Transseksueel krijgt nieuw schooldiploma

Mensen die van geslacht veranderen, kunnen binnenkort een nieuw schooldiploma krijgen. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) heeft de regels veranderd, waardoor dit mogelijk is. Dat heeft hij dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De nieuwe regels gaan ook gelden voor mensen die niet van geslacht zijn veranderd, maar wel hun voor- of achternaam hebben gewijzigd. Ze kunnen de verandering 'in hun persoonlijk leven geheel door laten werken, zonder zich bezwaard te voelen over de achterliggende redenen'. Bij transgenders hoopt Dekker bovendien discriminatie tegen te gaan.

Door de bestaande regels konden scholen in het voortgezet onderwijs geen nieuw diploma verstrekken. Dekker wilde daar verandering in brengen naar aanleiding van de zaak van een transseksueel die in 2001 als vrouw afstudeerde aan de Universiteit van Amsterdam, daarna een geslachtsveranderende operatie onderging en pas na een klacht bij de Commissie Gelijke Behandeling een nieuwe bul kreeg.

Voor transseksuelen is een nieuw schooldiploma gratis. Mensen die zonder geslachtsverandering hun naam hebben gewijzigd, betalen 72 euro.