondigd.

Of J. J. Abrams, de regisseur die in ieder geval Star Wars Episode VII onder handen zal nemen, al afspraken heeft gemaakt met Williams, is nog onbekend.

Naar verwachting komt Star Wars Episode VII in 2015 of 2016 in de bioscoop.

SBS laat Pownews met rust na Saunders-incident

SBS stapt niet naar de rechter vanwege een uitzending van Pownews waarin Dean Saunders het aan de stok kreeg met een verslaggever. Een medewerker van MasMedia, dat het SBS-programma Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans produceert, had gedreigd met een rechtszaak. "We nemen verder geen stappen", zegt een woordvoerder van SBS tegen Novum Nieuws. MasMedia wil zelf niet reageren en verwijst naar SBS.

Pownews zond maandag een interview uit met Dean Saunders in het kader van zijn deelname aan Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans. Verslaggever Jan Versteegh suggereerde daarin dat Saunders' carrière in het slop zit en hij daarom meedoet aan het SBS-programma. "Als mijn carrière in het slop zit, neem ik jouw baantje", reageerde de zanger. "Ik denk dat ik stukken meer dan jij verdien. Met je kutbaantje."

Na het interview sloeg Saunders een dreigende toon aan tegenover Versteegh, zo werd vastgelegd met een verborgen camera. "Je moet wel oppassen met je grote bek. Begrijp je wat ik bedoel?" Een medewerker van MasMedia ging nog een stapje verder. "Als hier ook maar één seconde van uitgezonden wordt, hebben jullie een megarechtszaak aan jullie broek. Heb je dat begrepen? En die ga ik winnen ook."

Toch cel voor wurgen Zeeuw met usb-kabel

Een 27-jarige vrouw uit Eindhoven is in hoger beroep alsnog veroordeeld tot een celstraf voor het wurgen een 36-jarige man uit Vlissingen. De rechtbank had de vrouw nog vrijgesproken. Het gerechtshof in Den Bosch acht echter bewezen dat de vrouw de gehandicapte man in 2010 wurgde met een usb-kabel en legde haar acht jaar cel op.

De vrouw bekende tijdens verhoren meerdere keren het 36-jarige slachtoffer te hebben omgebracht. Later kwam ze daarop terug, zonder uit te leggen waarom. Ze legde vervolgens geen andere verklaring af.

De rechtbank in Middelburg achtte het in 2011 daarom niet uitgesloten dat toenmalige vriend van de vrouw de Zeeuw had omgebracht en sprak de vrouw vrij. Het Openbaar Ministerie ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Tijdens de behandeling in hoger beroep was de advocaat-generaal het opmerkelijk genoeg eens met de rechtbank en vroeg het hof om vrijspraak. Het gerechtshof ging daar echter niet in mee en houdt de vrouw aan de verklaringen waarin ze de verwurging in de nacht van 7 op 8 oktober 2010 heeft bekend.

Rusland stuurt hulpgoederen naar Syrië

Twee Russische vliegtuigen vol hulpgoederen zijn onderweg naar Syrië. Dat heeft het Russische ministerie voor noodsituaties dinsdag bekendgemaakt.

De vliegtuigen zijn onderweg naar de havenstad Latakia, in het noordwesten van Syrië. Russen in Syrië die het land willen verlaten kunnen mee terug vliegen, aldus het ministerie voor noodsituaties.

Het Russische ministerie van defensie zei vier schepen naar de Middellandse Zee te sturen, maar legde geen verband met Syrië. Russische persbureaus meldden echter op basis van bronnen dat de schepen worden uitgezonden voor het geval Russische staatsburgers in de toekomst uit Syrië moeten worden geëvacueerd.

In januari haalde Rusland al 77 staatsburgers weg uit Syrië. De Russen werden met bussen naar buurland Libanon gebracht en vanaf de luchthaven in Beiroet naar Rusland gevlogen. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken heeft meermaals gezegd dat er geen massale evacuatie van Russen op Syrië in de planning staat.

Slachtoffer mishandeling na maanden overleden

Een 34-jarige man uit Geleen die in augustus zwaargewond raakte bij een mishandeling, is alsnog aan zijn verwondingen overleden. De man lag sinds de mishandeling in coma.

Voor de mishandeling zit een 27-jarige kickbokser vast. Hij werd kort na het incident aangehouden. Het Openbaar Ministerie in Limburg verdenkt hem vooralsnog van poging tot moord, meldt een woordvoerder dinsdag. "We bekijken afhankelijk van de sectie of de aanklacht moet worden aangepast."

'Watch Dogs ook naar Wii U'

Grote online winkels hebben een Wii U-versie van Watch Dogs op hun website geplaats, naast de Xbox 360-, PlayStation 3- en pc-edities van het spel. De Wii U-versie staat opgelijst bij Amazon, Best Buy en GameStop.

Enkele dagen geleden verscheen reeds een foto van gelekt promomateriaal voor de game, waaruit bleek dat een release "voor alle consoles" gepland staat. Deze informatie is echter nog steeds speculatie, tot Ubisoft besluit om de platforms officieel bekend te maken.

Watch Dogs (Foto: Ubisoft)

KNVB wil handvest betaald voetbal opnieuw bespreken

De KNVB wil opnieuw om de tafel met de belangenorganisaties die het handvest betaald voetbal hebben ondertekend. De bond heeft tot zijn ongenoegen moeten constateren dat scheidsrechters onder druk worden gezet, terwijl het handvest juist bedoeld was om meer respect op het veld te creëren. De KNVB hoopt met een verhelderend gesprek alle partijen beter op een lijn te krijgen.

In december spraken alle partijen in het Nederlandse profvoetbal af de gedragscode op en langs het veld voortaan beter na te leven. De discussie over de voorbeeldfunctie van het betaald voetbal kwam op gang na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen van de Almeerse club Buitenboys.

Intussen heeft de KNVB moeten constateren dat het tegenovergestelde is gebeurd. "Kaarten worden in twijfel getrokken en de prestaties van onze arbiters staan ter discussie", baalt manager competitiezaken Gijs de Jong. Volgens hem is niet bij iedereen bekend dat de regels hetzelfde zijn gebleven. "Wat voorheen een overtreding was, is nog steeds een overtreding. Het handvest ziet enkel toe op commentaar op de leiding en het vervullen van de voorbeeldfunctie."


KNVB wil handvest betaald voetbal opnieuw bespreken (Foto: Novum)

Fransen ontvoerd in Kameroen

In Kameroen zijn zeven Fransen ontvoerd, onder wie vier kinderen. Dat heeft een bron in de naaste omgeving van de Franse president François Hollande dinsdag gezegd. Een andere Franse bron dicht bij de ambassade in het Afrikaanse land zegt dat de groep waarschijnlijk is ontvoerd naar het noorden van Nigeria.

Of de ontvoering in verband staat met het Franse militaire ingrijpen tegen het oprukken van militante islamisten in Mali is nog onduidelijk. Voor dinsdag werden in de regio al minstens acht Franse staatsburgers gegijzeld.

Grote groep judoka's naar Düsseldorf

Bondscoaches Maarten Arens en Marjolein van Unen hebben in totaal negentien judoka’s geselecteerd voor de Grand Prix Düsseldorf. Guillaume Elmont en Marhinde Verkerk komen voor het eerst sinds de Olympische Spelen weer in actie. Elmont doet dat in zijn nieuwe gewichtsklasse tot 90 kg.

Naast Elmont en Verkerk zullen ook Henk Grol, Dex Elmont, Kim Polling en Anicka van Emden de Duitse tatami betreden. Dit kwartet won twee weken geleden een medaille tijdens de Grand Slam in Parijs.

De volledige selectie
Heren: Jeroen Mooren, Mikos Salminen (-60 kg), Jasper de Jong (-66 kg), Dex Elmont (-73 kg), Neal van de Kamer (-81 kg), Noël van ’t End, Guillaume Elmont (-90 kg), Henk Grol (-100 kg), Grim Vuijsters (+100 kg)

Dames: Birgit Ente, Miranda Wolfslag (-52 kg), Juul Franssen, Carla Grol (-57 kg), Anicka van Emden (-63 kg), Kim Polling (-70 kg), Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk (-78 kg), Carola Uilenhoed, Janine Penders (+78 kg)

Kim Holland even onder de radar

Kim Holland houdt zich even stil over haar geschil met Prometheus. De pornoactrice en -producente en de uitgever hebben ruzie om het boek De Meisjes van Mevrouw De Wit, waarin wordt beweerd dat Holland zaken doet met loverboys.

"Vanaf nu even mediastilte. In gesprek met de uitgever, voorlopig even geen mededelingen", liet ze dinsdagmiddag weten via Twitter. Het doel van Holland is een rectificatie van het 'afschuwelijke verhaal'.

Holland noemde de aantijgingen van schrijfster Patricia Perquin eerder al 'belachelijk' en 'krankzinnig'. Ze liet ook weten dat als openbare excuses uitblijven, ze 'juridische stappen' en 'misschien zelfs aangifte' niet schuwt.

KNVB tevreden met FIFA-switch doellijntechnologie

De KNVB is tevreden dat de FIFA eindelijk overstag is gegaan in de discussie rond doellijntechnologie. De bond zegt al jaren groot voorstander te zijn van het gebruik van elektronische hulpmiddelen. "In iedere sector gaat men met de tijd en de technologische ontwikkelingen mee. Het voetbal kan niet achterblijven, daarom is dit een goede zaak", stelt de KNVB dinsdag in een verklaring.

De wereldvoetbalbond maakte eerder dinsdag bekend technische hulpmiddelen in te voeren tijdens de Confederations Cup komende zomer en een jaar later bij het WK. Beide toernooien worden gespeeld in Brazilië. Een succesvol experiment begin december tijdens het WK voor clubteams lag aan de beslissing van de FIFA ten grondslag.

Volgens de KNVB zal het voetbal aan geloofwaardigheid winnen door het invoeren van doellijntechnologie. "De KNVB is van mening dat het de eerlijkheid van competities en toernooien alleen maar ten goede kan komen en de arbitrage zal ondersteunen bij het maken van de juiste beslissing."

Overigens onderzoekt de KNVB momenteel samen met de Nederlandse clubs wat de mogelijkheden zijn om op korte termijn in Nederland hulpmiddelen op de doellijn te introduceren.

Nieuwe Revu zet Holleeder aan de kant

Weekblad Nieuwe Revu stopt met de columns van Willem Holleeder. Dat liet hoofdredacteur Erik Noomen dinsdag weten. De columns van de bekende topcrimineel leverden niet genoeg op.

De eerste column van Holleeder verscheen in september. Sindsdien deed hij wekelijks verslag van zijn leven. Volgens Noom waren de stukken 'inhoudelijk een succes'. "We vonden de stukken leuk en we zagen de verkoop er ook door stijgen."

Om de tweeduizend euro die het blad wekelijks kwijt was aan de bijdrage van Holleeder, moest echter een bepaald aantal bladen extra worden verkocht. "En dat aantal werd niet bereikt."

Holleeder had een contract van een halfjaar. Als de column leidde tot een hogere oplage zou de samenwerking worden verlengd tot een jaar. Volgens Noomen hebben de twee partijen 'in goed overleg' besloten de samenwerking te beëindigen.

De laatste column van de hand van de topcrimineel, die vorig jaar vrijkwam na zes jaar in de cel te hebben gezeten voor afpersing, verschijnt 6 maart.

Azarenka meldt zich geblesseerd af in Dubai

Victoria Azarenka doet deze week niet mee aan het sterk bezette tennistoernooi van Dubai. De winnares van de Australian Open heeft te veel last van een voetblessure. Door de afzegging van Azarenka blijft Serena Williams nog zeker een week langer nummer een van de wereldranglijst.

Azarenka won vorige week het toernooi van Doha, maar raakte desondanks haar eerste plaats op de wereldranglijst kwijt aan Williams, die in deze periode van het jaar minder punten te verdedigen heeft. De Amerikaanse doet wel mee in Dubai. Ze speelt in haar openingspartij tegen de Française Marion Bartoli.


Azarenka meldt zich geblesseerd af in Dubai (Foto: Novum)

Ook paardenvlees in maaltijden Nestlé

Voedingsmiddelengigant Nestlé heeft in Italië en Spanje zijn pastamaaltijden uit de schappen laten halen nadat uit DNA-tests was gebleken dat de maaltijden paardenvlees bevatten. Op de verpakking stond alleen aangegeven dat de maaltijden bereid waren met rundvlees.

De Britse voedsel- en warenautoriteit spreekt van waarschijnlijk gesjoemel of ernstige nalatigheid als een product meer dan 1 procent van een vreemd ingrediënt bevat. Het percentage paardenvlees in de maaltijden Buitoni Beef Ravioli en Beef Tortellini van Nestlé lag boven de 1 procent.

Nestlé zegt het gebruikte vlees te hebben afgenomen van zijn Duitse toeleverancier H.J. Schypke. De voedselfabrikant heeft ook bevroren vlees uit de handel gehaald dat als Lasagnes à la Bolognaise Gourmandes aan cateringbedrijven in Frankrijk werd verkocht.

Onderzoek in Groot-Brittannië wees vorige week al uit dat het paardenvleesschandaal zich niet langer beperkt tot diepvriesproducten uit de supermarkt. Ook in schoolmaaltijden, maaltijden voor ziekenhuizen en in gerechten in restaurants is paardenvlees aangetroffen.

'Britney Spears heeft nieuwe liefde'

Britney Spears heeft naar verluidt weer een nieuwe liefde. Volgens entertainmentwebsite TMZ heeft de 31-jarige zangeres, die vorige maand brak met haar verloofde Jason Trawick, haar oog laten vallen op ene David.

De twee werden afgelopen weekeinde samen gespot toen ze golf speelden. Ook hebben de twee volgens TMZ Valentijnsdag samen doorgebracht. De 27-jarige David is werkzaam bij een advocatenkantoor, maar is geen advocaat. De twee zouden elkaar via wederzijdse vrienden hebben ontmoet.

Britney was sinds 2009 samen met Trawick, ze verloofden zich in december 2011. De twee zijn volgens geruchten uit elkaar gegaan omdat Spears meer kinderen wilde en Trawick niet. De zangeres heeft twee zoontjes uit haar relatie met Kevin Federline.

'EHEC-vlees ging alleen naar Zweden'

Het met de EHEC-bacterie besmette vlees van vleesverwerker Beimer Meat is niet aan andere bedrijven geleverd dan het bedrijf in Zweden waar de darmbacterie in vlees werd gevonden. Dat blijkt volgens het bedrijf uit een zogeheten tracering die de Enschedese uitsnijderij met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft uitgevoerd.

Het vlees is volgens Beimer in september vers geleverd en waarschijnlijk al opgegeten. Toch is klanten verzocht eventuele ingevroren partijen van de betreffende productiedata niet meer te gebruiken.

Het vlees was afkomstig van slachthuizen uit Hongarije, Polen, Groot-Brittannië en Letland. Die bedrijven halen hun vlees weer van verschillende boeren. Het is sinds oktober in Zweden verkocht, in de vorm van hamburgers en kebab.

Het bedrijf zegt erg geschrokken te zijn van het incident. "Daarom worden onze maatregelen om ons proces te garanderen nog verder aangescherpt", aldus de directie van het bedrijf in een verklaring.

De EHEC-bacterie bevindt zich in het maag-darmkanaal van het rund en kan via een onhygiënisch slachtproces op het vlees terechtkomen. In Zweden werden twee kinderen ziek na het eten van hamburgers. Beimer zegt daarover dat het bedrijf niet te verwijten valt dat de 'verhittingsinstructie' niet goed is opgevolgd.


'EHEC-vlees ging alleen naar Zweden' (Foto: Novum)

Middeleeuws schip gevonden in Utrecht

Bij graafwerkzaamheden in het centrum van Utrecht zijn resten aangetroffen van een middeleeuws schip. Het gaat om een zogeheten rivieraak van zo'n acht meter lang en tweeënhalve meter breed. Het houten schip stamt uit de periode tussen 500 en 1000 na Christus, maakte de gemeente Utrecht dinsdag bekend.

De resten werden gevonden bij het graven van een nieuw riool aan de Catharijnesingel. Het schip ligt in een oude restgeul van de Rijn. Het schip werd in het verleden in meerdere delen gesneden doordat op de locatie damwanden werden geplaatst. "De rivieraak kan daarom niet meer in één stuk uit de bouwput worden gehaald", licht een gemeentezegsvrouw toe.

Archeologen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed onderzoeken het schip dinsdag. Woensdag wordt de boot in zijn geheel verwijderd. "Het schip wordt nu opgemeten, er worden tekeningen gemaakt en er worden monsters genomen. Het schip in zijn geheel tentoonstellen zit er naar alle waarschijnlijkheid niet in", aldus de woordvoerder.

In de Utrechtse binnenstad zijn eerder soortgelijke schepen gevonden. Dat gebeurde onder meer in een oude bedding van de Vecht en op verschillende locaties in de Vinex-wijk Leidsche Rijn. De vondst levert volgens de gemeente geen vertraging op voor de bouwwerkzaamheden op de Catharijnesingel.

Elftalleider (63) vast voor ontucht met tiener

Een 63-jarige man uit het Overijsselse Wierden is dit weekend opgepakt voor ontucht met een 16-jarige jongen. Dat meldt de politie dinsdag. De man is elftalleider bij een voetbalvereniging in zijn woonplaats, maar de 16-jarige jongen is geen lid van de vereniging. De club heeft hem op non-actief gesteld.

De politie kreeg in de nacht van zaterdag op zondag een melding van een 'verdachte situatie' in de woning van de man. Agenten troffen daar de 16-jarige jongen aan. Na het verhaal van beiden te hebben gehoord werd de 63-jarige man aangehouden. Hij zit nog vast. De jongen heeft aangifte tegen de verdachte gedaan.

Beloning uitgeloofd voor gouden tip moordzaak Belg

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft een beloning uitgeloofd van tienduizend euro voor de gouden tip over een vermoorde Belg die vorige maand in Rotterdam werd gevonden. Dinsdagavond wordt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht opnieuw aandacht besteed aan de zaak.

Het slachtoffer is een 37-jarige man uit Meeuwen-Gruitrode, in de Belgische provincie Limburg. De man werd 20 januari dood gevonden in zijn auto aan de Essenburgsingel in Rotterdam. Het slachtoffer was neergeschoten, maar had nog wel zelf de politie weten te bellen voor hij aan zijn verwondingen bezweek.

De politie heeft in de zaak inmiddels met getuigen in Nederland en België gesproken. Deze gesprekken zouden al 'waardevolle informatie' hebben opgeleverd. Ook zijn camerabeelden bekeken.

In Opsporing Verzocht werd een paar dagen na het incident al eerder aandacht besteed aan de zaak. Naar aanleiding van die uitzending kwamen zeven tips binnen. Dinsdag wordt onder meer een reconstructie van de dag dat de Belg om het leven kwam getoond in het opsporingsprogramma.

Mali onderzoekt wreedheden militairen

De autoriteiten in Mali stellen een onderzoek in naar meldingen dat hun eigen militairen wreedheden begaan tegen burgers die zouden hebben geheuld met de extremistische islamisten in het noorden van het land. De Malinese minister van buitenlandse zaken Tieman Coulibaly zegt dat de regering de beschuldigingen serieus neemt en wraakacties niet duldt. Tegelijkertijd geeft hij toe dat het moeilijk is om zulke beschuldigingen te onderzoeken in een arm, door geweld verscheurd land met een zwakke, door militairen geleide regering.

De afgelopen weken zijn de zorgen toegenomen over wandaden van Malinese militairen tijdens de door Frankrijk geleide militaire campagne om de extremisten die het noorden vorig jaar innamen te verjagen. Vooral Arabieren en Toearegs zijn bang voor wraakacties. Een verslaggever van AP heeft een ondiep graf gezien waarin de lichamen van twee Arabieren uit Timboektoe lagen, twee mannen die voor het laatst levend werden gezien toen ze door Malinese militairen gevangen werden genomen. Afgelopen week werd ook een van de laatste Arabische inwoners van Timboektoe opgepakt, een bibberende oude man. Het is niet bekend waarom hij werd aangehouden, noch waar hij nu verblijft.

"De regering duldt geen wreedheden. De regering accepteert geen discriminatie", zei Coulibaly dinsdag in Parijs. De opzet is vermoedelijke terroristen op te pakken, niet hen te martelen of vermoorden. Volgens hem is er geen sprake van dat de lichter getinte minderheden uit het noorden oneerlijk op de korrel worden genomen. "Wij kunnen niet, om discriminatie te vermijden, een Arabier of Toeareg laten lopen alleen omdat hij een Arabier of Toeareg is, als hij schuldig is."

Coulibaly zei dat de militaire autoriteiten vier of vijf specifieke gevallen onderzoeken. "Het is moeilijk", geeft hij toe als hem wordt gevraagd of zij in staat zijn volledige, transparante en eerlijke onderzoeken te doen. Hij zei dat Mali om waarnemers van de Verenigde Naties heeft gevraagd om toezicht te houden en wandaden te voorkomen.

Mali hoopt op Amerikaanse en Europese ontwikkelingshulp en steun voor zijn leger. Maar het land heeft een instabiele regering, die vorig jaar na een staatsgreep door het leger werd geïnstalleerd. De internationale partners betwijfelen of de regering er klaar voor is het land te besturen als de Fransen zich volgende maand beginnen terug te trekken, zoals het plan is.

Ubisoft komt met Assassin's Creed-onthulling

Ubisoft werkt achter de schermen aan een nieuwe game in de Assassin's Creed-franchise. Volgens website MCV komt Ubisoft daarom op 27 februari met een officieel evenement over de nieuwe Assassin's Creed-game.

De website is door Ubisoft uitgenodigd voor een mysterieus evenement. Wat Ubisoft van plan is tijdens het evenement is niet bekendgemaakt. Waarschijnlijk gaat het om een onthulling van een nieuwe Assassin's Creed-game, die nog dit jaar moet verschijnen. De game krijgt een nieuwe setting en bevat bovendien een nieuw hoofdpersonage.

Microsoft ziet weer schietspel uitlekken

Voor de derde keer in anderhalf jaar tijd is een schietgame van Microsoft uitgelekt. Na Gears of War 3 in september 2011 en Halo 4 in november vorig jaar is nu het schietspel Gears of War: Judgment voor de Xbox 360 een maand voor de release in het illegale circuit opgedoken. De game ligt pas 22 maart in de winkel.

Microsoft waarschuwt gamers de illegale kopie niet te spelen. Gamers die betrapt worden, worden geweerd van het Xbox Live-netwerk. Mogelijk wordt ook de politie ingeschakeld. "Onze beveiligingsafdeling en de politie werken samen om het probleem direct aan te pakken", liet het bedrijf dinsdag weten in een verklaring.

Het torrentbestand waarmee Gears of War: Judgment kan worden gedownload, wordt onder meer via The Pirate Bay verspreid. Halo 4 was enkele weken voor de release te downloaden, terwijl Gears of War 3 twee maanden eerder in het illegale circuit rondging.

In tegenstelling tot de schietspellen van Microsoft werden de afgelopen anderhalf jaar het kinect-spel Fable: The Journey, de dansgame Dance Central 3 en het racespel Forza Horizon zonder problemen op de markt gebracht.


Microsoft ziet weer schietspel uitlekken

Kuipers fluit Feyenoord - PSV

Björn Kuipers heeft zondagmiddag de leiding over de eredivisietopper Feyenoord - PSV. Dat maakte de KNVB dinsdag bekend. Voor de 39-jarige Oldenzaler is het zijn tweede nationale topwedstrijd in bijna drie maanden tijd. Begin december floot hij Ajax - PSV.

Kuipers heeft over aanstellingen niet te klagen. Van de UEFA kreeg hij dinsdag ook al het Europa Leagueduel Liverpool - Zenit St. Petersburg toegewezen. Die wedstrijd staat voor donderdag gepland.

PSV reist zondag als koploper af naar Rotterdam. Het verschil met nummer vier Feyenoord bedraagt zes punten. Ajax is de nummer twee met drie punten minder dan PSV.

Spaanse arbiter verliest milt na aanval agent

Een 17-jarige arbiter uit Spanje is tijdens een voetbalwedstrijd zo mishandeld dat hij zijn milt heeft moeten laten verwijderen. Volgens verschillende media is de dader een 27-jarige politieagent. Hij is zondag na afloop van het bewuste duel gearresteerd.

De dader ging helemaal door het lint toen hij tijdens de amateurwedstrijd in Burjassot, vlak bij Valencia, een rode kaart kreeg. Hij sloeg de scheidsrechter tegen de grond en trapte op hem in. Verschillende spelers wisten hem uiteindelijk te overmeesteren.

De scheidsrechter verloor veel bloed en hoorde bij aankomst in het ziekenhuis dat artsen geen andere uitweg zagen dan zijn milt te verwijderen. De vader van het slachtoffer heeft laten weten dat zijn zoon nooit meer een voetbalwedstrijd wil leiden. De dader is door zijn vereniging direct geroyeerd. De politie heeft hem voorlopig geschorst in afwachting van meer informatie.

Rasmussen: "Paspoort geen groot obstakel"

Volgens ex-Rabobankrenner Michael Rasmussen is het biologisch paspoort geen groot obstakel voor dopinggebruik. De Deen, die recentelijk dertien jaar dopinggebruik toegaf, stelt dat detectie nog steeds gemakkelijk te omzeilen is. Tegenover een Deense krant verklaarde hij dat je als sporter wel extra voorzichtig moet zijn. 

“Mijn hematocrietwaarden waren nooit verdacht hoog, en het had geen verschil gemaakt als het biologisch paspoort toen al ingevoerd was geweest." Aldus Rasmussen tegen Ekstra Bladet. "Het paspoort bemoeilijkt de zaken, maar het garandeert helemaal niet dat de renner geen bloeddoping kan gebruiken. Wat betreft het gebruik van epo was het gewoon zaak om er op tijd mee te stoppen.”

FOK!filmtips van de dag: Schindler's List

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Boekverfilmingen van Nederlandse schrijvers staan garant voor (kas)succes. Kees Boot, Marius Gottlieb, Monic Hendrickx, Kees Hulst, Victor Löw, Robin Martens, Iliass Ojja, Niels Oosthoek, Kurt Rogiers, Beau Schneider, Roos Smit, Renée Soutendijk, Rosalie van Breemen, Marloes van der Wel, Whoopie van Raam  en Pim Wessels komen daarom allemaal opdraven voor Radeloos van Dave Schram en uiteraard Carry Slee.

Als Paco plotseling zijn vader verliest, staat zijn leven op zijn kop. Vooral omdat hij denkt dat het zijn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus en zijn vriendin Floor laat hem keihard zitten. Zijn schuldgevoel wordt alleen maar groter, hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote Yara. Zij wil het liefst naar de kunstacademie, maar haar moeder pusht haar om model te worden. Yara voelt zich dik tussen de broodmagere modellen en doet er alles aan om dunner te worden en haar onzekerheid te verbergen. Kunnen Paco en Yara elkaar helpen en onderling steun vinden? Ga het zien om 15:30 op Nederland 3.

RTL8 zendt vanavond een absolute klassieker uit; Schindler’s List om 20:30. Voor wie het nodig heeft, volgt een korte omschrijving. De op het oog ijdele en gierige Duitse zakenman Oskar Schindler besluit tijdens het Nazi-regime zijn fabriek te gebruiken als vluchtplaats voor joden. Hij weet en wist op deze manier zo'n 1100 joden uit de gaskamers van Auschwitz te houden. Een biografie die iedereen gezien moet hebben.

Hier recht tegenover heeft Veronica om 20:30 dus, Training Day geprogrammeerd. De jonge officier Hoyt realiseert eindelijk zijn droom wanneer hij de anti-drugs brigade van Los Angeles vervoegt. Het is Alonzo Harris, een oud-gediende die hem de knepen van het vak leert. De nachtmerrie begint wanneer Hoyt beseft dat Harris door en door corrupt is. Glansrollen van Denzel Washington en Ethan Hawke. Bijrollen zijn er voor (muzikale) duizendpoten Dr. Dre, Snoop Dogg en Macy Gray.

Diana Vreeland – sprankelende persoonlijkheid, mode-icoon en hoofdredacteur – schreef geschiedenis door mode te verheffen tot kunstvorm. Vreeland zwaaide de scepter als hoofdredacteur van Harper’s Bazaar en Vogue en creëerde een lifestyle vol glamour en excentriciteit die ongekend was in haar tijd. Vreeland werd bejubeld om haar humor en vlijmscherpe uitspraken als ‘”The bikini is the biggest thing since the atom bomb.” Twiggy, Lauren Bacall, Jackie Kennedy Onassis en Coco Chanel behoorden tot haar meest intieme vrienden. Lisa Immordino Vreeland maakte de documentaire The Eye Has To Travel over de invloedrijke oma van haar echtgenoot. Op Nederland 2 om 23:00.

Bovenstaande is al een extra tip. Maar je kan vanavond ook nog kiezen uit The Usual Suspects, The Breakfast Club, Kingpin, Legally Blonde 2: Red White & Blonde en Revenge of the Nerds III: The Next Generation.

Aanhoudingen voor wraakactie na Feyenoordmatch

De politie heeft maandag en dinsdag drie verdachten aangehouden voor brandstichting in een reisbureau in Middelharnis. De brand vond in september plaats nadat Feyenoordfans die zich hadden misdragen tijdens een busreis op de terugweg waren geweigerd.

De aangehouden verdachten zijn een 22-jarige vrouw uit Rotterdam, een 22-jarige man uit Capelle aan den IJssel en een 27-jarige man uit Hoogvliet. Die laatste man wordt er eveneens van verdacht dat hij de eigenaar van het reisbureau met de dood bedreigde. Of het drietal tot de geweigerde passagiers behoorde weet de woordvoerder niet.

In augustus boekten 38 passagiers bij eenmanszaak Michel Travel een driedaagse busreis. Tijdens die reis vernielden enkele voetbalfans de bus en voelt de buschaufffeur zich zwaar geïntimideerd. Hij weigerde hen vervolgens mee terug te nemen en deed in Nederland aangifte.

De eigenaar van het reisbureau werd daarna diverse keren met de dood bedreigd. Op 6 september werd zijn pand aan de Zernikeweg in brand gestoken. In december besteedde het programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak. Mede dankzij de tips die daaruit voortkwamen kon de politie het drietal nu aanhouden.

De politie zet het onderzoek voort. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Richard Gere nog niet met pensioen

Richard Gere heeft nog geen plannen om met pensioen te gaan. "Als ik een rol vind die ik graag wil spelen, ga ik dat doen", zei de 63-jarige filmster maandagavond tegen Novum Nieuws bij de Nederlandse première van zijn film Arbitrage.

Gere is kieskeurig als het gaat om zijn filmrollen. Hij heeft sinds Arbitrage nog geen nieuwe filmrollen op zijn agenda staan. "We hebben deze film bijna twee jaar geleden opgenomen en ik heb sindsdien geen script gelezen dat ik goed vond", vertelt de acteur. "Dit was het beste scenario dat ik in lange tijd heb gelezen."

In Arbitrage speelt Gere een charmante en exorbitant rijke hedgefondshandelaar die te creatief aan het boekhouden is geslagen en daarmee het schip in dreigt te gaan. De film draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Het scenario van de thriller is geschreven door Nicholas Jarecki, die Arbitrage ook regisseerde. "Ieder personage heeft een eigen wereldbeeld en hij kon dat duidelijk maken in deze film", vertelt Gere. "Dat is heel zeldzaam. Zeker voor een film die gaat over de echte wereld en niet een fantasiewereld."


Richard Gere nog niet met pensioen (Foto: Novum)

Onderzoek AIVD naar cyberaanval

Inlichtingendienst AIVD gaat samen met andere diensten onderzoek doen naar de cyberaanval waarbij criminelen vorig jaar toegang kregen tot een bestand van 750 gigabyte. De dataset zal volledig worden geanalyseerd, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met de militaire inlichtingendienst MIVD, de politie, het Openbaar Ministerie en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). De eerste resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting over drie weken bekend.

Het gaat daarbij om 'aanvullend en nader onderzoek', stelt Veiligheid en Justitie. Het NCSC kreeg in december al een deel van de dataset met de IP-adressen van de geïnfecteerde computers. Het centrum heeft hierop de eigenaren van die IP-adressen ingelicht, voor zover mogelijk was. Daarmee is door het NCSC op dat moment 'adequaat geacteerd'. "Het is nu van belang om de dataset in een brede context te analyseren."

De NOS stelde vorige week nog dat de overheid wist welke bedrijven en overheidsinstellingen werden getroffen door cybercriminelen, maar niets zou hebben gedaan met die kennis.

Bij de aanval kwamen de computerbestanden van duizenden bedrijven en instellingen, waaronder ministeries, gemeenten, ziekenhuizen en universiteiten in handen van Oost-Europese criminelen. De daders lopen nog vrij rond. Met een zogeheten botnet, een netwerk van computers, kregen de cybercriminelen toegang tot 150.000 computers in Nederland.

Clubleiding Arsenal steunt bekritiseerde Wenger

De clubleiding van Arsenal heeft nog altijd vertrouwen in Arsène Wenger. De Franse coach is door de slechte prestaties ernstig onder vuur komen te liggen, maar voor een ontslag hoeft hij niet te vrezen, benadrukt voorzitter Peter Hill-Wood. Wenger is al sinds 1996 coach van de Gunners, maar de laatste prijs dateert alweer van 2005.

Hill-Wood laat zich niet regeren door de waan van de dag. "Sommige clubs worden bekritiseerd omdat ze hun coach te snel ontslaan", zegt hij dinsdag in de Daily Star. "Nu zijn er mensen die roepen dat wij een manager moeten ontslaan die vijftien jaar lang een succes was."

De druk op Wenger nam afgelopen weekeinde flink toe, nadat Arsenal in eigen stadion door Blackburn Rovers uit de FA Cup werd gekegeld. Daardoor heeft de Londense club alleen nog de Champions League, waarin het dinsdagavond aantreedt tegen Bayern München, als ijzer in het vuur om een prijs te pakken. Arsenal staat in de competitie op flinke achterstand van koploper Manchester United en sneuvelde in een vroeg stadium van de League Cup.

"Je hebt nu eenmaal ups en downs, en bij ons gaat het nu wat minder. Ik ben ook zeer teleurgesteld door een aantal van onze recente prestaties", zei Hill-Wood, die sommige reacties 'hysterisch' noemde. De preses zegt niet de enige te zijn die Wenger steunt. "Ook Stan Kroenke is zeer positief." Kroenke is grootaandeelhouder van de club.

Bertens maakt rentree in Acapulco

Kiki Bertens maakt volgende week haar rentree bij het tennistoernooi in Acapulco. De Wateringse stond enige tijd aan de kant vanwege een rugblessure.

Bertens moest begin deze maand in Parijs vanwege de kwetsuur opgeven in de partij in de halve finales tegen de Italiaanse Sara Errani. Ze meldde zich daarna ook af voor de ontmoeting in de Fed Cup met het Nederlands team.

"Het gaat goed", liet Bertens dinsdag weten. "Ik vertrek morgen naar Acapulco." Het toernooi in Mexico begint 25 februari.

Sound City en Dave Grohl: For One Night Only

Velen hebben vast weleens gehoord van Dave Grohl. Als jij tot die mensenmassa behoort kun je waarschijnlijk ook een beknopte samenvatting geven van zijn verleden. Ooit drummer van Nirvana, vervolgens een eervolle bijdrage geleverd aan Queens of the Stone Age en nu kennen we hem natuurlijk allemaal als de frontman van Foo Fighters.

Dave Grohl lijkt het allemaal al gedaan te hebben, maar wat blijft hij er nuchter onder. Een man met een hart voor muziek, daar valt niet over te twisten, en iemand die nog lang geen punt achter zijn muzikale carrière wil zetten. Hij kan uit de voeten als drummer, bassist, gitarist, zanger en toetsenist. 

Dave Grohl
Dave Grohl

In het verleden is er al een documentaire verschenen over Foo Fighters, genaamd Foo Fighters: Back and Forth, maar Sound City is niet bepaald vergelijkbaar hiermee. In Sound City laat Dave Grohl de gelijknamige studio in L.A. zien, waar zoveel grootheden hun kunsten lieten opnemen in wat alleen kan worden omschreven als een "Shithole", aldus Dave Grohl. Het was het jaar 1991 toen hij voor het eerst voet zette in de studio en dat was ook het jaar waarin het album Nevermind werd opgenomen.

Voor alle trouwe lezers die verkeren in het Britse Koninkrijk, kan ik meedelen dat de documentaire alléén vanavond landelijk draait in de Vue Cinemas. For one night only, een term die normaal gesproken alleen wordt gebruikt in de muziekwereld, is nu toegepast bij een voorstelling op het witte doek.

De documentaire Sound City: Real to Reel verschijnt 8 maart op DVD.

Obesitas is voor dikkerdjes

Hè, lekker, dikkerdjes kijken! Dat was mijn eerste gedachte toen ik vorig jaar voor het eerst Obese voorbij zag komen. Dikkerdjes aan het zweten, zwoegen en bergen aan voedsel naar binnen zien werken. Dat was nog eens lekker kijken. Het zakje chips, handje drop en de liters cola schoven zo in mijn van verbazing openstaande mond naar binnen. Zolang zij maar al hun vetkwabben en loshangend vel tentoonstelden, hoefde ik me totaal geen zorgen te maken om mijn lijf!

'Bloedpaspoort is hocus-pocus'

Het biologisch paspoort werd in 2007 met veel optimisme door de UCI ingevoerd en beloofde de eerste stap naar een schoner peloton te zijn. Maar als bewijsmateriaal voor dopinggebruik staat het middel in wetenschappelijke kring al weer geruime tijd ter discussie. Over de opsporingsmethode, die door het Wereld Anti Doping Agentschap WADA wordt uitgevoerd, spreekt Nederlandse dopingexpert Douwe de Boer openlijk zijn twijfels uit. “Werken volgens het hocus-pocusprincipe”, noemt hij het.

“Het WADA neemt een grote doos en stopt daar allerhande getallen van bloedwaarden in. Daarna wordt er flink geschud en vervolgens komt er een getal uit hoe waarschijnlijk het is dat er afwijking van je bloedprofiel is gevonden. De dopingautoriteiten hoeven slechts een flinterdun bewijs te overleggen. Het is als sporter vreselijk moeilijk om je te verdedigen tegen dergelijk getover van de dopingautoriteiten.”

“Afwijkingen in een biologisch paspoort zijn zelfs voor een expert niet altijd te begrijpen”, meent de voormalige dopingjager. “De dopingautoriteiten doen er na het afnemen van een test maanden over om tot een uitslag te komen. En vervolgens krijgt de atleet, die vaak van toeten noch blazen weet, drie weken de tijd om zijn onschuld te bewijzen. Reageer je niet adequaat, dan hang je.”

Harmonix stopt na vijf jaar met Rock Band

Het muziekspel Rock Band krijgt begin april zijn laatste update van nieuwe downloadbare liedjes. In meer dan vijf jaar tijd heeft gamestudio Harmonix via de webshop van het spel vierduizend betaalde nummers aangeboden. Dat laat het bedrijf weten in een bericht aan de fans van het muziekspel.

Hoewel het bedrijf stopt met de gamereeks kunnen gamers met een Xbox 360 na 2 april nog wel hun eigen nummers maken voor het spel. Om technische redenen geldt dat niet voor de PlayStation 3-versie van het spel.

Op dit moment heeft Harmonix geen nieuwe game in de Rock Band-reeks in ontwikkeling. Toch laat het bedrijf weten de serie niet af te schrijven. "De band gaat niet uit elkaar, maar we nemen een sabbatical na meer dan vijf jaar aan wekelijkse optredens."

Harmonix werkt naar eigen zeggen aan verschillende nieuwe projecten. De afgelopen jaren maakte het bedrijf onder meer de Kinectgame Dance Central.


Harmonix stopt na vijf jaar met Rock Band

Abbey Road-foto Beatles helpt politie India

De verkeerspolitie van het Indiase Calcutta heeft de beroemde albumhoes van het Beatles-album Abbey Road ingeschakeld voor een campagne. Op de cover uit 1969 is te zien hoe de vier Beatles het zebrapad bij Abbey Road Studios in Londen oversteken.

"Als zij het kunnen, waarom kun jij het dan niet", luidt de tekst die de verkeerspolitie bij de Beatles-foto gebruikt. De politie heeft veertig billboards met de tekst neergezet om mensen erop te wijzen dat ze een zebrapad moeten gebruiken.

"We wilden een pakkende campagne en kwamen op het idee om de Beatles in te zetten", legt een politiewoordvoerder uit aan de BBC. "We proberen hiermee te zeggen dat als John, Paul, George en Ringo het zebrapad konden gebruiken, jij dat ook kan."

Platina status voor Verliefd op Ibiza

Verliefd op Ibiza krijgt dinsdagmiddag de Platina Film uitgereikt. De romantische komedie van Johan Nijenhuis krijgt de prijs voor de vierhonderdduizendste bioscoopbezoekers, bevestigt het Nederlands Film Festival.

De komedie met onder anderen Jan Kooijman, Jim Bakkum en Simone Kleinsma draait sinds 31 januari in de Nederlandse bioscopen. Binnen drie dagen waren er honderdduizend bezoekers. In de film komen elf mensen en vier verhalen bijeen op het eiland Ibiza.

Vorig jaar werden de films Alles is Familie, Mees Kees en New Kids Nitro bekroond met de platina status.


Platina status voor Verliefd op Ibiza (Foto: Novum)

Shanghai Shenhua moet landstitel 2003 inleveren

Shanghai Shenhua moet zijn landstitel van 2003 inleveren. Dat meldden Chinese staatsmedia dinsdag. De beslissing van de Chinese voetbalbond is het gevolg van een driejarig onderzoek naar matchfixing in de Chinese Super League. Over de hele linie zijn 33 spelers en officials voor het leven geschorst.

Naast het verlies van de landstitel heeft Shanghai Shenhua nog een aantal straffen gekregen. Zo moet de voormalig werkgever van Didier Drogba en Nicolas Anelka, die beiden afgelopen transferperiode vertrokken, een boete van bijna 120.000 euro betalen en heeft de club zes punten in mindering voor het nieuwe seizoen gekregen. Shanghai Shenhua zou op weg naar de landstitel onder meer het duel met Shanxi Guoli hebben gemanipuleerd.

Het onderzoek concludeert dat in totaal elf clubs betrokken waren bij matchfixing. Zij hebben boetes gekregen van maximaal 120.000 euro en variërend van drie tot zes punten in mindering gekregen. De straffen zijn het gevolg van een nieuwe koers die de Chinese overheid is gaan varen om matchfixing uit te bannen.

Lodeweges nieuwe coach Cambuur

Dwight Lodeweges wordt de nieuwe trainer van SC Cambuur. Dat maakten de Friezen dinsdagochtend bekend. De 55-jarige coach volgt komende zomer Alfons Arts op en tekende een contract voor twee seizoenen. Lodeweges is momenteel werkzaam bij de amateurs van VVOG en diende in het verleden onder meer FC Groningen, PEC Zwolle, NEC en PSV.

Cambuur gaf Lodeweges uiteindelijk de voorkeur boven drie andere kandidaten. Volgens voorzitter van de raad van commissarissen Ype Smid kent de oud-prof van onder meer Go Ahead Eagles 'de klappen van de zweep'. "Lodeweges past volgens ons heel goed bij de club vanwege zijn no-nonsensementaliteit, positieve spelopvatting met positiespel als basis en hij heeft bewezen dat hij jonge talenten beter kan maken."

Voorganger Arts was sinds oktober 2010 hoofdcoach. De Friezen zijn momenteel volop in de race voor promotie naar de Eredivisie. De club uit Leeuwarden heeft drie verliespunten minder dan koploper Sparta.

Far Cry 3 krijgt hoger moeilijkheidsgraad

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat in een nieuwe patch er een aantal dingen worden toegevoegd. Zo is het onder andere mogelijk om outposts opnieuw te veroveren en is er een nieuw moeilijkheidsgraad beschikbaar voor de echte die-hards. Een datum voor de patch is niet bekendgemaakt.

Met een nieuwe moeilijkheidsgraad genaamd master, moet de singleplayer een stuk moeilijker zijn. Dieren in de wereld van Far Cry 3 zijn nog een stuk agressiever en vijanden een stuk slimmer en sterker. Ubisoft heeft niet aangegeven of je op master kunt spelen vanaf het begin, of dat je eerst de game uitgespeeld moet hebben.

Ook kun je alle outposts nu resetten, die voor altijd weg waren zodra je een outpost had overgenomen. Dankzij het resetten is het nu voor veel gamers mogelijk om bepaalde achievements en skills te behalen. Naast een aantal opties voor de singleplayer krijgt de multiplayer ook een aantal verbeteringen. Zo kun je vanaf nu feedback sturen naar Ubisoft en is het mogelijk om je zelfgemaakte maps eerst te testen met een aantal gamers.

Gears of War art director: 'vrouwelijk lead character lastig te rechtvaardigen'

In een interview van OXM met de art director van Gears of War kwam een verassend onderwerp aan bod: vrouwelijke characters in games. Hij vertelde dat het lastig zou zijn om vrouwelijke hoofdrol in de game te rechtvaardigen.

Dat antwoordde hij op de vraag of een nieuwe Gears-game een vrouwelijk character in de hoofdrol zou kunnen bevatten. Volgens hem zou de markt hier problemen mee hebben. Deze vraag werd gesteld omdat in Gear of War 3 voor het eerst speelbare vrouwelijke characters waren geïntroduceerd. Deze kregen vele positieve reacties van vrouwelijke fans op Gears of War-cosplay events.

"They feel empowered," he said. "They put on that armour and they walk around with these massive weapons and I think they get a kick out of it - I get a kick out of seeing it."From what we've heard, when they play the game they feel empowered and they feel good. Some of the feedback I've heard from women that I talk to is that if we'd made these women more feminine and more stereotypical it wouldn't have been so nice."

We kunnen waarschijnlijk dus nog wel een paar moordwijven verwachten, maar niet in de hoofdrol. Schattige meisjes zullen we waarschijnlijk nooit zien.

Gears of War: Judgment

Moordwijf

Bezoekers uit de kleren bij naaktemannenexpositie

Een tentoonstelling over naakte mannen in de kunst is maandagavond bezocht door heel wat mannen in adamskostuum, en een enkele blote vrouw. De kunstminnende nudisten gingen bij aankomst in het Weense Leopold Museum uit de kleren, maar mochten hun sokken en schoenen aanhouden.

De bezoekers kwamen af op de tentoonstelling Nude Men from 1800 to Today, met driehonderd schilderijen, foto's, tekeningen en sculpturen van mannelijke naakten. Het avondbezoek, dat werd georganiseerd na sluitingstijd, werd georganiseerd nadat in november een man uit de kleren was gegaan in het Oostenrijkse museum.

De stripactie van de man werd breed uitgemeten in de media, waarna het museum verzoeken binnenkreeg voor een nudistenavond. "We kregen verzoeken binnen uit de hele wereld van mensen die door de tentoonstelling geïnspireerd waren. Ze vroegen ons 'kunnen we de expositie naakt bezichtigen'?'", zegt een woordvoerder.

In de rij voor de kaartjesverkoop bleek dat de interesse vooral groot was bij mannen. "Ik heb het getroffen", reageerde een vrouwelijke bezoeker. "Er zijn alleen maar mannen."

De expositie in het Leopold Museum doet het overigens ook goed bij de geklede bezoeker. Met een bezoekersaantal van ruim honderdduizend man sinds half oktober wordt het gezien als de succesvolste tentoonstelling van het museum tot nu toe.


Bezoekers uit de kleren bij naaktemannenexpositie (Foto: Novum)

Neem het op tegen George Washington

The Tyranny of King Washington, DLC van Assassin's Creed III is vanaf vandaag beschikbaar voor PlayStation 3, pc en Xbox 360. De DLC is opgesplitst in drie delen, waarvan het eerste deel vanaf vandaag verkrijgbaar is voor 800 MS Points of €9,99. De twee andere delen moeten in maart en april verschijnen.

In The Tyranny of King Washington is Connor nooit een assassin geworden en heeft hij nooit Achilles gezien. In de DLC neem je het op tegen George Washington dat waarschijnlijk in bezit is van een apple of eden. Geheel in een nieuwe outfit neemt Ratonhnhakéton het op tegen de koning.

Valse bommelding bij speech Wilders

Geert Wilders heeft zijn eerste speech in het Australische Melbourne dinsdagavond (lokale tijd) met enige vertraging kunnen houden door een valse bommelding. De speech was vervolgens 'een succes' voor een 'volle zaal', aldus de PVV-leider.

Wilders maakt deze week een tour door Australië. Zijn speech in Perth is afgezegd omdat er geen locatie gevonden kon worden, de toespraak vrijdag in Sydney gaat wel door. Wilders roept in Australië moslims op om de islam te verlaten en te kiezen voor vrijheid.

Valse bommelding bij speech Wilders
Valse bommelding bij speech Wilders (Foto: ANP)

Autoriteiten lichten woonwagenkamp Waalre door

De gemeente Waalre en de Belastingdienst houden dinsdag een grote controle bij het woonwagenkamp aan de Broekweg. Het belangrijkste doel van de actie is in kaart brengen welke gebouwen er op het kamp staan, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Het kamp kreeg landelijke bekendheid toen het gemeentehuis van Waalre in juli grotendeels afbrandde door een aanslag. Bewoners en media wezen toen naar de bewoners van het kamp als de daders. De gemeente en het kamp hebben al meerdere aanvaringen gehad.

Ongeveer twintig ambtenaren meten de gebouwen dinsdag op. Agenten zijn aanwezig om ervoor te zorgen dat zij hun werk ongestoord kunnen doen. Alle gebouwen die er staan zijn volgens de woordvoerder eigenlijk illegaal.

De gemeente wil het kamp al sinds 2009 'normaliseren' door een deel van de gebouwen te legaliseren in een nieuw bestemmingsplan. "We moeten wel weten wat er staat voordat we de gebouwen kunnen legaliseren." De meting moet ook duidelijk maken welke gebouwen weg moeten.

Veel loodsen en hobbyschuurtjes die de bewoners hebben gebouwd moeten worden afgebroken. Als zij dat niet zelf doen, doet de gemeente dat in de toekomst en worden de kosten op de kampbewoners verhaald. Dat zou het kamp twee ton kosten.

Bij de controle wordt ook onder meer bekeken of de bewoners ingeschreven staan in de gemeentelijke basisadministratie en of belasting wordt betaald.

Veertien pensioenfondsen korten zeven procent

Veertien pensioenfondsen verlagen vanaf 1 april de pensioenuitkering met zeven procent. In totaal moeten 68 pensioenfondsen vanaf dat moment een korting doorvoeren. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd overzicht van de pensioenkortingen dat is samengesteld door de Pensioenfederatie.

De branchevereniging benadrukt dat ruim tachtig procent van de 415 pensioenfondsen niet hoeft te korten. Voor mensen die zijn aangesloten bij een van de 68 fondsen die gaan korten, komt de gemiddelde daling uit op 1,9 procent, werd al eerder berekend door De Nederlandsche Bank (DNB).

Onder de fondsen die zeven procent korten zijn onder meer de pensioenfondsen van de beursgenoteerde bouwer Ballast Nedam, van voedingsconcern Meneba en van de voormalige supermarkt Super de Boer.

De fondsen moeten korten omdat zij niet genoeg geld in kas hebben om aan al hun toekomstige verplichtingen te voldoen. Van de 68 fondsen die in april de pensioenen verlagen, hebben 51 inmiddels duidelijkheid verschaft aan de deelnemers hoe hoog de korting precies is.

Van deze 51 fondsen verwachten er 29 ook volgend jaar de pensioenen te moeten korten.


Veertien pensioenfondsen korten zeven procent (Foto: Novum)

Kattenaids rukt op in Amsterdam

Katten in Amsterdam zijn de laatste jaren steeds vaker besmet met het kattenaidsvirus. Dat zegt kattenvangster Jans Stroeve van Stichting Amsterdamse Zwerfkatten dinsdag in het NCRV-programma Altijd Wat. Bijna tien procent van de dit jaar gevangen katten heeft de ziekte, die overigens niet op mensen overdraagbaar is.

Afgelopen jaar werden 1384 katten gevangen, waarvan er 24 aids hadden. In de eerste vijf weken van dit jaar werden 84 katten van straat gehandeld, daarvan bleken er acht besmet met het virus.

"We merken dat in Amsterdam de laatste jaren steeds meer katers aids hebben", licht Stroeve toe in het programma. "Als ze positief blijken bij een test, laten we ze inslapen omdat je zo'n kat niet meer kunt terug kunt zetten. Ze kunnen heel ziek worden en andere katten besmetten."

Vooral in Amsterdam Zuidoost, Noord, Bos en Lommer en het Westelijk Havengebied komt kattenaids voor. Vermoedelijk kwam de ziekte met buitenlandse scheepskatten naar de hoofdstad.

Katten komen aan aids doordat ze niet gecastreerd zijn, volgens Stroeve. Daardoor vechten ze veel en brengen ze het aan elkaar over. Dat gebeurt ook bij het paren.

Stroeve vermoedt dat als meer katten gecastreerd worden het probleem minder wordt. De kattenvangster denkt dat mensen door de crisis geen geld hebben om hun dier te laten castreren.


'Kattenaids rukt op in Amsterdam' (Foto: Novum)

Groupon krijgt reprimande van Consumentenautoriteit

Op aandringen van de Consumentenautoriteit heeft kortingsbonnenbedrijf Groupon zijn werkwijze aangepast. De toezichthouder kreeg klachten dat voor klanten niet duidelijk was met wie precies zaken werd gedaan en waar ze terechtkunnen bij problemen. Groupon heeft toegezegd zijn werkwijze aan te passen. Dat maakten de Consumentenautoriteit en Groupon dinsdag bekend.

Op de website van Groupon worden kortingsbonnen van andere bedrijven aangeboden. De Consumentenautoriteit van het ministerie van Economische Zaken kreeg echter meldingen dat klanten bijvoorbeeld niet wisten naar wie zij een product moesten terugsturen wanneer zij binnen de bedenktermijn van aanschaf van het product afzagen.

Groupon erkent 'bepaalde onregelmatigheden' en belooft de werkwijze binnen drie maanden verder te hebben aangepast. Groupon gaat onder meer zorgen voor een goede en bereikbare klantenservice.

UEFA stelt Kuipers aan voor Liverpool - Zenit

Björn Kuipers mag donderdag fluiten op Anfield Road. De 39-jarige Oldenzaler is dinsdag aangesteld voor het Europa Leagueduel tussen Liverpool en Zenit St. Petersburg. Het is de vijftiende keer dat Kuiper in de Europa League mag opdraven. Tevens mocht hij vier duels in de Champions League fluiten.

Kuipers wordt geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Charl Schaap treedt aan als vierde man, terwijl Pol van Boekel en Richard Liesveld functioneren als vijfde en zesde official. Bas Nijhuis was op 25 oktober de laatste Nederlander die op Anfield Road floot. Toevallig was toen ook een Russische ploeg de opponent: Anzhi Makhachkala van coach Guus Hiddink.

Liverpool staat voor een zware opgave om de laatste zestien van de Europa League te bereiken. De Engelsen verloren vorige week de heenwedstrijd in Rusland met 2-0.


UEFA stelt Kuipers aan voor Liverpool - Zenit (Foto: Novum)

Van moorden verdachte Turk opgepakt bij Roermond

Een 33-jarige Turk die internationaal werd gezocht vanwege meerdere moorden en ontvoeringen is vrijdag in de buurt van Roermond aangehouden. De man bleek ook gezocht te worden omdat hij lid was van de terroristische organisatie PKK. Dat maakte de marechaussee maandag bekend.

De verdachte werd aangehouden bij een controle op de N280. Hij zat in een auto met Duits kenteken. Uit het opsporingsregister bleek dat hij gesignaleerd stond, waarop hij werd aangehouden.

Om hoeveel moorden en ontvoeringen het exact gaat, zegt een woordvoerder van de marechaussee niet te weten. De man is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat hij in afwachting van zijn uitlevering aan Turkije vast blijft zitten.

Maldonado wil zich verbeteren

Pastor Maldonado heeft zichzelf als doel gesteld constant presteren. Afgelopen seizoen won hij in Spanje maar haalde tien races geen punt meer.

"Vorig jaar wonnen we een race en waren we competitief, maar dit jaar moeten we nog sterker voor de dag zien te komen, wat volgens mij wel moet lukken. We willen dit jaar consistenter zijn en het gat naar de teams vooraan dichten," aldus de Venezolaan. "Er hangt een goede sfeer in het team, Valtteri (Bottas, andere coureur van Williams red.) en ik kennen elkaar natuurlijk al redelijk goed. Het is erg speciaal om voor Williams te mogen rijden en ik wil Frank hiervoor nog eens enorm bedanken. Mijn doel is om het team dit jaar terug in de voorhoede te brengen."

In 2012 haalde Maldonado 45 punten en eindigde als vijftiende op de eindranglijst.

Uncharted-makers voorbereid op PS4

De makers van de actiereeks Uncharted zijn beter voorbereid op de komst van de PlayStation 4 dan dat ze dat voor de PlayStation 3 waren. Gamestudio Naughty Dog had zeven jaar geleden niet genoeg kennis in huis over de PlayStation 3. Dat heeft topman Christophe Balestra gezegd in een interview met de Britse website Eurogamer.

Na de komst van de PlayStation 3 is het bedrijf meer samen gaan werken met andere gamestudio's. Hierdoor wordt kennis gedeeld, maar dat begon wel vanaf nul vertelde de topman van Naughty Dog.

Naughty Dog heeft zich de afgelopen zeven jaar vooral beziggehouden met de Uncharted-reeks. Daarnaast heeft het de Jak and Daxter-trilogie, die zo'n tien jaar geleden verscheen voor PlayStation 2, opgepoetst. In mei ligt het actieavontuur The Last of Us in de winkel.

Het is niet bekend aan wat voor een spel Naughty Dog werkt voor PlayStation 4. Het ligt in de lijn der verwachting dat de nieuwe spelcomputer van Sony woensdagnacht onthuld wordt tijdens een presentatie.

Rayman Legends krijgt challenge-mode

Ubisoft heeft eerder aangegeven dat gamers op Wii U een exclusieve demo krijgen. Nu blijkt dat het hier om een gratis challengemodus gaat. Gamers op Wii U krijgen dit als goedmaker voor het uitstel van Rayman Legends.

De challengemodus moet in april verschijnen, exclusief voor Wii U. Je kunt dit alleen of met maximaal vijf vrienden spelen. In de modus zijn vijf soorten uitdagingen beschikbaar. Om je hiermee zoet te blijven houden heeft Ubisoft beloofd om elke week nieuwe uitdagingen toe te voegen. Gezien de modus een leaderbord bevat kun je dus altijd proberen je tijd te verbeteren.

Rayman Legends zou oorspronkelijk over een week in de winkels liggen voor Wii U. Ubisoft heeft vervolgens bekendgemaakt dat de game is uitgesteld naar september en daarnaast ook voor PlayStation 3 en Xbox 360 verschijnt.

'Buit Zaventem 50 miljoen dollar'

Bij de roofoverval op de Brusselse luchthaven Zaventem is voor 50 miljoen dollar (ruim 37 miljoen euro) aan diamanten buitgemaakt. Dat hebben bronnen binnen de Antwerp World Diamond Centre dinsdag laten weten.

Volgens de bronnen gaat het voornamelijk om ongeslepen diamanten afkomstig uit Antwerpen. Acht zwaarbewapende mannen overvielen maandagavond een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss dat klaar stond voor een vlucht naar Zürich. Volgens de Belgische televisiezender VTM waren ze uit op een waardetransport, goud en diamanten, van de internationale firma Brink's.

'Buit Zaventem 50 miljoen dollar'
'Buit Zaventem 50 miljoen dollar' (Foto: ANP)

CBV in conclaaf met KNVB over arbitrage

Leo Beenhakker, voorzitter van de organisatie Coaches Betaald Voetbal (CBV), gaat op korte termijn met de KNVB in conclaaf over de arbitrage in Nederland.

Steeds meer trainers en clubs ergeren zich aan de strenge manier van fluiten van de scheidsrechters op de Nederlandse velden. Beenhaker wil nu in gesprek met de KNVB. "Gewoon een beschaafd overleg, kijken wat we kunnen doen, maar wel aangeven waar onze grenzen liggen", zegt hij in het Algemeen Dagblad.

"Er is veel onrust bij ons", vervolgt Don Leo. "Onze trainers zitten klem in een maatschappelijke discussie waar ze geen kant mee op kunnen. Hebben mensen een idee van de consequenties van winnen of verliezen voor Marco van Basten, Ronald Koeman of Gertjan Verbeek?"

Beenhakker is van mening dat nog strenger fluiten niet de oplossing is. "We zijn sporters, we voetballen op het hoogste niveau. Dat gaat gepaard met strijd en emotie. En dat dam je niet in door scheidsrechter Higler, die sinds 2 december 2012 vijf wedstrijden heeft gefloten, maar liefst dertig gele en drie rode kaarten uit te laten delen. Denken we daarmee het zinloze geweld op te lossen?"

"Als Marco van Basten zegt dat we geen zaalvoetbal moeten willen spelen, dan steun ik hem. Hij heeft gelijk", aldus Beenhakker.

McLaren haalt jonge Belg

McLaren heeft Stoffel Vandoorne toegevoegd in hun opleidingsgroep. Afgelopen jaar viel de Belg op door de Formule Renault Eurocup te winnen. Hij volgde hiermee Robin Frijns op.

Komend jaar zal Vandoorne Formule Renault 3.5 rijden voor Fortec Motorsports. “Ik ben enorm blij dat ik ben opgenomen in het Young Driver Programme van McLaren. McLaren is een van de grootste namen in de autosport en het is een grote eer dat ik tot dit team kan toetreden. Ik zal mijn best doen om zoveel mogelijk te leren en goede resultaten te scoren. Ik wil iedereen bij McLaren bedanken voor het vertrouwen in mij,” aldus de jonge Kortrijker.

In het Young Driver Programme zitten naast Vandoorne de Nederlander Nyck de Vries en de Deen Kevin Magnussen.De Vries gaat nog een jaar rijden in de Formule Renault Eurocup terwijl Magnussen ook in de Formule Renault 3.5 zal starten.

Vrouw baart twee tweelingen op dezelfde dag

Een 36-jarige vrouw uit Texas is afgelopen donderdag bevallen van twee eeneiige tweelingen. De kans daarop is ongeveer 1 op 70 miljoen, maakte The Woman's Hospital in Houston maandag bekend.

De moeder van de vier jongetjes was op de natuurlijke wijze zwanger geraakt en dacht in eerste instantie een broertje of zusje voor haar 2 jaar oude zoontje te krijgen. "De zwangerschap was gepland, ik denk dat we alleen net iets te succesvol waren", reageerde ze in een persverklaring. Toen ze tien weken zwanger was, hoorde ze van de dokter dat ze in verwachting was van een tweeling. Later bleek dat er maar liefst vier kinderen in aantocht waren.

De tweeling die als eerste werd geboren, kreeg de namen Ace en Blaine. Hun broertjes die een minuut later ter wereld kwamen, heten Cash en Dylan. "Toen we hun namen gaven, probeerden we de letters A, B, C en D te volgen."

De vader van het gezin zegt dat hij en zijn vrouw nog niet klaar zijn: hij wil nog steeds graag een dochter.

Vrouw baart twee tweelingen op dezelfde dag
Vrouw baart twee tweelingen op dezelfde dag (Foto: ANP)

Nieuw-Zeeland wil logo's van sigarettenpakjes

Nieuw-Zeeland wil dat tabaksfabrikanten hun logo's verwijderen van sigarettenpakjes, maar wacht met het invoeren van een wet tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) uitspraak heeft gedaan over een vergelijkbare wet in Australië. Het verbod op logo's 'verwijdert de laatst overgebleven aantrekkelijkheid van deze dodelijke producten', zei onderminister van volksgezondheid Tariana Turia dinsdag.

Nieuw-Zeeland heeft in een eerder stadium de belasting op tabak al verhoogd en verplicht verkopers hun tabakswaar onder de toonbank te plaatsen. Met de nieuwe wet wil het land het voorbeeld volgen van Australië, dat in december logo's op pakjes sigaretten verving door gruwelijke afbeeldingen van aan roken gerelateerd fysiek leed.

De wet kan later dit jaar aan het parlement worden voorgelegd. Nieuw-Zeeland wacht daarbij op een uitspraak van de WTO over de Australische wet. Tabaksbedrijven uit Oekraïne, Zimbabwe, Honduras, de Dominicaanse Republiek, Nicaragua en Indonesië hadden tegen de wet een rechtszaak aangespannen, die zij verloren, maar de WTO heeft aangegeven hun grieven te willen aanhoren. De fabrikanten zijn van mening dat de internationale handel en hun intellectuele eigendomsrechten door het strenge rookbeleid worden aangetast.

Wilders kan niet speechen in Perth

PVV-leider Geert Wilders kan tijdens zijn bezoek aan Australië geen toespraak geven in de stad Perth. De organisatie die hem uitnodigde kan geen enkele zaal vinden die hem wil ontvangen, meldt RTL Nieuws dinsdag. Wilders gaat wel op bezoek in Perth, maar zal geen toespraak houden. In Australië geldt het bezoek van Wilders als omstreden.

Vlak voor het weekeinde kreeg de PVV-leider nog te horen dat hij niet welkom was in een zaal in het centrum van Melbourne. Daarom werd uitgeweken naar een buitenwijk van de stad, maar het scheelde volgens RTL Nieuws niet veel of die locatie was maandag door een bosbrand in as gelegd.

In Melbourne zei Wilders dinsdag dat er een einde moet komen aan massa-immigratie vanuit islamitische landen. Mensen tegenhouden vanwege hun religie kan volgens hem niet omdat niet valt te controleren welk geloof iemand heeft. "Daarom maken we het onderscheid op basis van hun land." Wilders benadrukte dat asielzoekers niet hoeven te worden geweerd als hun leven in het buitenland gevaar loopt en ze in beperkte aantallen asiel aanvragen. Na Perth brengt Wilders een bezoek aan Sydney.

Wilders is in het land op uitnodiging van de Australische anti-islamgroepering Q Society. De PVV-leider wilde eigenlijk vorig jaar al naar Australië, maar dat ging niet door toen Wilders zijn visum niet direct rond kreeg. Eind oktober liet de Australische minister van immigratie Chris Bowen weten een visum voor Wilders niet tegen te houden waarna voor hem de weg vrij was om alsnog naar Australië te gaan.

Maandag zei de voorzitter Chin Tan van de multiculturele commissie van de deelstaat Victoria in de krant Daily Telegraph dat Wilders vervolging riskeert als hij met zijn toespraken over de schreef gaat. Hij moet 'heel voorzichtig zijn dat hij niet de wetten tegen godslastering overschrijdt", zei Tan in de krant.

De minister van multiculturele zaken en burgerschap van de deelstaat Victoria Nick Kotsiras liet in de krant weten dat zijn departement Wilders' uitspraken niet in de gaten zal houden. Wel zal worden gereageerd op eventuele klachten door een mensenrechtencommissie. De bewindsman liet verder weten dat hij achter de vrijheid van meningsuiting staat, maar dat die gepaard gaat met verantwoordelijkheid.


Wilders kan niet speechen in Perth (Foto: Novum)

'Twee gaypapa's zijn stoer'

Peter van der Vorst denkt dat zijn zoon het 'best stoer' vindt dat hij twee vaders heeft. De 41-jarige presentator en zijn vriend Sander adopteerden in 2008 de inmiddels 4-jarige Levi, die in de Verenigde Staten werd geboren.

"Toen wij net met de adoptie bezig waren, was het nog niet zo gewoon, wij behoorden tot de groep pioniers. Inmiddels is dat gelukkig veranderd", vertelt Van der Vorst in tijdschrift Flair. Levi wordt op school soms gevraagd hoe het nou precies zit bij hem thuis. "Maar hij zegt altijd heel simpel: ik heb twee papa's en mijn moeder woont in Amerika. Vindt hij volgens mij best stoer."

Peter is sinds de komst van Levi bewust minder van huis. Zo heeft de Van der Vorst Ziet Sterren-presentator 'het aantal buitenlandse reizen wel kunnen beperken'. "Sowieso probeer ik meer tijd met Sander en Levi door te brengen dan voorheen. Dat we van Amsterdam naar Abcoude zijn verhuisd, waar mijn bedrijf is, helpt enorm. Ik kan Levi nu vaak zelf naar school brengen en ga dan op de fiets naar het werk."

Do wil kind

Do wil en haar vriend Marc Verschoor hebben een grote kinderwens. "We willen allebei dolgraag", vertelt de zangeres in het AD. Do scheidde in 2010 van Verschoor, maar de twee zijn sinds vorig jaar weer bij elkaar.

"Ik voel me absoluut geen gescheiden vrouw", zegt Do. "Sterker: voor mijn gevoel ben ik nog steeds met Marc getrouwd. Maar mocht hij weer op zijn knieën gaan, dan zeg ik natuurlijk geen nee."

De 31-jarige Do is sinds vorige week te zien als presentatrice van The Next Pop Talent en werkt ook aan een nieuw album. Voorlopig laat een baby dan ook nog even op zich wachten. "Ik wil nog samen met Marc spontaan in de auto kunnen stappen en naar Parijs rijden. Ons eigen levensgeluk is momenteel het belangrijkste."

Gere zoent met studente in College Tour

Richard Gere heeft met een studente gezoend tijdens de opnamen voor College Tour. De acteur reageerde aanvankelijk terughoudend toen de dame hem vroeg of er een speciale techniek is voor een filmkus, maar kuste haar later alsnog.

"Hij keek mij aan en vroeg of dit wel legaal was", vertelt College Tour-presentator Twan Huys in De Telegraaf. "Ik legde hem uit dat het zelfs wanneer hij er een joint bij opsteekt nog legaal is in Nederland. Waarop hij moest lachen."

De studente, die regisseuse wil worden, noemde de 63-jarige Gere een lafaard toen hij de filmkus weigerde. "Hij zei tegen haar: jij komt er wel. In de filmwereld heb je lef nodig en dat heb je." In de afkondiging van College Tour verliet de Amerikaanse acteur opeens het podium en kuste hij de studente vol op haar mond. "De zaal ging uit zijn dak", aldus Huys.

Volgens Huys was Gere erg openhartig in College Tour, dat vrijdagavond op televisie komt. "Zo vertelde hij over mindere kanten van zijn faam en dat hij meerdere stalkers heeft."

Danoontje gaat vermageren

Danone heeft vorig jaar een omzet geboekt van 20,9 miljard euro, 5,4 procent meer dan in 2011. Dat maakte het zuivelconcern dinsdag bekend. De nettowinst steeg licht met 0,9 procent naar 1,8 miljard euro. Omdat de omzet in Europa met drie procent terugliep, wil Danone in die regio zo'n tweehonderd miljoen euro bezuinigen.

Danone verkocht voornamelijk meer water en meer babyvoeding in 2012. Azië en de Verenigde Staten waren de voornaamste groeimarkten. Het dividend stijgt met 4,3 procent ten opzichte van 2011 en komt uit op 1,45 euro per aandeel.

Voor 2013 verwacht Danone dat de grondstof- en verpakkingsprijzen hoog blijven. Groei in Europa blijft achter en daarom wordt in die regio de productrange onder de loep genomen. In Azië, Rusland en de VS wil Danone juist uitbreiden. Het voedingsmiddelenconcern wil de omzet met minimaal vijf procent zien groeien.

President Armenië herkozen

De Armeense president Serge Sarkisian is herkozen. Sarkisian kreeg 59 procent van de stemmen, zei de Armeense kiescommissie dinsdagochtend. Zijn naaste rivaal in het veld van zes tegenkandidaten, Raffi Hovanessian, kreeg 37 procent. Sarkisians overwinning staat vast, maar de definitieve uitslag laat, hoewel alle stemmen geteld zijn, nog even op zich wachten.

De overwinning van Sarkisian werd algemeen verwacht. Na jaren van stagnatie is de economie onder zijn leiding eindelijk weer gegroeid, hoewel een groot deel van de bevolking van de voormalige Sovjet-republiek nog steeds straatarm is.

De economie van Armenië heeft te lijden onder de langdurige sluiting van zijn grenzen met Azerbeidzjan en Turkije, die te maken heeft met de bezetting door Armeense en etnisch Armeense strijdkrachten van de bergenclave Nagorno-Karabach in Azerbeidzjan. Ondanks diverse internationale bemiddelingspogingen zit er nog geen enkele beweging in het conflict.

'China achter computerinbraken VS'

Een Amerikaans computerbeveiligingsbedrijf meent dat een geheime Chinese militaire eenheid achter een serie datadiefstallen door computerinbraken zit in de Verenigde Staten. Volgens het bedrijf, Mandiant, is de in Sjanghai gevestigde 'Unit 61398' hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor de aanvallen die sinds 2006 plaatsvinden en al 141 bedrijven heeft getroffen in de Verenigde Staten en in mindere mate in Canada en Groot-Brittannië.

De gestolen informatie zou gaan over fusies en aankopen door de bedrijven. Verder werden emails van hogere functionarissen bekeken. Volgens Mandiant wordt de eenheid door de Chinese overheid gebruikt voor bedrijfsspionage. China ontkent dat het iets met de computerinbraken te maken heeft.

Robeco overgenomen

Orix heeft dinsdag bekendgemaakt negentig procent van de aandelen in Robeco over te nemen van de Rabobank. Het Japanse financiële concern betaalt de bank hier ongeveer 1,94 miljard euro voor. Rabobank houdt zelf de overige tien procent van de aandelen in handen, om de strategische samenwerking uit te kunnen bouwen.

De bankactiviteiten van Robeco worden ondergebracht bij Rabobank. De leiding en de producten van de vermogensbeheerder blijven voorlopig ongewijzigd.

Minder burgerdoden in Afghanistan

Het aantal burgerdoden als gevolg van het krijgsgeweld in Afghanistan is in 2012 ten opzichte van het jaar daarvoor met twaalf procent gedaald tot 2754. Dat heeft de missie van de Verenigde Naties in het land dinsdag meegedeeld in een rapport.

De sterkste daling was waarneembaar bij luchtaanvallen van de coalitietroepen. Die hebben vorig jaar aan 126 Afghaanse burgers het leven gekost, vijftig procent minder dan in 2011.

Vorige week vonden nog vijf kinderen, vier vrouwen en een man de dood bij een luchtaanval. De woede onder Afghanen over dit soort slachtoffers werd maandag nog eens extra duidelijk toen president Hamid Karzai de Afghaanse troepen verbood nog langer de hulp in te roepen van buitenlandse gevechtsvliegers.

Het lagere aantal burgerslachtoffers ten spijt, vinden er steeds meer gerichte moorden en mensenrechtenschendingen plaats, aldus de VN-missie. De Taliban hebben met 81 procent het grootste aandeel in de burgerdoden en maken burgers steeds vaker doelwit van hun acties. Dat is een zorgwekkende trend nu de internationale troepen in aftocht zijn en de Afghaanse deur eind 2014 definitief achter zich dicht trekken.

Wilders pleit voor einde moslimimmigratie

Er moet een einde komen aan massa-immigratie vanuit islamitische landen. Daarvoor pleitte Geert Wilders dinsdag tijdens een persconferentie in het Australische Melbourne. De islam gaat niet samen met vrijheid, speechte hij.

Volgens Wilders kan het moslimgeloof niet in westerse maatschappijen integreren. "De islam is totalitarisme", aldus de PVV-leider.

Nederland kan echter geen mensen tegenhouden vanwege hun religie, liet hij weten. "Dat onderscheid kun je ook niet maken, je kunt niet controleren welk geloof ze hebben. Daarom maken we het onderscheid op basis van hun land." Wilders benadrukt dat hij hier alleen reguliere immigranten bedoelt, geen asielzoekers.

Hoewel eerder met protesten gedreigd werd, waren er geen demonstranten bij de persconferentie aanwezig. Wel stonden zo'n 12 beveiligers paraat.

Wilders pleit voor einde moslimimmigratie
Wilders pleit voor einde moslimimmigratie (Foto: ANP)

'Schutter Newtown wilde Breivik overtreffen'

De schutter die in december een bloedbad aanrichtte op een basisschool in het Amerikaanse Connecticut wilde meer mensen vermoorden dan de Noorse massamoordenaar Anders Breivik had gedaan. Dat meldde CBS News dinsdag.

De Amerikaan Adam Lanza vermoordde op 14 december 20 kinderen en 6 volwassenen op Sandy Hook Elementary School in Newtown voordat hij de hand aan zichzelf sloeg. Het was zijn bedoeling om meer slachtoffers te maken dan Breivik, die in totaal 77 mensen om het leven bracht met een bom en een schietpartij in Noorwegen op 22 juli 2011.

Volgens twee anonieme politiemedewerkers in Newtown koos Lanza voor de basisschool omdat hij dat "het makkelijkste doel" vond met "het grootste cluster van mensen". Een politiewoordvoerder noemde een dergelijk motief echter "speculatie" en "onjuist".

'Schutter Newtown wilde Breivik overtreffen'
'Schutter Newtown wilde Breivik overtreffen' (Foto: ANP)

Recordhoeveelheid qat in auto gevonden

Bij een controle op de A16 bij Breda heeft de marechaussee maandag meer dan negenhonderd kilo qat gevonden in de auto van een 50-jarige Let. Het is de grootste qatvangst sinds de drug begin vorig jaar werd verboden, meldt de marechaussee dinsdag.

De straatwaarde van de vangst is ongeveer zes ton. De Let werd aan de kant gezet bij een controle op mogelijke grensoverschrijdende criminaliteit. Hij is aangehouden voor drugssmokkel.

Het is niet de eerste keer dat een qatzending wordt onderschept. Eerder werden al zendingen onderschept in Hoogerheide, Hoek van Holland en Europoort. Op Schiphol werd enkele weken na de invoering van het verbod in de vracht van een buitenlandse luchtvaartmaatschappij een lading van 650 kilo ontdekt. Een maand na de invoering van het verbod werden in Oosterhout zes Somaliërs betrapt toen zij vijfhonderd kilo qat overlaadden van de ene bestelauto naar een andere.

Het kauwen op de bladeren van een qatplant heeft een stimulerende werking. Het middel is vooral populair bij Somaliërs.

Samsung richt zich op duurdere televisies

Samsung, de grootste televisiefabrikant ter wereld, gaat zich richten op de productie van extra luxe televisies met onder meer spraakherkenning en ultrascherp beeld. Daarmee wil het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn marktpositie in de tv-branche verstevigen, werd dinsdag bekend.

"Samsung zal het aanbod extra grote premium-tv's versterken en daarbij focussen op ultra-HD-tv's en smart-tv's", staat in een verklaring. Bovendien staat er een "aggressieve" wereldwijde marketingstrategie in de planning.

De duurdere televisies hebben een grotere winstmarge, terwijl de verkoop van andere producten juist minder oplevert en consumenten steeds vaker kiezen voor mobiele apparaten zoals smartphones.

Samsung richt zich op duurdere televisies
Samsung richt zich op duurdere televisies (Foto: ANP)

Zonnepanelen Nederlandse fabrikant brandgevaarlijk

Zonnepanelen van de Nederlandse fabrikant Scheuten Solar kunnen bij krachtige zonneschijn in brand vliegen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag, melden onder meer de Volkskrant en de NOS. In Frankrijk, Italië en Duitsland zouden de panelen al zeker vijftien branden hebben veroorzaakt.

Tussen augustus 2009 en februari 2012 zijn 650 duizend panelen geleverd van het model dat in brand kan vliegen, de Multisol. Naarmate de panelen ouder worden en de zon krachtiger schijnt neemt het risico toe dat de panelen in brand vliegen. De NVWA adviseert eigenaars om hun panelen zo snel mogelijk buiten werking te stellen.

In Nederland zijn ongeveer vijftienduizend panelen verkocht. In de connectoren die de zonnepanelen met elkaar verbinden kan door een slechte aansluiting een stroomboog ontstaan waadoor de behuizing kan smelten of gaat smeulen.

Normaal geldt voor de leverancier de plicht om ondeugdelijke producten te repareren of geld terug te geven. Scheuten Solar is echter vorig jaar failliet gegaan en heeft daarna met Chinese hulp een doorstart gemaakt. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen de Volkskrant dat het bedrijf daarom 'geen partij' is in deze kwestie.

De fabrikant wist volgens de Volkskrant al in 2010 van het brandrisico, maar zou pas actie hebben ondernomen in de zomer van vorig jaar, toen in Frankrijk twee keer brand was ontstaan. Bij de curator van het failliete Scheuten zijn inmiddels ruim duizend schadeclaims binnengekomen.

De NVWA heeft een veiligheidswaarschuwing uitgebracht omdat de curator dit zou nalaten. Veel klanten hebben de afgelopen jaren voor duurdere Nederlandse zonnepanelen gekozen omdat er veel twijfel bestaat over de kwaliteit van de goedkopere Chinese panelen.

Verliefd op Ibiza slaat nieuwkomers van zich af

Verliefd op Ibiza is voor de derde week op rij de best bezochte film. Nieuwkomers A Good Day to Die Hard en Ushi Must Marry konden de romantische komedie, die in het eerste weekend al honderdduizend bezoekers trok, niet van de troon stoten en moeten het doen met respectievelijk de tweede en derde plaats in de bioscooplijst van afgelopen weekeinde.

Ushi Must Marry is een komedie rond Wendy van Dijks alter ego, de Japanse journaliste Ushi. Zij gaat op zoek naar een geschikte man, omdat ze van haar familie moet trouwen. A Good Day to Die Hard is het vijfde deel in de actiereeks met Bruce Willis. Dit keer bestrijdt zijn personage John McClane schurken in Rusland, bijgestaan door zijn zoon.

De nummer twee van vorige week, Quentin Tarantino's Django Unchained, zakt naar de vierde plaats. De nummer drie van een week geleden, Flight met Denzel Washington, duikelt naar plek elf.

Verhoeven stemt bij Oscars op Michael Hanekes Amour

Filmregisseur Paul Verhoeven heeft opnieuw vóór de Oscar-uitreiking bekendgemaakt op welke film hij heeft gestemd. Als lid van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft hij dit jaar gestemd op Michael Hanekes Amour, schrijft hij dinsdag in de Volkskrant.

Het is zeer ongebruikelijk dat leden van de Academy al voor de uitreiking laten weten op welke film zij hebben gestemd, maar het is het tweede jaar op rij dat Verhoeven uit de school klapt. Verhoeven schrijft dat er twee redenen zijn om op Amour te stemmen. Hij prijst de stijl van de Oostenrijke maker, waarin lange, rustige scènes met weinig montage elkaar opvolgen. Ook is Verhoeven onder de indruk van de manier waarop Haneke euthanasie ter sprake brengt en een compromisloze visie geeft.

Amour won al eerder een Gouden Palm in Cannes en werd verkozen tot Beste Europese Film van 2012. Bij de Oscars is de film genomineerd als beste niet-Engelstalige film, beste film, beste actrice (Emmanuelle Riva), beste regie en beste scenario. Verhoeven verwacht overigens niet dat Amour in de prijzen valt 'in Amerika, met zijn verouderde opvattingen over euthanasie'.

FOK! wat een weer...Wat regen en natte sneeuw

Goedemorgen! Een gebied met lichte regen trekt van noord naar zuid over ons land heen. In het oosten- en noordoosten is de lucht koud genoeg om voor natte sneeuw te zorgen. De temperatuur ligt in de neerslag rond een graad of 3, dus de sneeuw blijft niet liggen. Elders in het land én buiten de neerslag om ligt de temperatuur rond de 5 of 6 graden.

In de loop van de dag trekt de neerslag naar het zuiden toe weg en misschien dat het daarna nog even opklaart. De wind uit het noordwesten draait later op dag naar het noordoosten toe en dan zal de koude lucht ons land weer binnen gaan stromen. Op dit moment ligt de gemiddelde temperatuur voor februari al ruim 1 graad onder normaal en zoals het er nu naar uitziet zal februari de tweede maand op rij worden die té koud zal gaan eindigen.

Verder zal het na morgen ook op de meeste plaatsen droog blijven en komt er meer zon. Misschien dat we op de ondiepe wateren wel weer even kunnen schaatsen, maar ik denk niet dat het op uitgebreide schaal gaat gebeuren. De vorst zal hier niet streng genoeg voor zijn.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Wandeling nabij Gennip/Groesbeek Deze mooie foto maakte qltel op een winterwandeling nabij Groesbeek. Echt ideaal wandelweer.

Wandeling nabij Gennip/Groesbeek2
Ook dit is een mooie en rustieke omgeving om te wandelen. Prachtig uitzicht en weinig mensen. De omgeving van Groesbeek heeft voor qltel geen geheimen.

Naruto-trailer belooft een hoop

NaMmco Bandai heeft een trailer uitgebracht voor Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3. In de video krijgen we alle features te zien die de game belooft mee te brengen. Zo heeft het de grootste hoeveelheid personages ooit en zul je op een gegeven moment de keus moeten maken of je een held of een schurk bent.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 komt 8 maart uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Pas op: Dit gaat nergens over

Soms weet een schrijver ook niet waar hij het over moet hebben en vandaag is zo'n dag. Het valt ook niet mee, columnist zijn. Zo begin je met tenminste vijf ideeën en voor je het weet is het een halfjaar later en teer je elke week op oud en nieuws. Kun je nog zeker weten dat je de meest getalenteerde schrijver bent van toch wel heel de Nederlands sprekende wereld, zonder inspiratie ben je nergens. Wanneer weet je dat je goed kunt typen? Met een paar honderd aanslagen per minuut zit je in de goeie richting. Dat redt deze jongen bij lange na niet. Dat heeft waarschijnlijk te maken met mijn onkunde te tikken met andere vingers dan degene die naast mijn duimen zit.

Vader van Anass blijft bij moord

De vader van de overleden 13-jarige Anass Aouragh uit Wassenaar blijft erbij dat zijn zoon is vermoord. Dat zei hij maandag in een interview op de website Jalal.tv. De politie meldde vorige week juist er zeker van te zijn dat de jongen zelfmoord heeft gepleegd. "Het is duidelijk voor mij: mijn kind is vermoord. Het is gewoon een misdrijf."

"Iemand die zelfmoord gaat plegen, denkt daar natuurlijk over na", aldus zijn vader. Volgens hem was Anass die middag druk bezig in de bibliotheek, met het kopen van kleding en het bezorgen van folders. "En op een gegeven moment komt hij hier (in het bos) en denkt hij oh, ik ga zelfmoord plegen? Dat is flauwekul."

Nog geen besluit over steun aan missie in Mali

Het kabinet heeft nog geen knoop doorgehakt over een Nederlandse bijdrage aan de trainingsmissie van de Europese Unie in Mali. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag in Brussel gezegd. De EU wil zo'n vijfhonderd mensen naar het Afrikaanse land sturen.

Vorige maand schreef Timmermans al in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland de 'wenselijkheid en mogelijkheid onderzoekt' van een bijdrage aan de missie. Zodra dit besluit is genomen wordt de Kamer op de hoogte gesteld, beloofde hij. Volgens een woordvoerder van de minister is dit nog niet gebeurd.

De missie in Mali is erop gericht de regering in Bamako te helpen om het land onder controle te houden. Het noorden van het land kwam het afgelopen jaar in handen van extremistische rebellen. Franse en Afrikaanse militairen hebben Noord-Mali inmiddels weer grotendeels aan de greep van de extremisten ontworsteld.

Overmars blij met symbool Fischer

Marc Overmars vindt dat Viktor Fischer symbool staat voor de gezonde situatie bij Ajax. Het talent verlengde zijn contract ondanks de interesse van buitenlandse topclubs.

"Een talent als Viktor geeft hiermee het signaal af dat hij de komende jaren iets wil bereiken met Ajax. Viktor krijgt hier een kans. En de kansen die hij heeft gekregen, heeft hij tot nu toe gepakt. Deze contractverlenging is ook belangrijk naar anderen toe. Als je kwaliteiten hebt, krijg je bij Ajax een kans", verklaart directeur voetbalzaken Overmars op de officiële website van Ajax.

"Je moet dit zien als een compliment naar de club als geheel, hoe we er nu voor staan. Er heerst positiviteit binnen de club. En dit is een gezonde overeenkomst; Viktor kan zich hier verder ontwikkelen", verklaart Overmars.

Fischer zelf wil zich in Amsterdam blijven ontwikkelen. "Het is nu het belangrijkste om bij Ajax te blijven. Ik heb er nooit aan getwijfeld dat dit de beste plek voor me is. Wat dat betreft waren Ajax en ik er snel uit. Als dit contract afloopt ben ik hopelijk goed genoeg voor een volgende stap."

De talentvolle Deen maakte in 2011 de overstap van FC Midtjylland naar Ajax. Na twee jaar in Nederland mikt hij nog niet op een stap hogerop. "Voorlopig bekijk ik het van wedstrijd tot wedstrijd. Dit seizoen wil ik kampioen worden en de beker winnen. Prijzen winnen. Daar gaat het toch om."

[FA Cup] Manchester United naar kwartfinale

Manchester United heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de FA Cup. De koploper van de Premier League won thuis moeizaam met 2-1 van Reading. Trainer Alex Ferguson had zijn team ten opzichte van de Champions Leaguewedstrijd tegen Real Madrid op acht plaatsen gewijzigd. Robin van Persie begon op de bank en viel na een uur spelen in.

De openingsgoal van Manchester liet lang op zich wachten. Pas in de 69e minuut werd de ban gebroken door Nani. Drie minuten later stelde de Portugees zijn ploeggenoot Javier Hernandez in staat om er 2-0 van te maken. Jobi McAnuff bracht acht minuten voor tijd de spanning terug. In blessuretijd liet Adam le Fondre een grote kans op de gelijkmaker liggen. De volgende tegenstander van Manchester moet komen uit de ontmoeting tussen Chelsea en Middlesbrough. Die ploegen staan volgende week woensdag tegenover elkaar.

Ook in Italië werd er maandagavond gevoetbald. Lazio ging in de Serie A pijnlijk onderuit tegen Siena, dat als hekkensluiter aan de wedstrijd was begonnen. Door twee doelpunten van Innocent Emeghara en eentje van Alessandro Rosina werd het maar liefst 3-0 voor de thuisploeg. Lazio blijft door de nederlaag staan op de vierde plaats.


Manchester United naar kwartfinale FA Cup (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.